Findes der virkelig en opskrift på et godt parforhold, bliver jeg tit spurgt. Mit svar er det samme hver gang. Ja og nej. For det kommer an på…

Der er forsket og bliver stadig forsket en hulans masse i, hvad der kendetegner både velfungerende og knap så velfungerende parforhold. Hvad ER det helt præcist, der gør, at par bliver sammen eller går fra hinanden.

Forskningen taler sit tydelige sprog; der ER faktisk nogle helt konkrete elementer, der kendetegner et ikke bare velfungerende, men rigtig godt parforhold.

Så ja, der findes faktisk en opskrift på et godt parforhold, men når det så er sagt, så kommer det næste punkt – og det er faktisk her, det bliver svært.

Har du været i et parforhold, der har varet mere end de max. to år, en forelskelse varer, så ved du med garanti, hvad jeg taler om.

Handling.

At få tingene gjort.

Man får ikke en lækker smækker bikiniklar krop ved at købe et fitness-abonnement og så glemme alt om det.

Man lærer ikke at lave Thai-mad ved at købe en kogebog og kyle den ind bagerst i skabet.

Et rigtig godt parforhold bliver heller ikke bygget på gode intentioner.

Og lige her er jeg nødt til at buste en myte. Gode intentioner tæller ikke, og nej, det er ikke tanken, der tæller.

Æv…

Stort set alle de par, jeg har arbejdet med, har inderst inde godt vidst, hvad de virkelig savnede, men de har ikke handlet på deres savn. De har ikke fået taget ansvar for at få deres behov dækket, eller få arrangeret lige netop dét, som de savnede allermest.

Oplevelser for par er vigtige

Et af de parametre, som forskningen peger på, og som den erfaring, jeg har fra min praksis, også viser mig er, at fælles oplevelser for par har en stor betydning.

Både for parforholdets generelle tilstand, men også for de to mennesker, der er en del af parforholdet. Og hvorfor så det?

Jo, for når vi oplever noget fedt sammen som par, har det sjovt sammen, griner sammen, løser opgaver sammen, har projekter vi er fælles om, så sker der ”noget” inde i kroppen. Vi begynder at producere større mængder at hormonet oxytocin, det hormon man lidt poppet kalder for kærligheds- eller relations-hormonet. Oxytocin gør os mere rummelige, mere snaksalige (ja, både mænd og kvinder), vi bliver mere kærlige, vores empati og sympati højnes, vi føler større taknemmelighed og glæde. Og dette er blot et lille udsnit. (Du kan læse meget mere om oxytocin her)

Programmet Kærlighedens Laboratorium, der kørte på DR2 i 2014, havde dedikeret et helt program til dette hormon og testede par før, under og efter, de udførte forskellige sjove opgaver sammen.

Resultatet var som forventet. Efter dejlige og skægge oplevelser for par steg niveauet i blodet, og i dagene bagefter ”ratede” parrene også sig selv som mere glade og lykkelige.

Vildt interessant!

 

LÆS OGSÅ: Gaver til kæresten der ikke skuffer

Alle mennesker har brug for opmærksomhed, nærhed og dedikeret tid fra de mennesker, man har i sit liv – børn og voksne er slet ikke så forskellige, hvad det angår.

Hvis man ser på den amerikanske forskning fra Denver University, hvor man har forsket i ”kærlighed” siden starten af 80´erne, så er konklusionen klar.

Dedikeret og nærværende tid med og fra ens partner har en stor betydning for, hvordan man ”rater” sit parforhold, altså om man synes, at det er ulideligt, tåleligt, godt, velfungerende eller rigtig fedt at befinde sig i.

Desuden styrker det ens egen oplevelse af, hvordan man er ”en kæreste”. Er jeg en ”god nok” kæreste, er man vist ikke i tvivl om, når man får sin partner og sit parforhold til at blive endnu bedre. Lidt firkantet kan man sige, at ens ”kæreste-selvtillid” stiger, når dét man gør i sit parforhold virker.

Nøjagtig som med alt andet i livet, kræver et godt og velfungerende OG et langtidsholdbart parforhold en indsats, og at have og skabe fælles oplevelser er én af de ting, du og I kan gøre for at passe på ”jer”.

Kh,
Maj Wismann – Klinisk sexolog og parterapeut med egen praksis siden 2006

Maj Wismann – Klinisk sexolog og parterapeut. Ejer af sitet www.websexolog.dk