Det er mere end 100 år siden, at det første svævefly lettede fra jorden og svævede rundt i luften uden en motor til at hjælpe sig. Det er fascinerende, at flyet kun ved hjælp af metrologiske kræfter kan holde sig flyvende, og måske er det netop derfor, at svæveflyvning er så populært. Der er 30 svæveflyvningsklubber i Danmark og hvert år afholdes der DM i svæveflyvning, så svæveflyvning er faktisk en lige så stor sport som for eksempel badminton – mange af os er bare ikke klar over det.

Og hvorfor er vi så ikke det? Måske fordi, at svæveflyvning er en lydløs sport, så når flyene svæver af sted i himmelrummet over os, så opdager vi det slet ikke, for uden motoren hører vi dem slet ikke. Men selvom vi ikke hører svæveflyene, og selvom de store konkurrencer i svæveflyvning ikke dækkes på landsdækkende tv, sådan som vi er vant til med andre sportsgrene, så er det alligevel noget, man bliver fanget af. Og det er der jo ikke noget at sige til, for det er nemlig en helt særlig følelse at svæve rundt over jorden uden en motor til at holde sig i gang. Roen, naturen og udsigten er det, der fylder allermest, når du prøver svæveflyvning, og det får du altså ikke i en badmintonkamp.

Længere nede på siden kan du læse meget mere om svæveflyvning, og du kan også se, hvor du kan prøve svæveflyvning i Danmark.

 

Find svæveflyvning i en by nær dig

Tag en anderledes tur ud i det blå

Det er ikke hver dag, at du ser jorden under dig fra den her vinkel.

Har I ikke en helikoptertur i stedet?

Jo, det har vi da!

Hvad er svæveflyvning?

Svævefly benytter sig i bund og grund af de samme tricks, som fuglene også bruger, når de skal flyve en tur: de opadgående luftstrømme. Svævefly har nemlig ikke nogen motor, så hvor motoriserede fly er afhængige af brændstof og motorkraft, udnytter svæveflyet vejrforholdene. Pilotens fineste kunst er derfor at finde de opadgående luftstrømme for på den måde at holde svæveflyet i luften længst muligt men, hvordan ved piloten egentlig, hvor de luftstrømme er? Jo, han kigger på skyerne og på fuglene, som alle er afhængige af de her luftstrømme, og på den måde kan han udnytte det til sin fordel og dermed holde flyet svævende.

Man kunne jo tænke, om et svævefly egentlig kan tilbagelægge store afstande, når nu det kun benytter sig af de her opadgående luftstrømme, men det kan det rent faktisk. Svævefly kan nemlig tilbagelægge lige så store afstande som rutefly, og de kan sagtens flyve lige så højt som en flyver med motor. Det fine ved svæveflyet er, at det er en grøn flyver, for når der ikke er nogen motor på flyet, er der heller ikke nogen udledning overhovedet. Du kan altså tage en tur i svæveflyet uden at have dårlig samvittighed over for miljøet, og samtidig er du altså helt tæt på naturen, for når der ikke er nogen motor, kan du høre vinden og fuglene omkring dig og mærke, hvordan flyet bevæger sig mellem de opadgående luftstrømme.

Hvor kan jeg prøve svæveflyvning henne?

Jeg har altid været ret fascineret af svævefly. Måske også en smule skræmt, for hvem i alverden sætter sig ind i et fly uden motor?” Sådan beskriver Truestorys driftschef Nina hendes første tur i et svævefly, og det er da også grænseoverskridende at sætte sig ind i et fly for første gang og så vide, at flyet ikke har nogen motor. Selvom man jo godt ved, at sikkerheden er helt i top, så strider det alligevel lidt imod sund fornuft. Nina tog sin første tur i et svævefly hos Aviator i Aalborg, og du kan læse hele hendes fortælling her.

Hvis du synes, at turen til Aalborg for at prøve svæveflyvning bliver for lang, kan du også prøve svæveflyvning hos Herning Flyveklub og hos Viborg Svæveflyveklub. Der er 30 svæveflyverklubber i Danmark, så du kan helt sikkert finde en, der ligger i nærheden af dig, hvis Aalborg, Kolding og Viborg ikke passer ind i din plan.

Når du nu har fundet de svæveflyvningsklubber i Danmark, som ligger tæt nok på dig, og du har udvalgt en klub, du vil flyve med, så skal du vælge, hvilken type start du vil have. Spilstart, flyslæb eller selvstart? Det er forskelligt, hvad svæveflyvningsklubberne i Danmark udbyder, men prøver du svæveflyvning gennem Truestorys udbydere, så kan du vælge mellem flyslæb og selvstart, som netop er de mest almindelige start for et svævefly.

Ninas svæveflyvetur begyndte med spilstart, og hun beskriver følelsen op i luften som en rutsjebanetur. Hør selv her:

Der bliver talt ned. 3, 2, 1. Og så er det afsted. Det er den vildeste rutsjebanetur. Opad. Pludselig befinder vi os i 100 meters højde, der lyder et klik og spilstarten slipper svæveflyveren. Vi svæver! Jeg har ret svært at beskrive følelsen, der overtager min krop lige der. Du bliver vist nødt til at prøve det selv…

Ja, du bliver vist nødt til at prøve det selv for en tur i et svævefly, kan ikke beskrives, det skal opleves. Men lad os først lige kigge lidt nærmere på de startmetoder, som du kan vælge, når du skal flyve i svævefly.

Hvordan fungerer et svævefly?

Ja, hvordan fungerer et svævefly egentlig, og hvordan får man det op i luften, når det nu ikke har nogen motor? Det er nogle gode spørgsmål, for det kan da godt være svært at forestille sig, hvordan man egentlig letter uden en motor. Der er 3 måder, som man kan bruge, når man skal have luft under vingerne på svæveflyet, og dem vil vi se nærmere på her. De 3 måder bliver brugt af de fleste svæveflyverklubber i Danmark.

 

Spilstart

Spilstart er den mest almindelige måde at få et svævefly i luften på. Her sættes en wire fast til flyet og i takt med at wiren rulles ind, stiger flyet lige så fint. Når du bruger spilstart, stiger du til en højde på omkring 300 meter, men det varierer meget efter vejrforholdene.

 

Flyslæb

Ved flyslæb spændes svæveflyet på et fly med motor, som så trækker svæveflyet op til en aftalt højde, kobler det af og så svæver flyet videre selv. Flyslæbet giver svæveflyet mulighed for at komme højere op end spilstartet, og på den måde bliver svæveflyets muligheder for at flyve i længere tid også øget. Flyslæb bruges ofte, hvis der flyves fra steder, hvor der ikke dannes så mange opadgående luftstrømme – det kan for eksempel være tæt på vandet.

 

Selvstart

Selvstart er ved at blive et populært alternativ til spilstart og flyslæb, og her er der faktisk en motor i svæveflyet. Motoren sidder enten i svæveflyets næse eller som en kombineret motor og propel bag cockpittet. Motoren bruges naturligvis kun til at få svæveflyet i luften og motoren slukkes derfor, når svæveflyet er kommet op i den ønskede højde.

Der bliver afholdt DM i svæveflyvning hvert år

Det er en tilbagevendende begivenhed hvert år, som mange svæveflyverpiloter ser frem til: DM i svæveflyvning. DM er en forkortelse for danmarksmesterskaber og hvert år afholdes der DM i svæveflyvning. Svæveflyvning er nemlig også en konkurrencesport, der bliver afholdt på niveau med fodbold og håndbold, men som ikke får helt så bred en mediedækning som andre sportsgrene. Imidlertid er det vældigt populært, og piloterne får til konkurrencerne lov til at vise, hvad de kan. Piloterne bliver stillet forskellige opgaver under danmarksmesterskabet, som de skal løse, fx kan en opgave være at flyve hurtigst over et vist interval. Der bliver også konkurreret i tilbagelagte distancer og højdevindinger – bare for at nævne nogle af de opgaver, som piloterne skal kunne løse, hvis de gerne vil vinde DM i svæveflyvning.

Vidste du? Tophastigheden på et moderne svævefly ligger mellem 250 km/t. og 270 km/t.

Giv svæveflyvning som gavekort

Står du og mangler en gaveidé? Giv svæveflyvning som gavekort. Så har modtageren af gavekortet noget, som han eller hun kan gå og se frem til, og måske får modtageren lige så meget kriller i maven over at skulle ud at flyve i et fly uden motor, som Nina gjorde, da hun skulle afsted. Du kan nøjes med at give modtageren et gavekort, men du kan jo også købe oplevelsen til dig selv og tage med ud for at prøve svæveflyvning. Så har I en oplevelse sammen, som I kan se frem til, og når I har prøvet en tur i svæveflyet, har I et fælles minde, som I kan tage frem og snakke om igen og igen. Det er lige præcis derfor, at det er så god en idé at give en oplevelse til andre – netop fordi en oplevelse bliver til et minde, man kan bære med sig altid.

Skal du have byttet din oplevelse i et svævefly?

Det er jo bare ikke altid helt så let at finde den rigtige gave, og selvom du måske synes, at det var genialt at give svæveflyvning som gavekort til en, du holder af, så kan det jo godt være, at modtageren ikke synes helt det samme. Måske var flyskrækken for stor? Eller måske vil han eller hun hellere på madkursusspaophold eller have en anden tur i luften?

Hos Truestory ved vi, at det nogle gange sker, at en oplevelse skal byttes, og der for har vi sørget for at gøre det så nemt for dig som muligt at få byttet en oplevelse til en anden. Når du køber en oplevelse hos Truestory, skal du derfor huske, at du altid har:

14 dages fuld fortrydelsesret

24 måneders bytteret til en anden valgfri oplevelse

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med køb eller ombytning af din oplevelse med svæveflyvning, så kan du altid skrive til os på [email protected], så vender vi lynhurtigt tilbage til dig.

Gå ikke glip af

Ballontur – Ofte stillede spørgsmål

Læsetid: 5 min.

Faldskærmsudspring

Læsetid: 6 min.