Kjær & Sommerfeldt kan bryste sig af at være leverandører til det kongelige danske hof, og så er det samtidig Københavns ældste vinhandel.

Det betyder, vinhandlen har delt deres passion for hvidvin, rødvin, champagne, mousserende vine – og alt derimellem – med royale og alle os andre almindeligt dødelige danskere siden 1875.

I København har Kjær & Sommerfeldt siden 1928 haft butik på Gammel Mønt. I Aarhus er vinhandlen beliggende i et 120 år gammelt pakhus tæt på den gamle skudehavn. Historie er der masser af.

 

Vinsmagning hos Kjær & Sommerfeldt

En af Truestorys medarbejdere tog turen til vinsmagning hos Kjær & Sommerfeldt.

Jeg indrømmer det gerne; jeg ved ikke særlig meget om vin! Min erfaring og mine grundprincipper stammer helt tilbage til gymnasietiden, hvor kvaliteten af en vin var afhængig af alkoholprocenter, etikettens æstetik og dybden i flaskens bund. Det er derfor, jeg tager til vinsmagningen i Aarhus hos Kjær & Sommerfeldt sammen med min søster. Vi har begge store forventninger til udryddelse af de gamle gymnasiemyter. 

 

Jordbær, petroleum og Karl Johan svampe

Jes Øvlisen, bestyrer i Aarhus, er heller ikke bange for at fortælle og dele ud af alle historierne, mens vi sidder ved to borde bagerst i det gamle pakhus.

Der er store, flotte vinglas på bordene og uendeligt mange flasker vin på de høje hylder omkring os. Jes guider os med sikker stil og et glimt i øjet gennem dagens vinsmagning og de otte udvalgte vine.

Vi starter med en mousserende Nicolas Feuilatte Brut og går derefter over i hvidvine fra New Zealand og Frankrig. Allerede her begynder de to voksne mænd til højre for os at få røde kinder og fnise højlydt, når de skal kommentere på smagsnuancerne i vinen. De er begge fra Aalborg, og forsøger muligvis – som min søster og jeg – at aflive gamle myter.

Vi har vist alle lidt svært ved at skelne jordbær og skovjordbær, petroleum, bacon, safran, marcipan og Karl Johan svampe fra hinanden.

 

De nordjyske fnis smitter det meste af bordet, mens vi alle smager ufortrødent videre på fire rødvine fra henholdsvis Frankrig, Italien, USA og Australien.

Samtidig bliver vi klogere på vindistrikter, vinstokke, tanniner og syreindhold. Jes Øvliesen følger os fornemt (og med stor tålmodighed) gennem smagningen, fortæller små personlige anekdoter med udgangspunkt i sine mange år som erfaren vinmand, og hvad der ellers er værd at vide om vin; hvad betyder fx alkoholprocenten for vinen, og hvorfor høstes nogle druer om natten?

Efter at være nået gennem otte forskellige vin, står det klart for os, at det kræver en vinbonde og en mark af en helt særlig støbning for at producere vin til de kendte, de kongelige og alle os andre.

 

Kjær & Sommerfeldt er Københavns ældste vinhandel.

Jes Øvliesen følger os fornemt gennem smagningen, fortæller små personlige anekdoter med udgangspunkt i sine mange år som erfaren vinmand, og hvad der ellers er værd at vide om vin.

Deltager til vinsmagning
 

Mere inspiration

17 vinsmagninger i hele landet

Læsetid: 12 min.

Vinsmagning i Aarhus

Læsetid: 2 min.

Vinsmagning i København

Læsetid: 5 min.