Ahh, en kold øl! Findes der noget bedre?

Lysten til en kold øl har meldt sig. Spørgsmålet er bare, hvor skal du gå hen, hvis du vil opleve den bedste ølsmagning i Danmark?

Til en ølsmagning kommer du omkring flere forskellige øltyper, så du kan få inspiration til at skyde weekenden i gang med noget andet end den sædvanlige øl, der altid står i køleskabet.

De fleste er nok enige i, at det er lækkert at smække benene op efter en lang uge og begynde weekenden med en god øl, men hvilken øl foretrækker du egentlig at drikke?

Vi guider dig igennem scenen for ølsmagninger i Danmark, så du ikke skal stå der på stenbroen og tørste alt for længe. Så skal vi ikke se at komme i gang og finde et par steder, hvor vi kan slå os ned, smage nogle gode øl og samtidig blive en lille smule klogere på, hvad det er, vi får i glassene? Afsted med os!

Læs også Ølbarer

Vil du på ølsmagning i Danmark?

Hos Truestory har vi ølsmagninger i hele landet, så derfor har vi også et stort udvalg af ølsmagninger, hvor du kan finde din favorit.

→ Se udvalget af ølsmagninger her ←

Mangler vi en ølsmagning?

Skriv endelig til os, hvis du kender en god ølsmagning, som vi ikke må gå glip af.

Vi kender til mange fantastiske ølsmagninger, men der er helt sikkert nogle perler derude, som vi ikke kender til. Derfor vil vi meget gerne høre fra dig, hvis du kender til en god ølsmagning, som vi ikke har på listen.

Ølsmagning i København

Det er altid en god idé at begynde med et par favoritter, så derfor begynder vi med vores 8 favoritter, når det kommer til ølsmagninger. Vi håber selvfølgelig, at det også ender med at blive dine 8 favoritter, men så længe øllet er koldt og stedet hyggeligt, så skal det nok blive et lykkeligt match – og de ting opfylder vores 8 favoritter i hvert fald.

1. Tribeca

Der er god stemning & kolde øl hos Tribeca.

Der findes øl til en hver smag, og måske har du allerede en favorit? Det kan være, at du bedst kan lide de lyse hvedeøl eller måske falder du hver gang for en mørk og fyldig stout? Er du med på moden, siger du ja til en rød øl eller en sour beer, men du går heller aldrig galt i byen ved at tage en klassisk fadøl.

Vidste du?
Tribeca har sin egen signaturøl, der er lagret på tønder fra Ugly Duck Brewing Co.

Hos Tribeca er der øl til alle, og til ølsmagningen skænkes der 8 forskellige smagsprøver i glassene. Undervejs fortælles der om bryggeriet, om ølbrygningsprocesser og om de mange øl, der findes.

2. Taphouse

Taphouse har Europas største udvalg af øl på fad.

Lyder Europas største udvalg af øl på fad som noget for dig? Så kom bare indenfor hos Taphouse, for leder du efter ølsmagning i København, hvor der er garanti for mange forskellige slags øl, så er det stedet for dig. Med 61 forskellige haner kan man roligt sige, at der er lidt at vælge mellem.

Vidste du?
Taphouse har vundet AOK’s pris som Årets Øloplevelse i 2016.

En ølsmagning hos Taphouse indeholder 1,5 times smagning med 5 forskellige smagsprøver á 12 cl. Derudover vil der være fortællinger om de mange øl, hvor der bliver lagt vægt på ingredienser, brygning og historien bag.

3. CRAFTED BY

Hos CRAFTED BY får du både en ølsmagning & en rundvisning i bryggeriet.

Hvordan skal en god øl smage? Ja, det er der nok delte meninger om, og det er jo ikke sikkert, at du har samme mening om den sag, som de andre til ølsmagningen. Brygmesteren hos CRAFTED BY har mere end 35 års erfaring som brygmester, så han ved helt sikkert, hvordan en god øl skal smage. Den viden vil han gerne dele med dig, og sammen smager I på 6 forskellige øl, som brygmesteren har udvalgt til lejligheden.

Vidste du?
CRAFTED BY er en del af Carlsberg.

Samtidig tager brygmesteren dig også med på en rundtur i bryggeriet, så du får et indblik i, hvordan brygningen foregår lige fra begyndelsen, til de tappede flasker er klar til at blive drukket.

4. Ølsnedkeren

Hos Ølsnedkeren skal du smage på 7 forskellige øl.

Der er en hyggelig stemning hos Ølsnedkeren, og er du til cykelsport, vil du helt sikkert føle dig hjemme her. Væggene er nemlig dekoreret med billeder af cykelsportens store og små stjerner, og oppe under loftet hænger en cykel, som uden tvivl kan fortælle mange historier fra landevejene.

Vidste du?
Hos Ølsnedkeren brygger de næsten aldrig den samme øl to gange, så du skal være meget heldig, hvis du kan spotte en gammel kending på ølkortet.

De historier må du have til gode, for selvom cyklingen er en passion, er det øllet, der er i centrum hos Ølsnedkeren. Til en ølsmagning får du lov til at smage på 8 forskellige øl, mens der fortælles om bryggeprocesser og smagsnuancer. Finder du en favorit blandt øllene, kan du købe den med hjem på flaske efter ølsmagningen eller bare blive hængende i baren til at par ekstra smagsprøver – og måske et par cykelhistorier.

5. Timm Vladimirs Køkken

Timm Vladimirs Køkken lærer dig, hvordan du brygger din egen øl.

Efter et par ølsmagninger har du sikkert fået opbygget en basisviden, som du kan trække frem, når du smager på øl derhjemme. Det kan jo være, at du lige frem er begyndt at overveje, at det der med at brygge øl måske slet ikke lyder så kompliceret.

Vil du vide mere om ølbrygning, så kan du blive klogere på det her.

Hvis det er tilfældet, skal du kaste dig over et ølbrygningskursus. Man kunne vel egentlig kalde det for en overbygning til ølsmagningen, for på kurset skal der selvfølgelig også smages på nogle forskellige øl. Det gælder jo om at være helt sikker på, hvilken øl du selv vil brygge, og valget står mellem IPA, Porter, Belgisk Brown Ale og Hvede.

På kurset bliver du guidet igennem ølbrygningsprocessen, og afslutningsvis får du dit eget bryganlæg med hjem, så du kan fortsætte med at brygge derhjemme.

Smag

Bagekursus hos Timm Vladimirs Køkken

Timm Vladimirs Køkken lærer dig, hvordan du bager godt brød på dette 4 timers bagekursus. Lær både at bage brød, kage & knækbrød på kurset.

Aarhus C, Valby

Smag

Mexicansk Madkursus hos Timm Vladimirs Køkken

Tag med til det varme, mexicanske køkken når Timm Vladimirs Køkken viser dig, hvordan du laver ægte, mexicansk mad i 3,5 time.

Aarhus C, Valby

Smag

Cocktailkursus hos Timm Vladimirs Køkken

Cocktailkursus hos Timm Vladimirs Køkken i København. En velsmagende par- eller venneoplevelse. Læs mere om oplevelsen og book kurset her.

Aarhus C, Valby

Smag

Den lille kemiker hos Timm Vladimirs Køkken

Den Lille Kemiker hos Timm Vladimirs Køkken er et meget anmelderrost og populært madkursus. Læs de mange gode anmeldelser og se oplevelsen.

Aarhus C, Valby

Smag

Bøf og Bajere hos Timm Vladimirs Køkken

Kom på madkursus hos Timm Vladimirs Køkken. Et kursus for alle som elsker saftige bøffer, sovs og gode øl. Oplagt som oplevelsesgave.

Aarhus C, Valby

Smag

Nyt nordisk hos Timm Vladimirs Køkken

Madkursus i Timm Vladimirs Køkken med fokus på nyt nordisk mad. Den perfekte oplevelsesgave til madentusiasten, der vil være endnu bedre.

Aarhus C, Valby

Smag

Ølbrygning hos Timm Vladimirs Køkken

Hvordan brygger man øl? Det spørgsmål kan du få besvaret ved at deltage i dette ølbrygningskursus hos Timm Vladimirs Køkken.

Valby

Smag

Italienske Klassikere hos Timm Vladimirs Køkken

Et madkursus hos Timm Vladimirs Køkken med fokus på det italienske køkken. Mad af gode råvarer serveret med lækker vin. Skal du med?

Aarhus C, Valby

6. Mikkeller

Mikkeller er et dansk øl-fænomen, som de fleste efterhånden kender.

Mikkeller er et dansk bryggeri, der på få år er blevet populært i mange dele af verden, og som er essensen af den sprudlende, danske ølkultur. Deres likes på Facebook stiger dagligt og med et stort antal selvejede barer og butikker i Danmark og udlandet, er Mikkeller et sted, du uden tvivl bør stifte bekendtskab med.

Kendetegnende for Mikkeller er – selvfølgelig – de lækre øl, der ikke smager som alle de andre på markedet. Desuden er ølbarerne hyggelige og uformelle, for her får du lyst til at slå dig ned, blive hængende og bare smage dig igennem ølkortet.

7. Nørrebro Bryghus

Nørrebro Bryghus er et fyrtårn i den fremadstormende danske ølkultur. På trods af bryghusets kun 12 års levetid, har de etableret sig som en anerkendt producent af kvalitetsøl, og til en ølsmagning her kan du selv smage hvorfor.

Måske sidder du nu og tænker på, om det ikke er en god idé at spise noget mad enten før eller efter sådan en ølsmagning. Til det kan vi kun sige; jo, det er nok en god idé ikke at dukke op på tom mave. Heldigvis finder du også en restaurant på Nørrebro Bryghus, så der er ingen undskyldning for at møde sulten op til ølsmagningen. Til maden kan du selvfølgelig bestille en ølmenu, som er afstemt til det mad, du bestiller.

8. Brewpub

Brewpub giver dig en ølsmagning i hjertet af København.

Hos Brewpub får du en ølsmagning, der ligger midt i København, og det kan være meget belejligt en gang imellem, så du ikke skal tænke på transport frem og tilbage. Altså med mindre, at du skal overnatte uden for centrum… Om ikke andet så får du hos Brewpub en begejstring for både øl og gastronomi, der munder ud i det, de selv kalder Det Nye Danske Ølkøkken.

Hvad det helt præcist indebærer, skal vi ikke afsløre her – ingen spoiler alert herfra – så du må selv af sted til en ølsmagning i København for at finde ud af det.

Ølsmagning i Aarhus

9. Aarhus Bryghus

På Aarhus Bryghus kommer du med ud i produktionen.

Nu bevæger vi os lidt væk fra ølsmagningerne i Aarhus C og sætter kursen mod en ølsmagning på Aarhus Bryghus. Her begynder øloplevelsen ikke med et glas skummende øl, men derimod med en rundvisning på bryggeriet så du får indsigt i, hvordan øllene bliver brygget, og hvilke tanker brygmesteren gør sig, når han klargør de store kar.

Vidste du? Farverne i Aarhus Bryghus’ logo tager udgangspunkt i hovedingredienserne i deres øl: hvid for vand, grøn for humle og guld for byg.

Men bare rolig. Du kommer ikke til at tørste for på turen rundt i bryggeriet, får du lov til at smage på 3 forskellige øl direkte fra tankene, og når rundvisningen slutter, venter der stadig et par smagsprøver.

10. Highlanders Bar

Der er en hyggelig stemning på Highlanders Bar.

På Highlanders Bar ved Aarhus havn kan du opleve en ølsmagning, du ikke får andre steder i byen. Og, hvordan kan det så være? Tænker du måske. Jo, nu skal du høre. Der er nemlig det særlige ved Highlanders Bar, at den er indrettet præcis som de britiske pubs, hvor øllene er store, og personalet tager imod din ordre på klingende britisk.

Vidste du? På Highlanders Bar har de 80 forskellige øl, så du skal ikke være bekymret for at få to ens øl, når du tager til en ølsmagning her.

Øl er dog ikke alt, du kan få her, for der er selvfølgelig også et køkken på Highlanders Bar, som serverer traditionel, britisk mad. Er du på udkig efter en ølsmagning med mad i Aarhus, så er Highlanders Bar stedet, du må tage hen. Så skal vi ikke bare sige cheers?

11. Wintercoat

Hør fortællingerne om bryggeriet & smag på øllene hos Wintercoat.

Hos Wintercoat bliver der brygget øl 4 gange i ugen, og selvom bryggeriet er et lille, familieejet et, har de altid 7 forskellige øl i produktion. Vil du gerne vide, hvordan sådan en ølproduktion egentlig ser ud? Hos Wintercoat kommer du med bagom tankene, så du kan se, hvordan øllet udvikler sig fra begyndelsen og helt til det tappes på flaske.

Vidste du? Yule Ale, Bitches Brew og More Please er blot nogle af de øl, Wintercoat har i sortimentet.

Det er dog ikke kun en rundvisning, du bliver budt på hos Wintercoat, for når du tager til en ølsmagning i Aarhus, så forventer du uden tvivl også, at der skal smages på nogle øl. Derfor serveres der selvfølgelig smagsprøver på øllet i Wintercoats skænkestue.

Ølsmagning i Odense

12. Bryggeriet Flakhaven

På Bryggeriet Flakhaven finder du en ægte bryggerstemning.

Bryggeriet har siden 2016 skænket kolde øl og serveret god mad for sine gæster. Bryggeriet Flakhaven er høj kvalitet fra mikrobryg, hvor du kan nyde specialøl fra både ind- og udland. Øllene skiftes løbende til nye varianter i hanen.

Vidste du? Hos Bryggeriet Flakhaven møder du jævnligt en brygmester i gang med at sætte en af bryggeriets egne berømte bryg over med de store kobberkedler.

Spørgsmålet er bare, hvilken øl du helst vil drikke? Er du til en mørk og fyldig øl? Eller er en let, lys og frisk øl mere tiltrækkende?
Du kan også gå med en røget, en bitter eller en sour øl. Her finder du nemlig mange øl i forskellige smage, farver og variationer. De smager bedst, når de er velskænkede – og det er de hos Bryggeriet Flakhaven.

12. Albani Bryggeriet & Theodor Schiøtz Brewing Co.

Tag med på en historisk rundvisning og rejse i Albanis tilbliven.

Turen starter i mikrobryggeriet Theodor Schiøtz Brewing Co. Herefter går turen videre til det store Albani bryggeri og de gamle kældre.

Vidste du? En rundvisning hos Albani Bryggeriet tager dig på en rejse igennem 160 års bryddertraditon.

Rundvisningen starter i nutiden, hvorefter du får lov at komme bag scenen hos hele det gamle bryggeri. Her får du en tur i den historiske kælder, hvor du finder de allerførste øltønder. Rundvisningen ender ved produktionen i Albanis industribryggeri – selvfølgelig med en ølsmagning.

Ølsmagning i Aalborg

13. Søgaards Bryghus

Søgaards Bryghus er den eneste pub i Aalborg med eget bryggeri.

Det betyder, at du altid finder hjemmebryggede øl på tavlen. Her er mere end 70 siddepladser, hvor du kan nyde en kølig øl eller se live sport på en af fladskærmene.

Vidste du? Søgaards Bryghus koordinerer sjove Segway ture, som kan kombineres med f.eks. en ølsmagning.

Tag med på rundvisning i Søgaards Bryghus. Her får du en guidet tur i bryggeriet, hvor du lærer mere om brygningen af øllet, de over- og undergærede øltyper samt forskellen på lyst og mørkt øl. Du lærer også omkring fremstillingen af øl, faciliteterne, kapaciteten og mange flere finurlige fakta.

Ølsmagning i Kolding

14. Trolden Bryghus

Mikrobryggeriet Trolden Bryghus har siden 2005 produceret håndlavet øl. Her er håndværket i centrum og der værnes om ølbrygningens nostalgi – den at gå på kompromis med smag og kvalitet. 

Vidste du? Hos Trolden Bryghus er det levende mennesker - og ikke computere - der rører i urtekedlerne og mæsken.

“Vin forfiner, øl forener”, sagde W. Scott Griffith engang. Trolden Bryghus er enige, for her rører brygmesteren selv i mæsken, imens han kræser om detaljerne. Her er de gamle bryggemetider stadig i spil, og de forenes med jagten på gæringens perfekte bobler i det skummende ølkrus. 

Ølsmagning i Silkeborg

15. Grauballe Bryghus

Grauballe Bryghus er en af de første mikrobryggerier i Danmark. I 2002 begyndte man at brygge øl på den nedlagte landejendom ved Silkeborg. Det er blevet til flere priser for øllene hos Grauballe Bryghus.

Vidste du? Grauballe Bryghus modtog i 2018 Bryggeriforeningens Jubilæumsleget.

Tag med på en rundvisning rundt i bryggeriet, hvor duften af gær og malt hænger i luften. Det er her øllet bliver brygget i de store tanke. Som du kommer forbi de forskellige øltyper, vil du kunne mærke lysten til en smagsprøve komme snigende. Derfor slutter rundvisningen med en ølsmagning på et udvalg af Grauballe Bryghus’ forskellige øl.

Ølsmagning på Sjælland

16. Braunstein

Du finder Braunstein i Køge, men turen dertil er hurtigt tilbagelagt.

På trods af, at Braunstein egentlig ikke ligger i København, så fortjener deres ølsmagning klart en plads på listen her. Braunstein er et sted, som bare skal opleves, hvis du har hang til god øl og whisky – for hos Braunstein laver de både øl og whisky.

Vidste du?
Historien om Braunstein begyndte med ølbrygningen, men i dag destillerer de whisky sideløbende med ølproduktionen. Hvordan det gik til, kan du læse om her.

Braunstein finder du på havnen i Køge, og ølsmagningerne foregår på bryghuset. Det skaber en helt særlig stemning, at smagningen foregår i de lokaler, hvor øllet også bliver brygget. Brygmesteren selv skænker øllene og fortæller, hvorfor og hvordan de forskellige øl har fået den smag, de har.

Psst! Braunstein afholder deres faste ølsmagninger den 1. lørdag i måneden. En vigtig note her er, at det er meget store, åbne smagninger de afholder. Alle kommer med samme formål, men der kan på gode dage være flere hundrede deltagere til både øl- og whiskysmagningerne.

17. Gundestrup Mejeri og Bryghus

Gundestrup Mejeri og Bryghus er i dag et privatejet mejeri. Det fungerede dog som andelsmejeri fra 1888 til 1893. I 2007 tilføjede man et bryghus – og stedet har gennemgået stor renovation. Her lægges dog stadig stor vægt på gamle traditioner i produktionen.

Vidste du? Mejeriet åbnede i 1888, og både ølproduktion og oste er fremstillet efter gamle traditioner.

Oplev en rundvisning og ølsmagning hos Gundestrup Mejeri og Bryghus. Kombinationen af os og rødvin er kendt, men ifølge eksperter, så fremhæver øl og ost hinanden bedre. Her hos mejeriet bruger de faktisk vallen fra ostene i deres ølproduktion. Håndværket og arbejdet med råvarerne er med til at give din ølsmagning karakteristika. 

Ølsmagning med mad

Spis noget god mad før, du tager til en ølsmagning i Danmark.

Der er ingen grund til at tage til en ølsmagning på tom mave. Tværtimod. Det er meget bedre at have fået noget godt at spise før, at du tager afsted. Det er dog ikke alle steder , der tilbyder en ølsmagning med mad. Hm, hvad gør du så? Du sørger selvfølgelig for at få noget mad på vejen.

Helst noget nemt. Noget lækkert. Noget, der giver lyst til en øl. Det kan være mexicanske tacos eller måske en food walk i Aarhus? Det kan jo selvfølgelig også bare være, at du vælger at gå all in på bøf og bajer? Det er i hvert fald en oplevelse, der kan kickstarte en god aften.

Hold ølsmagning hjemme

Hvis du har lyst til at samle nogle gode venner hjemme i stuen for at lave jeres egen ølsmagning, så skal der lige være styr på nogle ting først. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt i hvilken rækkefølge, I drikker øllene. Vores smagsløg bliver nemlig hurtigt trætte – især, hvis de er utrænede – og når det sker, bliver det svært at skelne nuancer og smage. For at forebygge trætte smagsløg er det en god idé at begynde med den mindst kraftige øl og så arbejde sig op ad i volumen. Rækkefølgen kunne være pilsner, classic, lager, bock. Når der er styr på, hvilken rækkefølge øllene skal drikkes I, kan I organisere jeres ølsmagning ud fra 4 punkter:

  1. Det vil være en fordel, hvis I drikker øllene af glas, der snævrer ind foroven, for så holder glasset nemlig på øllets aroma, hvilket har stor betydning for smagsoplevelsen. Måske har I ”rigtige” ølglas, som I kan bruge og hvis ikke, kan et vandglas nogle gange være lige så godt.
  2. Nu skal vi videre til noget lidt mere teknisk; beskrivelsen af øllens udseende. Hvordan ser øllen egentlig ud, er den klar eller ufiltreret? Og hvad med skummet, er det hvidt, tykt eller luftigt?
  3. Fra en snak om øllens udseende skal I videre til at beskrive duften. Diskuter de umiddelbare indtryk, det behøver ikke være fancy og find i fællesskab ud af, om duften er krydret, maltet, parfumeret eller noget helt fjerde. Det er ikke sikkert, at I er enige, men det gør det jo bare spændende at diskutere.
  4. Først nu, hvor duft og udseende er beskrevet, er det tid til at smage. Så hvordan smager den egentlig? Sød, bitter? Hvis I har lyst, kan I jo give øllen stjerner og til sidst finde ud af, hvilken øl, der var aftenens bedste.

Og husk så, at til en ølsmagning spytter man ikke øllet ud igen, som man gør til en vinsmagning.

3 gode tips til at få mest ud af din ølsmagning

Det kan være en god idé at følge vores 3 tips, før ølsmagningen begynder.

1. Lad bilen stå hjemme. At skulle køre hjem fra smagningen er bare en irriterende “showstopper” så tag en taxa eller hop på cyklen i stedet.

2. Køb dine favoritter med hjem. At købe nogle flaske af din favorit fra smagningen med hjem, kan være med til at forlænge den gode oplevelse. Næste gang du får godt besøg, kan øllene smages, og du kan videreformidle historien om øllen og grundene til, at netop den øl er af højeste kvalitet.

3. Planlæg maden inden. I løbet af en ølsmagning stiger humøret hurtigt og lysten til flere øl senere ud på aftenen, kan hurtigt melde sin ankomst. Vores erfaring siger, at det der oftest ligger mellem en god ølsmagning og den efterfølgende bytur, er et godt, solidt måltid mad. Anbefalingen lyder derfor på lige at booke bordet inden ølsmagningen! Så er den del klaret.

Gavekort til ølsmagning

Du kan give et gavekort til en ølsmagning i Aarhus, hvis du kender en, der skal overraskes.

En ølsmagning er ikke en af de oplevelser, du skal tage til alene. Du skal i stedet tage nogle gode venner, din kæreste, din kollega eller en helt fjerde under armen, så I sammen kan smage på nogle gode øl.

Det kan jo også være, at du skal holde en polterabend i Aarhus, og så er en ølsmagning et godt bud på, hvad I skal lave. Man kan nemlig være mange sammen til en ølsmagning, og det er både hyggeligt og afslappende at sidde og smage sig igennem de forskellige typer af øl.

Vil du give et gavekort til en ølsmagning i Aarhus, har du selvfølgelig mulighed for det, men før, du klikker køb, skal du lige vide, at du altid har:

14 dages fuld fortrydelsesret

24 måneders bytteret til en anden valgfri oplevelse

… Når du køber et gavekort til en ølsmagning i Aarhus hos Truestory. Vi vil desuden også gerne hjælpe dig videre, hvis du har spørgsmål i forbindelse med køb eller ombytning af gavekortet. Det kan jo være, at du har købt en ølsmagning ved Aarhus havn, men at modtageren af gavekortet hellere vil til en ølsmagning på Godsbanen. Fang os på info@duglemmerdetaldrig.dk, så vender vi lynhurtigt tilbage for at hjælpe dig.