En whisky on the rocks, tak. Det lyder som en simpel bestilling, men egentlig er der meget mere i det, end man først skulle tro. Lige så mange forskellige typer af whisky, der findes, lige så mange forskellige smagsnoter, nuancer og farver kan du finde. For slet ikke at tale om, hvordan man egentlig staver til whisky, for er det med eller uden e? Heldigvis kan du blive meget klogere på, hvad whisky er for en drik til en whiskysmagning. Derfor har vi længere nede på siden samlet inspiration til dig, der gerne vil til whiskysmagning.

Whiskyens historie

Hvordan laver man whisky? Det giver videoen dig et godt svar på.

Whiskyens historie kan hurtigt gøres lang, for der er faktisk ikke nogle, der har en idé om, hvor eller hvordan det hele begyndte. Så lad os derfor springe gætterier og teorier over og gå direkte til det, vi rent faktisk ved. Vi ved nemlig, at munkene i Storbritannien i 1400-tallet opkøbte malt, som de brugte til at fremstille ”livets vand” med. Kort fortalt: de destillerede i stor stil under påskud af, at det var medicin, de gik og bryggede på. Det kan det sagtens have været, men i løbet af de næste par hundrede år, sivede opskriften på medicinen ud fra klostrenes tykke mure, og selvom det stadig fortrinsvist var munkene, der destillerede whisky, så var der ikke nogen regler for, hvem der måtte destillere. Der var altså gang i hjemmebrænderierne, og det var ikke spor ulovligt, tværtimod. At sælge whisky var derimod ulovligt… Behøver vi at nævne at smugleri var vejen frem? Næppe.

Efterhånden som tiden gik begyndte flere destillerier at få licens til at fremstille og sælge whisky, og hen ad vejen blev det altså forbudt at destillere sin egen whisky, netop for at komme smuglerierne til livs, og for at give de etablerede destillerier med licens en fair chance mod hjemmebrænderierne. Det holdt hårdt, men til sidst lykkedes det dog, and the rest is history, som man siger.

Whiskysmagning

Skotterne og irerne har i mange år været kendte for deres whisky, men i løbet af de sidste år er danskerne begyndt at hævde sig, når det kommer til destillering af whisky, og selv uden for Danmarks grænser er whiskykendere begyndt at snuse anerkendende til de gyldne dråber, der bliver produceret her i landet.

Har du lyst til at komme i dybden med whiskyens historie og ikke mindst blive klogere på de forskellige whiskysmage, så skal du opleve en whiskysmagning.

Whiskysmagning i Jylland

Whiskysmagning hos Trolden i Kolding

 Nordager 15, 6000 Kolding

Hos Trolden Destilleri kan du  komme til smagning og rundvisning, hvor du vil høre om rejsen fra råprodukt til færdig single malt whisky. Trolden giver dig mulighed for at få dit eget whiskyfad, så du igennem whiskyens lagringstid kan følge processen helt tæt på og opleve, hvordan farve og smag udvikler sig over de 3 år, hvor whiskyen ligger på fad.

Whiskysmagning hos Stauning Whisky i Skjern

 Stauningvej 38, 6900 Skjern

Stauning Whisky finder du i Skjern i naturskønne omgivelser. Her kan du komme på en rundvisning og høre om den dansk producerede whisky, men samtidig får du også lov til at dufte, se og smage. 

Er du til verdens bedste whisky, lækkert hotel & smuk natur? Så tilbyder vi et lækkert ophold! Du bliver indlogeret på Hotel Skjern, og efterfølgende går turen til Stauning Whisky, hvor du skal med på rundvisning i produktionen. Tilbage på hotellet kan I om aftenen nyde en 3- eller 5-retters menu i Restaurant Stuen Th. Morgenen derpå serveres der en stor morgenbuffet med alt godt til ganen.

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

Whiskysmagning på Sjælland

Whiskysmagning hos Braunstein i Køge

 Carlsensvej 5, 4600 Køge

Braunstein startede som mikrobryggeri i 2005 og har siden udvidet produktionen, som i dag også omfatter whiskydestillering. De har vundet mange priser for deres whisky, og du kan nu få lov til, at komme med ind i produktionen og se, hvordan de destillerer deres whisky. Efter rundvisningen skal der smages på 3 forskellige whiskyer. Du kan også få lov til at fylde din egen whiskyflaske med den whisky fra Braunstein, du holder allermest af.

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

Whiskysmagning hos Copenhagen Distillery i København

 Kløvermarksvej 70 D, 2300 København

Copenhagen Distillery finder du i en ombygget fabriksbygning bag Christiania. Deres ambition er at skabe nye smagsoplevelser, i sammenhæng med kunstneriske oplevelser. 

Her kan du komme med på et vaskeægte whiskyeventyr sammen med Copenhagen Distillery’s Master Distiller og destilleriets grundlægger. Her vil du høre om alt fra dyrkning af korn til destillering af alkohol. Du kommer til at smage forskellige whiskyer, både nye og gamle. Mellem smagningerne vil der være mulighed for at smage på økologiske udskæringer af dyr, som er opfordret på resterne af whiskyproduktionen, og friskbagt brød. 

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

Whiskysmagning på Fyn

Whiskysmagning hos Mosgaard Whisky i Oure

 Tanghavevej 43, 5883 Oure

Mosgaard Whisky finder du i et nedlagt landbrug på Sydfyn, i natursmukke omgivelser. Stedet blev grundlagt i 2015, og selve produktionen indeholder udelukkende økologiske råvarer, hvilket sikrer de danskproduceret whiskys og gins den højeste kvalitet. 

Du kan komme med bag kulisserne i destilleriet hos Mosgaard Whisky. Her kan du komme med på en rundvisning, hvor du hører om maltning, mæskning, gæring, destillering og fadlagring af whisky. Ydermere får du indsigt i deres produktionsmetoder, som er med til at skabe den helt specielle smag i Mosgaards gin. Guiden er den samme, som står med hænderne i den daglige produktion, hvilket giver dig en meget autentisk oplevelse. Undervejs får du mulighed for, at smage på gin og whisky fra Mosgaards egen produktion.

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

Med eller uden e?

Måske har du nogle gange undret dig over, at whisky kan staves på 2 måder. Med eller uden e: whisky eller whiskey. Det kan virke som en ubetydelig ting, men stavemåden er der en helt særlig grund til, og det er ikke strenge retskrivningsfolk og dansklærere, der har bestemt, at sådan skal det være. Faktisk viser det lille e, hvor whiskyen geografisk kommer fra, og når du bevæger dig ind i whiskyens verden, vil du hurtigt opdage, at det faktisk har meget stor betydning.

Står du med en whisky i hånden, hvor der ikke er et e i whisky, har du fat i en skotsk flaske whisky.

Står du derimod med en whiskey i hånden, hvor der er et e i whiskey, har du fat i en irsk flaske whiskey.

Hvad med, at prøve en af vores andre smagninger?

 

Mere inspiration

Portvinssmagning

Læsetid: 13 min.

29 spisesteder i København

Læsetid: 19 min.

Vinsmagning

Læsetid: 14 min.