I den sydlige del af Jylland finder du Sønderjylland, som du nok bedst kender for den sjove dialekt og deres mange turer over grænsen efter provianter. Mod øst finder du det bakkede landskab, og jo mere du bevæger dig vest på vil landet flade ud. Sønderjylland er oplagt omend du rejser med familie, gode venner, en der er noget helt specielt eller alene. Uanset hvordan dit besøg sammensættes, kan du være sikker på, at der venter dig oplevelser, som du sent vil glemme.

Kulturelle oplevelser i Sønderjylland

Koldinghus

Koldinghus 1, 6000 Kolding

Koldinghus finder du i centrum af Kolding med udsigt over Slotssøen. Stedet har eksisteret i mere end 75 år, og har spillet en væsentlig rolle i Danmarks historie. Her har det fungeret som grænseværn, kongelig residens og sæde for den lokale statsadministration.

De seneste 100 år har der været restaurant og løbende indretning til kulturhistorisk museum. På museet finder du forskellige udstillinger, hvor du blandt andet i 2021 kan se Dronningens broderier. I nordfløjen under Koldinghus finder du Madkælderen, her er der plads til 80 gæster og køkkenet afspejler velsmag og kærlighed for autentisk mad, tilberedt med lokale og sæsonbetonede råvarer.

Som gæst på Koldinghus er mulighederne for underholdning mange. Du kan blandt andet prøve renæssancedans, fægtning, mjødsmagning og få en rundvisning på det gamle kongeslot.

Sønderborg Slot

Foto: Mojn Sønderjylland

Sønderbro 1, 6400 Sønderborg

Sønderborg Slot blev grundlagt i 1200 og er senere hen ombygget i 1500. Slottet er et nationalt ikon ved indsejlingen til Sønderborg. Det siges, at hvis man ikke har set Sønderborg Slot, så har man ikke set Sønderjylland.

Slottet huser en 800 år gammel historie om Sønderjylland og Slesvig, heriblandt det danske nederlag i 1864 og genforeningen i 1920. Men indendøre finder du også moderne udstillinger om Sønderjylland og grænselandets omskiftelige historie.

Ribe Domkirke

Foto: Destination Sydvestjylland

Torvet, 6760 Ribe

Opførelsen af Ribe Domkirke begyndte i ca. 1150 og 100 år senere var kirken færdig. Navnet er Vor Frue Kirke og det er Danmarks ældste domkirke. Kirken fungerer til dagligt som en almindelig kirke i Ribe Stift, og derfor kan du forvente at kirken måske er lukket for turister i tilfælde af en højtidelighed – tjek derfor altid dagens åbningstider inden besøg. De almindelige gudstjenester er tilgængelige for alle.

Kirken er nævnt i den Franske Michelin Guide over seværdigheder, hvor den er blevet tildelt 2 stjerner, hvilket er det næsthøjeste. 

Trapholt Museum for Moderne Kunst og Design

Æblehaven 23, 6000 Kolding

Trapholt Museum for Moderne Kunst og Design finder du ved Kolding Fjord. Museets arkitektur er en attraktion i sig selv, mens du indenfor finder det eneste museum, hvor man både kan se billedkunst, kunsthåndværk, design og møbeldesign. Museet har 6-10 udstillinger om året, hvor du kan se særudstillinger med internationale og danske kunstnere og designere. Derudover har de enkelte permanente udstillinger som blandt andet Arne Jacobsens ikoniske Kubeflex-sommerhus.

Museet har egen café, hvor det er muligt at nyde udsigten over Kolding Fjord, mens man letter sulten. De har også en designbutik, hvor du kan finde et bredt udvalg af interiørdesign fra danske og internationale brands.

Sønderjysk Kaffebord hos Hohenwarte

Siltoftvej 2, Højer

Du kan ikke besøge Sønderjylland uden at opleve et Sønderjysk Kaffebord. På gården Hohenwarte nær grænsen, venter der dig et kaffebord bestående af minimum 21 forskellige kager. Det er en tradition tilbage fra 1800-tallet, hvor de dansksindede mødtes for at holde møder, og der gik sport i at levere de bedste og mest iøjnefaldende kager – hvilket vi den dag i dag kan være glade for.  

Naturoplevelser i Sønderjylland

Sort Sol

Sort Sol er et fænomen, hvor stærerne ‘danser en godnatdans’. Her flyver de mens de basker, dykker og stiger, og pludseligt falder de til ro og du kan begynde at se solen vende tilbage på himlen, inden den synker ned i horisonten. Mens det hele står på er det som om, at solen bliver formørket.

Du kan opleve Sort Sol med Sort Safari, som i mere end 10 år har udviklet naturarrangementer i samarbejde med profesionelle naturvejledere. Her vil du opleve deres store faglige viden kombineret med deres fortællelyst som både kan fange store som små. I Sønderjylland er det muligt at se Sort Sol i Tønder, Skærbæk og Ribe. Dog kan fænomenet kun ses i foråret og efteråret inden stærerne går ind i ynglesæsonen.

Årø Vingård

Aarø 210, 6100 Haderslev

Årø Vingård finder du på øen Årø i Lillebælt. Når du ankommer til øen, er der intet mindre end 900 meter fra færgelejet til vingården. Idéen bag vingården er, at fremstille sin egen vin på egne druer, samt at udnytte de muligheder det danske klima har.

Som gæst på vingården vil ejerne gerne, at du mærker stemningen ved at være på en ø. At du nyder naturen, roen og menneskerne omkring dig. Et besøg på vingården består af en tur i vinmarken, hvor du kan se hvordan de arbejder med deres planter, og efterfølgende er det muligt at nyde et glas vin på deres terrasse eller i laden. Du kan booke en vinsmagning, eller deltage i en af deres åbne vinsmagninger i løbet af sæsonen.

Guidet tur i Haderslev

Foto: Mojn Sønderjylland

Domkirkepladsen 3, 6100 Haderslev

I Haderslev er der et hav af muligheder for at kommet på en guidet tur i og omkring byen. En guidet tur er en fantastisk måde, at starte sin ferie på. Her kommer man rundt og ser forskellige dele af byen, som man ikke havde set hvis man var på egen hånd. Der er guidede ture for enhver smag, og du kan helt sikkert finde noget, der falder i din smag.

Du kan blandt andet tage familien med på en guidet tur rundt i den gamle bydel. Her starter man ved Domkirken klokken 10, og følger guiden rundt i bydelen. Her vil du komme med ned ad de brostensbelagte gader, hvor hvert et gadehjørne byder på spændende fortællinger. 

Sælsafari i Vadehavet

Kilebryggen 1, Rømø

På sælsafari kan du komme til at se Vadehavets største rovdyr. I området er der omkring 35.500 spættede sæler, og grunden til det store antal skyldes sælernes fredning og den enorme mængde liv i området.

Du stiger ombord på Rømø-Sild færgen, og allerede her kan du se solslikkende sæler på sandbankerne. På turen til en af Vadehavets perler, vil der blive mini-trawlet efter krabber, rejer, østers, søstjerner og småfisk, som det er muligt at se, røre og smage.

Sort Safari står bag turen. De har i mere end 10 år udviklet naturarrangementer i samarbejde med profesionelle naturvejledere, der brænder for formidling af naturen og dyrelivet. Deres fortællinger drager både store og små.

Gratis oplevelser i Sønderjylland

Camino Haderslev Næs

Foto: Mojn Sønderjylland

Domkirkepladsen 3, 6100 Haderslev

Camino Haderslev Næs er en vandretur på 106 km. På ruten kommer du forbi 9 smukke kirker – du starter ved Haderslev Domkirke og ellers videre til Hertug Hans Kirke, Starup Kirke, Grarup Kirke, Øsby Kirke, Aarø Kirke, Halk Kirke, Vilstrup Kirke og Hoptrup Kirke, hvorefter du fortsætter mod nord forbi Dyrehaven og langs Haderslev Dam ind til Haderslev Domkirke. Ruten bærer præg af meget forskellige landskab, hvor du skal gennem mark, skov, grusstier, landeveje og cykelstier. Du har hele tiden udsyn til smuk natur med bakker og vand.

For at finde vej på ruten kan du købe illustrative og oplysende kort over ruten, og ellers vil træpæle med rutens logo og pile hjælpe dig med, at finde vej. Der er flere overnatningsmuligheder langs ruten, her finder du både gratis og betalte. Det er også muligt at finde spisesteder og indkøbsmuligheder undervejs.

Haderslev Dyrehave

Foto: Mojn Sønderjylland

Nørskovgårdvej 24, 6100 Haderslev

Haderslev Dyrehave blev oprettet i 1994 er en af Danmarks største dyrehaver. Du finder Dyrehaven i den vestlige del af Haderslev Dam ved Nørskovgård. Der er 4 indgange og mange stier, som det anbefales at man holder sig på. Området udgør ca. 100 hektar, hvor du har mulighed for at se dådyr, krondyr og årligt omkring 70 kalve.

Det er muligt at komme med på en af de årlige offentlige ture rundt i og ved Dyrehaven. Her er mulighederne blandt andet Brunstture i efteråret samt foderture i vinteren.

Cykelture

Foto: Mojn Sønderjylland

I Sønderjylland finder du over 3000 km cykelruter og derfor giver området rig mulighed for diverse cykleturer. Hvis du begiver dig rundt på cykel i Sønderjylland skal du kende til konceptet ‘Bike Friends’. ‘Bike Friends’ er forskellige steder, der giver dig mulighed for at tage en pause, bruge toilettet, fylde din vanddunk og oplade batteriet på din elcykel.

Du kommer altid sikkert rundt i landskabet, da der er et hav af sikre cykelstier og velbeskrevne cykelruter, der forbinder hele området. Landskabet er smukt og kontrastfyldt. Israndlinjen fra den seneste istid deler landskabet i to – på hver side finder du markant forskellige landskaber. Den ene side er flad og skråner, mens den anden er bakket. Nogle af de mest kendte cykelruter i Sønderjylland er Hærvejen ad mindre veje, Østersøruten ved kysten og Grænseruten der er tematisk.

Rømø

6792 Rømø

Rømø er forbundet til fastlandet via Rømø-dæmningen. På øen finder du et hav af naturoplevelser med det storslåede Vadehav og nogle af danmarks bedste strande. Her kan du opleve blandet andet sæler, og fugle der samles i fænomenet Sort Sol. Da øen er omgivet af vand har den gode strande som blandt andet Lakolk Strand, hvor det er muligt at strandsurfe med familien, samt komme på sælsafari og østerssafari.

Aktiviteter for børn i Sønderjylland

Vadehavscentret

Foto: Destination Sydvestjylland

Okholmvej 5, 6760 Ribe

Vadehavscentret finder du ved Ribe, og her vil du ankomme til en enestående bygning af arkitekten Dorte Mandrup. Indenfor finder du Vadehavets 1000 m2 udstilling, som er en rejse gennem Vadehavets landskab set gennem områdets millioner af trækfugle. Du kommer tæt på den enkelte fugl og dens verden, men også de store fuglesværme, hvor du kan mærke dem og rejse videre med dem.

Centret er et sted, hvor der er plads til hele familien. Ydermere kan du kombinere dit besøg med en tur på Vadehavet enten gennem deres store turprogram eller ved at bestille din egen tur.

Highpark Sønderjylland

Haderslevvej 464, 6200 Aabenraa

Klatreparken Highpark Sønderjylland finder du ved Genner Hoel Pandekagehus og Camping. Her har du mulighed for at nyde og udforske naturen på en helt anden måde, nemlig oppe i træerne. Klatreparken består af 4 baner med forskellige sværhedsgrader. Du får 4 timer til at gennemføre banerne, og hvis tiden er til det, kan du sagtens nuppe en bane mere end én gang.

Hvis du vil overnatte i området, er det oplagt at overnatte på den lille campingplads, som klatreparken ligger lige ved siden af.

Ribe Vikingecenter

Foto: Destination Sydvestjylland

Lustrupvej 4, 6760 Ribe

Besøg Ribe Vikingecenter og rejs 1300 år tilbage i tiden. Her kan du opleve en levende historie om de gamle danere, og du skal selv være en del af den. Vikingecentret er et historisk oplevelsescenter, hvor du kan opleve autentiske konstruktioner af det gamle Ripa (Ribe i Vikingetiden). Du vil blandt andet møde Vølven, Husfruen, Trællen, Krigen og Falkoneren. Hver dag er der aktiviteter hvor du blandt andet kan prøve at skyde med langbue, være til krigertræning, bage fladbrød og lære deres lege. Oplevelsen bliver helt i top, hvis du selv tør smide hæmningerne og være med.

Universe Science Park

Foto: Mojn Sønderjylland

Mads Patent Vej 1, 6430 Nordborg

Universe Science Park finder du uden for byen Nordborg på Als. Stedet er populært for både børn og voksne, og det er svært ikke at blive i godt humør når man besøger stedet. Formålet er at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. Derfor er parken fyldt med diverse oplevelser og attraktioner.

I 2020 åbnede de op for et nyt Test Lab, hvor du kan teste dig selv og din familie. Her skal du dyste i motorik, fysik og klogskab. Her kan dig og familien dyste imod hinanden, og få forskellige udsagn afklaret.

Overnatning i Sønderjylland

Steinberger Alsik Hotel & Spa

Nørre Havnegade 21, Sønderborg

Første overnatningsmulighed er på Hotel Alsik i Sønderborg. Hotellet finder du på Sønderborgs gamle havnefront, hvor det rejser sig som en klippe og knejser 70 meter højt over byen. Fra hotellets top er der udsigt over gaderne i Sønderborg og Flensborg Fjord. På hotellet finder du Danmarks største spa, Alsik Nordic Spa & Wellness som udgør 4500 m2 fordelt på 4 etager. Spaen tager afsæt i gamle nordiske kurritualer og de bedste badetraditioner, i smukke omgivelser inspireret af nordiske elementer af natur, lys og vand.

Med dette ophold får I en overnatning i et dobbeltværelse med udsigt, adgang til spaen, wellness produkter, fri adgang til fitness og Yoga Studio, 2-retters menu og stor morgenbuffet

Hotel og Restaurant Fakkelgaarden

Fjordvejen 44, Kollund, Kruså

Anden overnatningsmulighed er på Hotel Fakkelgaarden i Kruså. Hotellet finder du som en naturlig del af landskabet, på en bakketop med panoramaudsigt over Flensborg Fjord. Udsigten over fjorden finder du ligemeget om du er i restauranten, haven eller på hotellet. Fakkelgaarden er en anmelderrost milepæl i det gastronomiske landskab, hvor der kredses om friske og lokale råvarer i tidens ånd. Fakkelgaarden bærer på en lang historie, men har siden 1992 været kendt som Hotel og Restaurant Fakkelgaarden.

Med dette ophold får I overnatning i superior værelse med fjordudsigt, eftermiddagskaffe med hjemmebag, snacks & aperitif, 4-retters gourmet aftenmenu, stempelkaffe og små hjemmelavede chokolader og Fakkelgaardens morgenanretning.

Benniksgaard Hotel

Sejrsvej 101, Gråsten

Tredje overnatningsmulighed er på Benniksgaard Hotel i Gråsten. Hotellet stråler af historie, der kan mærkes så snart man kører op foran hotellet. Her i de hvide bindingsværksbygninger gemmer sig mange hundrede års historie, der kan fortælle om krige ved den sønderjyske grænse, landbrugets storhedstid og sønderjydernes fællesskabsfølelse gennem sang, kaffebord og sprog. Du kan få en bid af historien her på hotellet, hvor udsigten over Flensborg Fjord og de langstrakte, grønne marker er udsigten, der overbeviser dig om, hvorfor Sønderjylland igen og igen vinder så manges hjerter.

Med dette ophold får I en overnatning i superior dobbeltværelse, 1 x Dreamwater Lounge massage, velkomstdrink, eftermiddagskaffe og kage, 4-retters menu efter kokkens valg og stor morgenbuffet.

Rudbøl Grænsekro

Rudbølvej 36, Højer

Fjerde overnatningsmulighed er et kroophold på Rudbøl Grænsekro i Højer. Kroen ligger i et naturskønt område kun få kilometer fra den dansk-tyske grænse. Her får du serveret en helt særlig historisk stemning så snart du træder indenfor. Personalet står altid klar til, at give dig en bid historie gennem god service og lækker mad. Kroen er et sted hvor mange slår sig ned efter en lang dag med naturoplevelser i nærområdet, for at spise god mad i krostuen og mærke den sønderjyske stemning, der er på stedet.

Med dette ophold får I overnatning i dobbeltværelse, eftermiddagskaffe med hjemmebagt kringle, 3-retters festmenu med musik & dans og brunch.

Hvilket ophold passer til dig?

Leder du efter flere oplevelser i Sønderjylland?

Danmarks bedste strande

Læsetid: 13 min.

Guidede ture og rundvisninger i Danmark

Læsetid: 25 min.

Weekendtur

Læsetid: 12 min.