Koldt og råt vejr kalder på indendørshygge og DIY-projekter, hvor man rigtig har tid til at nørkle og være kreativ. Men hvad betyder DIY egentlig? 

DIY er en forkortelse for det engelske: Do it yourself, som på dansk betyder gør det selv.
Man kan altid finde en fin vase på Imercos hylder, men det er lidt hyggeligere selv at forvandle et genbrugsfund til noget nyt nips, der kan pynte i hjemmet.

Hjemmelavet ting har bare en anden charme og personlighed. Derudover er DIY-projekter en fantastisk hobby, man kan lave med sine venner eller sin familie. 

Hvis du gerne vil lave dit eget DIY-projekt, men ikke helt rummer så mange kreative idéer endnu, så kan vi hjælpe dig med at komme igang. På siden her finder du en masse kreative DIY-idéer, man kan lave sammen. Det er alt lige fra upcycling af genbrugsfund til bagning i køkkenet. 

I corona-nedlukningens hede tyede mange til kreative hobbyer, man kunne lave derhjemme – heriblandt strikning og syning. 

Hverdagen er ligeså stille faldet på plads igen, men måske vil du gerne have hjælp til at holde gang i kreativiteten – også selvom landet ikke længere er lukket ned. Det kan disse fire instagrammere hjælpe dig med. 

Sy som Johanne

Det er ikke nødvendigt at besøge en stofbutik for at komme igang med et syprojekt. Du kan nemlig tage på jagt i genbrugsbutikker for at finde det perfekte stof til en ny sommerkjole eller slå-om-bluse. Det har Johanne Kohlmetz også bevist, når hun gang på gang forvandler gamle sæt sengetøj til de smukkeste kjoler.

Du kan få alle Johannes god råd til at komme igang med at sy i hendes bog Lær at sy. Hvis du gerne vil prøve kræfter med et lille syprojekt først, kan du lave hendes version af en quiltet flæsetaske. Du finder en guide til tasken her, og tasken er selvfølgelig lavet af genbrugsstof.

Strik som Mette

På Instagram finder du en masse forskellige bloggere, der deler alverdens kreative strikkeopskrifter. En af dem er Mette, som står bag @petiteknit.

På hendes hjemmeside gemmer der sig et univers af strikkeopskrifter.

Hvis du er nybegynder, ligger der også en masse videoer tilkoblet de forskellige strikkeopskrifter, så du kan få svar på: “Hvordan strikker man egentlig?”. Under kategorien begynder, finder du blandt andet opskriften på Novice Sweateren.  Novice Sweateren er den perfekte strikkeopskrift til en nybegynder. Hvis du har mod på det, kan den være dit første strikkeprojekt. 

Broder som Tille

Du tænker måske, at broderi kun er for bedsteforældre. Det er det dog bestemt ikke. Man kan brodere på mange forskellige måder – enten upcycle gammelt tøj, der trænger til et nyt look, eller dekorere en kedelig mulepose. Tille har lavet en guide til dig, som gerne vil igang med at brodere.
Du kan finde guiden her

Når du broderer, kan du vælge mellem alverdens farver og også tilføje perler. Du kan få mere inspiration hos instagrammerne @whynotstitching og @embroidery_tutorials.

Lav scrunchies som Marlene

Flere har skiftet den klassiske hårelastik ud med den populære scrunchie. Det skyldes blandt andet, at en scrunchie ikke slider ligeså meget på håret, som en almindelig elastik gør – og så er den også en perfekt accessory til dit outfit.

Du kan nemt lave din egen scrunchie. Alt, du skal bruge, er en saks, symaskine, tråd, elastik og en sikkerhedsnål. Følg guiden fra Marlene nedenunder, hvis du gerne vil prøve at lave dem selv.

 

Nips og pynt til boligen

Trænger dit hjem til at blive lidt pyntet op med nips eller andet dekorativt?
Tag en tur i genbrug for at finde nogle gamle vaser, som du kan upcycle til dit næste DIY-projekt. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af kalkmaling, som giver et rå og naturligt look. Nedenfor kan du se en videoguide til at opgradere gamle vaser. 

Du kan også give dine vaser nyt liv ved hjælp af neglelak. Neglelak kan nemlig en masse andet end bare at blive lagt på neglene. Find en balje med varmt vandt og tilføj nogle dråber af din yndlingsfarve. Herefter placerer du vasen stille i vandet. Neglelakken giver vasen et flot marble-look. En perfekt værtindegave eller en ny vase til blomsterne på bordet. 

I vinters opdagede du måske, at hylderne i supermarkederne blev fyldt op med snoede stearinlys. Den nye trend kan du også hoppe med på uden at skulle købe stearinlysene i supermarked. Du kan nemlig lave dem selv. Se opslaget nedenfor, som guider dig til, hvordan du kan lave dine egne snoede lys.

Er du en af dem, som er god med en pensel i hånden? Så kan det være, at det nye pynt til boligen skal være et maleri, en plakat eller malet keramik.

Du kan tage på malekursus, hvor du bliver guidet i at få styr på dine maleteknikker. Du kan også tage på et hyggeligt cafébesøg med dine veninder, hvor I kan male på keramik, imens snakken går over en kop kaffe. 

Malekursus, keramik, læder og træskåle

 

Bagning

Surdej, surdej, surdej – enndu en trend, der er kommet snigende i de danske hjem.
Surdejen er ikke kun velegnet til morgenboller. Den er også perfekt som en pizzabund.
Videoen nedenfor guider dig igennem din første surdejspizza.

Har du mere brug for en nem en lille snack, som du kan lave i køkkenet sammen med børnene? Så kan det være, at der skal stå pølsehorn eller kardemommesnurre på menuen. Hvis det ikke er helt det, som du leder efter til dit næste DIY-projekt i køkkenet, har vi samlet flere forskellige opskrifter til dig lige her

Vil du gerne have lidt hælp til at få styr på dine bageteknikker?

Der findes en masse forskellige bagekurser, som du kan tage på. En perfekt oplevelse for hele familien i efteråret, når der skal indendørshygge. Find et kursus tæt på dig her

Tag på bagekursus

 

Hjemmelavede smykker

Du kan slippe din kreative side løs ved at lave dine egne perlesmykker. Her kan du selv sammensætte lige de farver og perler, som du ønsker. Tag en veninde under armen og lad jeres DIY-projekt stå på hjemmelavede smykker. 

SMYKbar i København står klar til at hjælpe jer, hvis I har brug for en hjælpende hånd til de hjemmelavede smykker. Du kan vælge at lave din egen halskæde, øreringe, armbånd eller ankelkæde. Mulighederne er mange, og du får stillet de smukkeste perler til rådighed. Oplevelsen er selvfølgelig inklusiv en varm drik. 

Besøg SMYKbar

 

DIY-projekter af naturen

Naturen står altid klar med nemme kreative DIY-projekter til børnene eller et hyggeligt DIY-projekt, du kan lave selv, når du har brug for at koble fra. Måske du skal prøve kræfter med plantefarvning eller en hjemmelavet blomsterkrans dette efterår?

Plantefarvning

Vil du gerne imponere med den smarte teknik plantefarvning?

Instagrammeren @cilliaden deler tips og tricks til, hvordan du kan mestre teknikken. Følg med på hendes Instagram, og se alle de forskellige måder, som hun farver sit tøj på. Vidste du, at man både kan bruge grankogler, avocado og valnødder til at farve sit tøj? 

Evighedsbuket

I butikkerne kan du købe flotte evighedsbuketter – problemet er bare, at de typisk er meget dyre og kan virke falske.

Derfor vil det være en god ide selv at lave en smyk evighedsbuket.
Det kræver blot lidt tålmodighed. Tag på jagt efter flotte blomster, grene og kviste i naturen. Hæng dem derefter til tørre derhjemme, indtil de er klar til at komme i en vase. 

Kastanjer

Tag på kastanjejagt med børnene, hvis det er efterår. Ud af kastanjerne kan I både lave kastanjemænd eller farvelæg kastanjerne med en hvid tus. Kastanjer kan også pynte flot i en skål på spisebordet.

Blomsterkrans

Hvis du alligevel skal på en gåtur gennem skoven, kan du ligeså godt indsamle en masse godt fra skovbunden og tage med hjem. Ud af dine fund kan du lave en blomsterkrans, som kan pynte hjemme på din hoveddør.

 

DIY-projekter til Halloween

Selvom Halloween rummer af uhygge, er det en højtid, der er perfekt til børnene.
Udskæring af græskar er bestemt et hit, og noget I kan gøre sammen. I videoen nedenfor kan I se, hvordan man kan udskære et uhyggeligt græskar, der kan pynte foran hoveddøren.

Mangler du idéer til, hvilket slags uhyggeligt ansigt dit græskar skal have, så har vi samlet et par bud til dig her.

Er græskarudskæring ikke lige dig? Så kan du også blot finde en tus frem og tegne på dit græskar – en sjov og lidt anderledes ide til Halloween-græskaret. 

Det er ikke kun udenfor, der kan pyntes op til Halloween. Indenfor skal (u)hyggen også igang. Du kan nemt pynte op med klip og klister, som du kan lave sammen med børnene.

Se alle vores idéer til DIY Halloween-pynt lige her

Uhyggelige oplevelser

 

Andre oplevelser i det kolde vejr

Indendørsaktiviteter året rundt

Læsetid: 12 min.

Guide: Find et museum om lige din interesse

Læsetid: 14 min.

Sådan laver du den gode surdej

Læsetid: 10 min.