Er der noget hyggeligere, end når man rigtig har tid til at sidde helt fordybet og være kreativ?
Der er mange kreative sysler at kaste sig over, men malekunsten er for mange det ultimative kreative frirum.
Det er nemt at komme i gang hjemme, og i dag er det nok lettere end nogensinde, da der findes et hav af kurser, artikler og hjælp at hente på nettet.
Selvfølgelig – og heldigvis – kan du også komme på malerkursus rundt omkring i landet, hvis du er klar til at møde andre med samme interesse og gerne vil lære fra en underviser.
Men spørgsmålene kan være mange, inden man kommer i gang.
Hvilke materialer skal jeg bruge? Hvor kan jeg få fat i dem? Hvad skal jeg være opmærksom på?
Kom med ind i malerens verden her.
En af de første ting du skal beslutte dig for, når du vil i gang med at male, er, hvilke materialer og maleredskaber, du vil bruge.
Der findes masser af tegne- og maleredskaber, så det er kun et lille udvalg, du bliver præsenteret for her, så du kan komme i gang.
Akvarel
Selv hvis du ikke har stiftet bekendtskab med materialet før, så husker du måske akvarel fra barndommens farvelade-palette, hvor du med pensel godt dyppet i vandglasset malede farverige tegninger.
Akvarel er vandbaseret pigment, som du kan blande med mere eller mindre vand for at få flotte effekter og et nærmest drømmende billedudtryk.
Når du bruger akvarel, maler du altid i lag fra lyst til mørkt. Når noget først er mørkt, kan det ikke blive lyst igen, så det gælder om at planlægge hen ad vejen.
Det skal du bruge for at komme i gang: Akvarelmaling, pensler, vandglas, køkkenrulle eller klud til at tørre penslen af med, akvarelpapir/tykt papir der kan holde på vand.
Godt at have: Salt, svamp, husholdsningsfilm som alle kan være med til at give specielle effekter.
Akryl
Måske har du prøvet kræfter med akrylmaling før i de store tuber i skolen. Akrylmaling er da også nemt at bruge, tørrer hurtigt og er til at komme i nærheden af prismæssigt.
Akryl er vandopløseligt, hvilket vil sige, at du kan vaske dine pensler og palette med almindelig vand, så længe malingen ikke er tør endnu. Det gør det nemt at holde dine materialer og udstyr rent.
Der findes masser af forskellige slags akrylfarver i både tyndere og tykkere konsistens. Du kan også købe forskellige produkter, der kan ændre malingens tørretid, konsistens og tekstur. Med akrylmaling har du virkelig et alsidigt materiale til dine billeder.
Det skal du bruge for at komme i gang: Akrylmaling, pensler, vandglas, palette, lærred eller canvas-/akrylpapir.
Godt at have: Staffili
Oliemaling
De gamle mestre brugte i høj grad oliemaling til deres maleri, og det er da også et af de mest populære materialer for mange professionelle kunstnere i dag.
Malingen er uovertruffen med flotte, stærke farver og en lang tørretid, så man virkelig har tid til at arbejde med sit billed.
Dog kræver oliemaling mere plads, da det er sværere at rengøre, man skal bruge forskellige kemikalier til for eksempel at fortynde malingen, og dampene og lugtene fra malingen kan være ubehagelige for nogen og kræver under alle omstændigheder, at du maler i et lokale med god udluftning.
Det er måske ikke et materiale for nybegyndere, men det er bestemt værd at arbejde sig frem imod at prøve kræfter med det. Nu om dage kan man også få vandbaserede oliefarver, som er en god start til at udforske mediet, da disse er noget nemmere at rengøre og kan fortyndes med vand og ikke, for eksempel, terpentin.
Det skal du bruge for at komme i gang: Oliemaling, glas til kemikalier, terpentin, brun sæbe til rengøring, klud, pensler, lærred eller canvaspapir.
Godt at have: Staffili
Andre materialer
Der er et væld af forskellige malematerialer, som du kan prøve kræfter med udover de tre klassikere akvarel, akryl- og oliemaling.
Du kan for eksempel prøve gouache, som har oplevet lidt af en renæssance i de sidste par år. Gouache, også kendt som plakatmaling, er en slags mellemting mellem akvarel og akryl, som er en vandbaseret maling, der giver flotte matte flader.
Nogle kunstnere mener, at man ligefrem maler med pastelkridt, så det er en anden mulighed, du kan prøve. Her finder du en masse forskellige slags fra bløde til hårde pasteller eller oliepasteller med en cremet konsistens.
Kurser
Kan du godt lide at lære fra andre, når du skal i gang med en ny hobby eller et nyt projekt?
Der er heldigvis masser af malekurser rundt om i landet, hvor du kan lære eller blive bedre til at male.
Kunstskolen Gershøj
Lige ved det smukke område Måløv Naturpark ved Ballerup udenfor København ligger Kunstskolen Gershøj.
Her har Bjarne Schjølin siden 2015 inviteret kursister på malekursus. Han er selv billedkunstner med en stor viden om kunsthistorie.
“Gennem hele kunsthistorien har kunstnerne lært ved at kopiere. De har udviklet deres eget billedsprog, men kopiering er brugt til at lære,” fortæller Bjarne Schjølin.
Det er netop den teknik, han selv har haft så meget succes med i sit arbejde, og som han underviser andre i.
“Ved at studere de store kunstnere lærer man forskellige maleteknikker, farvekombinationer og bliver udfordret på sine kompositioner. Jeg anbefaler, at man kopierer mange forskellige, så man lærer noget forskelligt fra kunstnere lige fra Asger Jorn, Van Gogh og Picasso til nyere danske kunstnere som Leif Sylvester,” siger Bjarne Schjølin.
Jeg lærer folk at lære at male. Du er din egen bedste lærer.
Klar filosofi
Bjarne Schjølin har en klar filosofi i sin tilgang til at male og undervise i malekunsten:
“Jeg lærer folk at lære at male. Du er din egen bedste lærer, men det kræver nogle metoder. Først kopierer du, så fortolker du og til sidst kan du udvikle dit eget udtryk.”
Ifølge Bjarne Schjølin giver det folk en større værktøjskasse, fordi du kan trække på komposition, farvelære og maleteknik fra vidt forskellige typer af kunstnere og blande dem i dit helt eget værk.
Ved at studere de store kunstnere lærer man forskellige maleteknikker, farvekombinationer og bliver udfordret på sin komposition.
“Mit kursus er både for helt nybegyndere og dem, der er gået lidt i stå. Jeg kan fungere som sparringspartner og idébank, så kursisterne kan få udviklet noget selv,” siger han og fortsætter:
“Mine kurser fokuserer på, at hvis du skal være dygtig, så skal du øve dig. Du skal ikke bare stå og male ud af hovedet. Det kan du godt, men det er ikke det, du bliver dygtig af. Det er det, du måske har det sjovt med. Jeg mener derimod, at du skal finde det sjove i at lære.”
Inspiration
Som med alle andre kreative discipliner er inspiration en stor del af at arbejde med og blive bedre til at male.
Der er mange forskellige måder at blive inspireret på fra at besøge museer og se andre kunstneres arbejde til at gå ud i gadebilledet og udforske kunsten i bybilledet.
Her får du idéer til, hvor du kan finde mere inspiration på for eksempel kurser og museer.
Ud i byen
I Aalborg kan du komme på guidet byvandring på udkig efter street art. Street art i dag er ofte store vægmalerier, men du kan også argumentere for, at en ældre version af ‘street art’ er skulpturer og lignende kunst, du møder i bylivet.
Når du først får øjnene op for, hvor meget der gemmer sig i gaderne, er det svært ikke helt ubevidst at holde øje med, om din næste kilde til inspiration måske er lige rundt om hjørnet og for næsen af dig.
Tag på museum
Guide: Find et museum om lige din interesse
Der er en god grund til, at du ofte kan se kunststuderende på de større museer, der sidder og tegner skulpturerne og malerierne. Kunst kan nemlig være en af de helt store inspirationskilder, når du skal male.
På kunstmuseer kan du både møde gamle mestre og nyere kunstnere i et rum, der er optimeret til at studere kunsten. Derfor er det et oplagt sted at tage hen, hvis du leder efter inspiration.
En tur online
Instagram har sine problemer, også når det kommer til kunstverdenen – bevares! Men det kan også være en evig kilde til inspiration lige nede i din lomme.
Nu om dage er der masser af kunstnere, illustratorer og hobby-malere og -tegnere, der ‘udstiller’ deres værker på den sociale platform. Når du stille og roligt begynder at følge, like og kommentere på lige præcis dét, du er inspireret af og interesseret i, så opdager du hurtigt, at der er en nærmest uudtømmelig mængde af idéer, billeder, farver, komposition – ja, kort sagt inspiration.
Derudover kan du blive klogere på kunsthistorien. Der findes en masse på for eksempel Instagram, der viser eksempler fra kunsthistorien – både mere eller mindre kendte – og gør dig klogere på den tradition vor tids kunst bygger på.
Hvis du trænger til nye idéer, er der ikke noget som at begive sig ud i at lære noget nyt.
Om du vil på decideret malekursus, hvor du kan møde nye mennesker, høre nye perspektiver og komme i gang igen, eller du vil prøve kræfter med et helt ny (for dig) kunsthåndværk, så er du næsten garanteret at mærke inspirationen blomstre.
Nedenfor kan du finde idéer til dit næste kursus – og måske din nye interesse?
Kreative kurser