Vi har vist alle sammen prøvet det på et tidspunkt. Det med at bevæge os ud i naturen med lommerne fulde af de bedste intentioner og med forestillingen om at få serveret en stak med mindblowing naturoplevelser og minder, som vi kan gemme i scrapbogen og på Instagram.

Og så sker det… Naturen skyder alle de gode intentioner ned, så man står der med vådt hår, mudder på knæene og måske endda en splint i fingeren. Det er nemlig ikke altid, at naturen viser sig fra sin bedste side, og når man har stået sådan – småsulten, forfrossen og med vådt tøj – så er det heller ikke der, at man tænker, det gad jeg godt prøve igen. Nej, så bliver man hellere hjemme, hvor man ved, hvordan tingene hænger sammen.

Men det er en skam. For selvom naturen til tider er en drillepind, gemmer den også på mange fantastiske oplevelser.

Hvor kunne I tænke jer at tage hen?

 

Naturoplevelser i Østjylland

Ganske vist ligger byerne tættere i Østjylland end mange andre steder i landet, og nogle af byerne i området hører da også til de største i Danmark, men derfor fylder naturen nu alligevel en stor del. Havet og bugterne grænser op til denne landsdel, og prøver du naturoplevelser i Østjylland, er det ofte med havkig enten helt tæt på eller som et blåt blink i horisonten. Se nu bare her.

1. Vildmarksgourmet

God mad & en tur i vildmarken kan sagtens kombineres.

Hvad er vildmarksgourmet, tænker du måske, og det korte svar er: 50% vildmark og 50% gourmet. Nuvel, det kræver måske en uddybende forklaring, men en vildmarksgourmet tager dig med ud i naturen for at lære dig, hvordan du kan bruge den; hvilke urter skal med ind i køkkenet, hvilke skal blive ude i naturen, og du hører om, hvordan mælkebøtter, skvalderkål og andet ukrudt faktisk er lækkert i madlavningen

Efter sanketuren, det kaldes sådan en tur, hvor man samler ting ind fra naturen, bliver der lavet mad i vildmarkskøkkenet. Der er gang i bålene, men du kan godt glemme de svedne snobrød og de rå pølser fra spejdertiden, for maden her er virkelig gourmet.

2. Smagen af Mols

Tag en bid af Mols.

Det er ikke kun for at høre molbohistorier, at du skal besøge Mols, selvom de historier selvfølgelig også er hyggelige. Tag i stedet med på en smagstur gennem Mols Bjerge, hvor frokosten er lavet af lokale råvarer, og hvor cowboykaffen laves over bålet, mens der fortælles historier om vikingerne fra Aros.

Mens du spiser dig vej gennem de stejle bakker i landskabet, fortælles der historier om bugtens dyreliv, om de spiselige ting du møder på din vej og om områdets kultur fra ældre tid og til nu.

3. Eventyr på Aarhusbugten

Gode historier & fart  – af sted mod Aarhusbugten!

Der er ikke mange, der ved det. Ikke en gang dem, der er ”ægte” aarhusianere, og som har boet i byen i mange år. Så måske kommer det også som en overraskelse for dig, at der er sæler i Aarhusbugten. Du skal et lille stykke fra land, før de dukker op, men så finder du dem også i fuld gang med solbadning på en lun dag eller med at kigge op fra vandskorpen.

Der er et rigt dyreliv i Aarhusbugten og foruden sælerne, kan du også spotte marsvin, hvis du er heldig. Eventyret på Aarhusbugten foregår i RIB-båd, og mens I leder efter dyrene, bliver der fortalt om bugtens historie og dyrelivet.

 

Naturoplevelser i Sønderjylland

I den allersydligste del af Jylland, hvor du aldrig går helt galt i byen ved at sige mojn, når du møder de lokale, er der nogle gange langt mellem byerne, og derfor får naturen let ved at blomstre og brede sig. Vadehavet og marsken er en del af den sønderjyske natur, men der er også mange andre naturoplevelser i Sønderjylland, som du ikke må gå glip af. Se bare på disse oplevelser.

1. Sort sol

Der kan være op mod 1 million stære i flokkene.

Fra Aarhusbugtens haveventyr går turen videre til Sønderjylland på jagt efter Sort Sol. Du har nok hørt om fænomenet med stærene, der samler sig i store flokke på op til 1 million fugle, som flasker rundt i en vild dans, før de finder det sted, hvor de vil sove om natten, og stille og roligt lander.

Sort Sol kan opleves om efteråret og om foråret, når fuglene er på træk, og flyver ind over Danmark for at gøre et stop i det sønderjyske, hvor de spiser af den store tag-selv-buffet, som marsken er.

2. Rundtur i Nationalpark Vadehavet

Der er et rigt dyreliv ved Vadehavet.

Vadehavet er et helt specielt stykke natur, der strækker sig over 600 kilometer fra Blåvandshuk i Danmark til Helden i Holland. Vadehavet tiltrækker millioner af fugle, der går på jagt efter mad, og det er ikke så mærkeligt, for vandet indeholder ti gange flere dyr end en almindelig havbund.

Vil du derfor gerne have nogle spændende naturoplevelser, hvor du kommer tæt på dyrene i deres naturlige omgivelser, så skal du besøge Vadehavet og nationalparken.

3. Sælsafari

Kom tæt på sælerne.

Den spættede sæl er den mest almindelige i de danske farvande, og selvom den ser sød ud, skal du ikke lade dig narre. Sælen er nemlig Vadehavets største rovdyr. Man mener, at der er omkring 35.500 sæler i Vadehavsområdet, og når sælerne ikke boltrer sig i vandet, er de temmelig glade for at krybe på land for at sole sig.

På turen rundt i Vadehavet for at se sælerne, vil der blive fortalt historier om dyrelivet i området, og der vil blive mini-trawlet efter østers, rejer, krabber, søstjerner og småfisk, som både kan spises og undersøges nærmere.

 

Naturoplevelser i Vestjylland

Vestjylland er kendt for sit barske klima, den hårde vind, det brusende hav og sandet, der hvirvles ind over land og by og ender i alle sprækker og revner. Søger du naturoplevelser i Vestjylland vil du derfor opleve den råstyrke, som også findes i naturen, men på klare og rolige dage er det svært ikke at få øje på skønheden midt i alt det rå. Det kan du opleve på de her naturoplevelser.

1. Østersjagt

Du kan både samle østers i Vadehavet & i Limfjorden.

Østersjagt er en af de naturoplevelser, hvor naturen kommer rigtig tæt på, og hvor du skal have hænderne op af lommen. Du skal nemlig selv på jagt efter dem. Østers bliver anset som en delikatesse, men det er samtidig en spise, som bogstaveligt talt deler vandene: dem, der synes, at det er verdens lækreste spise og dem, der mener, at østers ligner – nå ja – en snotklat, og som derfor ikke har lyst til at spise den.

Har du nu fået smag for skaldyret, er det med at tage på østersjagt for at samle alle de østers, du kan spise. Der er nemlig noget særligt over at samle en østers op fra havbunden, åbne den og spise den på stedet.

2. Fisketur

Knæk & bræk.

Det kan jo være, at du har det bedst med at blive oven vande, når du skal på fisketur, så vi gemmer harpunen væk lidt, og vender os mod den klassiske fiskestang, for den kan nu også noget.

Her mærker du vinden i ansigtet, hører mågernes skrig og bølgernes klukken, mens der bliver tid til at udveksle et par bemærkninger med makkeren og drikke en kop kaffe. Når du står der, og småsludrer, kan du jo dele dine lystfiskerhistorier, og samtidig finde nye vinkler til dine egne, hvis du nu ikke får bid.

3. Ravsafari

I den nordiske mytologi er rav gudinden Frejas tårer.

Rav er størknet harpiks, der efter mange, mange år i havet skylder på land, men desværre er det nordiske guld, som ravet bliver kaldt, utrolig svært at finde.

Du har måske allerede forsøgt og på din tur langs stranden samlet den ene gule klump op efter den anden blot for at konstatere, at det var en sten. Igen. På ravsafarien er der ravgaranti, så der kommer du ikke til at gå tomhændet hjem, men du får også gode råd til, hvor og hvornår der er gode chancer for at finde rav på egen hånd. Så forhåbentlig vender ravlykken snart.

 

Naturoplevelser i Midtjylland

Midten af Jylland er et stykke af fastlandet, som man hurtigt kan komme til at krydse uden at standse op og undersøge, hvilke oplevelser, der gemmer sig her, fordi man hurtigt skal videre mod nord, syd, øst eller vest. Det må vi hellere lave om på nu, for der er mange naturoplevelser i Midtjylland, som sagtens kan måle sig med dem, du finder andre steder i landet. Se selv her.

1. Klatring i naturen

Op, op, op i trætoppene!

Nu bevæger vi os væk fra vandet et stykke tid og søger ind mod skovene, hvor der skal klatres i træerne. Der skal selvfølgelig være styr på sikkerheden, når man bevæger sig til tops, så først skal der tjekkes hjelm, seler, reb og karabinhager. Tjek, tjek, tjek, tjek. Og så kan turen begynde.

Det er ikke nødvendigvis det nemmeste i verden sådan at få styr på teknikken og koordinere hænder og fødder men efter et par forsøg, finder du ud af, hvor det er bedst at gribe fat, og hvordan du skal bruge armene. Og lad det være sagt med det samme: Du kan godt risikere at få sved på panden og ømme armmuskler.

2. En dag i kano

Kano er for hele familien.

Til forskel fra havkajakken bevæger kanoen sig sjældent ud på åbent vand men holder til i åer og søer. Her er vandet roligere, og en kanotur er derfor en god naturoplevelse for børnefamilien. Tempoet er roligt, og der er masser af tid til at tale om de ting, man ser, mens man sejler.

Er der mindre børn med i kanoen, kan det godt være, at pagajen er lidt stor til dem, men så må mor og far jo træde til. At de så får lidt ømme armmuskler næste dag, gør nok heller ikke det store. Tag en madpakke og noget saft med på turen, så der er ”benzin” på motoren hele dagen, og en varm trøje på kolde dage er nok også en god idé.

 

Naturoplevelser i Nordjylland

Så er vi nået til toppen af Danmark, Nordjylland, der har ry for at være en lille smule tættere på himlen. I hvert fald er det nordligste Jylland kendt for sit særlige lys og sine mange solskinstimer, så der er nok god chance for, at naturoplevelser i Nordjylland er med solskin som baggrundstæppe. Det ville i hvert fald være dejligt, hvis det rent faktisk forholdt sig sådan, men selvom der ikke er solskinsgaranti, så er det alligevel værd at se nærmere på de her naturoplevelser.

1. På oplevelse i en RIB-båd

Der er fart på, når RIB-båden sejler afsted.

Forestil dig en gummibåd, en temmelig stor gummibåd, som har fastspændt to motorer med hver 300 hestekræfter. Hvis du kan forestille dig det, så har du nok en idé om, hvordan en RIB-båd ser ud.

Bådene kan sejle op til 110 km/t., så der er smæk på, når de sejler ud over vandet. Men hvad så med naturoplevelsen, når det går så stærkt? Sådan kunne man spørge, men bådene sejler ikke med topfart hele tiden, så der bliver masser af tid til at kigge ind mod land, opleve dyrelivet og se de andre skibe eller vindmøllerne tæt på.

2. Digital Detox

Afslapning, ro, god mad & smuk natur.

Der er mange måder at gå offline eller tage en digital detox på, hvor alle digitale ting slukkes og gemmes væk i et stykke tid. På Hjorts Hotel er der ikke radio og tv på værelserne, og hvis du vil have det fulde udbytte af et ophold her så sluk din telefon og gå en tur i klitterne eller ved Vesterhavet, der ligger 600 meter fra hotellet.

Naturen omkring Hjorts Hotel er meget unik, og har du brug for at koble helt af, så er det stedet af tage hen. Får du lyst til en lille udflugt, er der ikke langt til Skagen, hvor du kan slentre langs pakhusene på havnen, spise friskfanget fisk eller gå en tur i gågaden og få en kop kaffe på Skagens Kunstmuseum, hvor skagensmalernes berømte billeder er udstillet. Efter en dag eller to er du klar til at gå online igen.

 

Naturoplevelser på Sjælland

Der er mange, som har den opfattelse, at Sjælland er storbyernes ø. Her rulles asfalten ud som et tæppe og græsset, markerne og naturoplevelserne er forvist til det mørke Jylland. Den opfattelse skyldes nok primært, at hovedstaden København bliver synonym med Sjælland for dem, der ikke bor på øen, og det er jo en skam, for Sjælland har mange naturoplevelser at byde på. Lad os se på et par stykker her.

1. Undervandsjagt

Drop fiskestangen & tag på jagt med harpunen.

Vi bliver på havdyrenes domæne, men denne gang bliver det iført våddragt og med en harpun i hånden. Det er nemlig noget helt andet at jage under vand, end det er at stå på havnemolen med fiskestangen.

Når du jager fiskene på deres hjemmebane under vandet, skal du ikke vente på, at fiskene svømmer forbi fiskesnøren, og bider på krogen, men i stedet er du den aktive, der opsøger fiskene. Spørgsmålet er bare, hvor de gemmer sig? Heldigvis er instruktørerne garvede undervandsjægere så mon ikke, at de videregiver et par fifs, så der kommer fisk på bordet om aftenen.

2. Overlev i vildmarken

Kan du overleve i vildmarken?

For nogle er det ikke nok bare at gå en tur eller padle af sted i en kano eller en kajak. Der må der gerne komme lidt mere spænding ind i naturoplevelsen. Den spænding får du helt ind under huden, når du bliver overladt til dig selv midt i den vilde natur og uden ret mange hjælpemidler.

Er du klar til at lade din mobiltelefon og dagligdagens hjælpemidler blive liggende hjemme og selv finde et sted at overnatte, mad du kan spise og et bål du kan varme dig ved? Det er nemlig det, der er udfordringen på overlevelsesturen, men heldigvis er det kun en enkelt nat, du er overladt til dig selv, for når solen står op, går turen tilbage til civilisationen.

3. Havkajak

Sejltur i kajak er både udfordrende & afslappende på samme tid.

I Danmark har vi mere end 7000 kilometer kystlinje, og du er mere end velkommen til at udforske dem nærmere. Du har sikkert allerede gået ture langs stranden, men hvor tit ser du egentlig udsigten fra den anden side – altså fra havet og ind mod land?

Havkajakken tager dig med ud på åbent vand, og når du sejler rundt, mærker du tydeligt, hvordan bølgerne vugger eller hvilken vej strømmen trækker. Små ting som du ikke altid opdager på land, men som er med til at forstærke oplevelsen af at være tæt på naturen.

 

Naturoplevelser på Fyn

Click to edit the text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam tempus pharetra risus, sed vestibulum turpis dictum eget. Duis mollis velit sit amet varius vehicula.

  • Indsæt oplevelse

  • Indsæt oplevelse

  • Indsæt oplevelse

1. Indsæt oplevelse

Click to edit the text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam tempus pharetra risus, sed vestibulum turpis dictum eget. Duis mollis velit sit amet varius vehicula.

2. Indsæt oplevelse

Click to edit the text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam tempus pharetra risus, sed vestibulum turpis dictum eget. Duis mollis velit sit amet varius vehicula.

3. Indsæt oplevelse

Click to edit the text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam tempus pharetra risus, sed vestibulum turpis dictum eget. Duis mollis velit sit amet varius vehicula.