Himmerlands Vestkyst – Oplev kontrasterne i Himmerland
Tågen løfter sig som en tæt kappe fra landskabet og gennem det hvide dis, sender solen sine stråler ned over landskabet. Efterhånden som tågen forsvinder, begynder landskabet at dukke frem. Først bakkerne, grønne og med farvede pletter, fårene, der bræer og køerne, der græsser. Så ses den flade hede, som strækker sig vidt og bredt, og længst mod nord kiler Limfjorden sig frem med sine klukkende bølger, der slår ind mod kysten.
Den himmerlandske vestkyst spreder sine breder over 90 kilometer, men modsat sin store fætter længere mod vest er det ikke kun voldsom vind, skumsprøjt og sandede klitter, du finder her. Himmerlands vestkyst er fyldt med kontraster, for her gror alting frodigt og grønt, markerne strækker sig milevidt og Limfjordens vande kan både byde på vilde bølger og rolige skvulp.
Vi tager dig med til Vesthimmerland for at opleve de mange muligheder, kontraster og oplevelser du finder her.
God fornøjelse.
Smagen af Himmerland
Der står fire blomstrende stykker smørrebrød for mig.
Først spiser jeg et med æg og sild.
Johannes V. Jensen ”Ved Frokosten” i Digte 1906.
Smagen af Vesthimmerland er smagen af det salte vand fra Limfjorden. Det er smagen af de grønne græsmarker, den sandede jord og træernes langstrakte rødder. Vesthimmerlands vekslende natur afspejler sig i gastronomien, hvor de lokalt dyrkede og producerede råvarer danner omdrejningspunktet for smagen af Vesthimmerland, og hvor inspirationen hentes både i havet og i haven.
Nu har jeg det godt, skriver Johannes V. Jensen i sit digt ”Ved Frokosten”, og du vil sikkert sige det samme, når du rejser dig fra bordet efter at have smagt på Vesthimmerlands køkken.
En bid af muslingebyen – Kanalfogedens Køkken
📍 Løgstør
Muslinger skal spises i muslingebyen Løgstør.
Når du står i strandkanten ved Løgstør og lader blikket glide fra Limfjordens blå bølger, op over de grønne hybenbuske, der veksler i røde, grønne og orange farver, lander dine øjne på fiskerestauranten Kanalfogedens Køkken. Løgstør er kendt som muslingebyen, og Kanalfogedens Køkken leverer de daglige, maritime indslag. Her står menuen på muslinger og fisk fra Limfjorden, der strømmer forbi, og bærer de gode anmeldelser med sig gennem hele området og videre ud i havene.
Vidste du?
Kanalfogedens Køkken er optaget i White Guide, der samler og udgiver anmeldelser af Nordens bedste restauranter. Fiskerestauranten får også 4,5 ud af 5 stjerner på TripAdvisor.
Mellem blå bølger og grønne skove – Hvalpsund Færgekro
📍 Hvalpsund
Udsigten over Limfjorden kan både ses fra værelset og på terrassen.
Mellem de blå bølger og de grønne skove ligger Hvalpsund Færgekro, og spejler sine gule bygninger i Limfjorden 100 meter derfra. Færgekroen har en historie, der strækker sig langt tilbage i himmerlandsfortællingerne, for siden 1532 har dørene åbnet sig for sultne og trætte rejsende. I dag kan du stadig opleve den hyggelige krostemning og slå dig ned i restauranten eller på terrassen, som har udsigt over Limfjorden. Her kan du gå på opdagelse i det varierende menukort, der både byder på fisk, kød og søde sager eller du kan nøjes med en kop kaffe eller et enkelt glas vin.
Hvalpsund Færgekro har været Kgl. Privilegeret Kro siden 1669, og ejes i dag af den samme familie i 5. generation. Færgekroen er derfor også et stykke lokalhistorie, hvor de ældste bygninger er mere end 100 år gamle.
Mærk historiens vingesus – Vitskøl Kloster
📍 Ranum
Det gamle kloster lyser op midt i landskabet.
De høje, hvidkalkede bygninger med de røde tegltage kan ses langt væk i det flade landskab, for de lyser op som fyrtårne midt i landskabet. Vitskøl Kloster blev grundlagt af cistercienserordenens munke i 1158, og har siden været et sprudlende centrum i Vesthimmerland. I Klosterhaven kan du smage og dufte læge- og krydderurter gennem 850 år, når du går på oplevelse i de forskellige haver. Oplev blandt andet Snapseurtehaven eller Dufthaven for blinde, hvor planterne følges af skilte med blindeskrift.
Klosteret er en vigtig brik i Jan Guillous trilogi om tempelridderen Arn Magnusson. Vil du opleve ridderlivet, skal du besøge Vitskøl Kloster i oktober, hvor der afholdes middelaldermarked med musik, mad over bål, gøglere, ungmøer og riddere i kamp.
Naturen i Himmerland
Solen står op i et skybrud,
og ud af det regnkvalte gry
springer der et eneste lyn
af en uhyre lysbringende kraft.
Johannes V. Jensen ”Det røde træ” i Digte 1906.
Kontrasterne er omdrejningspunktet i Vesthimmerlands natur. Det er mødet mellem Limfjordens brusende vand og landbrugets sitrende maskiner, der synker ind i landet, arbejder med jorden, dyrker den og høster den. Naturen er Vesthimmerlands rolige åndedrag, der bevæger sig gennem niveauerne, stiger og synker i intensitet afhængig af, hvor turen går hen.
Johannes V. Jensen tegner kontrasterne i den vesthimmerlandske natur, og de kontraster kan du møde, når du tager ud i landet. Her er der både oplevelser til naturelskeren og actionelskeren, lige som Limfjorden både giver dig familievenlige sandstrande og vilde bølger til windsurfing.
Fra nord til syd – Hærvejen
📍 Gennem Vesthimmerland
Oplev den skiftende natur på Hærvejen og hvil benene på Fortællebænkene.
Hærvejens grusede stier knaser under dine fødder, hvor ruterne kringler sig fra de bredeste veje til de smalleste stier. Her på den gamle handelsrute, som løber tværs gennem Jylland, følges historien side om side af naturen, der ændrer sig i takt med, at den ene fod sættes foran den anden. Fra den himmerlandske hedes lilla lyngtæppe til et frodigt bakketerræn med et farvespækket blomsterhav og videre ud mod Limfjordens blå blink. Hærvejens mange ansigter skifter konstant i takt med årstiderne, der afløser hinanden.
Mellem Gatten og Vindblæs kan du tage en hvilepause på Fortællebænkene. På ryglænet af bænkene kan du læse små historier om natur, kultur og historie.
En naturoplevelse midt i Limfjorden – Livø
📍 Livø
Livø ligger midt i Limfjorden & du ankommer til øen med færgen.
Livøfærgen ligger og skvulper i Rønbjerg Havn, inden kursen sættes mod bilfrie Livø, hvor naturen varierer mellem flade strandenge, store egeskove, hede og stejle skrænter. Livø er en fredet perle for naturelskerne, som vil tæt på dådyrene, der lever frit på øen og se sælerne, som svømmer i havene. Landbruget på øen er økologisk, og på Avlsgården kan du høre mere om de gamle kornsorter, øen er kendt for at dyrke. Til børnene er der en naturlegeplads, lige som der hvert år afholdes Livø Jazzfestival for de voksne.
Livø har sin egen øl, som kan købes hos købmanden og på kroen. Øllen hedder Livøl, og bestiller du den på kroen, skal du næsten drikke den til et par højbelagte stykker smørrebrød og afslutte måltidet med Oldfruens hjemmelavede flødeis.
Det historiske Himmerland
Her er åen og dalen, hvor vore urfædre tog land,
her dækker kirkerne de hedenske blotpladser;
bag ved ligger heden milevidt med de Gamles grave.
Her er vi fra.
Johannes V. Jensen ”Hverdagene” i Digte 1906.
Fortiden runger mellem højene og blander sig med arkæologernes skrabende redskaber, som stille og roligt finder fortiden frem. For hvert lag, der fjernes, kommer de tættere på forfædrene, på livet for længe siden og på det, der har formet vores fælles fodslag. Historien. Her er vi fra, som Johannes V. Jensen skriver. Fra den samme historie men med forskellige udgangspunkter.
Kom med ind under huden på historien med udgangspunkt i Vesthimmerland og tag med på en rejse fra de tidligste ertebøllekulturer til 1800-tallets landbrug, før du igen er tilbage i nutiden.
Et godt sted at begynde – Vesthimmerlands Museum
📍 Aars
Tag med på en tidsrejse tilbage i tiden på Vesthimmerlands Museum.
Det er som om, at tiden står stille, når de arkæologiske fund kommer frem i det moderne dagslys efter mange år i mørket, og med ét skaber en direkte forbindelse fra istid til nutid. Følg den forbindelse på Vesthimmerlands Museum, når du kommer tæt på kraniet fra Skandinaviens ældste stenaldermand, når du oplever jernalderfund fra Borremoselandsby og ser den 2400 år gamle troldmandstaske. Du kan også se Gundestrupkarret, der for mere end 2000 år siden blev formet og dekoreret af 13 forgyldte sølvplader.
Vesthimmerlands Museum er tegnet af Per Kirkeby og Jens Bertelsen, og er et besøg værd i sig selv. Du kan opleve meget af Per Kirkebys kunst i Aars, hvor museet ligger.
Søfart, fiskeri og bådebyggeri – Limfjordsmuseet
📍 Løgstør
Foran Limfjordsmuseet løber Frederik VII’s Kanal.
Fra loftet hænger store modelskibe, og rundt omkring i akvarierne slår fiskene smæld med halerne og krabberne knipser med kløerne. På Limfjordsmuseet fortælles Limfjordens kulturhistorie set fra et maritimt perspektiv. Kom tæt på fiskene i rørebassinet, oplev bådebyggerne restaurere ”Kirstine” fra 1887 eller tag med på en sejltur i de historiske fartøjer langs Frederik VII’s Kanal, der er 4,4 kilometer lang og dermed også Danmarks største museumsgenstand. Madpakkerne kan spises under åben himmel, men sulten kan også stilles i Kanalfogedens Køkken, der deler bygninger med Limfjordsmuseet.
Foran Limfjordsmuseet og på tværs af Frederik VII’s Kanal kan du opleve Danmarks ældste drejebro. Broen er fra 1861 og vejer 25 tons, men virker stadig den dag i dag og kan betjenes af en enkelt mand.
Fortidsoplevelser – Stenaldercenter Ertebølle
📍 Farsø
Tag med til stenalderen & mød forfædrenes liv i Ertebøllekulturen.
Under jorden gemmer der sig de mest forunderlige ting, som en gang imellem kommer så tæt på jordoverfladen, at fortiden med et sættes i forbindelse med nutiden. Stenaldercenter Ertebølle er Danmarks eneste formidlingscenter for stenalderkulturer, og når du går rundt her, er det som om, at fortiden slet ikke er så langt væk. Her hvisler vinden i træerne om fortidens fortællinger, pile skydes af sted med spændte buer, flintesmeden former økser og knive og stammebåde stævner ud fra land. Gå i forfædrenes fodspor og få fortidsoplevelserne helt ned i skosålerne.
Stenaldercenter Ertebølle ligger 500 meter fra Ertebølle Køkkenmødding. Det var det sted, som lagde navn til Ertebøllekulturen, der i dag er kendt i hele verden.
Livet på landet – Herregården Hessel
📍 Farsø
På Herregården Hessel vækkes historien til live.
Pigstene ligger ujævnt, og får vognene til at skramle, når de kører ind på gårdspladsen. Hestene vrinsker, træskoene klaprer og mælkejungerne rasler, når de sættes op på vognens lad. Selvom det er mange år siden, at Herregården Hessel har været et aktivt landbrug, vækkes stedet alligevel til live i sommermånederne med levende værksteder, så du kan opleve gårdmiljøet som det har været i slutningen af 1800-tallet. Rundt omkring i stuerne står de originale møbler fra den gang og på markerne dyrkes gamle kornsorter.
Herregården Hessel dukker første gang op i historien i 1391, men man mener, at herregården er meget ældre. I dag kan du gå på oplevelse i Hessels historie og prøve kræfter med smedning, lysestøbning, tøjvask på vaskebræt, at lave mad på brændekomfuret og meget andet.
Mød Himmerland
Gi husly til to persowner
der har så grusselig trånt;
vi kommer fræ «Mannemilherfræ»
og er på vejen til ”Lånt”.
Johannes V. Jensen ”Husvild” i Digte 1906.
Den klinger sprødt, dialekten med sine skæve vendinger og måder at udtrykke sig på. Det første møde med Vesthimmerland og de mennesker, der bor her, sker gennem sproget, og præcis som maden, naturen og historien er sproget også med til at tegne et billede af, hvem det vesthimmerlandske folk er.
Tag med ud for at møde de mennesker, som med en klingende tone, siger velkommen til dig, der kommer mange mil herfra. Som Johannes V. Jensen efterspørger, så får du her et indblik i, hvor i Vesthimmerland du kan slå dig ned på din vej gennem området.
Aktiviteter til hele familien – HimmerLand Resort
📍 Farsø
Der er mange muligheder for fysisk udfoldelse på HimmerLand Resort.
HimmerLand Resort ligger som en lysegrøn oase ved den himmerlandske vestkyst og lokker folk ind i landet fra Fjorden. Her slynger greenen sig om de 2×18 golfhuller, og fra hotelværelserne er der udsigt over de grønne baner eller Sjørup Sø, der ligger lyseblåt og lyser op. På HimmerLand Resort er der oplevelser for hele familien, og er golf ikke det, der binder partnerne sammen, er der også mulighed for bowling, tennis, fitness, badeland eller afslapning i den nordiske spaafdeling, hvor spabehandlinger kan modtages.
Vidste du?
HimmerLand Resort er kåret til Danmarks bedste golfhotel 4 år i træk. Det blev det i 2014, 2015, 2016 og 2017. Stedet har også været vært ved Made in Denmark European Tour de sidste 4 år og skal også være det i 2019. Turen til Aalborg tager desuden kun 45 minutter, hvis du har lyst til at opleve Nordjyllands hovedstad.
Feriepark med mange muligheder – Landal Rønbjerg
📍 Farsø
Hos Landal Rønbjerg er der aktiviteter til hele familien.
Det gælder om at holde tungen lige i munden, for på Landal Rønbjerg syder det af aktiviteter og muligheder. Turen til Limfjorden kan tilbagelægges på 10 minutter, så der er ikke langt til stranden eller til Livø-færgen, som kan tage dig med til Livø. I Ferieparken er der rig mulighed for en aktiv ferie, hvor hele familien kan samles om de mange tilbud eller tage ud på vandre- og cykelture i området for at udforske Vesthimmerland på egen hånd. Når sulten melder sig, kan du lave mad i køkkenet eller lade kokkene i Landal Rønnbjergs restauranter om at bestemme menuen.
Vidste du?
Du kan brænde krudt af i sportshallen, på bowlingbanerne eller udfordre familien med 3D-lasergame, minigolf og fodboldgolf. Du kan også suse ned ad vandrutsjebanerne i det tropiske badeland eller bare tage den lidt med ro i wellnessafdelingen.
På gensyn
Vi ses i Vesthimmerland
Nogle slår sig ned, andre er kun på gennemtræk. Sådan er det jo, og selvom du ikke har fast base i Vesthimmerland, kan du sagtens nå at få det bedste ud af området på et par dage. Hvis du får lyst til mere, kan du altid tage tilbage til landet ved Limfjorden for at udforske nye steder eller mødes med gamle kendinge. For når du kører videre ud i verden, er det med blæsten fra Limfjordens vande i blodet, naturens vingesus under huden, oplevelser i hjertet og Johannes V. Jensen i baghovedet; fowal og så møj manne tak.
På gensyn i Vesthimmerland.