Braustein er et helt særligt mikrodestilleri ved Køge, hvor der både laves whisky og øl.

Men kender du egentlig historien om Braunstein, og vidste du, at det hele startede med en fisketur til Skotland?

 

Fra fisk til fermentering

Det hele begynder med to brødres forkærlighed for fiskeri. Det kunne lyde som begyndelsen til en berømt lystfiskerhistorie, men Claus og Michael Braunsteins udvikling fra fiskeentusiaster til fermenteringseksperter er skam en ægte historie.

Tilbage i 1998 rejser brødrene Braunstein til Skotland for at fiske, og måske er det fordi, at fiskene ikke vil bide på krogen, at brødrene får tid til at snakke whisky, måske skyldes det udsigten til skotske whiskydestillerier, som er berømte i hele verden. Under alle omstændigheder kickstartes en fælles idé om at åbne Mikrobryggeriet Braunstein på turen til Skotland, og tilbage i Danmark begynder brødrene at finjustere tankerne og indhente de nødvendige tilladelser. Drømmen om et dansk whiskydestilleri viser sig at tage lang tid at realisere, for da brødrene går i gang, er det ikke helt almindeligt at destillere whisky på dansk jord.

Håndværk og humle

For 100 år siden var ølbrygningen en almindelig del af hverdagen i Danmark. Her bryggede de fleste husmandssteder deres egen øl, og i byernes købmandsgårde stod hjemmebryggen altid på drinkskortet. Men i takt med, at de store bryggerier voksede frem på markedet, stoppede den almindelige danskers bryggeiver.

Så da Brødrene Braunstein slår dørene op til Mikrobryggeriet Braunstein i 2005 i pakhusene på Køge Havn, er der officielt ikke blevet brygget øl i Køge siden 1941. Mikrobryggeriet Braunstein tager altså kampen mod ølmonopolet op og sætter mikrobryggen på programmet igen.

Men hvorfor egentlig kaste sig ud i at brygge øl i småskala? For brødrene var det ligetil: her skulle respekten for håndværket og glæden ved de gamle bryggemetoder gå i spidsen for den øl, der skulle kendetegne Braunstein. Samtidig skulle de bedste råvarer underbygge håndværket, og brødrene satsede derfor på økologien lige fra begyndelsen.

 
 

Fra ølbrygning til whiskydestillering

Det var de færreste danskere, der havde Køge i tankerne, når snakken faldt på destillering af whisky tilbage i 2007, og selvom Skotland stod tungt på podiet som whiskyvindere, mente brødrene, at de godt kunne tage kampen op mod mastodonterne. Godt nok havde danskerne ikke opfundet whiskyen, men brødrene mente, at det ikke var noget problem at udvikle og raffinere whiskyen.

Men hvordan griber man den sag an? Brødrene Braunstein havde samme tilgang til whiskydestilleringen som til ølbrygningen: håndværket og de gode råvarer var vejen frem. Derfor begyndte de et samarbejde, der gjorde det muligt for Braunstein at fremstille eksklusive whiskyer destilleret på indlandsis, der er verdens reneste vand, og som kan være op til 130.000 år gammelt.

Alle former for alkohol laves af den samme grundstamme, og alt man behøver er malt, vand og gær. Det er derfor den samme basis, man skal bruge, hvad enten man vil fremstille øl eller whisky, og udvidelsen af Mikrobryggeriet Braunstein i 2007 fra ølbrygning til whiskydestillering var derfor også en planlagt proces. Det var bare med at tage springet.

Så Brødrene fjernede vandet fra øllet, så de stod tilbage med spiritus, og efter en fadlagring på minimum 3 år, var de første gyldne whiskydråber klar til at komme på flaske. Har man tålmodighed – og det har brødrene Braunstein efter deres mange fisketure – bliver whiskyen kun bedre af at ligge og vente.

Danmarks første mikrobryggede whisky blev hældt på flaske i 2010 og var nu klar til at indtage verden.

Danmarks første mikrobryggede whisky blev hældt på flaske i 2010 og var nu klar til at indtage verden.

Guldstøv

Og det var præcis det, der skete. Braunstein indtog ikke kun Køges og Danmarks hjerter og smagsløg, for også uden for Danmarks grænser spredte nyheden sig om det skummende øl og de gyldne dråber fra Braunstein.

Den første guldmedalje vandt Braunstein for en hvedeøl i 2010 på festivalen Stockholm Beer og Whisky, og i 2013 fulgte whiskyen Edition no. 1 trop med en guldmedalje, og hædrede Braunstein med deres første internationale pris uddelt af International Wine & Spirit Competition. Dommerpanelet, der tildelte Edition no. 1 en guldmedalje, havde udvalgt whiskyen gennem en blindsmagning, og Braunsteins tilgang til håndværket og de gode råvarer viste sig at være den rigtige vej frem.

Braunstein er et mikrobryggeri i bogstavelig forstand, og sådan ønsker brødrene, at det skal blive ved med at være. Det gør det nemlig muligt for dem at have en selektiv udvikling, hvor processerne kan følges tæt, og hvor Braunstein kan registrere udviklingen på månedlig basis.

Gennem tiden har Braunstein modtaget mange priser, men én ting er sikkert: Det lille bryggeri og destilleri vil fortsat arbejde for at kombinere håndværket og råvarerne på vejen mod den gode smag.

Gennem tiden har Braunstein modtaget mange priser.

 

Find flere artikler om øl her