Rom har en vild historie, men til trods er rommen blevet en populær drik, for smagen fejler bestemt ikke noget, og rommen kan både nydes som den er eller indgå i forskellige cocktails.

Længere nede på siden har vi samlet inspiration til dig, der gerne vil vide mere om rom og romsmagning.

Her kan du få inspiration til og læse om:

 
 

Hvor kan jeg prøve romsmagning?

Har du lyst til at lære mere om rom og ikke mindst smage på forskellige rom? Så får du her 5 steder, hvor du kan opleve rommens verden.

 
 

1. Rundvisning & romsmagning hos Skotlander

Pandrup

Hos Skotlander kan du komme med indenfor i Nordjyllands helt egen romproduktion. Titte og Anders Skotlander guider jer personligt igennem produktionen af rom, gin og likør på deres adresse i Pandrup.

Her får du en rundvisningen på en times tid, før den står på romsmagning.

Du bliver guidet igennem 3 forskellige slags rom og bliver meget klogere på produktionen.

 

2. Få dit eget romfad hos Trolden Destilleri

Kolding

Trolden Destilleri & Bryghus er et mikrobryggeri og destilleri, der åbnede i Kolding i 2005.

Udover stedets smagninger kan du også få dit helt eget romfad.

Så hvis du er vild med rom og allerede har en masse viden om den gyldne drik, så er det måske noget for dig at få dit eget romfad.

Du kan vælge mellem en anpart i et 64 liters fad på destilleriet eller dit eget 8 liters fad til tage med hjem.

Hvis du vælger en anpart, får du lov til at besøge og smage din rom hver 6. måned, indtil den er klar til at blive tappet.

 

3. Romsmagning hos The Cat and Barrel

Vejle

The Cat And The Barrel i Vejle byder dig velkommen i en hyggelig og uformel britisk stemning, hvor de gode drikkevarer, og samtalerne er omdrejningspunkterne.

Her er du sikret noget lækkert i glasset – også god rom.

Til romsmagning smager du 6 forskellige lækre rom og får hele historien bag roms særpræg og oprindelse.

 

4. Digital romsmagning med Romhatten

Online

Hvis I leder efter en privat romsmagning uden at sprænge budgettet, tilbyder Romhatten digital smagning. Det eneste I skal sørge for, er en internetforbindelse, en computer eller TV der kan streame video fra YouTube og et glas til hver romdeltager.

Romhatten sender en rom-pakke hjem til din adresse, og giver jer samtidig adgang til videomateriale med Mads Heitmann, som er romformidler, som via dette præsenterer de forskellige rom, som I undervejs skal smage på.

Læs mere og bestil jeres lige her.

 

5. Romsmagning til vands med Odense Aafart

Odense

Odense Aafart tilbyder gin & tonic kursus og ølsmagning til vands, og I kan også være heldige at finde romsmagninger.

Her bliver I introduceret til rommens verden, mens I sejler på Odense Å.

Odense Aafart har siden 1882 taget folk med ombord, som ville have en tur op og ned ad Odense Å.

Find alle Odense Aafarts arrangementer her.

 

Oplev selv eller køb gavekort til romsmagning

 

Rommens historie

I videoen kan du se, hvordan rom bliver produceret.

Vi tænker sjældent over det, når vi skal handle de ting, vi står og mangler – om det så er ost, brød eller rom, der står på indkøbssedlen den dag. Mange af vores fødevarer har ofte været på en lang rejse, før de er nået frem til os forbrugere, og selvom man ikke kan se det på etiketten, har mange af varerne faktisk også en spændende historie med sig. Det gælder blandt andet rommen.

Rommen har spillet en meget stor rolle både kulturelt og økonomisk rundt omkring i verden, og vi skal faktisk helt tilbage til midten af 1400-tallet, hvor Christoffer Columbus sejlede rundt på De 7 Have for at finde begyndelsen på historien om rommen.

Det var nemlig Columbus, der som den første tog sukkerrør med til Caribien, og det blev startskuddet til de berygtede sukkerplantager.

Det viste sig nemlig, at sukkerrørene hellere end gerne ville gro i det varme klima og den gode jord, som de caribiske øer byder på.

Sukkerrør i Caribien

Sukkerrørene dyrkede man for at udvinde sukker, men hurtigt fandt man ud af, at det spildprodukt, der blev til overs efter udvindingen, kunne bruges.

Det var sukkermelasse, en brunlig masse, der blev tilbage, og som kunne gæres, destilleres og blive til rom. Den rom smagte på ingen måde, som den rom vi kender i dag – tværtimod siges det, at den smagte forfærdeligt, men at det var en nem måde at omsætte sukkermelassen på og tjene hurtige penge til plantageejerne.

På grund af den dårlige smag blev rom anset som underklassens drik, og blev kun drukket af arbejdere, sømænd og slaver.

Fun facts om rom

  • Hvis du har købt en rom, som ikke smager, som du havde håbet, kan du komme lidt sukker i – det skulle gøre underværker.

  • En romflaske skal ikke ligge ned som vin, men skal derimod stå op.

  • Husker du at fugte proppen på din rom en gang imellem, så den ikke tørrer ind, kan du have din rom stående på hylden i lang tid.

Destillering fra Europa til Caribien

I Europa gik det godt med destilleringen af spiritus, og der blev frembragt gode produkter som whisky og gin.

Men de første romproducenter vidste ingenting om destillering, og netop derfor smagte den første rom ikke helt så godt.

De fik dog fragtet kedler fra Europa til Caribien, hvorefter de prøvede sig frem. På Jamaica lykkedes det endelig at nå frem til et resultat, som faktisk var værd at drikke og blev anerkendt blandt middelklassen, som tog rommen til sig.

Overklassen drak stadig primært whisky eller gin, og vi skal faktisk helt frem til 2. verdenskrig, hvor whisky blev en mangelvare, før rommen blev rigtigt udbredt i Europa.

Jamaica blev det første sted, hvor man producerede rom til kommercielt brug, og pirater slog sig derfor hurtigt ned på øen for at tage rommen til sig og udbrede den gennem smugling.

Jamaica er derfor kendt som den ”første rom-ø”, men de andre øer fulgte altså hurtigt trop.

Rom i dag

I dag er rom en drik, som med sin sagnomspundne historie drikkes af de fleste både for sin gode smag men også for sin spændende historie.

I løbet af de seneste år har rommen endda været genstand for en øget interesse, og romsmagninger er blevet meget populære – ikke mindst på grund af de mange muligheder, som rommen byder på.

Hvid rom bruges ofte i cocktails, i flavoured rum har man tilsat smag som citron, karamel og kokos, og den fadlagrede rom, som både kan være helt lys og meget mørkebrun, og har lagret mellem 2 og 30 år, er skøn at drikke som den er.

Rom spænder nemlig bredt i smag, duft og farve, hvilket du lærer meget mere om til en romsmagning.

 

Opskrift på Dark ‘n’ Stormy

 

En rom behøver ikke at blive drukket ren, men kan faktisk fint indgå i cocktails. En af de populære cocktails er en Dark ’n’ Stormy, som faktisk blev drukket af sømænd fra den britiske flåde, når de skulle ud på lange sejlture. Det var nemlig svært at få vand til at holde sig friskt på de lange overfarter, så derfor drak de gingerbeer, som kunne holde sig i lang tid. De blandede gingerbeer op med rom og citron, som kunne forebygge sygdomme og vupti stod de med en drik, som er en af vor tids mest populære. Lav selv en Dark ’n’ Stormy og smag, hvorfor både sømænd og bartendere er vilde med drikken.

 

Det skal du bruge:

  • 5 cl. mørk rom

  • 1 cl. limesaft

  • 10 cl. ginger beer eller ginger ale

  • Isterninger

Sådan gør du

Fyld et glas med isterninger og hæld rommen i. Tilsæt lime og gingerbeer, rør rundt og server.

Vil du have din Dark ’n’ Stormy sødere, kan du tilføje en lille smule rørsukker eller sukkerlage.

 

Mere inspiration

17 vinsmagninger i hele landet

Læsetid: 12 min.

Guide til ølsmagning

Læsetid: 15 min.

Smagninger – En verden af smagsoplevelser

Læsetid: 7 min.