Står ferien på en tur til Danmarks solskinsø Bornholm?

Her finder du idéer og inspiration til 5 unikke oplevelser, 10 must-see seværdigheder og nogle overvejelser, du bør gøre dig, før du tager afsted. Rigtig god tur!

 
 

5 unikke oplevelser

På vejen rundt for at opleve øens kendte steder, kan man godt komme til at overse nogle at de andre oplevelser på Bornholm.

Derfor har vi fundet 5 unikke oplevelser til dig, der gerne vil prøve noget af det meget andet, man kan lave på Bornholm. 

 

1. Rundvisning & smagsprøver på Bornholm Distillery

Havtorn, stikkelsbær, lyngblomster, vilde æbler, kvæde og meget mere. Mange smage lægger deres vej forbi, når Bornholm Distillery’s produkter er i glasset. Men en ting er sikkert. Det er smagen af Bornholm.

Bliv klogere på det lille destilleri i Rønne, der evner at skabe smagsoplevelser, der rummer alt, Bornholm har at tilbyde, i flaskeform.

Hør fortællinger om destilleriets produktionsmetoder og deres spændende produkter. Derudover får I selvfølgelig også smagsprøver på 3 forskellige slags gin.

 

2. Karamelleriet

Smukt placeret på havnen i de 2 ejeres fødeby, Svaneke, ligger den lille håndlavede karamelproduktion, Karamelleriet.

Produktionen og butikken finder du i det tidligere billetkontor til postbåden Peter, der sejlede post og passagerer til Christiansø.

Karamelleriet har både et karamelværksted i København og i Svaneke. Karamellerne er inspireret af Bornholm med navne som klippestykker, bornholmsk granit og marksten.

Her kan du kigge forbi og få en smagsprøve på de lækre, håndlavede karameller.

 

3. Klippeklatring på Bornholm

Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor du kan klatre på klipper.

Til gengæld får du rig mulighed for det her på øen, der jo faktisk også omtales som klippeøen fra tid til anden.

Der er flere steder, hvor du kan komme afsted, men du kan for eksempel gøre det gennem Bornholm Outdoorcenter.

 

4. Oplev Bornholm på mountainbike

Spring på mountainbiken og prøv kræfter med det kuperede terræn på Bornholm.

Du kommer hurtigt langt omkring, og det er en god og anderledes måde at opleve øen på.

Du behøver ikke at have prøvet det før – begyndere er også velkomne!

 

5. Oplev Bornholm i kajak

Der er mange blå vandhuller rundt omkring på Bornholm, hvor du kan komme helt tæt på naturen i en kajak. Tag en madpakke med og sejl ud for at se øen fra en helt ny vinkel.

Læs mere her.

 
 

Top 10 seværdigheder på Bornholm

Der er mange ting at lave på Bornholm, så når du planlægger dit besøg på solskinsøen i Østersøen, kan det godt være svært at beslutte, hvad man skal se på Bornholm.

Her får du vores bud på 10 seværdigheder på Bornholm, som du ikke må snyde dig selv for at opleve. 

 
 

Vidste du?

  • Krølle-Bølle er øens mest kendte trold. Han er født på Langebjerg i Sandvig, og hver nat hopper han rundt sammen med sin mor, far og søster. 

  • Trolden har også lagt navn til den berømte Krølle-Bølle is. Læs hvor du kan finde de bedste is på øen her.

 

1. Rytterknægten

Fra toppen af Rytterknægten får du en fantastisk udsigt over klippeøen, og hvis du ikke besøger Bornholm i regnvejr, kan du faktisk se helt til Christiansø og Sverige.

Rytterknægten er Bornholms højeste punkt med sine 162 meter.

Tårnet blev bygget i 1856 som minde af en tur Kong Frederik VII og Grevinde Danner tog til Bornholm.

Udover udsigtspost over det smukke landskab bruges tårnet også til at se fugle.

 

2. Helligdomsklipperne

På vejen mellem Tejn og Gudhjem finder du Helligdomsklipperne, der er en af de ting, som er værd at se på Bornholm.

Det særlige ved klipperne er nemlig, at vind og vand gennem mange år har gravet sig ind i de stejle klippevægge og på den måde skabt dybe kløfter og grotter. Dem kan du udforske ved hjælp af opstillede stiger.

I sommerperioden kan du sejle med M/S Thor, hvis du vil helt tæt på klipperne.

 

3. Rundkirkerne

Bornholm er kendt for sine rundkirker, og der er i lat 4 rundt omkring på øen.

Den største og ældste af rundkirkerne er Østerlars i Gudhjem, men den bedst bevarede er Nylars (som ses på billedet).

Nylars ligger på vejen mellem Rønne og Aakirkeby, og man mener, at den er opført i 1160.

I begge kirker kan du se nærmere på kalkmalerierne og opleve den særlige arkitektur.

 

4. Døndalen

Døndalen er en af de ting, man skal se på Bornholm, hvis man er vild med naturoplevelser. For her i dalen mellem Allinge og Gudhjem finder du Danmarks højeste vandfald. Fra et klippefremspring falder Døndaleåen 20 meter, og det er altså noget af en oplevelse at se, hvordan vandet fosser ned.

 

5. Almindingen

Mange af Bornholms seværdigheder og aktiviteter er naturoplevelser, for her på øen finder du noget af Danmarks mest særlige natur.

Almindingen er et skovområde, hvor bisoner og dådyr græsser mellem træerne, og rovfuglene breder vingerne ud over træernes kroner.

Det er også her, at du finder Rokkestenen og Ekkodalen, der er blandt de mest besøgte attraktioner på Bornholm.

Når du har forsøgt, om du kan få den 35 kg. tunge rokkesten til at vippe lidt eller brølet af dine lungers fulde kraft i Ekkodalen, kan du besøge Ekkodalshuset.

Her får du serveret danske klassikere som tarteletter med fyld, men du kan også bare bestille en kop kaffe, et stykke kage eller en friskbagt pandekage.

 

6. Brændegårdshaven

Hvis du har holdt sommerferie på Bornholm, har du sikkert besøgt Brændegårdshaven.

Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland fra 1933.

Her kan du blandt andet hvine i rutsjebanerne, lege i vandlandet, prøve kræfter med forhindringsbaner og hoppeborge eller slappe af i dyreparken, hvor du kan komme helt tæt på dyrene.

 

7. Hammershus

Du kan ikke tage på ferie på Bornholm uden at besøge Nordeuropas største borgruin Hammershus.

Hammershus ligger på en klippeknude med udsigt over Østersøen, og attraktionen er et oplagt besøgsmål for hele familien.

Der er gratis adgang året rundt både til ruinen og til udstillingen i besøgscentret, hvor du kan finde ud af, hvordan det var at bo på borgen i gamle dage.

 

8. Opalsøen

Opalsøen er en ferskvandssø, der er omkranset af høje, stejle klipper – så husk badetøjet, når du besøger søen, for det er helt oplagt at tage en svømmetur i godt vejr.

Er du modig? Så kan du prøve en af Bornholms vildeste attraktioner: tovbanen!

Svævet på banen er 290 meter langt, faldet er på 48 meter og topfarten er 70 km/t., så her kommer du til at mærke hjertet banke og pulsen stige.

Vil du hellere tage den med ro? Så tag turen til toppen af Hammeren Fyr for at nyde udsigten over Opalsøen og det gamle stenbrud.

 

9. Bornholms Middelaldercenter

Blandt Bornholms mange aktiviteter er Middelaldercentret en af de ting, du skal besøge.

Her kan du opleve livet i middelalderen med kanonbrag, folk og historiske dyreracer som uldsvin, køer, får og høns.

Kom også med ind i middelalderens huse, hvor de rige slog sig løs i festsalen, og de almindelige borgere passede kålhaver og vandmøller.

Er du uheldig at være på Bornholm i regnvejr – det kan jo ske, selvom øen kaldes solskinsøen – kan du tage på jagt efter runer eller hygge dig i maleværkstedet.

 

10. Christiansø

Okay, Christiansø er teknisk set en anden ø end Bornholm, men det er virkelig en top seværdighed, når du er på Bornholm.

Du sejler til øen fra Gudhjem, og turen tager en times tid. Du kan ikke have bilen med, for Christiansø er nemlig bilfri.

Til gengæld får du mange uspolerede naturoplevelser, og du kan også opleve resterne af en stor fæstning fra 1684.

 
 

Planlæg din ferie på Bornholm

Det er meget populært at bruge sin sommerferie på Bornholm for med sit kælenavn solskinsøen, kan man da kun gå ud fra, at der (næsten) er garanti for godt vejr.

Solskin er dog ikke den eneste grund til, at du skal holde ferie på Bornholm, for med sin klippe- og granitundergrund er naturen her langt fra den, du kan opleve andre steder i Danmark.

Læs mere om, hvordan du kommer til Bornholm, og hvor du skal bo.

Vidste du?

  • I 2018 blev Bornholm nomineret i kategorien ”World’s Best Island” af rejsemagasinet Travel and Leisure

 

Hvordan kommer jeg til Bornholm?

Bornholm ligger i Østersøen lige på grænsen til den svenske skærgård, så du skal enten med færge eller fly for at komme til Bornholm.

Du kan tage færgen fra København og lægge til kaj på Bornholm 3 timer senere eller køre til Ystad i Sverige 1 time fra København og tage færgen derfra. Det tager 1 time og 20 minutter at komme fra Ystad til Bornholm.

Den hurtigste måde at komme til Bornholm på er med fly, for turen fra Kastrup til Rønne tager kun 35 minutter. Du kan også flyve fra andre lufthavne i Danmark.

Hvor skal jeg bruge tiden?

Før du vælger, hvor du skal bo på Bornholm, kan det være en god idé at overveje, hvad du gerne vil opleve på øen.

Ved du allerede på forhånd, at de oplevelser du skal prøve, ligger i den nordlige ende af Bornholm, vil det nok være en god idé at finde overnatning i den ende af øen.

Det giver mindre jag, hvis du ikke skal bruge tid på transport, men i stedet kan cykle eller gå frem og tilbage mellem dit overnatningssted og seværdigheden.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan tage på en tur i den anden ende af øen også, for så stor er Bornholm trods alt heller ikke.

Rønne

Rønne er Bornholms største ø, og det er også i denne bys havn, at færgerne lægger til kaj. Byen har ca. 13.800 indbyggere.

I den gamle bydel kan du opleve de hyggelige bindingsværkshuse, og du bliver hurtigt lullet ind i en stemning af idyl og ro.

Nyd livet i byen med shopping eller en kop kaffe eller tag den korte tur til Hasle Røgeri for at spise noget lækkert mad.

Nexø

 Bornholms næststørste by er en livlig handelsby.

Gennem århundreder har Nexø været et handelscentrum på Østbornholm. I lang tid bestemte fiskeriet byens dagligdag. I dag har mange fiskefabrikker fået nyt liv. Du kan shoppe i mange hyggelige butikker og nyde det gode liv i byen.

I flere af byens mange museer kan du blive klogere på byens spændende historie – en by, der i dag har omtrent 3700 indbyggere.

Gudhjem

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby, og her fra toppen af det hele kan du sidde og se solen synke i havet om aftenen.

I byen finder du blandt andet et karamelkogeri og et pandekagehus, ligesom byen også har lagt navn til det berømte stykke smørrebrød Sol over Gudhjem, der kan spises på øens røgerier.

Svaneke

I 2013 blev Svaneke kåret som Danmarks smukkeste købstad, og det er da heller ikke svært at forstå hvorfor.

Foruden øens ældste bindingsværkshuse finder du i Svaneke også det meste inden for kunsthåndværk som keramik, glaspustning og gallerier.

Når du får brug for en pause fra kunstens verden, kan du slå dig ned på Svaneke Chokoladeri eller Svaneke Bryghus.

Allinge

Hyggelige Allinge-Sandvig er en lille by på nordkysten af Bornholm.

Tæt på byen kan I opleve nogle af vores anbefalede seværdigheder, nemlig Opalsøen og Hammershus. Derudover kan I nyde et pitstop ved Sandvigbugten med badebro, strandpromenade og skønne sandstrande.

 
 

Gratis oplevelser på Bornholm

I denne guide til Bornholm har vi nævnt flere af de gratis oplevelser, du kan prøve på øen. Der er nemlig mange muligheder for at holde ferie på Bornholm uden, at det skal koste en formue. Mange af øens seværdigheder er nemlig naturoplevelser – og de er jo som bekendt allemandseje.

 

Cykel 🚲

Vil du hurtigt rundt på øen, er det oplagt at komme rundt på cykel.

På Bornholm er der over 200 meter skiltede cykelstier, så du kan nemt komme rundt gennem skovene, langs kysterne eller på de små landeveje.

Ruterne er ikke anstrengende, så alle kan cykle med, og det er muligt at leje cykler på hele øen.

Vandring 🎒

Bornholm er også en god ø at vandre på, for her kan du gå på klippestierne og på den måde opleve det særlige landskab på tætteste hold.

På Bornholm finder du en vandrerute på 120 km., men du behøver selvfølgelig ikke at gå hele ruten. Du kan nøjes med at tage mindre ture på en enkelt dag eller blot nogle timer.

For eksempel kan du tage på den 5,5 km. korte tur ved Stenhuggerstierne omkring Hammershus. Her kan du opleve stenbruddene og høre fortællingerne om dem, der arbejdede her i gamle dage.

Se flere gratis oplevelser og seværdigheder på Bornholm i denne artikel hos Samvirke.dk.

 
 

God tur til Bornholm!

 
 

Læs også

Smag på København

Læsetid: 3 min.

Oplevelser til vands

Læsetid: 4 min.

Guide til de danske nationalparker

Læsetid: 24 min.