Traditionen med sauna og saunagus er oprindeligt fra Finland, men også i Italien, Grækenland og Tyskland er der gamle traditioner for sauna, dampbade og kurbade. Saunagus er altså ikke nogen helt ny ting, selvom det de seneste år er blevet en wellnessoplevelse, du kan prøve mange steder.

Vil du vide, hvad saunagus er eller vil du blot blive lidt klogere på den populære trend, så guider vi dig her.

I bunden af indlægget kan du se, hvor i Danmark du kan prøve saunagus

Hvad er saunagus?

Mange beskriver saunagus som en totaloplevelse.

Når vi spørger folk, hvorfor de er så vilde med saunagus, svarer de fleste, at det er de fordi, saunagus er en totaloplevelse. Det er på mange måde en rammende beskrivelse af, hvad saunagus er, for saunagus er en oplevelse, der både udfordrer og stimulerer sanserne.

 

LÆS OGSÅ: Tag en spadag

Det gennemgående for saunagus er vekselvirkningen mellem det kolde og det varme, og det er de skiftende temperaturer, der gør saunagus til sådan en intens oplevelse. Mellem de varme sessioner i saunaen gøres der nemlig plads til et koldt gys, hvor kroppen dyppes i havet, gnides med is eller får et iskoldt styrtebad under bruseren.

Den pludselige kulde får blodkarrene til at trække sig meget hurtigt sammen, og det gør, at der udskilles endorfiner og adrenalin i blodet, som giver dig en følelse af at være fyldt med energi. Det er den følelse, der får folk til at prøve saunagus igen og igen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 10% på første oplevelse

Få inspiration til oplevelser direkte i indbakken ca. 2 gange i måneden.

Tak for tilmeldingen. Tjek nu din indbakke.

Gusmesteren

De uddannede gusmestre gør saunagusen til en god oplevelse.

Det er svært at skabe en god saunagus, og derfor har gusmestrene også taget et kursus, så de er uddannede til at mestre saunagus før, at de stiger ind i varmen. Under deres kursus i saunagus lærer de, hvilke komponenter, der giver den bedste oplevelse både i forhold til temperaturer, æteriske olier, teknikker og meget mere.

Men selvom udgangspunktet for saunagus er det samme hver gang, sætter gusmesteren altid sit eget præg på oplevelsen. Hver gusmester har nemlig sin egen stil, og derfor er det aldrig den samme oplevelse, du får, hvad enten du prøver saunagus på Nordsjælland eller i Nordjylland. Den enkelte oplevelse afhænger nemlig helt og aldeles af gusmesteren.

 

Brug af æteriske olier til saunagus

Der bruges æteriske oliser til saunagus.

Gusmeteren bruger æteriske olier til saunagus, og olierne har hver især forskellige dufte og effekter. Under sessionerne blander gusmesteren olierne med vand og kommer dem på de varme sten, så der afgives en duftende damp, som gusmesteren spreder i saunaen ved at svinge med et håndklæde. Når håndklædet svinges rundt, kan varmen komme helt op på 110 grader, så det er tiltrængt med et koldt bad efter sessionen.

De æteriske olier, gusmesteren bruger, sætter nogle minder i gang i os, for selvom vi måske ikke tænker over det i hverdagen, knytter der sig forskellige minder til forskellige dufte. Når duften af for eksempel citron og citrongræs rammer næsen, minder det os om sommer, sol og ferie, som vi sidder der i varmen.

Udover, at de æteriske olier til saunagus minder os om forskellige situationer, – som en sommerferie eller en tur i skoven på en regnvejrsdag – har olierne også forskellige effekter.

 

LÆS OGSÅ: Spaophold i Danmark med sauna og gus

Lavendel beroliger nervesystemet, peber giver varme i kroppen og kan afhjælpe ledsmerter, eukalyptus modvirker hovedpine, lige som salvie er god mod betændelse fordi, den styrker immunforsvaret. De æteriske olier er derfor også med til at gøre saunagusen til en virkningsfuld oplevelse.

 

Fordele ved saunagus

Afslut saunagusen med et koldt dyp i havet.

Der er mange fordele ved at sætte sig til rette til en omgang saunagus, enten på ugebasis eller når muligheden byder sig.

Saunagus har en afspændende effekt på musklerne, så er du stiv i kroppen efter mange timer foran computeren eller fordi du har lavet hårdt, fysisk arbejde, vil du opleve, hvordan dine muskler bliver løsnet i varmen. Derfor er der mange, som bruger saunagus i forbindelse med træning, fordi det restituerer kroppen, og samtidig får kroppen til at udskille affaldsstoffer.

Nogle mener, at saunagus øger forbrændingen, men forskning på området peger dog i forskellige retninger, så det er ikke helt entydigt, om du faktisk øger din forbrænding med saunagus.

Selvom du sidder helt stille til saunagus, vil du kunne mærke, hvordan din puls stiger. Det sker fordi, at du under sessionerne arbejder med din vejrtrækning, så der sendes mere ilt gennem kroppen.

Sikkert er det dog, at kroppen kommer på overarbejde i varmen, så hjertet begynder at pumpe hurtigere og dermed sender blodet ud i alle dele af kroppen. Kredsløbet boostes nemlig, og det er derfor, at dit immunforsvar bliver styrket, når du prøver saunagus.

 

3 gode råd til før & efter saunagus

Saunagus kan være en intens oplevelse.

Det kan være overvældende med den intense varme til saunagus og især de første gange, du prøver det, kan det virke vildt. Derfor kan det være en god idé at følge et par simple råd før, under og efter saunagus.

 

  1. Når du sidder i saunaen og mærker varmen så forsøg at slappe af – også selvom, det kan være svært.
  2. Træk vejret dybt – rolige vejrtrækninger får dig til at slappe af.
  3. Drik meget vand før og efter saunagus – du mister både væske og salt under oplevelsen.

 

Følger du de 3 anbefalinger, har du de bedste forudsætninger for at få en god oplevelse med saunagus, og skulle du mod forventning komme til at føle dig utilpas i saunaen så husk, at du altid kan gå uden for også selvom, at sessionen ikke er afsluttet.

 

Prøv saunagus

Der er mange steder i landet, hvor det er muligt at prøve saunagus.

Saunagus er ikke længere en nicheting, og i dag er der mange steder rundt omkring i landet, hvor du kan prøve saunagus.

Siden 2004 er der endda blevet afholdt DM i saunagus, hvor Danmarks bedste gusmestre kåres. Der bliver konkurreret i 3 forskellige discipliner: Team Showgus, Showgus og Klassisk Saunagus og har du lyst til at overvære DM i saunagus, kan du købe billetter og opleve nogle af landets bedste gusmestre svinge håndklæderne.

 

Saunagus i Nordsjælland

Saunagus er en populær oplevelse.

Et af de mest populære steder du kan opleve saunagus, er i Nordsjælland på Kurhotel Skodsborg. Her kan du vælge mellem flere forskellige former for saunagus, og har du prøvet saunagus mange gange, og gerne vil udfordre dine grænser, kan du endda prøve Gus Extreme. Kurhotel Skodsborg anbefaler dog kun denne type saunagus til dig, der har meget erfaring i varmen.

Et andet sted på Nordsjælland, du kan prøve saunagus, er på Marienlyst Strandhotel, hvor oplevelsen afholdes i strandsaunaen, som ligger midt på stranden og har den smukkeste udsigt over Øresund og Kronborg Slot. Det er helt specielt at opleve saunagus, når du sidder der midt i naturen og kan se, hvordan fuglene flyver forbi, vinden blæser og bølgerne vugger.

Er du klar til gus? Så rigtig god fornøjelse.