Drømmer du om enestående naturoplevelser i de danske nationalparker? Her kan du opleve alt lige fra tidevand og sort sol til istidslandskaber og vikingesavn. Du kan også udfordre dig selv med et kursus i surfing eller sejle i kajak til solopgangen.

Du kan også vandre i de danske bjerge i Nationalpark Mols Bjerge eller de vindblæste klitter i Nationalpark Thy. Nationalparkerne kan du besøge året rundt, og de byder på mange forskelligartede aktiviteter.

Denne guide giver dig et overblik over de danske nationalparker, så du ved, hvor du skal overnatte, spise, vandre og parkere. Du skal heller ikke snydes for gode råd til, hvor du finder de bedste oplevelser og aktiviteter.

 

De 5 nationalparker i Danmark

Hvad er en nationalpark?

 • En nationalpark er et fredet naturområde

 • En nationalpark øger mulighederne for friluftsliv og naturoplevelser

 • En nationalpark udvikles i samarbejde med staten, kommunen og beboere samt naturgæster

 

Nationalpark Thy

 Nordvestjylland

Nationalpark Thy ligger i Nordvestjylland. Det er Danmarks første nationalpark, som blev indviet i 2008. Parken strækker sig fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd. 

Området er kendt for sine smukke klithedelandskaber, hvor man først i midten af 1800-tallet fandt planter og træer, som kunne vokse her. I Nationalpark Thy finder du også det imponerende og vilde Vesterhavet.

Danmarks første nationalpark...

Danmarks første nationalpark...

 • Nationalpark Thy er med sine 244 km² Danmarks største vildmark

 • Nationalpark Thy blev indviet i 2008 - som Danmarks første nationalpark

 • Områdets Big5 er krondyret, den spættede sæl, tranen, hugormen & odderen

Kort over Nationalpark Thy

Find nemmere rundt i Thy Nationalpark med et kort over området. Du kan downloade et online kort herunder. På kortet finder du både steder, ruter og faciliteter.

Du kan finde parkering ved de to informationshuse. Her kan du lære mere om naturen og kulturhistorien i området. Du kan også finde informationsmateriale og guider.

Svaneholmhus, Vestervig

Stenbjerg Landingsplads, Snedsted

Top 10 seværdigheder i Thy

 • Bunkermuseum Hanstholm

 • Cold Hawaii

 • Hanstholm Vildtreservat

 • Lodbjerg Fyr

 • Stenbjerg Landingsplads

 • Klitmøller

 • Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm

 • Nr. Vorupør

 • Isbjerg

 • Agger By

Spænd hjelmen på 'Maxien' og kør ud i det vilde landskab...

Med Maxitours kan du opleve Vestkysten på ægte Thyborønsk cowboymanér. Du skal bare spænde hjælpen og hoppe op på en Puch Maxi. På den kan du opleve guidede ture i fiskerbyen Thyborøn, tage på road trip til Bovbjerg Fyr eller ø-hop i Limfjorden.

Nyd den lokale whisky eller gin i Thy

Her får du råd til, hvor du kan smage lokalt producerede produkter fra Nationalpark Thy. Du kan også købe specialiteterne med hjem som en souveneir.

Smag økologisk whisky hos Thy Whisky

Hos Thy Whisky kan du smage på en af de økologiske whiskyer. Alt whisky bliver lavet på den økologiske slægtsgård Gyrup i Thy. Thy Whisky er nævnt i Jim Murrayøs Whisky Bible 2020 som no. 9 BØG SINGLE MALT.

Thy Whisky, Snedsted

Tag på ginsmagning hos Nordisk Brænderi

Hos Nordisk Brænderi i Fjerritslev kan du smage på den lokale gin. Her kan du også komme på en rundvisning med efterfølgende ginsmagning. Nordisk Brænderi opnåede Platinum ved Sip Awards 20019.

Nordisk Brænderi, Fjerritslev

De bedste spisesteder i Thy

I Thy finder du mange små og hyggelige spisesteder. Disse spisesteder er perfekte efter en lang dag på bølgerne eller i naturen.

Hanstholm Madbar - Oplev den intime stemning på Hanstholm Havn

Nyd den intime og lette stemning hos Hanstholm Madbar. Her kan du glemme alt om gourmet og fine middage. Til gengæld kan kan du opleve reel madlavning, godt værtsskab og en afslappet stemning.

Hanstholm Madbar, Hanstholm

Café Kesses Hus - Nyd de lækreste pandekager i Klitmøller

Har du haft en lang dag i Vesterhavets bølger? Hos Café Kesses Hus serveres du de lækreste hjemmelavede pandekager. Du kan få dem i både søde og salte udgaver.

Cafe Kesses Hus, Klitmøller

Haandpluk - Find din vin til solnedgangen midt i Cold Hawaii

Haandpluk finder du lige midt i Cold Hawaii. Her kan du nyde hjemmebag, cookies, tapas og montaditos fra det lille menukort. Stedet har også sit eget lille nanobryggeri ved baren. Her kan du købe øl og naturvin to-go til at nyde solnedgangen på stranden.

Haandpluk, Klitmøller

Det skal du opleve i Nationalpark Thy...

Herunder finder du tre af de fedeste oplevelser i Nationalpark Thy. Du kan bl.a. surfe på bølgerne eller tage på ravsafari.

Windsurfing med Westwind

Er du en ægte vandhund? Elsker du også sport? Så kan du afprøve både windsurfing, SUP-surfing samt surfing af i Cold Hawaii med West.

Klitmøller

Ravsafari i mørket med Jyllandsakvariet

Jyllandsakvariet byder på både ravsafari i mørket, seafoodsafari, sælsafari eller østerssafari. Her kan du opleve alt, hvad Vesterhavet har at byde på.

Thyborøn & Ulfborg

Middag & Bobler i Bunkers med Hedevang Outdoor

Nyd en middag med bobler i en bunker fra 2. verdenskrig. Dette er en eksklusiv gourmetoplevelse, hvor du også kan lære området lidt at kende.

Thyholm

Find og book oplevelserne her

Find overnatning nær Nationalpark Thy

Badehoteller og Spa ophold er bare nogle af de overnatningsformer, du møder i Nationalpark Thy. Herunder ser du to af vores bedste råd til overnatning i Thy.

Tambohus Kro & Badehotel

Her er der arbejdet ekstra seriøst med at give gæsterne en unik oplevelse. Tambohus Kro & Badehotel er i samme historiske rammer som kroen, der er fra 1842. Stedet har vundet forbrugerprisen for Bedste værelsesoplevelse i Danmark 2020.

 Thyholm

Hotel Thinggaard

Leder du efter et lækkert spa- eller wellnessophold? På Hotel Thinggaard kan du nyde et dejligt ophold tæt på Nationalpark Thy. Du kan også komme på et velsmagende gourmetophold.

 Hurup Thy

Find dit ophold her

 

Nationalpark Mols Bjerge

  Djursland

Dronning Margrethe klippede båndet til Nationalpark Mols Bjerge den 29. august 2009. Til indvielsen mødte ca. 3.000 mennesker op. Her kan du opleve det særprægede istidslandskab, hvor der har levet mennesker i flere årtusinder.

Nationalpark Mols er Danmarks 2. nationalpark efter Nationalpark Thy. Mols Bjerge er med sit 180 km2 istidslandsskab i dag Østjyllands mest besøgte kyst- og naturområde.

Hjemstedet for de danske bjerge...

 • Nationalpark Mols Bjerge oser af kulturhistorie med Kalø Slotsruin og Ebeltoft 
 • Nationalpark Mols blev indviet i 2009
 • Området byder på høje toppe, dybe dødishuller og sjældne markfirben

Tag på vandreture i Mols Bjerge

Mols Bjerge er en populær destination for vandreture. Du finder både Mols Bjerge Stien, som kan vandres over flere dage, men du finder også flere korte vandreruter, som er perfekte til en dagstur.

Mols Bjerge til fods med Karpenhøj Naturcenter

Karpenhøj Naturcenter afholder ofte vandreture i Mols Bjerge. Her kan du nyde en lang dags vandring med en erfaring guide. Turene er omkring 10-12 km lange, og du skal heller ikke selv tænke på madpakke.

Knebel

Mere fra Karpenhøj Naturcenter

Kort over Nationalpark Mols Bjerge

Find lettere rundt i Mols Bjerge Nationalpark med et interaktivt kort over området. Kortet kan du downloade herunder. Du finder både vandrestier, kulturoplevelser, faciliteter og meget mere på kortet.

Du kan finde parkering ved de to besøgscentre. Her kan du også finde information om området natur- og kulturoplevelser. Besøgscentrene ligger i Rønde og Ebeltoft og har hvert sit tema.

 Besøgscenter Karlsladen, Rønde

Besøgscenter Øvre Strandkær, Ebeltoft

Top 10 seværdigheder Mols Bjerge

 • Kalø Slotsruin

 • Trehøje

 • Kalø Slotsruin

 • Ebeltoft

 • Jernhatten

 • Agri Bavnehøj

 • Ørnbjerg Mølle

 • Poskær Stenhus

 • Femmøller

 • Karpenhøj Naturcenter

Her kan du nyde lokale specialiteter...

Ebeltoft Gårdbryggeri, Ebeltoft

Ebeltoft Gårdbryggeri er stedet for øl-elskere og livsnydere. Her kan du nyde friskt håndbrygget øl. Der fremstilles også sommerlig sodavand på naturlige råvarer – helt ligesom i gamle dage. 

Mols Kafferisteri, Ebeltoft

Ved det lille kafferisteri kan du nyde din kaffe i gårdhaven. I kaffebaren kan du bestille kaffe i alle afskygninger. Mols Kafferisteri rister kaffe flere gange om ugen, så du altid kan få en kop frisk mokka.

Nordisk Tang, Grenaa

Nordisk Tang på Djursland eksperimenterer med tangen som ingrediens i madlavningen. Her kan du opleve flere forskellige tangprodukter, som alle er fremstillet af økologiske råvarer.

 
 

De bedste spisesteder nær Mols Bjerge

Du har masser af muligheder for at spise godt både i og nær Mols Bjerge. Herunder giver vi vores bud på tre af de bedste spisesteder ved Mols Bjerge.

Molskroen - Nyd gourmet middag hos ikonisk kro

Molskroen er en lækker gourmet restaurant. Bag stedet ligger stolte traditioner med chefkokke som bl.a.  Wassim Hallal og Michel Michaud. Siden 2016 har chefkok Steffen Villadsen været i spidsten for Molskroens gastronomiske linje.

Molskroen, Ebeltoft

Ebeltoft Gårdbryggeri - Nyd hjemmebrygget øl hos familiedrevet bryggeri

Leder du efter Djurslands bedste sodavand og øl? Det finder du hos Ebeltoft Gårdbryggeri, som er et familieejet brygger.

Vil du se mere inspiration fra stedet? Så tjek #ebeltoftgårdbryggeri på Instagram.

Ebeltoft Gårdbryggeri, Ebeltoft

Restaurant Moment - Nyd din Michelin middag på bæredygtig restaurant

Restaurant Moment er nabo til den bæredygtige landsby Friland. Derfor er det ikke nogen overraskelse, at smagsoplevelsen skabes på baggrund af bæredygtigt producerede grøntsager og urter.

Restaurant Moment er i 2019 optaget i Michelin guiden. Her har restauranten udmærkelsen Bib Gourmand for god kvalitet og værdi.

Restaurant Moment, Rønde

Det skal du opleve i Mols Bjerge

Vi har fundet tre oplevelser, som du ikke må gå glip af i Nationalpark Mols Bjerge. De spænder fra kajakkursus til outdoor cooking – og de er hele oplevelsen værd!

IPP2 kajakkursus hos Karpenhøj Naturcenter

Karpenhøj Naturcenter er stedet for de bedste guidede oplevelser i Mols Bjerge. Her kan du opleve både vildmarksbrunch samt vandre- og mountainbike ture. Du kan også komme på et kajak kursus.

Knebel

Gourmetmad over bål med Frederik Svinth

Ebeltoft 

Der er noget helt specielt ved at sidde samlet om et bål og spise den gourmetmad, du lige har lært at skabe. Samtidig får du ny inspiration til din egen madlavning.

Outdoor cooking med Gourmensch

Rønde 

Vil du gerne lære outdoor cooking? Her kan du få en introduktion til at lave mad over ild, bålteknikker og de bedste tilberedningsmetoder.

Find og book oplevelserne her

Glampingoplevelser nær Mols Bjerge

Glamping er det nye sort. Det er blevet populært de sidste par år. Derfor giver vi dig herunder to gode råd til glamping oplevelser nær Mols Bjerge. Sådan kommer du nemlig helt tæt på naturen.

Kaløvig Center - Sov i Trætophytten i Mols Bjerge

I Trætophytten finder du en træk-ud-seng med plads til to, gåsedunsdyner- og puder. Her er også sørget for både bøger og spil. Når du ankommer serveres der eftermiddagskaffe og kage – senere også aftensmad.

Trætophytten Kaløvig Center, Rønde

Molsfarm - Tag på Yoga Ride Weekend på en farm

Hos Mols Farm kan du overnatte i et Glamping telt med plads til en hel familie. Her er udsigt til enten søen eller foldene fra teltene.

Du kan også tage på Yoga Ride Weekend hos Molsfarm. Her kan du nyde en afslappende weekend med turridning, yoga og overnatning på et hø hotel.

Molsfarm, Ebeltoft

Kattegatcentret - Sov med hajerne i Grenaa

Har du børn med på tur? Ca. 40 minutter i bil fra Ebeltoft, Rønde og Mols Bjerge kan du give dem en oplevelse, de ikke glemmer igen. Her kan i nemlig sove med hajerne i Kattegatcentret.

Kattegatcentret, Grenaa

 

Nationalpark Vadehavet

Sydvestjylland

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark. Arealet fylder hele 1.459 km2. Heraf er er ca. 300 km2 landområde. Her kan du opleve både lavvandede havområder, vadeflager og sandbanker. Du kan også opleve tidevands render, klitter og barriereøer. 

Omkring 80% af Nationalparken blev i 2014 udpeget som verdensarv af UNESCO. Faktisk har hele Vadehavets tidevandsområde langs både Danmark, Tyskland og Holland status som verdensarv.

Danmarks største nationalpark med 300 km2 landområde...

 • I Vadehavet finder du de danske øer Mandø, Fanø og Rømø
 • Få styr på tidevandet –  ellers risikerer du bogstaveligtalt at køre i havet
 • Nationalpark Vadehavet blev indviet i 2010

Oplev Sort Sol ved Vadehavet

Sort Sol er en af de bedste naturoplevelser, du kan få i Danmark. Den kombinerer nemlig både naturen og et kig på dyrelivet ved Vadehavet.

Sort sol med Sort Safari 

Sort sol er en af de største naturfænomener i Danmark. Du kan opleve det ved Vadehavet i Sønderjylland. Her tages du med på en uforglemmelig tur, hvor målet er en af Danmarks at se en af Danmarks største naturfænomener.

Ribe, Tønder & Skærbæk

Kort over Nationalpark Vadehavet

Nationalpark vadehavet har hele 6 besøgscentre. Start din tur her med at indsamle lidt information omkring området samt få inspiration til oplevelser, imens du her her.

Top 10 seværdigheder ved Vadehavet

 • Mandø

 • Ribe Vikingecenter

 • Ribe Domkirke

 • Vadehavscentret

 • Mennesket ved havet

 • Fiskeri- & Søfartsmuseet

 • Fanø

 • Rømø

 • Tirpitz

 • Skallingen

Besøg også Schackenborg Slot...

Det populære Schackenborg Slot ligger i Møgeltønder i Sønderjylland. Her kan du tage på en historisk rundvisning rundt på slottet. 

Vidste du desuden, at Danmarks rigeste og mest sensationelle guldfund blev gjort kun få kilometer fra slottet? Det er selvfølgelig Guldhornene, der blev fundet.

Tønder

Her finder du lokale specialiteter...

Nyd det bedste Vesterhavet har at byde på med lokale specialiteter. Måske finder du din nye favorit, som du bare må have med hjem i baggagen.

Hattesgaard Cafe Antik & Genbrug

Her kan du opleve den autentiske nostalgi, hvor du i fred og ro kan nyde friskmalet kaffe, som selvfølgelig skænkes i gamle porcelænskopper. Er du kageglad? Her finder du også de lækreste hjemmebagte kager. 

Rømø

Vester Vedsted Vingard

Denne vingård er et lille hyggeligt familieforetagende. Her finder du både et vineri, et mikrobryggeri, destilleri samt en butik, hvor egne og lokale varer sælges. Mangler du noget godt til ganen? Så kan du også nyde stedets restaurant.

Ribe

Fanø Bryghus

Du finder Fanø Bryghus helt centralt på øen. Her kan du nyde en god øl og en fantastisk atmosfære. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige.

Fanø

Vadehavets bedste smagsoplevelser

Vadehavet byder på utallige smagsoplevelser. Her kommer vi med vores bud på tre af de bedste smagsoplevelser ved Vadehavet.

Sønderho Kro - Tag tilbage i tiden på historisk kro

Sønderkro er et særligt og historisk sted. Du bliver sendt tilbage i tiden, når du træder ind i de hyggelige stuer. Her kan du nyde både østers og gourmetaften.

Du starter med champagne og grillede østers. Herefter serveres der en 5-retters gourmetmenu. Inspirationen er Vadehavet og naturen på Fanø.

 Sønderho Kro, Fanø

Restaurant Fajancen - Få en snak med Vadehavets kunstnere her

Restaurant Fajancen har skabt et inspirerende miljø, hvor både badegæster, søfolk, globetrottere, billedkunstnere og musikere kommer og få en god snak – og selvfølgelig et spændende måltid til rimelige priser.

 Restaurant Fajancen, Fanø

Café Fru Dax - Bestil en is hos Danmarks Bedste Ishus 2019

Café Fru Dax er kåret som Danmarks Bedste Ishus 2019. Her er en hyggelig og hjemlig atmosfære med bløde sofagrupper, et legerum samt et akvarie. Her er både plads og rum til en god madoplevelse.

Café Fru Dax, Rømø, Ribe

Hvad skal du opleve ved Vadehavet?

Oplevelser ved Vadehavet er der nok af. Det sværeste er at vælge de bedste. Derfor giver vi dig to bud på oplevelser ved Vadehavet, du ikke må gå glip af, herunder.

Strandsurfing med OurStuff

Er du lidt af en adrenalinjunkie? Så skal du prøve strandsurfing ved Vesterhavet. Her kan du flyve hen og stranden i et hæsblæsende tempo!

Rømø

Sælsafari med Sort Safari

På Rømø kan du nyde smagen af selvfangede østers. Du kan også tage på den guidede sælsafari, hvor du kan opleve Vadehavets dyreliv.

Rømø

Find og book oplevelserne her

Tips til overnatning nær Vadehavet

Et godt sted at sove er essentielt for en god ferie. Herunder har vi fundet to af de bedste tips til overnatning nær Vadehavet.

Kellers Vadehotel & Spisehus - Sov på badehotel midt i UNESCOs verdensarv

Du finder dette lille badehotel og spisehus midt i UNESCOs verdensarv. Her er tid til selvforkælelse, hvor du kan komme helt ned i gear. Efter en dag med naturoplevelser kan du passende nyde et lækkert måltid på stedets spisehus.

Kellers Badehotel & Spisehus, Fanø

Rudbøl Grænsekro - Kombiner Vadehavet med et kroophold ved grænsen

Ca. 15 minutter fra Tøder ligger Rudbøl Grænsekro. Her kan du nyde et dejligt kroophold med musik. Du må ikke snyde dig selv for en tur til Vadehavet, når du befinder dig i Grænselandet. Måske skal du også en tur over grænsen?

Rudbøl Grænsekro, Højer

 

Nationalpark Skjoldungernes Land

Midtsjælland

DU finder Nationalpark Skjoldungernes Land ved Roskilde og Lejre på Midtsjælland. Her er kun 30 minutters kørsel til København. Denne danske nationalpark blev indviet i 2015, og har et areal på 170 km2.

I dette område har der levet mennesker siden tidernes morgen. Disse mennesker har efterladt sig flere spor. Derfor rummer Skjoldungernes Land en vild kulturhistorie, natur og en smukke landskaber. 

Dyk ned i historien om Skjoldungerne...

 • Nationalparken er opkaldt efter sagnkongeslægten Skjoldungerne
 • Nationalpark Skjoldungernes Land blev indviet i 2015
 • Man har udgravet både store haller, samt skatte og artefakter i området

Tag på kanotur nær Skjoldungernes Land

Drømmer du om kanoture og solopgange? Skjoldungernes Land er et populært sted for kanoture. Det må du endelig ikke snyde dig selv for.

KajakOasen

En lille køretur fra Skjoldungernes Land til Lammefjorden kan du tage på fjordsafari i en havkajak. Vil du gerne lære at styre en kajak? Så kan du også tage en IPP2 Kajakkursus hos KajakOasen.

Grevinge

Kort over Skjoldungernes Land

For at kunne finde rundt i Nationalparken kan de være en god idé at gøre et hurtigt stop ved én af de tre nationalparkporte. Her kan du nemlig finde meget mere information og inspiration til Skjoldungernes Land.

Seværdigheder i Skjoldungernes Land

 • Roskilde By

 • Sagnlandet Lejre

 • Boserupgård Naturcenter

 • Herregårdsmuseet Selsø Slot

 • Roskilde Domkirke

 • Roskilde Oplevelseshavn

 • Sonnerupgaard

 • Tadre Mølle

 • Vikingeskibsmuseet

 • Ledreborg Slot

Her finder du lokale specialiteter

Leder du efter de lækre lokale specialiteter? Så vil du ikke gå forket i Skjoldungernes land. Her har vi fundet tre steder, du kan nyde lokale specialiteter.

Herslev Bryghus

Har du lyst til en god øko øl? Hos Herslev Bryghus kan du gå på opdagelse i det unikke sortiment af øko mikrobryg. Her er en øl til alle – uanset om du er til dentunge, fadlagrede, frugtige, syrlige, lette eller humlede smag.

Herslev

Dyssegaarden Gårdbutik

Hos Dyssegaarden gårdbutik finder du kød fra dyr som har haft det godt. Her er dyrevelfærd, lokal slagtning og kødkvalitet i fokus. Hvert år afholdes der også Jul på Dyssegaarden, hvor du kan købe årets juletræ eller nyde vafler fra vaffelhuset.

Roskilde

GetSpirits Distillery

Er du til en spændende smagsoplevelse? Her kan du opleve håndlavet gin og rom som et alternativ til den masseproducerede spiritus – og der er en verden til forskel.

Roskilde

De bedste spisesteder i området

Herunder finder du to lækre spisesteder i Skjoldungernes Land, som ligger nær Lejre og Roskilde på Sjælland.

Restaurant Herthadalen - Nyd idyllisk middag for enden af Nordeuropas længste allé

Restaurant Herthadalen ligger for enden af Nordeuropas længste allé – som en del af Ledreborg Gods. Hermed ligger restauranten gemt idyllisk væk i skoven i Sjællands første nationalpark. Siden 1788 er der blevet holdt utallige mindeværdige arrangementer her.

Restaurant Herthadalen, Lejre

Rådhuskælderen - Hold siesta i skyggen af æbletræerne i Roskilde

Under Roskildes gamle rådhus finder du Rådhuskælderen. Restauranten ligger kun 50 meter fra Domkirken, som er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Om sommeren kan du nyde dit måltid i gårdhaven, hvor du kan sidde midt i byen, i solen eller i skyggen af æbletræerne.

Rådhuskælderen, Roskilde

Aktiviteter fyld med aktion i nærheden

Er du lidt af en adrenalin junkie? Så hop med på en af de aktionfyldte aktiviteter nær Skjoldungernes Land og Roskilde.

Ballonflyvning med Ballonfirma Aironaut

Tag med på ballonflyvning og se Sjælland fra luften. Her bliver bilerne og husene til små prikker, imens du får et horisontalt view over skove, marker og søer.

Roskilde

ATV-Safari med Outdoor Action

Her kan du prøve kræfter af på Sjællands største ATV bane, som ligger ved det smukke Sonnerupgaard Gods. Her går turen gennem både skov, eng og marker. 

Hvalsø

Helikopterpolit for en dag med HeliCompany

Drømmer du om selv at sidde med styringen af en helikopter? Udlev drømmen og tag besætningen med på tur over Sjælland. 

Roskilde 

Find og book oplevelserne her

Overnatning ved Skjoldungernes Land

Herunder finder du råd til overnatning ved Skjoldungernes Land. Især glamping hos Sonnerupgaard Gods er blevet et stort hit.

Glamping på Sonnerupgaard Gods

Glamping som ferieform bliver mere og mere populært. På Sonnerupgaard God kan du opleve den perfekte weekend eller miniferie med GoGlamping, når du får et ‘Digital detox’ med fokus på naturen.

Hvalsø

 

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Nordsjælland

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er den nyeste af de danske nationalparker. Her finder du alt fra UNESCO verdernarvssteder til Danmarks største vildtlevende bestand af dådyr i Gribskov.

Med sine 263 km2 er Kongernes Nordsjælland Danmarks næststørste nationalpark. Over 70% af nationalparken består af Natura 2000-områder. Disse områder er udpeget for at beskytte truede eller sjældne dyre-, plante- og naturtyper.

Besøg UNESCO verdensarvsstederne Kronborg & Parjagtforcelandskabet...

 • Danmarks to største søer, Arresø og Esrum Sø er en del af Nationalparken
 • Kongernes Nordsjælland blev indviet i 2018
 • Her findes et langt spor af slotte, klostre og borgruiner

Kort over Kongernes Nordsjælland

Download et kort over Danmarks nyeste Nationalpark. Den er med sine 263 km2 Danmarks næststørste nationalpark. Derfor finder du lettere rundt med et interaktivt kort. 

Det skal du se i Kongernes Nordsjælland

 • Gribskov

 • Esrum Sø

 • Esrum Kloster og Møllegård

 • Arresø

 • Frederiksborg Slot

 • Fredensborg Slot

 • Louisiana Museum of Modern Art

 • Parforcejagtlandskabet

 • Tisvilde Hegn

 • Strandene på Den Danske Riviera

Nyd lokale is og øl i Nordsjælland...

På den Danske Riviera kan du nyde smagen af ægte dansk is. Her er der ikke billige ispinde på programmet men hjemmelavet is af utallige smagsvarianter.

Jacob og Jakob Is

Elsker du is? De lækre vaffelis fra Jacob og Jakob Is kan ud købe hos Den Røde Tomat i Tisvildeleje. Bag navnet står Michelin kokken Jakob De Neergaard og vennen, Jacob Marsing-Rossini, som er kendt for havets fineste frugter.

Tisvildeleje

Hansens Ishus

I 1922 var Hansens ismejeri blot én af de 1200 isfabrikker og mejeri, der fandtes. Dengang gik virksomheden under navnet Frederiksborg Is. I dag kan du bl.a. nyde de lækre smagsvarianter i Tisvildeleje – blot 10 minutters gang fra stranden.

Tisvildeleje

Halsnæs Bryghus

Halsnæs Bryghus er dit lokale bryghus i Nordsjælland. Her kan du nyde dejlig mad og fantastisk øl. I Bryghuset kan du nyde dit måltid og din øl med udsigt over Hundested Havn og den hyggelige kajgade.

Hundested

Gode spisesteder i Nordsjælland

I Nordsjælland finder du en perlerække af både Kongelige og fantastiske gourmet restauranter. Herunder kan du læse vores bud på tre af de bedste spisesteder i Nordsjælland.

Café Proviant - Spis frokost i Alfred Warres gamle købmandsgård

Hos denne lige familiedrevet café er der fokus på den gode stemning og kvalitet. Caféen holder til i Alfred Warres gamle købmandsgård, hvor der tidligere blev solgt kolonial og skibsproviant. Det siges at gården er mere end 100 år gammel.

Café Proviant, Hundested Havn

Ninas NaturCafé - Nyd lette anretninger i udkanten af Store Dyrehave

Denne dejlige skovcafé ligger i udkanten af Store Dyrehave syd for Hillerød. I Store Dyrehave kan du også opleve Parforcejagtlandskabet, som er UNESCO Verdensarv. Ninas NaturCafé serverer hjemmebagte kager, kaffe og lette frokostanretninger.

Ninas NaturCafé, Fredensborg

Gamle Humlebæk Kro - Historisk og kongelig kro byder dig velkommen

Gamle Humlebæk Kro er en historisk kro. Den 19. september 1740 gav Christian VI sin bevilling til kroen under kongelig hånd og segl.

På “Adelsvejen” var der dengang 24 kroer, hvor kongelige kunne holde på deres rejse fra København mod Helsingør. Også dengang var Gl. Humlebæk blandt de fornemste.

Gamle Humlebæk Kro, Humlebæk

Kongelige aktiviteter i Nordsjælland

I Kongernes Nordsjælland kan du give dig i kast med kongelige aktiviteter som polo og ridning. Du kan også nyde en helikoptertur over området. 

Polospiller for én dag hos Danmarks eneste poloklub

Polo er efter sigende verdens ældste holdsport. Den kaldes også for ‘Kongesporten’, og siges at stamme fra Persien.

Nivå 

Ridetur på godset Lyngebækgaard

Nyd en ridetur gennem den nordsjællandske natur. Har har du udsigt over Øresund og et meget varierende dyreliv.

Nivå 

Helikoptertur over Nordsjælland

Tag med HeliCompany på helikoptertur over Nordsjælland og nyd, at du er sikker på udsigten, da der kun findes vinduespladser. 

Hillerød & Fredensborg

Find og book oplevelserne her

Overnatning i Kongernes Nordsjælland

Vil du have den fulde oplevelse af Kongernes Nordsjælland og luksus på den Danske Riviera? Så tag på strandhotel eller badehotel, som de kongelige gjorde det engang.

Marienlyst Strandhotel - Overnat på et af Danmarks ældste strandhoteller

Marienlyst Strandhotel er blandt Danmarks ældste og bedste strandhoteller. Historien strækker sig tilbage til 1861, hvor stedet blev besøgt af kongelige stamgæster på grund af den løsslupne stemning og stilfulde forkælelse.

I dag kan du nyde et af Danmarks bedste spaophold på Marienlyst Strandhotel.

Marienlyst Strandhotel, Helsingør

Hotel Bretagne Badehotel - Nyd udsigten over Hornbæk Sø og havet

Hornbæk er en af perlerne på den Nordsjællanske Riviera. Også her valfartede det bedre borgerskab til i badehotellets storhedstid.

I dag kan du nyde et lækkert kur- eller gourmetophold, hvor du bliver smukt indkvarteret i en af de Gustavianske værelser, hvor du har udsigt til Hornbæk Sø og havet.

Hotel Bretagne Badehotel, Hornbæk

Læs også

Stor guide til 6 danske øer

Læsetid: 26 min.

Guidede ture og rundvisninger i Danmark

Læsetid: 25 min.