Du finder 7 danske attraktioner på UNESCO’s verdensarvsliste. Listen indeholder nogle af verdens mest bevaringsværdige kulturmindesmærker og naturområder. I Danmark er den seneste tilføjelse til listen Christiansfeld i Sønderjylland og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Hvad står UNESCO for?

UNESCO er en forkortelse for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation.

Du kender sikkert til Pyramidernei Giza, Operahuset i Sydney eller Grand Canyon og Galapagosøerne. Selvom der er langt mellem stederne, så har de én ting til fælles: De er alle på UNESCO’s verdensarvsliste. 

Verdensarvslisten har siden sin begyndelse i 197 samlet over 1000 forskellige verdensarvssteder. Du finder naturområder, monumenter, byer og bygninger på listen. 

En plads på verdensarvslisten betyder ikke kun flere turister til området og en øget indtægstmulighed. Det er også en forpligtigelse til at beskytte og sikre bevaringen af verdensarvsstedet.

Hvad er UNESCO's verdensarvsliste?

  • Når en kulturel skat får status som bevaringsværdig verdensarv betyder det, at den er på UNESCO's liste. UNESCO er med til at sikre bevaringen af kulturelle- og naturskatte.

1. Brødremenighedsbyen Christiansfeldt

Vidste du...

  • Hvor ligger Christiansfeld?
    Christiansfeld ligger i Sønderjylland mellem Kolding og Haderslev.

  • Hvad sker der i Christiansfeld
    I Christiansfeld kan du tage på by rundvisning, se udstillinger, opleve skattejagt eller høre et foredrag.

Hvorfor er Christiansfeld på UNESCO's verdensarvsliste?

Christiansfeld er den bedst bevarede Brødremenighedsby i Europa. Den er en del af det verdensomspændende trosfælleskab, som har menigheder i flere lande. Christiansfeld er bygget efter det samme design, men byen er den bedst bevarede. I dag står bygningerne som de stod, da byen blev grundlagt på Kong Christians VII’s bud i 1773.

Gå ikke glip af...

Den årlige vinfestival, som finder sted i august. Her summer byen af liv og god stemning.

Christiansfelds historie går tilbage til 1773, hvor bykernen blev bygget indtil 1812. Christiansfeld er planlagt på forhånd og bygget efter det samme mønster som Brødremenigheds byen i Herrnhut. I dag er byen et levende kulturminde, og midt i Christiansfeld finder du Salshuset kirken, der er en af de vigtigste bygninger. 

I Christiansfeld bør du også lægge turen forbi den anderledes kirkegård Gudsageren. Det er tradition i Brødremenighedens kirken, at kvinderne sidder til højre og mændene til venstre. Gravene ved Gudsageren er helt ens, fordi alle i menigheden er lige, selv efter døden. Siden Gudsagerens indvielse i 1774 er ingen grav slettet. 

Glem ikke at besøge Christiansfeld Museum, som tidligere er kendt som Christiansfeld Centret. I dag er det et af Museum Kolding fyrtårne. Det er også et videns- og formidlingscenter for verdensarven i Christiansfeld. Herfra kan du f.eks. komme på en guidet byrundtur i verdensarvsbyen.

Bageren i Christiansfeld er specielt kendt for sine honningkager og kakkelovne. Du kan besøge Brødremenighedens honningbageri Xocolatl i cetrum eller Honningkagehuset, som ligger i den sydlige del af byen.

Praktisk information, når du besøger Christiansfeld

Oplevelser nær Christiansfeld

2. Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Vidste du...

  • Hvad er parforce?
    Parforcejagt er en jagtform. Her udmattes byttedyret, inden det dræbes. Det gøres ved at lade hunde jagte dyret, imens en rytter følger efter. Når dyret falder om af udmattelse vil jægeren (som regel kongen) stige af hesten og dræbe byttet med en hirschfanger.

  • Hvad betyder parforce?
    Direkte oversat betyder parforce "med vold og magt".

Hvorfor er Parforcejagtlandskabet på UNESCO's verdensarvsliste?

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er udnævnt som verdensarv af UNESCO-komiteen med den begundelse, at landskabet er “et usædvanligt og velbevaret eksempel på hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen”.

Kom tæt på parforcejagten...

Med et Podcast hvor du kan høre hundeglam, hestevrinsk og mænd i tweed, imens du går igennem naturen. 

Hvad er historien bag Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland? I 1670 omdannede kong Christian den 5. de kongelige nordsjællandske jagtmarker til et parforcejagtsystem. Inspirationen kom fra den franske solkonge Ludvig den 14.s hof.

Parforcejagtlandskabet er designet med snorlige skovveje i et stjerne mønster omgivet af kvadrater – ligesom i en barokhave. Derfor var parforcejagtlandskabet også en iscenesættelse af kongens magt over naturen.

Da parforcejagt havde sin storhedstid, handlede det ikke om at skaffe kød på bordet. Det var et show, som skulle vise kongens magt og pragt. Kongen og gæsterne ventede i skoven, imens ryttere og hunde drev en kronhjort til udmattelse. Derefter dræbte kongen dyret med det lille jagtsværd.

Idag består Parforcejagtlandskabet af offentlige skove, hvor du frit kan færdes. Skovene har forskellige karakterer, og du kan opleve dem både til fods, på cykel eller til hest.

Læs også Nordsjælland

Praktisk information, når du besøger Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Oplevelser nær Parforcejagtlandskabet

3. Nationalpark Vadehavet

Vidste du...

  • Hvad er Vadehavet?
    Vadehavet er en del af Nordsøen. Derfor har det status som nationalpark, vildt- og naturreservat.

  • Hvor ligger vadehavet?
    Vadehavet strækker sig fra Blåvandshuk i Danmark, gennem Tyskland og til Den Helder i Holland.

  • Hvor kan du finde østers i Vadehavet?
    Du kan finde østers flere steder i Vadehavet. Den tætteste østersbanke ligger dog 1,5 km gåtur fra kysten, så du bør have styr på tidevand, tågeforhold, vandkvalitet og kviksandsagtig havbund, inde du begiver dig ud.

Hvorfor er Nationalpark Vadehavet på UNESCO's Verdensarvsliste?

Vadehavet er ét af verdens 10 vigtigste vådområder. Den del af Vadehavet, som hører til Tyskland og Holland har været udpeget som UNESCO verdensarv siden 2009. Den danske del af Nationalpark Vadehavet kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 2014. 

Fakta om Nationalpark Vadehavet...

Tidevandet flyttes to gange dagligt frem og tilbage mellem dybene. Hvert år kan du møde mere end 1 million stære på træk. 

Vadehavets tidevand gør indtryk. Dagligt flyttes 1.000.000.000 m3 vand frem og tilbage gennem dybene. Vadehavet betegnes som det blanke og stille vand samt det havet på ydersiden af diget. 

Nationalpark Vadehavet har et rigt liv. Der er intet sted i Danmark, hvor du kan møde lige så mange fugle i træktiden, som du kan i Nationalpark Vadehavet. Her kan du møde alt mellem 10-12 millioner trækfugle – så træd varsom i yngletiden!

 Rømø er en af de populære danske vadehavsøer, du kan slå dig ned på under dit besøg. Herfra kan du både tage på Sort Sol Safari, Østers- og sælsafari. Øren ligge ca. 10 km. ude i Nordsøen og er 128,86 km2 stor.

Praktisk information, når du besøger Nationalpark Vadehavet

Oplevelser nær Nationalpark Vadehavet

4. Kongernes Jelling

Vidste du...

  • Hvor ligger Jelling?
    Jelling ligger i Vejle Kommune, som hører til Region Syddanmark.

  • Hvem og hvad ligger begravet i Jelling?
    Gorm den Gamle er formentlig først begravet i Thyras Høj i Jelling. Da Harald Blåtand antog kristendommen omkring 960-65, byggede Harald en trækirke i Jelling, hvor Gorms lig blev overført til.

  • Hvornår blev Kongernes Jelling bygget?
    900-tallets kongelige monumenter i Jelling blev bygget fra omkring år 950 til 960. Herfra stammer Gorms runesten, Nordhøjen med gravkammeret og resterne af den store stensætning.

Hvorfor er Kongernes Jelling på UNESCO's verdensarvsliste?

Hvert år bliver den hyggelige by Jelling besøgt af mere end 150.000 turister. Grunden er, at Jelling har Europas fornemste monumenter fra vikingetiden. Kongernes Jelling blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 1994.

Vidste du?

Jellingestenen bestragtes også som Danmarks dåbsattest, forid det er den ældste indskrift på dansk grund, som omtaler landet Danmark og folket danerne.

I Jelling finder du et monumentområde og Jelling-monumenterne.Her er to store gravhøje og to runesten, som er opført af Gorm den Gamle og Harald Blåtand i 900-årene. Du kan også besøge Jelling Kirke, der afspejler Danmarks overgang fra hedenskab til kristendom. 

Jelling Kirke er opført omring år 1100. Det er en romersk stenkirke, som er bygget ovenpå trækirken fra 900-tallet. I år 2000 genbegravede man Gorm den Gamle i kirkens kammergrav.

Til momunemtområdet og Jelling-monumenterne finder du et flot oplevelsescenter. Her kan du snuppe en folder om vikingernes liv og historien om Kongernes Jelling. Du kan deltage i interaktive udstillinger, nyde udsigten eller det Jelling for 1000 år siden gennem digitale kikkerter. 

Jelling byder også velkommen til Jelling Festival hvert år i maj. Her har i mange muligheder for at nyde god musik, spise- og overnatningssteder. 

Praktisk information, når du besøger Kongernes Jelling

5. Roskilde Domkirke

Vidste du...

  • Hvornår blev Roskilde Domkirke bygget?
    Man ved ikke med sikkerhed, hvornår man startede med at bygge Roskilde Domkirke. Der findes dog en ældre kirke i kalksten under kirken. Den er påbegyndt af kong Svend Estridsen og færdigbygget i 1080.

  • Hvem byggede Roskilde Domkirke?
    Siden Harald Blåtands begravelse har Roskilde Domkirke være knyttet til middelalderen.

  • Hvem er begravet i Roskilde Domkirke?
    Roskilde Domkirke er hvilested for 38 konger og dronninger. Historien fortæller, at Harald Blåtand og Svend Tveskæg også er begravet her, men det er usikkert.

Hvorfor er Roskilde Domkirke på UNESCO's verdensarvsliste?

Roskilde Domkirke blev i 1995 optaget på UNESCO’s liste over verdens umistelige kulturarv. Domkirken har været kongefamiliens gravkirke gennem flere århundrede. Derfor finder du 38 kongegrave i Roskilde Domkirke, ligesom den giver et enestående indblik i dansk bygningskunst gennem 800 år.

Roskilde Domkirke er brændt, men aldrig nedbrændt...

I 1282 og 1443 hærgede store brænde Roskilde og kirken. Brandene raserede tage, vinduer og enkelt hvælv. Heldigvis er kirken aldrig nedbrændt.

I dag fungerer Roskilde Domkirke som en sognekirke og en turistattraktion. Her afholdes religiøse ceremonier som gudstjeneste. Du kan opleve kirken til gudstjeneste, på rundvisning eller ved selv at besøge kongegravene.

Du kan opleve Margrete 1., Helligtrekongers Kapel, Christian 4.s Kapel, Frederik 5.s Kapel eller Margrthe 2.s gravmæle. Du kan både besøge kongegravene med en guidet virtuel tur eller en almindelig guidet tur. 

Når du besøger Roskilde Domkirke må du ikke undgå højdepunkterne Sankt Jørgen og Dragen, Raphaëlisorglet, Hundesporet, Kongebørnenes Krypt, Just Juels dødsmetal, Den grønne djævel eller Kæmpekongen og Kongesøjlen.

Praktisk information, når du besøger Roskilde Domkirke

6. Stevns Klint

Vidste du...

  • Hvor ligger Stevn Klint?
    Stevns Klint ligger på Sydjælland ud til Østersøen.

  • Hvor mange trin er der på Stevns Klint?
    Der er 497 trin og en højdeforskel på ca. 100 m på Stevns Klint.

  • Hvordan er Stevns Klint dannet?
    Stevns klint blev dannet for 25- til 15.000 år siden. Her bevægede store gletsjere sig hen over landet. Til sidst smeltede de væk.

Hvorfor er Stevns Klint på UNESCO's verdensarvsliste?

Grunden til, at Stevns Klint er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, er først og fremmest de mange tynde lag af fiskeler, man tydeligt kan se i klinten. De dokumenterer et meteornedslag, som for mere end 66 mio. år siden b.la. medførte, at dinosaurerne uddøde.

Klinten er 30 meter høj...

Men du kan nå stranden af den lange og solide trappe. 

Stevns Klint består af kridt og kalk, der blev dannet, da Danmark stadig lå under det dybe hav – for 65 millioner år siden. Du kan finde fossiler fra dyr, der levede på havets bund som søpindsvin og muslinger. 

Du kan opleve Stevns Klint flere steder. De mest populære besøgssteder er Højerup og Flagbanken. Ved Højerup mistede den gamle kirke sit kor til klinteskredet i 1928. 

Vær opmærksom på, at der er en parkeringsafgift på parkeringspladsen ved kirksen. Den går til at holde mindelunden og arealerne pæne.

Praktisk information, når du besøger Stevns Klint

7. Kronborg Slot

Vidste du...

  • Hvor ligger Kronborg Slot?
    Kronborg slot ligger i Helsingør på Sjællands yderste spids. Her er Øresund smallest, og det gjorde det muligt at kontrollere indsejlingen til Østersøen.

  • Hvem ligger på Kronborg Slot?
    Den danske sagnhelt Holger Danske sover under Kronborg Slot. Ifølge sagnet vil han vågne, når Danmark trues af fjender.

Hvorfor er Kronborg Slot på UNESCO's verdensarvsliste?

Kronborg Slot er UNESCO verdensarv, fordi slottet ligger strategisk placeret ud til Øresund. Slottet har også en symbolsk værdi for det danske folk, ligesom det spiller en stor rolle i Nordeuropas histroe i det 16.- 18. århundrede. Man begynde at opføre Kronborg Slot i 1574- Forsvaret blev forstærket i slutningen af det 17- århundrede. 

Kronborg slot er verdensberømt som "Elsinore"...

Her faldt indstillingen af Shakespeares Hamlet sted. Kronborg slot blev optager på verdensarvslisten i år 2000.

Historien om Kronborg går tilbage til 1420 hvor fæstningen Krogen blev opført af Erik af Pommern for at kontrollere indsejlingen til Øresund og opkræve den vigtige Sundtold. Selve renæssanceslottet blev opført i 1574 – 85 af Frederik den 2.

Udenfor Danmark er slottet kendt som Hamletøs Castle, fordi Kronborg var scenen for det udødelige skuespil om Hamlet. 

Man kan se meget på Kronborg Slot. Du kan beundre de udvendige detaljer, voldgraven og de smukke indendørs sale. Det, du dog ikke må gå glip af, er at se Holger Danske. 

Har du børn med, så er en god en rundtur på Kronborg slot ideel, da turen ned til Holger Danske kan være lidt uhyggelig. Året rundt finder du også mange aktiviteter på Kronborg Slot. Her er både middelaldermarked med ridderturneringer, søslag i volgravem børnekækken, fægtetræning og bueskydning. 

Praktisk information, når du besøger Kronborg Slot

Oplevelser nær Kronborg Slot