En whisky, tak. Det lyder som en simpel bestilling, men egentlig er der meget mere i det, end man først skulle tro.

Lige så mange forskellige typer af whisky, der findes, lige så mange forskellige smagsnoter, nuancer og farver kan du finde.

For slet ikke at tale om, hvordan man egentlig staver til whisky, for er det med eller uden e?

Heldigvis kan du blive meget klogere på, hvad whisky er for en drik til en whiskysmagning.

Derfor har vi længere samlet inspiration til dig, der gerne vil til whiskysmagning.

 
 
 

Whiskyens historie

Der er meget usikkerhed omkring whiskyens historie, men man ved i hvert fald, at munke tog destillering med til de britiske øer – sammen med kristendommen – i det 4. og 5. århundrede.

Det første officielle bevis på destillering går tilbage til 1494, da John Cor af Lindores Abbey i området Fife fik kongens tilladelse til at lave acqua vitae, latin for ‘livets vand’.

Whisky produktion

Omkring 1780 var der omkring 8 lovlige destillerier i Skotland og 400 ulovlige. Med en ny lov i 1823 fik de ulovlige destillerier sværere vilkår og lagde dermed vejen for den moderne tid af skotsk whisky-produktion.

Whisky produceres i lande i hele verden, men det er nok særligt Skotland, der er kendt drikken, der da også er landets nationaldrik.

 

Typer af whisky

  1. Malt whisky

    Malt whisky er lavet af maltet byg, vand og gær. Væsken bliver destilleret i store kobberkedler og bliver lagt på whiskytønder i minimum 3 år. Mange bliver dog i tønderne i længere tid. Single malt whisky er produceret på ét destilleri, mens blended malt whisky er et produkt af 2 eller flere destillerier.

  2. Grain whisky

    Grain whisky er lavet meget anderledes end malt whisky. Her blandes maltet byg med ikke-maltet byg og andre afgrøder (som majs og hvede) før hele blanding bliver kombineret med vand og så gær. Den resulterende væske bliver destilleret i en høj kedel, som ser meget anderledes ud end den traditionelle kedel og laver mere sprit til en højere styrke.

  3. Blended whisky

    Blended whisky består af en proces, hvor man blander forskellige single malts (alt fra 15 til 50) med grain whisky. Mange blended whiskies er nu kendte navne som for eksempel Johnnie Walker og The Famous Grouse.

Source: Visit Scotland

 
 

Whiskysmagning

Skotterne og irerne har i mange år været kendte for deres whisky, men i løbet af de sidste år er danskerne begyndt at hævde sig, når det kommer til destillering af whisky.

Selv uden for Danmarks grænser er whisky-kendere begyndt at snuse anerkendende til de gyldne dråber, der bliver produceret her i landet.

Har du lyst til at komme i dybden med whiskyens historie og ikke mindst blive klogere på de forskellige whiskysmage, så skal du opleve en whiskysmagning.

 
 

Whiskysmagning i Jylland

 
 

Whiskysmagning hos Thy Whisky

Gyrupvej 14, Snedsted

Thy Whisky producerer økologisk whisky på slægtsgården Gyrup i Thy.

Her høstes korn fra egne marker for at sikre, at kun de bedste råvarer bruges til whiskyen, og kombineret med godt håndværk, er de små, eksklusive aftapninger hurtigt blevet eftertragtede.

Thy Whisky har vundet flere internationale priser.

 

Whiskysmagning hos Trolden i Kolding

Nordager 15, 6000 Kolding

Hos Trolden Destilleri kan du  komme til smagning og rundvisning, hvor du vil høre om rejsen fra råprodukt til færdig single malt whisky.

Trolden giver dig mulighed for at få din egen whiskyflaske eller ligefrem få dit eget whiskyfad, så du igennem whiskyens lagringstid kan følge processen helt tæt på og opleve, hvordan farve og smag udvikler sig over de 3 år, hvor whiskyen ligger på fad.

 

Whiskysmagning i Aarhus hos SmagFørst

Jægergårdsgade 32, Aarhus C

Alle kan være med, når SmagFørst tager jer på en rejse ind i whiskyens verden.

Her smager du 6 varianter, der både er forskellige på smag og geografi. Især de skotske whiskyer hældes i glasset, men smagningen har også afstikkere ud til den store verden, hvor whiskyen trives i bedste velgående.

 

Whiskysmagning hos Stauning Whisky i Skjern

Stauningvej 38, 6900 Skjern

Stauning Whisky finder du i Skjern i naturskønne omgivelser. Her kan du komme på en rundvisning og høre om den dansk producerede whisky, men samtidig får du også lov til at dufte, se og smage.

Stauning Whisky blev startet af 9 venner. I dag serverer de bedste barer og restauranter i landet whisky fra Stauning Whisky.

 

 
 

Whiskysmagning på Sjælland

 
 

Whiskysmagning hos Braunstein i Køge

Carlsensvej 5, 4600 Køge

Braunstein startede som mikrobryggeri i 2005 og har siden udvidet produktionen, som i dag også omfatter whiskydestillering.

De har vundet mange priser for deres whisky, og du kan nu få lov til at komme med ind i produktionen og se, hvordan de destillerer deres whisky.

Efter rundvisningen skal der smages på 3 forskellige whiskyer.

Du kan også få lov til at tappe din egen whiskyflaske med den whisky fra Braunstein, du holder allermest af.

 

Whiskysmagning hos Copenhagen Distillery i København

Kløvermarksvej 70 D, 2300 København

Copenhagen Distillery finder du i en ombygget fabriksbygning bag Christiania. Deres ambition er at skabe nye smagsoplevelser, i sammenhæng med kunstneriske oplevelser. 

Her kan du komme med på et vaskeægte whiskyeventyr sammen med Copenhagen Distillery’s Master Distiller og destilleriets grundlægger.

Her vil du høre om alt fra dyrkning af korn til destillering af alkohol. Du kommer til at smage forskellige whiskyer, både nye og gamle.

 

 
 

Whiskysmagning på Fyn

 

Whiskysmagning hos Mosgaard Whisky i Oure

  Tanghavevej 43, 5883 Oure

Mosgaard Whisky finder du i et nedlagt landbrug på Sydfyn i natursmukke omgivelser. Stedet blev grundlagt i 2015, og selve produktionen indeholder udelukkende økologiske råvarer, hvilket sikrer de danskproducerede whiskys og gins den højeste kvalitet. 

Du kan komme med bag kulisserne i destilleriet hos Mosgaard Whisky. Her kan du komme med på en rundvisning, hvor du hører om maltning, mæskning, gæring, destillering og fadlagring af whisky.

Ydermere får du indsigt i deres produktionsmetoder, som er med til at skabe den helt specielle smag i Mosgaards gin.

Guiden er den samme, som står med hænderne i den daglige produktion, hvilket giver dig en meget autentisk oplevelse. Undervejs får du mulighed for, at smage på gin og whisky fra Mosgaards egen produktion.

 

 
 

Med eller uden e?

Måske har du nogle gange undret dig over, at whisky kan staves på 2 måder. Med eller uden e: whisky eller whiskey. Det kan virke som en ubetydelig ting, men stavemåden er der en helt særlig grund til, og det er ikke strenge retskrivningsfolk og dansklærere, der har bestemt, at sådan skal det være.

Faktisk viser det lille e, hvor whiskyen geografisk kommer fra, og når du bevæger dig ind i whiskyens verden, vil du hurtigt opdage, at det faktisk har meget stor betydning.

Står du med en whisky i hånden, hvor der ikke er et e i whisky, har du fat i en skotsk flaske whisky.

Står du derimod med en whiskey i hånden, hvor der er et e i whiskey, har du fat i en irsk flaske whiskey.

 
 

Smagninger i hele landet

 
 

Mere inspiration