Ahh, en kold øl! Findes der noget bedre?

Lysten til en kold øl har meldt sig. Spørgsmålet er bare, hvor skal du gå hen, hvis du vil opleve den bedste ølsmagning i Danmark?

Til en ølsmagning kommer du omkring flere forskellige øltyper, så du kan få inspiration til at skyde weekenden i gang med noget andet end den sædvanlige øl, der altid står i køleskabet.

De fleste er nok enige i, at det er lækkert at smække benene op efter en lang uge og begynde weekenden med en god øl, men hvilken øl foretrækker du egentlig at drikke?

Vi guider dig igennem scenen for ølsmagninger i Danmark, så du ikke skal stå der på stenbroen og tørste alt for længe. Så skal vi ikke se at komme i gang og finde et par steder, hvor vi kan slå os ned, smage nogle gode øl og samtidig blive en lille smule klogere på, hvad det er, vi får i glassene? Afsted med os!

 

Vil du på ølsmagning i Danmark?

 
 

Ølsmagning i København

 

Tribeca

Der er god stemning & kolde øl hos Tribeca.

Der findes øl til en hver smag, og måske har du allerede en favorit? Det kan være, at du bedst kan lide de lyse hvedeøl eller måske falder du hver gang for en mørk og fyldig stout? Er du med på moden, siger du ja til en rød øl eller en sour beer, men du går heller aldrig galt i byen ved at tage en klassisk fadøl.

Hos Tribeca er der øl til alle, og til ølsmagningen skænkes der 8 forskellige smagsprøver i glassene. Undervejs fortælles der om bryggeriet, om ølbrygningsprocesser og om de mange øl, der findes.

 

Taphouse

Taphouse har Europas største udvalg af øl på fad.

Lyder Europas største udvalg af øl på fad som noget for dig? Så kom bare indenfor hos Taphouse, for leder du efter ølsmagning i København, hvor der er garanti for mange forskellige slags øl, så er det stedet for dig. Med 61 forskellige haner kan man roligt sige, at der er lidt at vælge mellem.

 

Ølsnedkeren

Hos Ølsnedkeren skal du smage på 7 forskellige øl.

Der er en hyggelig stemning hos Ølsnedkeren, og er du til cykelsport, vil du helt sikkert føle dig hjemme her. Væggene er nemlig dekoreret med billeder af cykelsportens store og små stjerner, og oppe under loftet hænger en cykel, som uden tvivl kan fortælle mange historier fra landevejene.

De historier må du have til gode, for selvom cyklingen er en passion, er det øllet, der er i centrum hos Ølsnedkeren. Til en ølsmagning får du lov til at smage på 8 forskellige øl, mens der fortælles om bryggeprocesser og smagsnuancer. Finder du en favorit blandt øllene, kan du købe den med hjem på flaske efter ølsmagningen eller bare blive hængende i baren til at par ekstra smagsprøver – og måske et par cykelhistorier.

 

Timm Vladimirs Køkken

Timm Vladimirs Køkken lærer dig, hvordan du brygger din egen øl.

Efter et par ølsmagninger har du sikkert fået opbygget en basisviden, som du kan trække frem, når du smager på øl derhjemme. Det kan jo være, at du lige frem er begyndt at overveje, at det der med at brygge øl måske slet ikke lyder så kompliceret.

Hvis det er tilfældet, skal du kaste dig over et ølbrygningskursus. Man kunne vel egentlig kalde det for en overbygning til ølsmagningen, for på kurset skal der selvfølgelig også smages på nogle forskellige øl. Det gælder jo om at være helt sikker på, hvilken øl du selv vil brygge, og valget står mellem IPA, Porter, Belgisk Brown Ale og Hvede.

På kurset bliver du guidet igennem ølbrygningsprocessen, og afslutningsvis får du dit eget bryganlæg med hjem, så du kan fortsætte med at brygge derhjemme.

 

 

Mikkeller

Mikkeller er et dansk øl-fænomen, som de fleste efterhånden kender.

Mikkeller er et dansk bryggeri, der på få år er blevet populært i mange dele af verden, og som er essensen af den sprudlende, danske ølkultur. Deres likes på Facebook stiger dagligt og med et stort antal selvejede barer og butikker i Danmark og udlandet, er Mikkeller et sted, du uden tvivl bør stifte bekendtskab med.

Kendetegnende for Mikkeller er – selvfølgelig – de lækre øl, der ikke smager som alle de andre på markedet. Desuden er ølbarerne hyggelige og uformelle, for her får du lyst til at slå dig ned, blive hængende og bare smage dig igennem ølkortet.

 

Nørrebro Bryghus

Nørrebro Bryghus er et fyrtårn i den fremadstormende danske ølkultur. På trods af bryghusets kun 12 års levetid, har de etableret sig som en anerkendt producent af kvalitetsøl, og til en ølsmagning her kan du selv smage hvorfor.

Måske sidder du nu og tænker på, om det ikke er en god idé at spise noget mad enten før eller efter sådan en ølsmagning. Til det kan vi kun sige; jo, det er nok en god idé ikke at dukke op på tom mave. Heldigvis finder du også en restaurant på Nørrebro Bryghus, så der er ingen undskyldning for at møde sulten op til ølsmagningen. Til maden kan du selvfølgelig bestille en ølmenu, som er afstemt til det mad, du bestiller.

 

Brewpub

Brewpub giver dig en ølsmagning i hjertet af København.

Hos Brewpub får du en ølsmagning, der ligger midt i København, og det kan være meget belejligt en gang imellem, så du ikke skal tænke på transport frem og tilbage. Altså med mindre, at du skal overnatte uden for centrum… Om ikke andet så får du hos Brewpub en begejstring for både øl og gastronomi, der munder ud i det, de selv kalder Det Nye Danske Ølkøkken.

Hvad det helt præcist indebærer, skal vi ikke afsløre her – ingen spoiler alert herfra – så du må selv af sted til en ølsmagning i København for at finde ud af det.

 

Ølsmagning i Aarhus

 

Aarhus Bryghus

På Aarhus Bryghus kommer du med ud i produktionen.

Nu bevæger vi os lidt væk fra ølsmagningerne i Aarhus C og sætter kursen mod en ølsmagning på Aarhus Bryghus. Her begynder øloplevelsen ikke med et glas skummende øl, men derimod med en rundvisning på bryggeriet så du får indsigt i, hvordan øllene bliver brygget, og hvilke tanker brygmesteren gør sig, når han klargør de store kar.

Men bare rolig. Du kommer ikke til at tørste for på turen rundt i bryggeriet, får du lov til at smage på 3 forskellige øl direkte fra tankene, og når rundvisningen slutter, venter der stadig et par smagsprøver.

 

Wintercoat

Hør fortællingerne om bryggeriet & smag på øllene hos Wintercoat.

Hos Wintercoat bliver der brygget øl 4 gange i ugen, og selvom bryggeriet er et lille, familieejet et, har de altid 7 forskellige øl i produktion. Vil du gerne vide, hvordan sådan en ølproduktion egentlig ser ud? Hos Wintercoat kommer du med bagom tankene, så du kan se, hvordan øllet udvikler sig fra begyndelsen og helt til det tappes på flaske.

Det er dog ikke kun en rundvisning, du bliver budt på hos Wintercoat, for når du tager til en ølsmagning i Aarhus, så forventer du uden tvivl også, at der skal smages på nogle øl. Derfor serveres der selvfølgelig smagsprøver på øllet i Wintercoats skænkestue.

 

Ølsmagning i Odense

 

Bryggeriet Flakhaven

På Bryggeriet Flakhaven finder du en ægte bryggerstemning.

Bryggeriet har siden 2016 skænket kolde øl og serveret god mad for sine gæster. Bryggeriet Flakhaven er høj kvalitet fra mikrobryg, hvor du kan nyde specialøl fra både ind- og udland.

Øllene skiftes løbende til nye varianter i hanen. Spørgsmålet er bare, hvilken øl du helst vil drikke? Er du til en mørk og fyldig øl? Eller er en let, lys og frisk øl mere tiltrækkende?
Du kan også gå med en røget, en bitter eller en sour øl.

Her finder du nemlig mange øl i forskellige smage, farver og variationer. De smager bedst, når de er velskænkede – og det er de hos Bryggeriet Flakhaven.

 

Albani Bryggeriet & Theodor Schiøtz Brewing Co.

Tag med på en historisk rundvisning og rejse i Albanis tilbliven.

Turen starter i mikrobryggeriet Theodor Schiøtz Brewing Co. Herefter går turen videre til det store Albani bryggeri og de gamle kældre.

Rundvisningen starter i nutiden, hvorefter du får lov at komme bag scenen hos hele det gamle bryggeri. Her får du en tur i den historiske kælder, hvor du finder de allerførste øltønder. Rundvisningen ender ved produktionen i Albanis industribryggeri – selvfølgelig med en ølsmagning.

 

Ølsmagning i Aalborg

 

Søgaards Bryghus

Søgaards Bryghus er den eneste pub i Aalborg med eget bryggeri.

Det betyder, at du altid finder hjemmebryggede øl på tavlen. Her er mere end 70 siddepladser, hvor du kan nyde en kølig øl eller se live sport på en af fladskærmene.

Tag med på rundvisning i Søgaards Bryghus. Her får du en guidet tur i bryggeriet, hvor du lærer mere om brygningen af øllet, de over- og undergærede øltyper samt forskellen på lyst og mørkt øl. Du lærer også omkring fremstillingen af øl, faciliteterne, kapaciteten og mange flere finurlige fakta.

 

Ølsmagning i Kolding

Trolden Bryghus

Mikrobryggeriet Trolden Bryghus har siden 2005 produceret håndlavet øl. Her er håndværket i centrum og der værnes om ølbrygningens nostalgi – den at gå på kompromis med smag og kvalitet.

“Vin forfiner, øl forener”, sagde W. Scott Griffith engang. Trolden Bryghus er enige, for her rører brygmesteren selv i mæsken, imens han kræser om detaljerne. Her er de gamle bryggemetider stadig i spil, og de forenes med jagten på gæringens perfekte bobler i det skummende ølkrus. 

 

Ølsmagning i Silkeborg

 

Grauballe Bryghus

Grauballe Bryghus er en af de første mikrobryggerier i Danmark. I 2002 begyndte man at brygge øl på den nedlagte landejendom ved Silkeborg. Det er blevet til flere priser for øllene hos Grauballe Bryghus.

Tag med på en rundvisning rundt i bryggeriet, hvor duften af gær og malt hænger i luften. Det er her øllet bliver brygget i de store tanke. Som du kommer forbi de forskellige øltyper, vil du kunne mærke lysten til en smagsprøve komme snigende. Derfor slutter rundvisningen med en ølsmagning på et udvalg af Grauballe Bryghus’ forskellige øl.

 

 

Ølsmagning på Sjælland

 

Braunstein

Du finder Braunstein i Køge, men turen dertil er hurtigt tilbagelagt.

På trods af, at Braunstein egentlig ikke ligger i København, så fortjener deres ølsmagning klart en plads på listen her. Braunstein er et sted, som bare skal opleves, hvis du har hang til god øl og whisky – for hos Braunstein laver de både øl og whisky.

Braunstein finder du på havnen i Køge, og ølsmagningerne foregår på bryghuset. Det skaber en helt særlig stemning, at smagningen foregår i de lokaler, hvor øllet også bliver brygget. Brygmesteren selv skænker øllene og fortæller, hvorfor og hvordan de forskellige øl har fået den smag, de har.

Psst! Braunstein afholder deres faste ølsmagninger den 1. lørdag i måneden. En vigtig note her er, at det er meget store, åbne smagninger de afholder. Alle kommer med samme formål, men der kan på gode dage være flere hundrede deltagere til både øl- og whiskysmagningerne.

 

Gundestrup Mejeri og Bryghus

Gundestrup Mejeri og Bryghus er i dag et privatejet mejeri. Det fungerede dog som andelsmejeri fra 1888 til 1893. I 2007 tilføjede man et bryghus – og stedet har gennemgået stor renovation. Her lægges dog stadig stor vægt på gamle traditioner i produktionen.

Oplev en rundvisning og ølsmagning hos Gundestrup Mejeri og Bryghus. Kombinationen af os og rødvin er kendt, men ifølge eksperter, så fremhæver øl og ost hinanden bedre. Her hos mejeriet bruger de faktisk vallen fra ostene i deres ølproduktion. Håndværket og arbejdet med råvarerne er med til at give din ølsmagning karakteristika. 

 

Ølsmagning med mad

Spis noget god mad før, du tager til en ølsmagning i Danmark.

Der er ingen grund til at tage til en ølsmagning på tom mave. Tværtimod. Det er meget bedre at have fået noget godt at spise før, at du tager afsted. Det er dog ikke alle steder , der tilbyder en ølsmagning med mad. Hm, hvad gør du så? Du sørger selvfølgelig for at få noget mad på vejen.

Helst noget nemt. Noget lækkert. Noget, der giver lyst til en øl. Det kan være mexicanske tacos eller måske en food walk i Aarhus? Det kan jo selvfølgelig også bare være, at du vælger at gå all in på bøf og bajer? Det er i hvert fald en oplevelse, der kan kickstarte en god aften.

 

Hold ølsmagning hjemme

Hvis du har lyst til at samle nogle gode venner hjemme i stuen for at lave jeres egen ølsmagning, så skal der lige være styr på nogle ting først. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt i hvilken rækkefølge, I drikker øllene. Vores smagsløg bliver nemlig hurtigt trætte – især, hvis de er utrænede – og når det sker, bliver det svært at skelne nuancer og smage. For at forebygge trætte smagsløg er det en god idé at begynde med den mindst kraftige øl og så arbejde sig op ad i volumen. Rækkefølgen kunne være pilsner, classic, lager, bock. Når der er styr på, hvilken rækkefølge øllene skal drikkes I, kan I organisere jeres ølsmagning ud fra 4 punkter:

  1. Det vil være en fordel, hvis I drikker øllene af glas, der snævrer ind foroven, for så holder glasset nemlig på øllets aroma, hvilket har stor betydning for smagsoplevelsen. Måske har I ”rigtige” ølglas, som I kan bruge og hvis ikke, kan et vandglas nogle gange være lige så godt.
  2. Nu skal vi videre til noget lidt mere teknisk; beskrivelsen af øllens udseende. Hvordan ser øllen egentlig ud, er den klar eller ufiltreret? Og hvad med skummet, er det hvidt, tykt eller luftigt?
  3. Fra en snak om øllens udseende skal I videre til at beskrive duften. Diskuter de umiddelbare indtryk, det behøver ikke være fancy og find i fællesskab ud af, om duften er krydret, maltet, parfumeret eller noget helt fjerde. Det er ikke sikkert, at I er enige, men det gør det jo bare spændende at diskutere.
  4. Først nu, hvor duft og udseende er beskrevet, er det tid til at smage. Så hvordan smager den egentlig? Sød, bitter? Hvis I har lyst, kan I jo give øllen stjerner og til sidst finde ud af, hvilken øl, der var aftenens bedste.

Og husk så, at til en ølsmagning spytter man ikke øllet ud igen, som man gør til en vinsmagning.

 

3 gode tips til at få mest ud af din ølsmagning

Det kan være en god idé at følge vores 3 tips, før ølsmagningen begynder.

1. Lad bilen stå hjemme. At skulle køre hjem fra smagningen er bare en irriterende “showstopper” så tag en taxa eller hop på cyklen i stedet.

2. Køb dine favoritter med hjem. At købe nogle flaske af din favorit fra smagningen med hjem, kan være med til at forlænge den gode oplevelse. Næste gang du får godt besøg, kan øllene smages, og du kan videreformidle historien om øllen og grundene til, at netop den øl er af højeste kvalitet.

3. Planlæg maden inden. I løbet af en ølsmagning stiger humøret hurtigt og lysten til flere øl senere ud på aftenen, kan hurtigt melde sin ankomst. Vores erfaring siger, at det der oftest ligger mellem en god ølsmagning og den efterfølgende bytur, er et godt, solidt måltid mad. Anbefalingen lyder derfor på lige at booke bordet inden ølsmagningen! Så er den del klaret.

 

Gavekort til ølsmagning

Du kan give et gavekort til en ølsmagning, hvis du kender en, der skal overraskes.

En ølsmagning er ikke en af de oplevelser, du skal tage til alene. Du skal i stedet tage nogle gode venner, din kæreste, din kollega eller en helt fjerde under armen, så I sammen kan smage på nogle gode øl.

Vil du give et gavekort til en ølsmagning, har du selvfølgelig mulighed for det, men før du klikker køb, skal du lige vide, at du altid har:

14 dages fuld fortrydelsesret

24 måneders bytteret til en anden valgfri oplevelse

 

 

Alle ølsmagninger hos Truestory

 

Øl & andet godt

Tag til ølsmagning i Aarhus

Læsetid: 5 min.

Ølbarer

Læsetid: 10 min.

Stegt flæsk ad libitum i Aarhus

Læsetid: 8 min.