De fleste danskere har hørt om de mest populære turistattraktioner i Aarhus, såsom ARoS, Moesgaard, Aarhus Domkirke, Den Gamle By, Tivoli, Botanisk Have og mange flere! Alle er nogle attraktioner, som tiltrækker mange turister fra nær og fjern til smilets by. 

Men hvis du vil se Aarhus fra en ny vinkel, så kan du læse guiden her, der giver plads til mere eller mindre uopdagede perler, hvor du kan gå på opdagelse. 

Alle de ukendte steder i Aarhus, har vi samlet her:

Hemmelige steder i Aarhus

Dinosaur fodspor på Bispetorvet

Bispetorvet, 8000 Aarhus C

Bispetorvet emmer af liv i hverdagen, men gemmer også på en forhistorisk fortælling, som mange overser. Du kender nok i forvejen Aarhus Domkirke, Royal Casino og Aarhus Teater, som alle ligger ved bispetorvet, men har du set dinosaur fodsporet?

Mange overser denne seværdighed, hvilket giver god mening, da den er godt kamufleret i muren, som omslutter bispetorvet. Så tag på en lille skattejagt og se om du kan finde fodsporet fra en ægte dinosaur i muren. En lille ledetråd: kig tæt ved teateret. 

Når du har fundet fodsporet, så er det oplagt at give afsnittet “Et fodspor i muren” et lyt. Du kan også finde afsnittet på podcast appen. 

Information om dinosaur fodsporet

  • Fodaftrykker er mellem 120 og 140 millioner år gammelt

  • Det stammer fra en Allosaurus

  • En Allosaurus er 6 meter lang, 4 meter høj og har en vægt på omkring 2000 kilo

Gedulgt

Fredensgade 41, 8000 Aarhus C

Der er ingen skam i at benytte Google Maps, hvis du ikke har været på Gedulgt før og skal finde vej. Gedulgt er nemlig kendt som ”den hemmelige cocktailbar” i hjertet af Aarhus. Den kan nemlig være svært af finde, men når du finder den, er der garanti for lækre drinks. De professionelle bartendere ved, hvordan man mikser gode ingredienser, og der bliver både plads til klassikerne og nye, spændende fortolkninger.

Hvis du selv vil prøve kræfter med Gedulgts signatur cocktails og lære at mikse, bygge & shake klassiske cocktails fra de erfarne bartendere, så tag på cocktailkursus.

Food Walk

Tag på opdagelse i Aarhus’ gader for at se, hvad der sker på både de større og mindre steder. Måske gemmer der sig også en gastronomisk overraskelse et sted i mængden. Kom på en 2 eller 4 timers food walk i nogle hemmelige steder i Aarhus, som du ikke ville have stødt på alene. 

En anderledes oplevelse i Aarhus

Aarhus Teater Podwalk

Teatergaden, 8000 Aarhus C

I forbindelse med at Aarhus i 2017 blev kåret til Europæisk Kulturhovedstad, producerede DR en podwalk, hvor man kunne komme på en nervepirrende gåtur rundt i Aarhus midtby. DRs podwalk, ’Tryk play for mord’, er desværre ikke længere tilgængelig, men Aarhus Teater har også offentliggjort en podwalk. Igennem podwalken møder du fem hjemløses stemmer og deres fortællinger om livet på gaden – barske, ubegribelige, men også håbefulde livsfortællinger.

Hvad er en podwalk?

Mange ved allerede hvad en podcast er, men de færreste kender til en podwalk, som er et lydformat, der lægger sig tæt op ad podcast. En podwalk fungerer som en audioguide, hvor lytteren selv bestemmer tempoet. Det er en måde at lytte til podcasts på, som er lokation specifikke. Derfor er det vigtigt at man som lytter tillader at den pågældende app, som er knyttet til afsnittet, kender lytterens lokation. På denne måde foreslår appen, hvor lytteren skal gå hen og afspiller selv næste del af podcasten, når lytteren har nået sin destination.

Tjekliste inden du tager på en podwalk

 Høretelefoner

Smartphone

Fodtøj og påklædning efter vejret

Download appen hvorpå podwalken kan tilgås

Aarhus Teater har dog på nuværende tidspunkt meldt ud at de oplever tekniske udfordringer, så det er desværre ikke muligt at høre podwalks fra Aarhus Teater på nuværende tidspunkt. Men du kan skrive dig op til deres nyhedsbrev og få besked når den igen bliver aktuel. 

I mellemtiden kan du komme på en guidet byvandring med en hjemløs eller en tidligere misbruger I Aarhus, hvor du også kan høre nogle barske livsfortællinger som i podcasten. Og det er tilmed muligt at stille spørgsmål på rundvisningen. 

Gå selv på opdagelse

Du kan også tage sagen i egen hånd og selv skabe din egen podwalk. Aarhus Teater har produceret podcasten KULISSEN bestående af 13 episoder, så vi opfordre til at du selv finder en rute nær Teateret eller sætter dig på en bænk lige foran og lytter til episoderne. Her bliver du klogere på hvilke håndværk, der skal til for at skabe en teaterforestilling og hvem der skaber teatermagien. 

Find alle afsnit af KULISSEN på disse apps

Smukke steder i Aarhus

Anderledes panoramaudsigt over Aarhus

Store Torv, 8000 Aarhus

Hvad er mere smukt end at kunne se smilets by oppefra på en solskinsdag? Du kan opleve en panorama udsigt over Aarhus på Sallings Rooftop eller i regnbuen på ARoS. Men disse to lokationer er ikke ligefrem ukendte. Men vidste du at der er en tredje mulighed, som de færreste nok kender til? Du kan nemlig se Aarhus oppefra Danmarks højeste tårn på 96 meter.

Der er selvfølgelig tale om Aarhus Domkirke og for at få adgang til tårnet, skal man henvende sig til kirketjeneren i Domkirken. 

Kontaktoplysninger til Aarhus Domkirkes kirketjener

  • Hans Henrik Christensen

  • Tlf: 86 12 54 07

Ole Rømer observatoriet

Observatorievejen 1, 8000 Aarhus

Tæt på Marselisborg Slot ligger Ole Rømer observatoriet. Oplev en fantastisk stemningsfyldt og smuk stjernehimmel i det gamle fredede observatorium i Aarhus. Få en introduktion til astronomi og observatoriets historie. I klart vejr vil der være mulighed for at tage et kig på aftenhimlen gennem observatoriets teleskop.

OBS: Ole Rømer Observatoriet genåbner i december 2022 efter renovering.

Skæve oplevelser i Aarhus

Teatret Gruppe 38

Irma Pedersens Gade 222, 8000 Aarhus

Kom på de skrå brædder og oplev alternativt, skævt og finurligt scenekunst, som du ikke finder andre steder i Aarhus hos Teatret Gruppe 38. Forestillingerne har alle det tilfælles, at de er skabt til intime scener, hvor kontakten til publikum er væsentlig. Forestillingerne egner sig både til børn og voksne. 

Teatret Gruppe 38 ledes af skuespiller og dramatiker Bodil Alling, som blandt andet er blevet tildelt Statens Kunstfonds livslange hædersydelse for sit kunstneriske arbejde.

Vin & Petanque i Aarhus

Østergade 49-23, 8000 Aarhus

Hvis du har prøvet indendørs minigolf og øl på Åboulevarden, så vil du sikkert også synes godt om vin og petanque, der ligger centralt placeret nær strøget! Tag fat om glasset, læg en god strategi for dit spil og find ud af, om du er lige så sikker i dine kast, som de garvede franskmænd, der gennem generationer har spillet boules i eftermiddagssolen. 

Aarhus' interessante steder

Smag på Aarhus

Sankt Clemens Torv 3, 8000 Aarhus

Aarhus har en masse interessant natur rundt omkring, hvor der er rig mulighed for sanketure på trods af, at du befinder dig i byen. Vær med til at opleve og udvikle smagen af smilets by med Smag på Aarhus. Udvid din horisont og lær at sanke andre planter i naturen end ramsløg i Riis skov nær Den Permanente. 

Aarhus Kommune arbejder med at skabe gode lokalsamfund som ramme om det gode liv. Det kan blandt andet gøres ved at skabe grønne og spiselige områder, som du kan hjælpe med ved at gøre byens offentlige arealer mere grønne og spiselige. Det er både til glæde for dig selv og andre i lokalområdet. 

Aarhus Culture Walk

Sankt Clemens Torv 3, 8000 Aarhus

Aarhus er en by med en lang historie, der strækker sig helt tilbage til vikingernes Aros. Aarhus Culture Walk tager dig rundt til byens historiske knudepunkter og vil med garanti fortælle dig en ting eller to du ikke vidste om Jyllands hovedstad.

Hyggelige steder i Aarhus

Bådcafé

Marselisborg Havnevej 54, 8000 Aarhus

Nyd en plads i solen ude på den flotte mole på Bådcaféen med havudsigt og bølgeskvulp. Båden har en fortid som den gamle Endelave færge, men er nu omdannet til Bådcafé med café og restaurant placeret i Marselisborg Havn.

Hver weekend bliver øverste del af Bådcafé – Styrehuset omdannet til bar, hvor bartendere disker op med lækre cocktails.

Du har også mulighed for at se dig omkring på Bådcaféen, hvor du befinder dig nu. Du kan nemlig komme på en 3D rundtur

Domen

Inge Lehmanns Gade 2, 8000 Aarhus

Du kan ikke undgå at se Domen, som ligger lige bagved ved Bestsellers hovedkvarter, hvis du har været nede på havnen ved Aarhus Ø. 

Domen er en hyggelig oase, som fungerer som et kæmpe drivhus fyldt med planter og små hyggekroge. Nyd en kop kaffe fra caféen som drives af frivillige. 

Der afholdes også løbende arrangementer såsom koncerter, fællesspisning, loppemarkeder og filmaftener.

Hvad kan man se i Aarhus?

Aarhus Sail Event

Esther Aggebos Gade 80A, 8000 Aarhus

Se Aarhus fra en ny vinkel med Aarhus Sail Event. Oplev en havnerundfart på kulturhistoriske og bevaringsværdige skibe på Aarhus Bugten.  

Du kan også komme på Jazz Boat, som er et samarbejde med Erlings Jazz- og Øl bar og Aarhus Sail Event. Her kan du komme på en unik sejltur i 1 ½ time med sprøde jazztoner og noget godt at drikke.

Plakatmuseum

Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Gå på opdagelse i Danmarks første og eneste specialmuseum for plakatkunst. Plakatmuseet blev grundlagt i 1970 og ligger i udstillingskvarteret i Den Gamle By. Her finder du en bred samling af politiske, kulturelle og kunstneriske plakater, som giver et indblik i hvad der rørte på sig helt tilbage fra 1880. 

Andre aktiviteter i Aarhus