Leder du efter en anmelderrost ginsmagning i en by nær dig? Så behøver du ikke at lede længere.

Her på siden kan du blive klogere på gin og finde og booke nogle af Danmarks bedste ginsmagninger.

Hvad er gin?

Der var engang, hvor mange mente, at gin smagte af grantræ, men sådan er det ikke mere. Efter et par år bagerst i barskabet, hvor ginen blev beskyldt for mange ting, er den igen kommet helt frem på bardisken. Nu er gin i selskab med mange forskellige smagsgivere og indgår ofte som en ingrediens i cocktails, men du kan altså også stadig finde den i en klassisk udgave: som en Gin & Tonic.

Gin, som mange kender det, undergår en forvandling for tiden, og der eksperimenteres hele tiden med nye smage og ingredienser, som giver gin særstatus på drinkskortet. Længere nede på siden har vi samlet inspiration til dig, der gerne vil vide mere om gin.

Gin blev vældig populært i kolonitiden hos englænderne, der var udstationeret i Indien. Her drak man nemlig mere end bare én enkelt Gin & Tonic fordi kininen, der findes i tonic, forebyggede malaria. I dag forbinder mange stadig gin med England, men vi skal faktisk en tur til Holland for at få fat i ginens rødder.

Navnet gin stammer nemlig fra det hollandske genever, som egentlig er afledt af det franske geniève, der betyder enebær, og enebær er netop det, der giver gin den karakteristiske smag. Smagen som mange enten elsker eller elsker at hade.

Ikke desto mindre drikkes gin i dag over hele verden, og selvom den klassiske Gin & Tonic stadig er at foretrække hos dem, der værdsætter ginsmagen, bruges drikken også til cocktails som for eksempel Dry Martini og Tom Collins.

Hvordan laves gin?

Se hvordan gin bliver lavet.

Når man skal lave gin, begynder man med en base. Den base laves for det meste af korn eller majs, selvom den også kan laves på mange andre ting, for eksempel på kartofler. Når basen er klar, tilføjer man forskellige botanicals, og det er de botanicals, der giver ginen sin smag.

Nogle af de mest almindelige smagsgivere er kvan, citron, koriander, kardemomme og appelsin – bare for at nævne et lille udvalg af de ”originale” botanicals, man har brugt siden, man begyndte at lave gin. Og så selvfølgelige enebær. Gin skal nemlig indeholde enebær før, at man må kalde det gin.

Der er ingen faste regler for, hvilke botanicals gin skal indeholde, så længe enebær er den dominerende smag, og derfor kan du også finde mere ”moderne” botanicals i din gin. Det kan for eksempel være havtorn, vanilje eller tang, der tilføjer et særkende til ginen. 

Hvilken tonic til gin?

Det er vigtigt med en god tonic og især, når man tænker på, at 2/3 af en Gin & Tonic faktisk består af tonic. Derfor kan du godt tillade dig at bruge lidt tid på at undersøge – og ikke mindst smage – dig frem til, hvilken tonic du bedst kan lide. Det er nemlig ikke alle tonics, der passer til alle slags gin, og en god tonic skal både fremhæve og understrege ginens noter.

Vidste du? 
Kinin er det bitre i tonic, og det udvindes af kinabark fra cinchonatræet.

Siden den første tonic blev lavet og solgt kommercielt helt tilbage i 1858, er der sket virkelig meget inden for feltet – præcis lige som med ginen. Tonic er nemlig ikke bare tonic længere.

Når du skal vælge en tonic, skal du derfor tænke over, hvordan du vil have din Gin & Tonic. Skal den være frisk? Bitter? Tørstslukkende? Hver enkelt tonic tilføjer nemlig noget unikt til den færdige drik.

Hvilken gin er bedst?

Ginsmagninger, ginfestivaller og ginbarer – ja, gin er populært som aldrig før. For dig, der gerne vil lære mere om gin, er der derfor mange muligheder, men netop de mange muligheder kan også være svære at navigere i for, hvor skal man begynde?

Der er jo stor forskel på gin, og det kan være svært at sige, hvilken gin, der er bedst. Det afhænger nemlig af, hvilke botanicals du synes, smager godt.

Som ny gindrikker er en ginsmagning derfor et godt sted at starte, for her kommer du til at smage flere forskellige slags gin. På den måde kan du nemt danne dig et overblik over, hvilken gin du bedst kan lide. Ved du allerede en del om gin, kan du til en ginsmagning blive endnu klogere på de mange smagsnoter og nuancer, når du bliver præsenteret for nye gintyper eller blot bliver bekræftet i, at en gammel kending nu en gang er den bedste gin.

Vil du gerne vide, hvilken gin som er den bedste? Du kan finde svaret hos World Gin Awards.

 

Hvor skal du til ginsmagning?

 

Jylland

Ginsmagning hos Njord Gin

Folkene bag Njord Gin beskriver sig selv som to nørder, der gerne vil lave den bedste gin. Som det er sket så mange gange før i historien, startede Njord Gin som et privat hobbyprojekt, der med tiden voksede sig stort. Rigtig stort. For Njord Gin tog anmelderne med storm.

Med afsæt i den nordisk mytologi – Njord er den nordiske mytologis gud for søfart og vind – udviklede Njord Gin en helt særlig nordisk ginæstetik. Urterne, der ligger til grund for ginen, er nemlig ikke helt almindelige i ginsammenhænge, men de er alle kendetegnet ved, at de har en særlig plads i den nordiske natur: havtorn, rønnebær, skovmærke og kvan er nogle af de ting, der er med til at give Njord Gin kant.

 

Ginsmagning hos Smagførst

Hos Smagførst er de også godt klar over, at gin er mere end den sædvanlige Gin & Tonic, mange bestiller i baren. Der er nemlig forskel på gin, og selvom du en gang har forkastet ginsmagen, ved Smagførst, at man aldrig skal sige aldrig. Smagsnuancerne i gin varierer nemlig alt afhængig af, hvilken gin du drikker. Det samme gælder for tonic og afhængig af, hvordan du kombinerer de to ting, kan en simpel Gin & Tonic pludselig blive en ret intens oplevelse.

Smagførst serverer 6 forskellige gin, og er du nybegynder i ginens verden, er det et godt sted at starte. Du bliver guidet igennem aftenen, og mellem smagningen af de forskellige ginner, er der vand og brød til at rense smagsløgene med, så du ikke blander de forskellige smagsnuancer.

 

Sjælland

Copenhagen Distillery

Copenhagen Distillery eksperimenterer med smag, design, form og farve, for det er ikke kun ganen, der skal underholdes, det er også øjnene, ørerne, næsen og hænderne. Sagt på anden måde; her sættes hele paletten af sanser i gang. På destilleriet arbejdes der nemlig konstant på at udvikle nye smage og designe nye flasker, der kan gøre oplevelsen af gin, whisky, likør og snaps til nye helhedsoplevelser, hver gang, at glasset løftes til munden.

Copenhagen Distillery holder til i en ombygget fabriksbygning bag Christiania. Her er der plads til kreativ udfoldelse, når det gælder destillering af whisky, gin og akvavit. Hos Copenhagen Distillery er det ambitionen at skabe nye smagsoplevelser, i sammenhæng med kunstneriske oplevelser.

 

Fyn

Two Socks

Hos Two Socks i Odense bliver der eksperimenteret med både gin og tonics fra både kendte og mere eksotiske steder af verden.

De er ginnørder og eksperter til fingerspidserne, og nærer den største respekt for det enkelte destilleri, deres særlige smagsnuancer og produktion. Alle opskrifter hos Two Socks er udviklet med en stor respekt for ginnens DNA, hvilket skaber en treenighed mellem gin, tonic og garnish.

Til ginsmagningen skal der både duftes og smages undervejs, mens der serveres en let tapasanretning og skylles ned med anekdoter om de gins og tonics, du smager på.

Two Socks i Odense er centralt beliggende ved siden af kongens have og teatret i Odense. Her finder du deres ginbar, som er indrettet i autentiske lokaler med rustikke træborde og træbænke. I baren er der plads til alle, nybegynder som ginentusiast. Hos Two Socks afholdes der både smagninger for små og store grupper.

Du finder også Two Socks i København ved Rådhuspladsen.

 

 

Find en ginsmagning for dig her

Smag

Lav din egen gin hos Copenhagen Distillery

Kom med ind i ginens verden hos Copenhagen Distillery. Destiller din egen gin, hør ginens historie & få lov til at smage på klassikeren.

København S

Smag

Ginsmagning hos Copenhagen Distillery

Copenhagen Distillery åbner dørene til 1,5 times ginsmagning & rundvisning bag Christiania. En af de bedste ginsmagninger i KBH.

København S

Smag

Ginsmagning på Njord Gin Distillery

Kom på ginsmagning hos Njord Gin Distillery, hvor du vil smage dansk gin i verdensklasse. Smag gin og tonic og hør historien om Njord Gin.

Aarhus C

Smag, Kultur

Gin & Tonic Cruise hos Odense Aafart

Kom med på en anderledes sejltur på Odense Å. Et Gin & Tonic Cruise sejler dig op ad åen, mens du sipper til en kølig drink.

Odense C

Smag

Ginsmagning hos Trolden Destilleri

Trolden Bryghus inviterer til ginsmagning i Kolding. Smagningen begynder med en rundvisning, før der serveres 6 forskellige gin og 2 tonics

Kolding

Smag

Ginsmagning & rundvisning hos Nordisk Brænderi

Fra vilde urter og bær til tappet gin på flaske. Kom med på besøg hos Nordisk Brænderi og smag på deres nordiske brændevin, snaps og gin.

Fjerritslev

Smag

Ginsmagning hos Smagførst

Hvis du elsker gin, så er vi sikre på, at en ginsmagning hos Smagførst er noget for dig. Her skal du smage på mange forskellige slags gin.

Aarhus C

Smag

Ginsmagning hos Trekantens Bartender

Gin er blevet populært. Nu giver Trekantens Bartender dig mulighed for at finde ud af, hvorfor gin er et hit til denne 3 timers ginsmagning.

Kolding