En lyskile brænder igennem skydækket, skiller de hvide vattotter og afslører en bid blå himmel. Vandet vibrerer og rækker ud efter solstrålen, samler den op i bølgetoppene og sender den ind mod land, hvor folk går rundt på stranden, samles i byerne eller lader sig opsluge af hedelanskabet.

Det er havene der omkranser Nordjyllands yderkanter – Nordsøen, Kattegat og Limfjorden. Forskellige på hver deres facon men dog med det tilfælles, at de reflekterer lyset på en ganske særlig måde. Det er derfor, at Nordjylland også kaldes Lysets Land. Her er højere til himlen, vidderne er større og havene uendelige.

Vil du på opdagelse i de mange aktiviteter og oplevelser i Nordjylland så lad os være den guide, der tager dig ved hånden og viser dig vej gennem kridhvide sandstrande, store hedelandskaber, brusende bølger, barske vinde og byernes kunst, kultur og arkitektur. Undervejs slår vi os ned, tager en overnatning eller to, finder et sted at spise og kigger på lyset. For det er nogle af de ting, der gør Nordjyllands oplevelser til noget særligt.

Aktiviteter & oplevelser i Aalborg

Aalborg er Nordjyllands hovedstad.

Det er ikke Seinens bugtede vand, der slynger sig gennem Aalborgs gader, for selvom Aalborg også kaldes Nordens Paris, er det Limfjorden, der grænser op til byen. Gå på opdagelse i Aalborgs mange aktiviteter fra de snoede gader til moderne kunst på Kunsten og lyden af løverne brøl i Aalborg Zoo. Du kan også tage en slentretur ned gennem Algade, hvor butikkerne og caféerne trækker folk ind til shopping og afslapning med kaffe og mad.

Ved den nye havnefront slår både lokale og besøgende sig ned til hyggesnak, is og en svømmetur i havnebadet, lige som mange også vælger at lægge vejen forbi NordkraftMusikkens Hus og Utzon Center, der ligger med udsigt over havnepromenaden. Maden spises på Aalborg Street Food, der har retter fra hele verden på menukortet, og hvor duften af krydderier blander sig med velkendte indslag som burger med fritter.

GoBoat med sandwich & kaffe

Pak picnickurven til en dag på vandet.

Det er alt for sjældent, at picnickurven kommer ned fra loftet, bliver fyldt med frisksmurte sandwiches, flasker med rød saft, et par chokoladekiks og en kande med kaffe. Er det varmt nok, kan der også blive plads til badetøjet og et håndklæde, for turen går ud på vandet for at opleve Aalborg fra en lidt anden vinkel.

Lad båden glide ind til bredden, hop i land og spis madder før, kaptajnen igen siger, at det er tid til at gå ombord og fortsætte turen ud på det rolige vand. GoBoat er en oplevelse for hele familien.

Brunch på Penny Lane

Luksusbrunch i midtbyen

I hjertet af Aalborg ligger caféen Penny Lane, hvor I kan nyde deres populære luksusbrunch i de hyggeligste rammer. Penny Lane er en god blanding af café, konditori og bageri. Derudover er indretningen sjov og uformel med mange ting at kigge på og fordybe sig i. Luksusbrunchen er bestemt også klar til din fordybelse, så tag det gode selskab med og nyd nogle gode timer på Penny Lane. Velbekomme.

Douro Wine Bar er smagen af Portugal

Stemningen fra Portugal finder du også i Aalborg.

Aftenstemningen sænker sig over Aalborg, og en efter en bliver gadelamperne tændt. Lysene blander sig med billygter, støjende stemmer og varmen fra husenes stuer, hvor folk mødes til mad, vin og kaffe.

Stemningen er næsten sydlandsk, når du træder ind ad døren hos Douro Wine Bar, for smagen, duften og indtrykkene fra Portugals varme byer, strømmer imod dig fra start. Slå dig ned her til et glas øl, vin eller portvin, mens fortællingerne hvirvler i luften.

Svæveflyvning over Nordjyllands hovedstad

På flyvetur uden motor.

Det er noget helt særligt at sætte sig ind i et svævefly og få minutter senere hænge i luften uden at få oplevelsen forstyrret af en summende motorlyd. Svæveflyet glider nemlig lydløst rundt i luftrummet, så du kun skal holde fokus på at kigge ud over Aalborg.

Når du oplever en by eller et område fra luften, får du pludselig en fornemmelse for, hvordan veje forgrener sig og løber sammen, hvordan husene er placeret i forhold til hinanden og hvordan skovene, havet og alt det andet grænser op til byerne.

Glaspustning for alle

Glaspustning er en kunstart, der kræver teknik.

Smelteovnen brummer og sender konstant en bagende varme ud i rummet. Glaspusteren kigger koncentreret på glasset, der ændrer farve i varmen, tager det ud, puster, vender og drejer. Sådan gentager processen sig indtil, at glasset har den rigtige form.

Glaspustning er en aktivitet, der handler om teknik og timing, men Anne Flohr hjælper dig, så du ikke står helt på bar bund, og til sidst får pustet en fin glaskugle, du kan tage med hjem.

Aktiviteter & oplevelser på Læsø

Jomfruhummere & sydesalt kendetegner Læsø.

Et godt stykke ude i Kattegat, der hvor landsigte ikke lige er til at spotte, ligger Læsø som en grøn ø midt i det blå. Læsø Færgen skærer sig brusende igennem bølgerne for at fragte indfødte og andre frem og tilbage mellem øen og fastlandet i Frederikshavn.

Rundt om Læsø ligger sandstrandene hvide og bløde, og skibene tøffer jævnligt ind for at lægge til kaj i Østerby og Vesterø, der er havnebyerne her på den største ø i Kattegat. Det flade landskab, der kendetegner Læsø, fragter dig gennem hede, klit og mose for at vise dig en varieret natur, hvor tranerne yngler, brune bier brummer og jomfruhummerne trækkes op af Kattegats kolde vand.

Tag rundt på Læsø til fods, på cykel eller på ryggen af en islandsk hest for at opleve den særlige natur på øen og de mange aktiviteter med saltsydning, kurbade og tangtage.

Læsø Kur med saltvand & saunagus

Læsø Kur er kendt for sine saltbade.

I Vesterø Havnekirke er lyden af brusende orgelmusik erstattet af lyden fra det klukkende vand, for med baggrund i saltsydningen er Vesterø Havnekirke i dag blevet til Læsø Kur. Læsø Kur er Nordjyllands svar på Det Døde Hav, hvor behandlinger og bade er baseret på saltens gavnlige indvirkning på huden på grund af det høje indhold af mineraler og alger.

Du kan starte din oplevelse med en RIB-tur fra Frederikshavn til Læsø, før du træder ind i kurbadet, men du kan også springe den blæsende begyndelse over og blot møde op.

Læsø Kur tilbyder 3 forskellige saltbade, koldtvandskar, saunagus, udendørsspa med udsigt over Kattegat med mere. Du kan læne dig tilbage i hvilestuen og i solhaven eller tage turen til toppen af kirketårnet for at slappe af, mens du spejder ud over havet.

Saltsydning som i gamle dage

Man har siden salt på Læsø siden 1100-tallet.

En enkelt solstråle skærer sig ned gennem mørket, og snor sig om dampen fra vandet, der stiger op fra de store saltkar. Luften er tyk af brændelugten, der lægger sig som en dyne i rummet, vandet syder i karrene og salten skiller sig knitrende fra og lægger sig i overfladen som et hvidt lag.

Saltsyderen trækker riven gennem flagerne, samler dem op i store kurve, der langsomt fyldes med kridhvidt salt, som står og drypper af. Saltsyderens fortællinger blander sig langsomt med lydene, lugten og stemningen.

Der er blevet sydet salt siden 1100-tallet på Læsø, og i dag er det stadig en af de helt store oplevelser, der forbindes med øen. Salten sydes på samme måde i dag, som da produktionen begyndte i Middelalderen, for vandet til sydningen hentes stadig fra Rønnerne og fremgangsmetoden er også den samme.

Det er gratis at opleve saltsydningen og høre saltsyderne fortælle, og det er uden tvivl en af de mest specielle oplevelser i Nordjylland, du kan prøve.

Aktiviteter & oplevelser i Skagen

Lyset over Skagen er noget helt særligt.

Skagen. Her hænger duften af friskfanget fisk i luften, og mågernes salte skrig blander sig med tuk-tuk-lyden fra en 10-hestes Sabb-motor og de tonstunge trawleres tuden. Her er det svært ikke at fortabe sig i de bunker af skaldyr og fisk, som just er hevet op fra dybet, og nu ligger på is til køb og skue hos fiskehandlerne. Slå dig ned her på haven ved de røde pakhuse, bestil et stjerneskud eller kast dug ud i pil-selv-rejer med fedtede fingre til følge.

Skagen er charmerende med sine gule huse og røde tegltage med hvide kitninger. De små gader snor sig ind og ud mellem gågaden og havnen, og bærer dig igennem byen på vej mod cafe latte på Jacobs Café, friskbrygget øl og en Bryggerburger på Skagen Bryghus eller middag på det historiske Brøndums Hotel, hvor de berømte skagensmalere slog sig løs for 100 år siden.

Skagens Museum & skagensmalerne

Brøndums Hotel & havet tiltrak skagensmalerne.

Over for Brøndums Hotel ligger Skagens Museum, hvor skagensmalernes kunst er udstillet. Her maler Krøyer, Ancher og Drachmann med flere et på én og samme tid et historisk og nutidigt billede af Skagens ånd. For de blodrøde solnedgange går hånd i hånd med vestenvindens kraftfulde stød, som på et splitsekund kan få bølgerne til at brydes mod boven på skibet. Både den gang og nu.

På museet kan du opleve de kendte værker og samtidig gå på opdagelse i de malerier, der ikke er nået ud i den brede befolkning, men som stadig har et kraftfuldt udtryk. Om sommeren kan det anbefales at drikke kaffe og spise en hjemmelavet bolle i museets hyggelige have, hvor også P.S. Krøyers atelier kan opleves.

Grenen på toppen af Danmark

Kattegat & Skagerrak ved Grenen.

Hvad er det, der gør Grenen til noget særligt? Jo, det er her, at Kattegat og Skagerrak mødes. Det er her, at de to have skyller ind mod land og lader deres bølger brydes i en kraftfuld styrkeprøve. Det er spidsen af Danmark. Så kommer du ikke længere nordpå, hvis du stadig vil være landfast og inden for den danske grænse.

Udsigten over det uendelige blå hav må siges at være essensen af Skagen, og selvom turisterne går tæt på en sommerdag, er et besøg på Grenen alligevel en af Nordjyllands største oplevelser.

Den tilsandede kirke

Kun kirketårnet står tilbage.

Heroppe på toppen af Danmark er det vinden, der bestemmer. Selv på de stille dage smyger den sig omkring dine ankler, tager fat i dit hår, lader det flagre febrilsk og river drillende en hat med sig. Træerne bøjer sig for vinden og vender vrangen ud på grenene, mens sandflugten buldrer ud over hedelandskabet og dækker alt på sin vej.

Det er den tilsandede kirke et bevis på. Her står kun kirketårnet tilbage som et stædigt monument – et bevis på en urokkelig sejr over sand, salt og vind. Endnu i hvert fald.

Aktiviteter & oplevelser i Hirtshals

Havet har stor betydning for Hirtshals.

Her på de yderste kanter af Nordjylland breder havet sig i noget, der føles som uendeligheden. Det kan være svært at forstå, at øjet rækkevidde giver op før horisonten og at de små prikker, der blinker derude, er nogle af verdens største skibe, som passerer forbi. Men sådan er det her i Hirtshals, hvor havet, havnen og byen flyder sammen og bindes sammen af ”skulptur-trappen” Trappe & Monument.

Hirtshals er en fiskerby, og duften af havvand skyller jævnligt ind over byen, hvor tørfisk hænger side om side, mens kutterne glider ind i havnen for at losse dagens fangst. Mågerne kredser omkring skibenes master, og restauratørerne sender lange blikke mod kasserne med fisk, for det er de kasser, der afgør, hvad der skal på aftenens menu.

Hirtshals Fiskehus køber fisk på auktionen om morgenen, så du om aftenen kan sætte dig til bords og spise en stegt rødspætte med smørssovs og persille. Et andet sted i byen er det også de friske fisk, der er omdrejningspunktet, mens hos Restaurant Abstrakt er der skruet lidt på alle knapper, så du kan få en ægte gourmetoplevelse her i det nordligste Jylland med 3, 5 eller 7 retter. Sikkert er det i hvert fald, at Hirtshals byder på oplevelser og aktiviteter med udgangspunkt i Nordjyllands maritime liv.

Nordsøen Oceanarium tager dig på dybt vand

Nordsøen Oceanarium er Nordeuropas største akvarium.

Havet, fiskene og det maritime liv spiller en stor rolle i Hirtshals, så derfor giver det god mening, at Nordeuropas største akvarium ligger her. Nordsøen Oceanarium er kendt langt ud over Hirtshals’ bygrænse for det store Oceanarium, hvor Nordsøens fisk kan opleves i naturlige stimer, så du uden at få den mindste vanddråbe på tøjet kan gå rundt blandt sild, torsk og en enkelt klumpfisk.

Når du har set sælerne blive fodret og fulgt stimerne rundt i akvariet, er der mulighed for at spise medbragt mad eller købe i Caféen, før turen igen går ned under havets overflade.

Hirtshals Fyr med udsigt over Skagerrak

Udsigten fra Hirtshals Fyr er meget flot.

Langs de danske kyster lyser fyrtårnene op i landskabet, så skibene kan navigere og trække væk fra land. Hirtshals Fyr ligger ikke langt fra centrum, så har du ikke for mange shoppeposer at bære på, er det en fin tur på gåben op til fyret, der ligger med udsigt over Skagerrak.

Har du meget energi i benene, kan du tage turen til toppen af Fyret, hvis lys kan ses 25 sømil fra land. I sommerperioden er der kaffe på kanden og hjemmebagt kage, der kan købes for en skilling hos Fyrmesteren, som også gerne fortæller om Fyrets lange historie.

Overnatning i Nordjylland

Tag en overnatning i Nordjylland & få tid til flere oplevelser.

Der er mange oplevelser og aktiviteter i Nordjylland, men for at have energi nok til at kunne opleve det hele, kan det være godt at have et sted, man kan trække sig tilbage.

Hvalpsund Færgekro med gastronomi & natur

Hvalpsund Færgekro ligger i naturskønne omgivelser.

Hvalpsund Færgekro ligger med udsigt over Limfjorden, og der er kun få minutters gang til vandet, hvor du kan gå ture i strandkanten eller tage en svømmetur, hvis ikke vandet er for koldt. Restauranten på Hvalpsund Færgekro sætter fokus på de lokale råvarer, så når du sætter dig til bords her, er det en bid af lokalområdet, der lægges på tallerkenen.

Himmerland Golf & Spa Resorts mange aktiviteter

På Himmerland Golf & Spa Resort venter der mange aktiviteter for hele familien.

Fra Himmerland Golf & Spa Resort er der kun 45 minutters kørsel til Aalborg, så det er oplagt at kombinere dit besøg med bylivets puls og afslapning i naturen. Her kan du fordybe dig i Himmerlands vilde natur eller spille golf på den prisvindende golfbane, lige som du også kan bruge tid i spaafdelingen eller udfordre venner og familie til et spil bowling. Der er mange aktiviteter, du kan give dig i kast med, hvis du tager en overnatning i Nordjylland på Himmerland Golf & Spa Resort.

Hotel Viking med spa & havudsigt

Brug et par timer i spaafdelingen på Hotel Viking.

Hotel Viking ligger 300 meter fra Kattegat, og udsigten over havet, kan ses i spaafdelingen, hvor du uden tvivl kommer til at bruge meget af din tid. Hotel Viking er nemlig kendt for deres spa- og wellnessafdeling, der indbyder til afslapning i rolige omgivelser efter en dag med oplevelser i Nordjylland. En overnatning på Hotel Viking er både inklusiv 3-retters middag i restauranten og morgenbuffet næste dag.

Se flere oplevelser i Nordjylland

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

Polterabend i Aalborg og Nordjylland: 5 idéer til ham og hende

Læsetid: 13 min.

5 lækre weekendophold i Skagen

Læsetid: 9 min.

Oplev Himmerland

Læsetid: 5 min.