Findes der noget bedre end en kold special øl fra dine danske yndlingsmikrobryggerier?

Måske kommer vennerne på besøg, måske vil du gerne imponere svigerfar eller måske leder du bare efter en ny favorit øl?

Uanset grunden, så har vi her samlet 13 danske mikrobryggerier, du bør besøge og hvis øl, du bør smage.

Læs om:

Mikrobryggerier

 

Hvad er et mikrobryggeri?

Når du køber øl fra et af de danske mikrobryggerier, så køber du også øl, som er fremstillet på den klassiske bryggeritradition.

Mikrobryggerier er en trend, som stammer fra Storbritannien og USA. Her startede stederne op som en reaktion på, at de store bryggerier stort set stod for hele markedet.

Ved at anvende håndværksmæssige traditioner, gør de danske (og udenlandske) mikrobryggerier op med en ensformig smag i øllen.

Vidste du?

  • I 2020 var antallet af danske mikrobryggerier 228.

  • I 2000 var der kun 12 mikrobryggerier.

Source: Bryggeriforeningen

 

Mikrobryggerier på Sjælland

 

1. People Like Us i København

Bottleshop: Vermlandsgade 2, 2300 København
Bar: Jagtvej 135, 2200 København

People Like Us har en helt særlig mission. Hjertet af bryghuset er selvfølgelig øllet, men også det sociale, som People Like Us tror på og er skabt ud fra.

90% af de ansatte har diagnoser som autisme, ADHD, PTSD, skizofreni eller spastisk lammelse. Men bryghuset fungerer på lige fod som alle mulige andre virksomheder – og en del af pointen er nemlig, at det sagtens kan lade sig gøre.

People Like Us vil nemlig bevise, at man godt kan drive en innovativ vækstvirksomhed, som har til formål at brygge fremragende øl, alt imens man tager hensyn til social ansvarlighed.

Hvis du har brug for hjælp til, hvilke af øllene du bedst kan lide, kan du tage til en af bryghusets ølsmagninger – hvor du også lærer meget mere om virksomheden og deres sociale arbejde.

 

2. Amager Bryghus

Amager Bryghus Taproom: Nørre Voldgade 27, 1358 København K
Amager Bryghus: Kirstinehøj 38B, 2770 Kastrup

Amager Bryghus er startet af de to venner Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm, da de bestemte sig på at omdanne passionen for god øl til en levevej.

I dag bliver deres velsmagende øl solgt lige fra Sundby til Sydney. Du kan selv opleve øllet hos stedets Taproom lige ved Torvehallerne.

Du kan også nyde en rundvisning på Amager Bryghus, som tager cirka to timer.

Her kan du smage på mikrobryggeriets øl, lære om bryghusets historie og de forskellige ølsorter.

En rundvisning hos Amager Bryghus er en god firmaudflugt, da rundvisningerne kun kan bookes for min. 10 personer. 

 

Mikrobryggerier i Jylland

 

3. Løkken Bryghus i Nordjylland

Vrenstedvej 12, 9480 Løkken

Du finder Løkken Bryghus midt i Løkken By, hvor du både kan komme på rundvisning eller sidde i den hyggelige bar.

Her brygger man efter de gamle håndværkstraditioner, og brygmester Kent Boalth er med igennem hele brygningen – lige fra udvælgelsen af malt- og humletyper til brygning og tapning.

Vil du udvide din viden om øl? Eller vil du blot nyde en kold øl og den lærerige fortælling om, hvordan den er brygget?

Intet hos Løkken Bryghus er overladt til tilfældighederne. Her holdes der nøje øje med hele processen – lige fra begyndelsen med kogning, til gæring, lagring og tapning af øllet til slut.Håndværket er i fokus, imens maskinerne findes i baggrunden.

Hos Løkken Bryghus får du nemlig skænket håndbrygget specialøl i dit glas.

 

4. Bøgedal Brew i Vejle

Velkommen til Bøgedal Brew, som er en familieejet gård ved Vejle.

Her finder du Skandinaviens eneste fritfaldsbryggeri. Øllet her bliver brygget som ingen andre steder i Skandinavien.

De arbejder ud fra den ældgamle gravity-filosofi. Det betyder, at alt klares med håndkraft, hejseværk og uden brug af pumper og maskiner.

Kom med på en kombineret rundvisning og ølsmagning, og oplev selv, hvordan kærligheden til produktet spejler sig i smagen.

Bøgedal Brew er også det eneste kommercielle bryggeri i verden, hvor der brygges Godtøl. Det er en kraftig øl med stor restsødme. Sådan bryggede man nemlig øl på de danske gårde før industrialiseringen.

 

5. Bryggeriet Herning

Torvet 3C, 7400 Herning

Bryggeriet Herning er mikrobryggeri og restaurant i én.

Cirka en gang i måneden brygger Bryggeriet Herning en ny specialbryg. Den passer til årstiden, og kan være lavet med udenlandske klassikere som inspiration. Her tilsættes den flere års erfaringer og det personlige udtryk. 

Er du mere til en Pilsner? Her er standardøllen brygget efter det tyske renhedsprincip, hvor der ikke bruges andet end humle, gær, malt og vand. Bryggeriet Hernings Pilsner er foregangsøllen for flere af de nye filtrerede øl på det danske marked.

Hos Bryggeriet Herning kan du også bestille en ale som fast øl på hanen. Den er brygget med en let bitter engelsk ale som inspiration. Den har en kraftig maltet smag, der afrundes behageligt med en blomsteragtig smag fra aromahumlen. 

 

6. Thisted Bryghus

Bryggerivej 10, 7700 Thisted

Thisted Bryghus er et af Danmarks bedste mikrobryggerier. Bryghuset er kåret som Årets Danske Bryghus fra 2015-2017 af den uafhængige forbrugerorganisation Danske Ølentusiaster. Bryghusets historie går helt tilbage til 1902, hvor det altid har været et selvstændigt bryggeri.

Thisted Bryggeri har en enestående lokal opbakning – og på den måde har stedet stået imod både verdenskrige, kartoffelkure og finanskriser. De seneste har har bryggeriet været et af Danmarks mest innovative, hvor produkterne er produceret af ingredienser, der er dyrket i smukke Nationalpark Thy. 

Du kan både besøge Thisted Bryghus til en rundvisning eller til f.eks. Danske Ølentusiasters Ølfestival, Øllets Dag eller på Alive Festival.

 

7. Fur Bryghus

Knudevej 3, 7884 Fur

Fur Bryghus er en af Danmarks første Mikrobryggerier. Stedet blev indviet i 2004. Her kom inspirationen til øl bl.a. fra Tyskland, fordi stifteren Mogens Fog ofte tog på forretningsrejse her. Det er den naturskønne beliggenhed på Fur samt den respektfulde og passionerede tilgang til ølbrygningen, som gør, at Fur Bryghus er kendt i hele Danmark i dag. 

Vil du have hele oplevelsen af Fur og Fur Bryghus, så tag på en guidet rundtur på Fur og Fur Bryghus. Her kan du lære mere om ølproduktionen og bryghusets historie. Du kan også opleve Fur Bryghus til fester, foredrag, koncerter og øvrige arrangementer. 

 

8. Skagen Bryghus

Kirkevej 10, 9990 Skagen

Skagen Bryghus blev etableret i 2005. Her omdannede man den gamle maskinhal med motorer til el til et 2.000 liters tysk Kaspar Schultz brygværk. I restauranten finder du en lang mahogni bar med 24 fadølshaner. Skagen Bryghus har også Danmarks største Biergarten med plads til 500 gæster. 

Du kan jævnligt opleve rundvisninger og ølsmagninger hos Skagen Bryghus. Her kan du også købe gaveæsker med mange sjove produkter. 

Er du til musik? Så nyd din øl på Skagen Bryghus, der også er et af Nordjyllands største musiksteder. Her holdes ca. 150 musikarrangementer om året. Du kan opleve alt fra rock og bluesrock til blues, hits og pop.

 

Mikrobryggerier på Fyn

 

9. Ø-Bryg på Thurø

Bergmannsvej 82, 5700 Svendborg

Siden 2013 har Ø-Bryg holdt til i den tidligere købmandsbutik på Thurø. Her brygger de små, eksklusive bryg med fokus på smagsnuancerne og detaljer som farve og skum. Gode råvarer og brygmesterens håndværk daner bunden i øllene.

På den lille ø Thurø går brygmesteren hver dag forbi de store tanke, klapper dem forsigtigt, snuser og glæder sig. At lave øl er en levenende process, og derfor glæder han sig til at smage den næste bryg. Den kommer uden tvivl til at smage fantastisk, når den skænkes i dit glas.

 

10. Ørbæk Bryggeri på Østfyn

Assensvej 40, 5853 Ørbæk

Du finder Ørbæk Bryggeri i det østfynske landskab. Her ligger bryggeriet fra 1906 smukt mellem herregårde og slotte. Ørbæk Bryggeri blev kendt over hele fyn for sine stakitøl, som blev fremstillet af røgmalt fra bryggeriets eget malteri

I 1997 overtog Niels og Nicolai Rømer Ørbæk Bryggeri med en vision om at fremstille verdens første økologiske sodavand. Det havde ingen prøvet i Danmark før, og derfor overtog de det tomme bryggeri, som stadig havde alle de maskiner, de skulle bruge. 

I 2001 genoptog Ørbæk Bryggeri produktionen af øl. Bryggeriets første øl, som var en Brown Ale, vand i 2002 den økologiske guldmedalje. I dag er mange af øllene økologiske, imens de alle er inspireret af gamle brygteknikker og opskrifter. 

 

11. Refsvindinge Bryggeri

Nyborgvej 80, 5853 Ørbæk

Refsvininge Bryggeri er ægte fynsk kvalitet siden 1885. Her kan du smage kvalitetsøl fra en af Danmarks mindste bryggerier. Især Ale nr. 16 og HP Bock er kendte øl fra Refsvindinge Bryggeri. 

Vil du gerne have en oplevelse på bryggeriet? Så tag med på ølpræsentation efterfulgt af en overnatning i Refsvinde Bryggeris naturskønne omgivelser. Du kan selvfølgelig også nøjes med rundvisningen. 

Befinder du dig ikke på Fyn, men vil du alligevel gerne smage en special øl fra Refsvindinge Bryggeri? Så besøg den lokale ølbar Dia’legd i København. Stedet er åbnet af et tipoldebarn til bryggeriets grundlægger – og her kan du nyde hele sortimentet fra Refsvindinge Bryggeri.

 

12. Midtfyns Bryghus

Industrivej 11-13, 5792 Årslev

Historien om Midtfyns Bryghus startede i 1989, da amerikaneren Eddie Szweda mødte din danske kone Bettina. Sammen flyttede de til Danmark, og i 2006 overtog Eddie Midtfyns Bryghus.

Du kan booke Eddie til en lidt anderledes ølsmagning. Her er sjov og spas blandet med lidt alkohol. Eddie’s Ølshow er nemlig en helt speciel oplevelse. Det er ølsmagning blandet med et comedy show.

Til Eddies Ølshow kan du opleve den fantastiske historiefortæller og entertainer. Han fortæler om flytningen fra Amerika til Danmark og udfordringerne ved at starte et bryggeri. Her underholder han med historier om livet som “nydansker”. Til Ølshowet serveres selvfølgelig nogle af de prisvindende øl.

 

Mikrobryggerier på Bornholm

 

13. Svaneke Bryghus

Svaneke Bryghus på Bornholm har brygget øl siden 2000. Her brygger de økologisk craft beer ud fra en slow beer filosofi, som betyder, at god øl tager til at brygge. Din Svanekeøl bliver altid brygget i Svaneke.

Hos Svaneke Bryggeri kan du både komme til ølsmagning og rundvisning. Her får du en rundvisning, historien om øllet, viden om ølfilosofien og de nyeste tiltag. Du skal selvfølgelig også smage på øllet.

Svaneke Bryghus er Danmarks første CO2 neutrale bryggeri. Samtidig er øllen 100% økologisk, imens 50% af energiforbruget også stammer fra egne solceller.