Juleslipset spiller jingle bells, sild og steg fylder bordet, og den kolde snaps kører konsekvent rundt fra mand til mand.

Skjorten begynder at sidde strammere, men der er selvfølgelig altid plads til lidt ris á la mande, for tænk nu hvis du netop vinder mandelgaven i år.

Lyder det som en gennemsnitlig julefrokost i Danmark?

Vi foreslår, at I udfordrer den traditionelle julefrokost i år. Enten med et lille indslag til festen eller en dag afsted på oplevelse. På siden her har vi samlet anderledes ideer til julefrokostaktiviteter og -underholdning. 

 

Ideer til indendørsaktiviteter til julefrokosten

Hvis I ikke er så meget for at komme udenfor i de kolde måneder, kan I trygt og varmt opleve julefrokosten indendørs. Vi har nemlig samlet en række aktiviteter indenfor, så I slipper for at klapre tænder. Skal du stå for underholdning til julefrokosten, kan det være, at det er en af disse aktiviteter, I skal afsted på?

Smagning hos Kjær Sommerfeldt

Der serveres altid øl og snaps til julefrokosten, for det fungerer altså bare godt til rugbrødsmadderne. Men vi synes alligevel, I burde udvide de våde varer med en vinsmagning eller portvinsmagning hos Kjær Sommerfeldt. Kjær Sommerfeldt har siden 1875 været en af de mest prominente vinforhandlere i Danmark, og de har mange års erfaring med at finde de bedste vine til deres kunder.

Escape Room hos Escapist

Skal samarbejdsevnerne sættes på prøve? Prøv Escape Room hos Escapist og find ud af, hvor skarpe I er til at løse koder og gåder. Løs enten mysteriet i Det Store Diamant Kup eller USS Triton. Lykkes det mon? Der er kun én måde at finde ud af det på.

Ølsmagning hos Braunstein

Hvis I mener, at en kold øl hører en julefrokost til, burde I tage på ølsmagning hos Braunstein. Start dagen med at gå rundt i duften af malt og gær mellem de store tanke, hvor øllet bliver brygget. Efter rundvisningen håber vi, at tørsten har meldt sig. Der skal I nemlig smage på de forskellige øl Bryghuset tilbyder. 

Urban High Roping 

Hvis I vil starte julefrokosten med at udfordre jer selv, burde I besøge Urban High Roping. Få luft under fødderne, når I bevæger jer rundt i rebbanerne 50 meter over jorden. Det er svært at undgå at føle sig lidt superhelte-agtig, når adrenalinen suser gennem hele kroppen. Efter sådan en udfordring, fortjener I helt sikkert en kold øl og snaps.

 

I kan også prøve...

 

Tips og tricks til smagning i hjemmet med Copenhagen Distillery

Hvis I foretrækker at blive hjemme, skal det ikke stoppe jer i at holde jeres egen gin- eller akvavitsmagning. En anderledes julefrokost aktivitet, som nok skal sætte gang i festen. 

Vi har talt med Sune Urth fra Copenhagen Distillery, som har givet os tips og tricks til, hvordan I holder jeres egen smagning. 

Sune fortæller, at man først og fremmest skal have fat i et godt udvalg, der spænder bredt over kategorien. Hvis I vælger en akvavitsmagning, skal I have en, der indeholder dild, en der har lagret i mange år, en standard og en der er mere kompleks. Eller I kan også køre med 4-5 forskellige dild-akvavitter. Det er vigtigt at huske, at der er stor forskel mellem snaps og akvavit.

"Mange mennesker ved ikke, at du kan lave lækre cocktails af akvavit"

Sune Urth, Copenhagen Distillery

Husk smagsglassene og alle sanser

Smagsglas er også en vigtig part – der findes forskellige, men Sune anbefaler dem med en smal åbning. Ved siden af smagsglasset, skal der stå et vandglas, så I kan rense ganen med vand mellem smagsprøverne. Lad dine gæster smage på hver enkelt gin eller akvavit en efter en.

I skal bruge alle sanserne, når I smager. Inden I tager en slurk, skal I se på indholdet i glasset. Er det cremet, olieret eller tyndt? Duft ned i glasset, smag og find frem til basissmagen – sød, sur bitter, salt eller umani? Og selvfølgelig – en ægte smags-vært får sine gæster til at udforske og diskutere smagene.  

Sidste vigtige råd fra Sune

Hvis du er blandt dem, der lægger din snaps eller akvavit i fryseren, har Sune kun én ting at sige til det:

“Jeg er juridisk forpligtet til at informere dig om, at mord er ulovligt. Frysning af af ting får smagen til at dø. Sødmen og kompleksiteten forsvinder. Kun bitterheden og alkoholens hårdhed er alt, hvad der er tilbage.”

Vi anbefaler derfor, at I lytter til Sune og dropper fryseren, så I kan få det bedste ud af smagen. Dog er køleskabet godkendt. 

 

Ideer til udendørsaktiviteter til julefrokosten

Skal I ud og suge den friske luft til jer, så appetitten er helt i top, når I når dertil?

Så læs hellere videre her. Vi har nemlig samlet masse udendørsaktiviteter, så julefrokosten kan blive piftet op. 

RIB Tur på Øresund eller Aarhusbugten

Skal I blæses godt og grundig igennem? Det går nemlig ikke stille for sig, når motoren med 600 hestekræfter sætter i gang, og RIB-båden farer ud over bølgerne. Få skumsprøjt og vind i håret, mens København eller Aarhus forhåbentlig viser sig fra deres bedste side. En god måde at starte julefrokosten ud med fart på. Book oplevelsen i København her eller oplevelsen i Aarhus her

Bridgewalking Lillebælt

Skal julefrokosten tages til nye højder? Så burde I begive jer ud på Bridgewalking på den gamle Lillebæltbro. Tag turen op i 60 meters højde og oplev, hvordan tingene ser ud i fugleperspektiv. I vil høre fortællinger om broens arkitektur og historie, mens turen byder på vind i håret, adrenalinkick og en smuk naturoplevelse. En god appetitvækker til senere.

Vildmarksgourmet i Mols bjerge

Skal julefrokostmenuen fuldstændig skiftes ud? Så burde I besøge Mols Bjerge til vildmarksgourmet. Der gnitrer bålet, og duften af gourmetmad breder sig i luften. Tag afsted og tilbered mad over bål med lækre lokale råvarer og urter fra jeres sanketur. Lær om naturens spiselige skatkammer og få julefrokost, der næppe minder om den traditionelle. 

Oplev Sort Sol

Skal I have et smukt fælles minde? Så er det populære naturfænomen Sort Sol måske noget for jer. Start julefrokosten med at opleve stærene danse i takt rundt på himlen i utallige former og mønstre. En julefrokost der vil sætte sig på nethinden, som I vil kunne tale om i årrækker frem.

 

I kan også prøve...

 

Læs også

Julefrokost i Aarhus

Læsetid: 5 min.

Julefrokost i Odense

Læsetid: 5 min.

Julefrokost i København

Læsetid: 5 min.