Kursus i undervandsjagt
Lad os begynde med en advarsel: undervandsjagt er stærkt vanedannende! Du kan nemlig godt blive bidt af spændingen ved at jage fiskene på deres hjemmebane – under havet.
Tør du alligevel kaste dig ud i undervandsjagt, kan du her finde introkurser, der giver dig den perfekte start som UV-jæger. Lige nu kan du finde UV-jagtkurser i Aarhus, København og på Bornholm.
Vi har her samlet noget viden, der kan være godt at have i baghovedet, før du hopper i vandet med en harpun i den ene hånd og håbet om at få bid i den anden.
Længere nede på siden anbefaler vi også gode steder at undervandsjage, samt en række kurser i undervandsjagt, hvis du vil lære mere om jagtformen, før du tager af sted på egen hånd.
Hvad er undervandsjagt?
Når du skal prøve undervandsjagt, dykker du ned under vandoverfladen med en harpun i hånden. Kort og godt. Det særlige ved undervandsjagt er, at jagten foregår på fiskenes territorium, som derfor hele tiden er et svømmetag længere fremme, end du er. Det er præcis det, der gør undervandsjagt til en spændende og udfordrende oplevelse.
Vidste du?
Undervandsjagt kaldes også uv-jagt.
Mange undervandsjægere oplever, at tiden går i stå, når de tager harpunen i hånden og dykker ned under vandet. Lige pludselig flyttes fokus fra verdenen over havoverfladen, hvor mågerne skræpper, telefonerne bipper og bilerne brummer til det, der sker under vandspejlet.
Pludselig er andre ting vigtigere. Tangen, der vejrer i strømmen, sandet, der hvirvles op, når en krabbe krydser havbunden og ikke mindst fiskene, der gemmer sig bag sten eller svømmer lige forbi dig.
Du dykker. Stiger op. Dykker igen. Hele tiden bevæger du dig mellem havbunden for at lede efter fisk og overfladen, hvor du trækker vejret på ny. Mange vil opleve, at tidsfornemmelsen sættes ud af spil under jagten, og pludselig er der gået en time. To timer. Tre timer.
Vidste du?
Undervandsjagt bliver af mange omtalt som den mest ”oprindelige” jagtform, fordi jægeren med et minimum af udstyr dykker ned under vandet for at fange fiskene på deres territorium. Du kommer nemlig helt tæt på naturen, og mærker elementerne meget intenst dernede på bunden af havet.
UV-jagt er hensynsfuldt fiskeri
UV-jagt er hensynsfuldt fiskeri, for her vælger du selv, hvilken fisk du har lyst til at få på krogen før, du fanger den; skal det være skrubben, der gemmer sig på havbunden? Eller måske er torsken, der svømmer forbi et bedre bud?
Når først du har skudt fisken, er der ingen vej tilbage, for den kan ikke genudsættes. Så er det altså fladfisk eller hvad du nu har fanget, der skal på middagsbordet. Men før du slår til, kan du se på udvalget af fisk og derfra beslutte, om det er den eller den fisk, du har lyst til at fange.
En fed oplevelse, vandet var perfekt den dag.
Det er også her, at adrenalinen sætter ind. Når du skal snige dig ind på fisken, skyde den med harpunen og få den med op til havoverfladen. Er du ny, når det kommer til undervandsjagt, er fladfisk nemmest at fange i begyndelsen, men så snart du har styr på teknikken, kan du begynde at se dig om efter de større fisk.
Find det rigtige udstyr til undervandsjagt
Selvom man siger, at undervandsjagt tager dig back to nature, er det alligevel en fordel med noget udstyr før, du prøver kræfter med uv-jagt. Det er dog ikke meget udstyr, du skal have, før du er klar til undervandsjagt, men en våddragt, snorkel, svømmefødder, dykkermaske, blybælte og selvfølgelig en harpun er nødvendigt at have.
Jagt under vandet med harpun er en fantastisk sjov oplevelse, som man faktisk bliver overraskende "bidt" af. Også selvom man ikke fanger noget første gang 🙂 Efter min introduktion har jeg været ude 3 gange efterfølgende, og det er stadig lige så sjovt.
Den harpun, du bruger til undervandsjagt, udløses med elastikker eller trykluft, og det er meget en smagssag, hvad den enkelte undervandsjæger foretrækker. Før du hopper i havet og prøver undervandsjagt for første gang, kan du tage på et kursus i undervandsjagt. Her er udstyret inkluderet i oplevelsen, så der kan du få lov til at se, hvad det kræver at jage med harpun under vandet.
Længere nede på siden har vi samlet nogle kurser i undervandsjagt, du kan se nærmere på, hvis du vil fange din aftensmad uden brug af fiskestang.
Følg reglerne når du tager på undervandsjagt
Selvom du umiddelbart ikke har meget til fælles med lystfiskeren på molen, så er du faktisk lystfisker, når du undervandsjæger. Derfor skal du have et fisketegn. Når du har styr på det, er der også et par andre regler, du skal overholde, før du tager ud på undervandsjagt. Det gælder blandt andet fredninger og mindstemål på fiskene, men alt det kan du læse mere om her.
Vi anbefaler, at du sætter dig ind i reglerne, før du prøver undervandsjagt på egen hånd. Desuden skal du også være opmærksom på, at harpunen i princippet er et våben, og at den derfor skal håndteres med respekt.
Psst! Det er ikke en regel men derimod en meget god forudsætning, at du kan svømme, før du prøver undervandsjagt.
Hvordan kommer jeg i gang med undervandsjagt?
Som vi skrev oven over i regler for undervandsjagt, kræver det i udgangspunktet kun et fisketegn at komme i gang med undervandsjagt. At det ikke umiddelbart kræver mere, er også med til at gøre uv-jagt til en uforpligtende og ”oprindelig” måde at jage på.
Undervandsjagt er først og fremmest en naturoplevelse, men det handler selvfølgelig også om teknik. Der skal jo også fanges nogle fisk, så derfor er der noget basisviden, der er godt at have med, før du dykker ned på havbunden. Det kan nemlig være svært at spotte fiskene, for de er gode til at gemme sig og falde i ét med omgivelserne.
Jeg mødte op dejlig aften ved Øresund ud for Knud Rasmussen statuen. Her stod Tom klar som instruktør og havde alt udstyr med så ingen skulle være forhindret i at deltage. Efter grundig introduktion til udstyret gik vi i vandet og fik en super oplevelse som inspirerede til at fortsætte denne særlige jagtform. De danske farvande gemmer på en fantastisk natur så man behøves ikke at tage til great barrier reef for få en god dykkeroplevelse. Tak til Tom for en fin indføring i undervandsjagt. Kan klart anbefales
Det er en fordel, hvis du har erfaring med snorkeldykning, men det er ikke et krav. Vil du godt i gang med undervandsjagt, kan vi anbefale et kursus, hvor du lærer om udstyret og teknikkerne bag.
Tag på et kursus i undervandsjagt
Der er mange gode steder at jage, når du skal ud på undervandsjagt for langs alle Danmarks kyster, må du hoppe i vandet med din harpun – lige fra Aalborg i Nordjylland, til Fyn og Bornholm. Har du ikke prøvet undervandsjagt før, kan det være en god ide at tage på et kursus i undervandsjagt først.
Du kan tage et kursus i undervandsjagt mange steder i landet. Her får du vores bud på 3 forskellige kurser, der kan hjælpe dig i gang.
1. Undervandsjagt i Aarhus
Tag på 6 timers undervandsjagt i Aarhus og få et godt indblik i, hvordan du jager under havet. Kurset inkluderer leje af alt det udstyr, du skal bruge for at jage.
2. Undervandsjagt i København
Skift fiskestangen ud med harpunen og tag på 4 timers undervandsjagt i København. Her får du en god introduktion til undervandsjagt og efter det teoretiske indspark, kan du hoppe i vandet for at fange fisk.
3. Undervandsjagt på Bornholm
Et kursus i undervandsjagt på Bornholm varer 3 timer, men tiden flyver hurtigt afsted, for der skal både snakkes teknik, laves øvelser og jages fisk. Kurset er inklusiv alt det nødvendige udstyr.