Efteråret er over os, og det betyder både mørkere dage og faldende temperaturer. Selvom solens stråler ikke længere pryder dagen fra morgen til aften, er der nu alligevel noget helt unikt ved det danske efterårsvejr. Det er nemlig i denne tid, at naturens gyldne farver tager over og skaber den smukkeste efterårsnatur.

Vi har fundet 10 helt unikke steder med en nærmest eventyrlig efterårsnatur rundt omkring i Danmark.

Kom ud i den friske efterårsluft, fyld energidepoterne op og nyd godt af den smukke natur, vi har i Danmark, hen over efteråret.

 

1. Vadehavet, Sydjylland

Vadehavet strækker sig fra Ho bugt ved Esbjerg og hele vejen ned til den hollandske by Den Helder. Med sine ikke mindre end 1459 kvadratkilometer er Vadehavet den største nationalpark, vi har i Danmark. Den danske del af vadehavet udgør dog kun en lille del – faktisk blot 10 % af den samlede nationalpark.

Den danske del af Vadehavet har siden år 2014 været en del af UNESCO’s verdensarvsliste over bevaringsværdige og enestående steder verden over.

Ud over Vadehavets skønhed i sig selv er det desuden værd at nævne naturfænomenerne Sort Sol og Vadehavets tidevand.

Sort Sol sker hen over efteråret samt til foråret, hvor op mod 1 million stære som en sort sky glider hen over aftenhimlen, og danser deres godnatdans med fascinerende formationer i luften. Når Sort Sol finder sted, kan det næsten virke, som om solen bliver formørket.

To gange i døgnet pumper Tidevandet 1 milliard kubikmeter vand ind og ud ad Vadehavet, således havbunden er enten oversvømmet eller bar. Dette er også årsagen til de karakteristiske vadeflader, der findes langs Vadehavet.

Tag gummistøvlerne på, og snup en gåtur ned langs Vadehavet, mens I nyder det smukke syn ud over havets overflade.

 

2. Klosterheden, Midtjylland

Klosterheden Plantage er Danmarks tredje største skovområde og er beliggende i trekantsområdet mellem Holstebro, Lemvig og Struer. Her kan I nyde efterårsnaturen i skønne omgivelser, som indbyder til både gå- og cykelture, ridning samt anden aktivitet i skoven.

Faktisk har Klosterheden Danmarks længste mountainbikerute i ujævnt terræn, og med både naturfitness og skovlegeplads i området er Klosterheden perfekt til en efterårsudflugt for hele familien.

Skoven har sig desuden også et vildt dyreliv, og tager I på tur i Klosterheden, er det muligt at spotte mange spændende dyr på både landjorden, i vandet og i luften. På heden lever blandt andet bævere, kronvildt, ræve, grævlinger, natteravne, fiskeørne og mange flere.

 

3. Møns Klint, Sydsjælland

Møns klint er muligvis en af de flotteste og mest fascinerende naturområder vi har i Danmark. Klinten har et fundament af kridt, som består af skeletrester fra dyr, der levede for omkring 70 millioner år siden.

Møns klint er Danmarks højeste klint. Ved ”dronningestolen”, som er det absolut højeste punkt, falder klinten 128 meter lodret ned til stranden. Skal I op på Møns Klint, skal I derfor også være klar på de mange trappetrin, der fører jer op til toppen. Det er nemlig ved Møns Klint at Danmarks længste trappe med hele 496 trin, befinder sig.

På klinten er det muligt at få et indblik i et unikt dyre- og planteliv. I kan eksempelvis se den ekstremt hurtige vandrefalk, som jager med over 300 km i timen, finde spændende forssiler blandt kridt og sten på stranden eller udforske Danmarks ældste Bøgetræer i det hyggelige skovområde i efteråret.

Besøger I Møns Klint til efteråret, er det vigtigt at huske på, at der er tale om dynamisk natur, som konstant påvirkes af både vind og vejr. Stumper af kridtet kan løsne sig og skabe klinteskred og kraftigt regnvand kan skylle mudder, kridt og ler ned fra klinten. Det er derfor vigtigt at være opmærksom og bruge sin sunde fornuft, når I nyder en dejlig efterårstur til det smukke naturfænomen.

 

4. Danmarks dyrehaver, hele landet

Der er i Danmark rig mulighed for at komme ud og se på dyr. En af mulighederne er ved at tage i en af de mange smukke dyreparker, der er i landet.

I dyreparkerne vil I støde på forskellige krondyr, som flokkes rundt på de store græs- og skovarealer.

Det er muligt at komme helt tæt på dyrene, når I går side om side med kronvildt rundt i haverne. I nogle dyrehaver kan I endda fodre dyrene med gulerødder eller æbler. Vær dog opmærksom på, at der er forskellige reglementer i haverne. Det er derfor en god ide at undersøge reglerne for fodring, inden I tager afsted på tur.

Nyd en skøn gåtur i den flotte efterårsnatur, mens I kigger på de fascinerende dyr. Ofte finder I desuden også bord-bænkesæt, som indbyder til en hyggelig picnic i skoven.

Oplev

  • Marselisborg Dyrehave i Aarhus

  • Dyrehaven nord for København

  • Skanderborg Dyrehave

  • Haderselv Dyrehave

  • Løvbakke Dyrepark ved Herning

  • ... og mange flere!

 

5. Silkeborgsøerne, Midtjylland

Silkebordsøerne består af en række forskellige søer, som er sammenkoblet af Gudenåen. Søerne er sammen med skove og skrænter med til at skabe de naturskønne områder i Silkeborg.

Her kan I finde hyggelige gå- og løberuter af forskellige længder, eller I kan hoppe på cyklen og følge en af de mange fantastiske cykelruter, der også findes i området.

Der er ofte masser af liv rundt i området ved Silkeborgsøerne. Ud over de mange cykellister og løbere, der præger området, er søerne nemlig også et populært område for familier på tur. Børnene kan lege rundt mellem buske og træer, og den helt unikke udsigt ud over søerne kan nydes fra land.

Silkeborgsøerne bliver desuden kun smukkere, når efteråret titter frem. Efterårsnaturen i området er nemlig med sine røde og orange farver nærmest helt magisk at kigge på. Her kan I med sikkerhed skabe nogle fantastiske naturoplevelser i Danmark sammen.

 

6. Haven ved Egeskov Slot, Fyn

Ved Egeskov Slot kan I året rundt opleve en helt igennem eventyrlig stemning. Slottet er placeret midt i en stor have, som af mange betegnes som Danmarks smukkeste have.

Verdenskendte havearkitekter samt eksperter på området har i mange år været med til at skabe Haven. Haven har siden omkring år 1713, hvor de første større haveanlæg blev anlagt, været i udvikling. Der arbejdes den dag i dag stadig på løbende at udvikle haven med nye tiltag, som skal forbedre naturoplevelsen for de besøgende.

I Haven findes forskellige haverum, som indeholder hver deres unikke egenskaber. Gå på opdagelse blandt krydderurter og grøntsager i Urtegården, se de flotte formklippede figurer i Renæssancehaven eller se om du kan finde rundt inde i Den Gamle Labyrint. Med 14 haverum er der noget for enhver smag.

Efterårsnaturen er helt fantastisk rundt på Egeskov Slot, men vær opmærksom på, at både slot og have holder lukket i efteråret fra den 31. oktober og frem til december måned. Et besøg i Haven er en skøn naturoplevelse i Danmark.

 

7. Nationalpark Thy, Nordjylland

Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark. Parken strækker sig omkring 12 kilometer langs vestkysten fra Agger Tange til Hanstholm med et samlet naturområde på 244 kvadratkilometer.

Nationalpark Thy er et naturområde for både mennesker, dyr og planter. Området dækker over store plantager med både skov og marker samt strand og vand ude ved Vesterhavet.

I Parken er der flere seværdigheder for både børn og voksne, som gør området ekstra spændende for besøgende.

I kan opleve en fantastisk udsigt fra Hanstholm fyr eller tage til Hanstholm reservatets højeste punkt ”Isbjerget”, hvor I finder nærliggende bål- og grillplads, der kan hygges ved en skøn efterårsdag.

Måske I har hørt om Klitmøller før? Klitmøller er kendt Europa over for sine gode forhold for windsurfing. Er I til adrenalin i den friske efterårsnatur, er windsurfing måske den perfekte aktivitet for jer i Nationalpark Thy.   

I Nationalpark Thy finder I altså lidt af hvert. Her kan I uden problemer få tiden til at gå ude i den skønne natur en dejlig efterårsdag.

 

8. Rebild Bakker, Nordjylland

På Rebild bakker kan I året rundt opleve storslået natur – også i efteråret. 

I området finder I smukt kuperet landskab, som ligger op til dejlige naturoplevelser rundt i terrænet.

Med sine flotte efterårsfarver og lyngklædte bakker er Rebild bakker en sikker vinder, når det kommer til skøn efterårsnatur i det danske land. Oplev hvordan landskabet til efteråret gløder i smukke røde, brune og orange farver.

Der er desuden nogle gode vandre- og løberuter rundt i bakkerne, markeret med enten gul eller hvid. Tag afsted på Rebild Bakker ruten, som tager jer rundt forbi nogle smukke og unikke steder i området, eller prøv kræfter med en guidet vandretur med forplejning. Her får I med garanti en fantastisk naturoplevelse i Danmark.

I Rebild Bakker er der noget for både børn og voksne, så hvad end I er på familietur en søndag eftermiddag, kærestetur eller ude og nyde naturen med nogle venner, så kan i nyde godt af naturen i bakkerne.

 

9. Mols bjerge, Djursland

Nationalpark Mols Bjerge ligger på Syddjursland og er med sin betagende natur et klart besøg værd. I Mols Bjerge finder I en varieret natur, som indeholder stort set alle de danske naturtyper.

Store tunger is og tonsvis af vand har gennem millioner af år skabt det spektakulære landskab i Mols Bjerge. Naturen i området indbyder til smukke gåture rundt i parken. Der er lavet både korte ruter, til dem som ønsker en lille hyggelig gåtur i den flotte natur, samt længere vandreture til de aktive motionister.  

Med et meget kuperet terræn kan I også vælge at bestige Jernhatten, som er en 49 meter høj bakke, som fra toppen har en fremragende udsigt ud over Kattegat.

Af andre oplevelser i Mols Bjerge er der også Kalø Slotsruin, som går hele 700 år tilbage i tiden, nationalparkbussen som får jer rundt til nogle af de smukkeste steder i parken eller trehøje, hvorfra der er en 360 graders panoramaudsigt fra Aarhus til Ebeltoft.

Af anderledes naturoplevelser har Karpenhøj Naturcenter nogle virkelig gode bud. Prøv en vildmarksbrunch i Mols Bjerge, sejl en tur i havkajak eller smag på naturen med en vandretur rundt i området.

 

10. Skovtårnet, Sydsjælland

På Sjælland ligger Skovtårnet, som er placeret midt imellem skovens mange træer. Skovtårnet er et 45 meter højt tårn, og er med en top, som ligger 135 meter over havets overflade, det højest tilgængelige punkt på hele Sjælland.

Udsigten fra Skovtårnet er noget nær magisk. På en klar efterårsdag er det faktisk muligt at se ud over Sydsjælland og hele vejen til København og Øresundsbroen.

Også vejen op ad tårnet er helt speciel. Mens I går rundt i den spiralformede stigning og op mod toppen, ser i den omkringliggende natur fra helt nye vinkler. Når i når toppen, får I det naturskønne syn ud over skovens mange trækroner. Et ekstraordinært syn, der sjældent er set før.

Vejen ud til Skovtårnet går gennem skoven på en 900 meter lang boardwalk. Her er flere udkigspunkter og bænke, som giver tid til virkelig at nyde efterårsnaturens røde-brune farver rundt i skoven.

Skovtårnet er et arkitekttegnet bygningsværk, og har allerede siden før åbningen vundet flere internationale priser. Skovtårnet er en anderledes måde at se naturen på, og er derfor nærmest et must-see for alle natur-elskere i Danmark.

 

Find flere naturoplevelser i Danmark

 

Læs også

Kulturhistoriske oplevelser

Læsetid: 6 min.

Oplevelser på UNESCO’s verdensarvsliste i Danmark

Læsetid: 11 min.

Efterårsferie 2024

Læsetid: 8 min.