Valentinsdag - hvad og hvornår?
Når valentinsdag nærmer sig, begynder butikkerne at pynte op med hjerter. Blomsterhandlerne køber ekstra stort ind og chokoladerne lægges i røde æsker med bånd, som sættes helt frem i vinduerne. Men, hvad er valentinsdag egentlig, og hvorfor holder vi valentinsdag?
Længere nede på siden tager vi dig med gennem historien om valentinsdag, lige som vi til sidst vil give dig nogle idéer til, hvad man kan lave på valentinsdag. Men lad os først kigge på, hvordan det hele begyndte.
Hvad er valentinsdag?
Valentinsdag er måske den travleste dag for verdens blomsterhandler. Valentinsdag er den 14. februar, og her er det tradition at forkæle sin elskede med for eksempel blomster, valentinskort, chokolade og andre gaver for at vise, hvor meget man holder af dem.
I den engelsktalende del af verden sender man tit valentinskort med teksten ‘Be my Valentine’ (Vær min Valentin, red.). Valentinsdag kan altså bruges som et led i et bejleri eller til at vise, at man er interesseret eller ligefrem forelsket i modtageren af valentinskortet.
Hvornår er det valentinsdag?
Nogle højtider flytter sig hvert år, og så kan det godt være svært at huske, hvilken dato der skal skrives i kalenderen.
Spørgsmålet om, hvornår det er valentinsdag, er imidlertid ikke svært at svare på, for valentinsdag falder på samme dato hvert år.
Den 14. februar skal du derfor stå klar med kærlighedserklæringer til din udkårne.
Læs også Dateidéer til ham og hende
Oprindelse - hvorfor holder vi valentinsdag?
Der er mange historier om, hvorfor vi holder valentinsdag, og det kan derfor være svært at svare helt entydigt på, hvor traditionen med valentinsdag stammer fra. De fleste myter om valentinsdag peger dog på, at traditionen kommer fra Italien, men fejres i dag i hele verden.
Ja, hvorfor valentinsdag? Er det ikke bare noget moderne, opreklameret halløj, som ikke tjener noget formål? Det vil nogle måske mene, men hvorfor vi holder valentinsdag, går faktisk langt tilbage i tiden, og dagen er slet ikke så ny og moderne, som mange ellers tror.
Vi har kort været inde på det før, men lad os nu dykke lidt dybere ned i det – for der er et lille problem. Der findes nemlig ikke kun én Skt. Valentin. Der er faktisk mange. Mere end 50, menes det.
Den mest sejlivede myte, som også er den, mange refererer til i dag, når vi snakker om, hvorfor vi holder valentinsdag, er den om den unge præst Valentin.
Kejseren i Rom havde forbudt folk at gifte sig, fordi han mente, at gifte mænd simpelthen var dårlige krigere! Det var ikke et forbud, der faldt i god jord hos folket, og Valentin viede derfor folk i smug. Men det blev opdaget, Valentin blevet fængslet og siden dræbt for sin ulydighed.
Historien om valentinsdag er den, der ligger til grund for, hvorfor forelskede par hvert år fejrer kærligheden. På valentinsdag æres Skt. Valentin for at have hjulpet forelskede par med at blive gift, og som tak husker parrene at give hinanden gaver og kærlighedserklæringer.
Hvornår kom valentinsdag til Danmark?
Det første valentinskort, der nogensinde er blevet sendt af sted på valentinsdag, blev sendt i 1415, men der skulle gå mange hundrede år før, at valentinsdag blev allemandseje. I løbet af 1840’erne dukkede de første valentinskort op i Europa, og derfra begyndte kærlighedsdagen at få fat i folk, som lystigt sendte kort frem og tilbage.
Læs også Dateidéer til ham og hende
Valentinsdag er kommet til Danmark af flere omgange. Første gang, at valentins dag kom til Danmark, var i løbet af 1950’erne, men på det tidspunkt tog danskerne ikke rigtigt traditionen til sig, og skikken fadede derfor ud. Til gengæld forstod danskerne meningen med valentinsdag, da den i løbet af 1990’erne igen forsøgte at få fodfæste i landet. I dag er valentinsdag en populær dag, der har sat sig fast i manges bevidsthed og i tiden op til den dato, valentinsdag falder på, vrimler det med hjerter i butiksvinduerne.
Hvad betyder valentinsdag?
Valentinsdag betyder de elskendes helligdag, og er den dag på året, hvor forelskede par udveksler gaver og kærlighedserklæringer.
Selvom valentinsdag er populært i Danmark, så betyder valentinsdag mere i udlandet, hvor dagen markeres som en national festdag.
I Finland har postbudene for eksempel meget travlt, for valentinsdag er den anden travleste tid på året, når det kommer til postkortsomdeling.
Vidste du?
I USA sendes der omkring 192 millioner valentinskort ud hvert år. USA er det land i verden, hvor valentinsdag betyder mest for befolkningen.
Valentinsdag ideer - Hvad kan man lave på valentinsdag?
Valentinsdag er perfekt til at lave noget helt særligt med din udkårne og fejre jeres kærlighed til hinanden. Men hvad er en god date? En god date kan være mange ting – og vi har masser af inspiration til jer herunder.