Skal du en tur til Silkeborg, men ved ikke rigtig, hvad du skal opleve af aktiviteter og seværdigheder? Bare rolig. Her på siden kommer jeg med mine bedste bud på oplevelser i Silkeborg og Søhøjlandet.

Jeg har boet i Silkeborg i over 23 år. Derfor er jeg efterhånden ved at have et godt kendskab til, hvad der er værd at opleve, prøve og se i byen. En by, der blev grundlagt af Michael Drewsen og som for alvor fik fart på takket være Papirfabrikken.

Hvis du er interesseret i Silkeborgs historie, kan du læse mere her. For nu vil jeg komme med mine forslag til, hvad du bør opleve i og omkring Silkeborg.

Det sker i Silkeborg

Hos Truestory kan vi tilbyde et lille, men eksklusivt udvalg af aktiviteter og oplevelser i Silkeborg. Det er oplevelser vi kan stå inde for og som du helt sikkert bør prøve, hvis du godt kan lide smukke udsigter, at være udenfor, drikke god kaffe og-/eller udfordre dig selv.

Outdoor Ekspedition

Outdoor Ekspedition – hvad er det for en oplevelse? Det er en oplevelse for dig, der elsker outdoor og i den forbindelse bruge din krop til at opleve. Du starter i Silkeborg i kajak. Herfra sejler du til Himmelbjerget, hvor du undervejs vil opleve Silkeborgskovene fra søsiden.

Ved Himmelbjerget kan du nyde en velfortjent sandwich og et lille hvil. Når du igen er kommet til kræfter, kan du vælge at gå helt op til toppen af Himmelbjerget, inden du skal hoppe på mountainbiken og cykle retur til Silkeborg.

På MTB-turen hjem kommer du forbi Slåensø – Danmarks reneste sø. Her er der mulighed for at få fyldt vanddunken op med rent søvand. Tilbage i Silkeborg sluttes turen af med en kop kaffe, sodavand eller øl ved en terrasse ned til Gudenåen.

Ballonflyvning

Ballonflyvning over Søhøjlandet er med stor sandsynlighed den smukkeste oplevelse du kan få i Silkeborg. Jeg har stadig oplevelsen til gode, men jeg har hørt mine kollegaer fortælle ”at flyve i luftballon over Søhøjlandet er en helt speciel oplevelse, der skal mærkes og opleves på egen krop. Den lydløse svæven over mark, skov og sø er noget som aldrig vil blive glemt”.

Falkoner for en dag

Lidt uden for Silkeborg, nærmere bestemt Them, kan du være falkoner for en dag. Og hvad vil det så sige? Det vil sige, at du i ca. 1,5 times tid lærer om, hvordan det er at være falkoner og i den forbindelse kommer du helt tæt på rovfuglen.

Du vil få en gennemgang af de grundlæggende principper for falkoneri. Derudover skal du vandre en smuk tur i landskabet alt imens du bærer handsken og flyver den frie rovfugl. Under hele forløbet vil der være en professionel falkoner til at hjælpe og støtte dig. En oplevelse børnene især vil synes om.

En dag i havkajak

Kan du godt lide aktiviteter og oplevelser, der foregår på vandet? Så er det heldigt, at Silkeborg har en masse søer, der indbyder til sjov. Du kan for eksempel prøve kræfter med havkajak.

Selvom der er tale om en havkajak, så fungerer den altså fint på søerne. Kajakturen arrangeres af Outdoorsports, hvorfor du kan være sikker på, at kvaliteten er i orden. Turen bliver ledet af en certificeret og dygtig instruktør, så du får mest muligt ud af din dag i havkajak.

Luksus kanoophold

Vi bliver på vandet lidt endnu… Hvad siger du til at kombinere et skønt ophold på Radisson Blu og en smuk kanotur på Gudenåen? Det har du mulighed for her! En oplevelse der giver dig det bedste fra to verdener:

 • Oplevelsens ene halvdel indeholder en overnatning på Radisson Blu med en 3-retters middag på Restaurant Michael D. og stor morgenbuffet.
 • Den anden halvdel indeholder en kanotur på Gudenåen.

Luksus kanoopholdet henvender sig især til dig, der godt kan lide at kombinere outdoor-oplevelser med forkælelse.

Kaffekursus- og smagning

Hvis vejret er dårligt, skal du ikke være ked af det. Det er nemlig ikke alle aktiviteter og oplevelser i Silkeborg, der foregår udenfor. Hos Kaffeteriet kan du for eksempel komme på kaffekursus- og smagning. Den perfekte oplevelse, hvis vejret er dårligt og alt du har lyst til er varm kaffe.

På et kaffekursus hos Kaffeteriet får du tre timers kursus og smagning. Som minimum vil du smage otte forskellige specialkaffer. Derudover vil du blive undervist af dygtige baristater med flere års erfaring fra nogle af Danmarks bedste kaffebarer i Aarhus.

Hvad sker der ellers i Silkeborg?

Der findes mange flere oplevelser end de ovenstående vi kan tilbyde hos Truestory. I Silkeborg vil jeg gå så langt at sige, at der er attraktioner, aktiviteter, oplevelser og seværdigheder for enhver smag. Det vil du også meget hurtigt opdage, hvis du søger lidt på nettet efter oplevelser i byen.

Herunder har jeg fundet seks andre aktiviteter, attraktioner og oplevelser som jeg synes er noget af det bedste og mest seværdige ved byen. Tag et kig på mine forslag og lad dig endelig inspirere.

MTB i Silkeborgskovene

Hvis du godt kan lide MTB, vil jeg på det kraftigste anbefale dig at tage en cykeltur i Silkeborgskovene (hvis du ikke har din egen cykel med, så kan du altid leje en). Silkeborg og Søhøjlandet har noget af det bedste MTB terræn i hele Danmark. Det er ikke for sjov, at det bliver kaldt for Danmarks Harzen.

I Nordskoven finder du singletracks, der kan udfordre selv den mest garvede mountainbike-rytter. Og i de andre skove finder du stier og spor, der fører dig gennem noget af det smukkeste natur du har set. Især turen rundt om Julsø er værd at prøve, hvis du gerne vil opleve Silkeborgs smukkeste natur på tætteste hold.

Læs mere om MTB i Silkeborg her.

Museum Jorn

Er du kunstinteresseret? Hvis ja, så er et besøg på Asger Jorn museet selvskrevet. På museet kan du se nogle af Jorns mest berømte værker. Når du har fået stillet dit behov for kunst, kan du nyde en kop kaffe og-/eller en lækker frokust på den tilnyttede Café Cobra.

Tip: Museum Jorn ligger en spytklat fra Indelukket. Indelukket er et lille og hyggeligt anlæg med motorbådshavn, friluftsteater og campingplads. Her er det oplagt at gå en lille tur langs Gudenåen og efterfølgende nyde en is ved ishuset.

Hjejlen: Prøv en tur på Verdens ældste kulfyrede hjuldamper

Det er svært at nævne Silkeborg uden at tænke på Hjejlen. Hjejlen er nemlig en stor del af byens identitet. For at det ikke skal være løgn, så er Hjejlen verdens ældste kulfyrede hjuldamper. Alene dét gør den værd at prøve/se.

Hjuldamperen er bygget i 1861 hos Baumgarten og Burmeisters skibsbyggeri. Den drives stadig af den originale maskine. En tur på Hjejlen er som at tage et skridt tilbage i tiden. Du får lov at se, når fyrbøderen kaster kul under kedlen og får damperen til at sejle.

Læs mere om hjejlen her.

Vandretur på Himmelbjergruten

Hvis du godt kan lide at vandre og opholde dig i naturen, vil jeg anbefale dig at prøve Himmelbjergruten. Himmelbjergruten er en rute, der tager dig fra Silkeborg til Himmelbjerget og tilbage igen rundt om Julsø.

Det er den samme smukke natur du oplever som hvis du cyklede rundt på MTB. Længden er på ca. 30-35 km. Derfor anbefales det at være i nogenlunde god vandreform, hvis du overvejer at gå hele turen. Du kan også vælge at gå til Himmelbjerget og tage en af rutebådene hjem. Det er smart, hvis du ikke er i stand til at gå de 30-35 km.

Se kort over ruten her.

Ildfestregatta

Som silkeborggenser glæder man sig altid til den store ildfestregatta – der blandt de lokale blot bliver kaldt for regatta. Regattaen går ud på at feste, se DM i festfyrværkeri og ikke mindst hygge sig til den helt store guld medalje.

Hele byen og de mellem 250.000 og 350.000 deltagere er i regatta-stemning i de dage det varer. En stemning, der er værd at opleve, hvis du har planer om at tage til Silkeborg. Er du i byen til regatta, så SKAL du slå et smut forbi havnen. Her er alle bådene nemlig udstyret med lyskæder, hvilket giver et formidabelt syn, når mørket falder på.

AQUA

Nej, det er ikke det ikoniske popband med sangene ”Barbiegirl” og ”Dr. Jones” jeg mener. Det er akvarium og dyrepark AQUA jeg mener!

AQUA er en topattraktion i Silkeborg for både børn og voksne. I dyreparken kan du opleve og lære en masse om Søhøjlandets dyr heriblandt odderen. Det er især sjovt at se, når dyrene fodres. Siden åbningen i 1993 er AQUA blevet besøgt af mere end 2.500.000 gæster.

Læs mere om AQUA her.

Labyrinthia

Hvis du alligevel har planer om at besøge Himmelbjerget, så synes jeg, at du skal svinge forbi Labyrinthia – det ligger nemlig lige på vejen.

Labyrinthia er “Labyrinternes Land”. Her er der garanti for nogle sjove og udfordrende timer. Her er der tale om en oplevelse for børn, voksne og seniorer – alle kan være med.

Læs mere om Labyrinthia her.

Dagstur til Aarhus

Hvis du er turist i Søhøjlandet, kan du overveje at lave en dagstur til Aarhus. Efter den nye motorvejsstrækning mellem Silkeborg og Aarhus er kommet, tager det ikke mere end 30-40 minutter at køre fra den ene by til den anden.

I Aarhus finder du også en masse spændende oplevelser. Du finder bl.a.:

 • ARoS
 • Moesgaard
 • Den Gamle By
 • Tivoli Friheden
 • Dyrehaven
 • Marselisborg Slot

Hos Truestory kan vi selvfølgelig også tilbyde oplevelser i Aarhus. Vi kan for eksempel byde på:

Silkeborg er Danmarks outdoor hovedstad

Silkeborg har udnævnt sig selv til Danmarks outdoor hovedstad – og det er faktisk ikke helt ved siden af. Byen bugner nærmest over af outdoor-oplevelser. For at give dig en ide om, hvilke outdoor-oplevelser du kan prøve i Silkeborg, er der her et lille udsnit:

 • Vandreture
 • MTB i Søhøjlandet
 • Kano- og kajakture i Gudenåen og på søer
 • Sejlture
 • Lystfiskeri
 • Ridning
 • Svømning
 • Orienteringsløb
 • Klatring
 • Overnatning i shelters

Hvad er ellers værd at opleve i Silkeborg?

Hvis du har flere ideer til aktiviteter i Silkeborg, der er værd at opleve, så hører jeg gerne fra dig. I kommentarfeltet herunder kan du komme med alle de ideer du har lyst til!

Gå ikke glip af

[mr_rating_form]