Tag med på pølsekursus
Kom indenfor i kødets og traditionernes verden
De kan grilles, koges, steges, speges og modnes – mulighederne er mange, men hvordan vil du egentlig helst have din pølse serveret? Med sennep og ketchup, på rugbrød eller bare med følelse? Tag med på et pølsekursus og lær håndværket, som slagtere og husmødre igennem generationer har mestret. Find ud af, at det med at stoppe pølser slet ikke er så farligt, lær, hvordan en grundfars skal krydres og slut af med at spise alle de pølser, du kan.
Er din grill klar til hjemmelavede pølser?
Så tag et kig her , hvor vi har samlet inspiration til dig, der gerne vil på pølsekursus.
Pølsen har altid været populær
Pølsen er ikke nogen ny opfindelse, men det kommer måske heller ikke rigtigt bag på dig. Præcis, hvor gammel traditionen for at lave pølser er, det ved man ikke, men man kan se i gamle fortællinger fra Homers tid – ja, ham med Odysseen, – at pølser faktisk var en helt almindelig spise i det gamle Grækenland. Senere, da Romerriget begyndte at brede sig, blev pølsen rigtig populær, men det kan man sådan set også godt forstå. Der skal jo noget mad i maven, når man skal erobre så meget land, og pølsen den både mætter og smager godt!
Pølsen – et praktisk formål
Hvor længe, der er blevet lavet pølser i Danmark, kan være svært at svare på, men det har man nok egentlig altid gjort. Pølsen har nemlig i mange år haft et praktisk formål. I de meget gamle, gode dage slagtede man om efteråret, men her er vi altså så langt tilbage i tiden, at frysere og køleskabe ikke var en mulighed, når kødet skulle gemmes. Da det er umuligt at spise en hel ko, en hel gris, et helt lam eller, hvad man nu havde slagtet på én gang, så måtte man finde på en måde, man kunne gemme kødet på hele vinteren. De store og gode stykker blev saltet, og alt det andet (plus i mange tilfælde også indmaden) blev lavet til pølser.
På den måde udnyttede man hele dyret, så der ikke blev noget til overs, og samtidig kunne man røge, tørre eller salte pølserne, som på den måde også kunne holde sig længe.
Danskerne spiser mange pølser
I dag er pølserne stadig populære på middagsbordene, og danskerne er vilde med pølser. Det er især i sommerperioden, at danskerne køber pølser, for grillaftenen har jo ikke rigtigt været en succes før, vi har fået en grillpølse.
Vidste du?
Vi spiser i gennemsnit 3,1 kg. pølser om året pr. person. Det svarer til, at du spiser 44 pølser om året.
Der er dog stor forskel på, hvordan pølser smager og hvilke pølser, man godt kan lidt. Nogle er til de krydrede, andre er til de milde. Når du laver dine egne pølser, kan du selv bestemme, hvordan de skal smage, krydre dem med det du godt kan lide, og tilberede dem præcis så de får det knæk, du synes bedst om. Men er det ikke besværligt at lave hjemmelavede pølser? Slet ikke, men det kan godt være en god idé at tage på et pølsekursus først. Lære, hvordan du rører en grundfars til pølser og finder ud af at stoppe dem korrekt. Det vil helt sikkert imponere gæsterne, når du smider hjemmelavede pølser på grillen.
Så lad os lige dykke ned i, hvordan man laver hjemmelavede pølser og se nærmere på, hvor du kan komme på pølsekursus.
Lav hjemmelavede pølser
I Danmark er der stor forskel på, hvordan en pølse smager afhængig af, hvor i landet den er fra. En pølse fra Sønderjylland er nemlig slet ikke den samme som en pølse fra Sjælland, Langeland eller Nordjylland. Pølserne er igennem mange år blevet tilpasset egne og landsdele, og det er grunden til, at smagene varierer så meget.
Når du laver hjemmelavede pølser, behøver du ikke at tage hensyn til, hvor i landet du befinder dig, men kan i stedet krydre dem præcis sådan, som du bedst kan lide dem. Så kan du faktisk stå på Langeland og lave de sønderjyske Ringridderpølser. I hvert fald, hvis du ved, hvordan man laver hjemmelavede pølser. Har du ikke helt styr på, hvordan man gør, kan vi anbefale et pølsekursus, så du kan blive helt klar til at lave dine egne, hjemmelavede pølser.
Tag på pølsekursus
En pølses kvalitet afhænger naturligvis af kvaliteten på det kød, du bruger. Men det har også indflydelse på pølsens smag, om du bruger godt spæk, krydderier og om du modner pølserne. Der kan hurtigt være mange ting, man skal holde styr på, når man kaster sig ud i at lave pølser hjemme i køkkenet første gang, men starter du ud med et pølsekursus, vil du hurtigt opdage, at det faktisk slet ikke er så slemt. Det handler bare lige om at skabe et overblik. På et pølsekursus lærer du, hvordan man rører en grundfars til pølser og her kommer I både omkring krydderier og valg af kød. Herefter går I videre til at stoppe pølserne og til allersidst skal de smages.
Du kan komme på pølsekursus i Aarhus, København og mange andre steder i landet, så der er mange muligheder for at lære, hvordan du laver hjemmelavede pølser.
Pølsekursus hos Meyers Madhus
Et pølsekursus hos Meyers Madhus lærer dig, hvordan du laver dine egne pølser. Her får du bunkevis af ny viden med hjem sammen med alle opskrifterne, så du selv kan fortsætte din produktion af pølser hjemme i køkkenet. Et pølsekursus hos Meyers Madhus sluttes af med fællesspisning, hvor du får lov til at spise alle de stegepølser, du kan – og der serveres selvfølgelig noget at drikke til.
Pølsekursus hos Folkets Madhus
Folkets Madhus afholder pølsekurser i København. Her lærer du, hvordan man stopper pølser, men I skal også tale om kødets udskæringer, om krydderierne og om de teknikker, der ligger bag det håndværk, det er at stoppe pølser. Pølsekurset afsluttes med fællesspisning, hvor pølserne fra dagens pølsekursus serveres. Der er vand, vin og øl til maden.
Er du klar til et pølsekursus?
Er du klar til at tage på et pølsekursus eller har du et par spørgsmål, du gerne vil have svar på først? Så kan du altid kontakte os her, så vil vi hjælpe dig videre, så du kan komme af sted på et pølsekursus i København, Aarhus eller måske et helt tredje sted.
God fornøjelse – og velbekomme!