Nogle gange har man bare brug for ny inspiration, når den skal stå på date night. Og det gælder både hvis du leder efter idéer til årets date, Valentinsdag, eller du bare gerne vil holde en anderledes date for din date.

Vi har idéer til dates hjemme og ude og til alle budgetter.

 
 

Anderledes dateideer indendørs

1. DIY Vinsmagning

Det er super nemt at planlægge enhver form for smagning selv. Alt, det kræver, er et lille indkøb og et smagsskema, som du kan finde og udprinte her.

Måske ved I ikke så meget om vin, men der er hjælp at hente!

Siden Madens Verden har en udførlig guide til, hvordan I skal smage på vinen.

Køb nogle forskellige vine – både rød og hvid – og udnyt muligheden for at prøve noget helt nyt, som du ikke aner, hvordan det smager. Det er en del af det sjove ved denne slags hjemmelavede date!

 

2. Gaming med kæresten

‘Level up’ jeres forhold og udforsk jeres samarbejdsevner og konkurrencementalitet med videospil!

Om I er hardcore gamere eller bliver skræmt ved tanken om at have en controller i hånden er underordnet, for uanset hvilke erfaringer I har med videospil, vil denne aktivitet helt sikkert få gang i lattermusklerne, når først I kommer i gang. 

Er I noobs til gaming?
Her er jeres liste:

Sims 3  og Sims 4

I Sims kan I rekonstruere jer selv med en matchende personlighed, lave jeres drømmebolig og få et godt grin over, hvordan jeres forhold udvikler sig som simmere. I kan pifte oplevelsen op med forskellige challenges eller sågar prøve “The Sims drinking game”.

SpeedRunners

Løb, hop, sving dig omkring og brug dine våben snedigt for at slå din partner ud af banen. Dette spil er genialt, hvis I godt kan lide at konkurrere mod hinanden og kan både spilles på PC og PlayStation.

Wii

Wii-spil er en klassiker og en sjov måde at dyste og samtidig få motion. Se, hvem der er bedst til at svinge hofterne i Just Dance eller har det hårdeste smash i tennis. 

Overcooked

Overcooked er et co-op spil, hvor I sammen skal styre et køkken. I skal kokkerere de korrekte ordrer, koordinere med tjenerne og levere maden til tiden. Spillet er kaotisk og udfordrende og kan umuligt klares alene. 

Pro gamere?

Listen med lidt mere avancerede spil:

Lovers In A Dangerous Spacetime

Romantik i titlen? Yes please. I befinder jer i en farverig og verden, hvor I skal samarbejde om at besejre kærlighedsbekæmpende magter. I er begge uundværlige for at åbne den hjerteformede portal til næste univers.  

Don’t starve Together

I befinder jer i en mærkværdig verden med onde magter og fremmede væsner, hvor sæsonerne pludselig kan blive en udfordring for jeres overlevelse.  Kun samme vil I overleve! 

Portal 2

Samarbejde er nøglen til et sundt forhold, men der skal også være plads til små drillerier i processen. Derfor er Portal 2 et fantastisk spil. I har hver kontrol over en robot med en portal gun, som I skal teleportere hinanden med, når I løser de forskellige puzzles. 

Life is strange 

Tanken om at rejse i tiden har altid været et spændende fænomen, men hvordan ville I udnytte denne superkraft? Hver gang I rejser i tiden, vil det få konsekvenser for fremtiden. I dette spil skal I sammen gøre jer seriøse overvejelser og undgå at tage forhastede beslutninger, som kan have fatale konsekvenser. 

 

3. Den romantiske middag

Måske skal den stå på en date på budget, men det er der også råd for.

Madlavning er nemlig en aktivitet, hvor I sammen kan lave mad til jeres date – og gøre det billigere end hvis I skal på restaurant.

Her får I rig mulighed for at få nye idéer til blandt andet hverdagsretter. Måske kommer I også i tanke om gamle familietraditioner eller opskrifter, I kan dele med hinanden.

Herunder har vi samlet fem retter, I kan være sammen om at lave. I kan selvfølgelig også gå på jagt efter de gamle opskrifter eller tage et kig i de gamle kogebøger.

 

Mad I kan lave sammen

Raclette

Raclette er nem aftensmad. Det er et system, hvor I hver især kan lave jeres favoritmad ved bordet. Øverst på racletten er en grillplade. Nederst er en varmeplade, hvor I kan placere små stegepander. Her kan I for eksempel prøve at inspirere og udfordre hinanden med forskellige små retter. I kan finde flere idéer til raclette opskrifter her. 

Sushi

Undrer du dig også over, hvordan man egentlig laver sushi? 

Hjemmelavet sushi kan I lave sammen, når I har rigtig god tid. Det er et hyggeligt projekt, hvor I også kan smage lidt til undervejs. Husk at bruge fisk af god kvalitet. Her kan I med fordel smutte en tur til fiskehandleren for lidt gode råd til frisk fisk.

I kan finde flere ideér til sushi for nybegyndere her. 

Vietnamesiske forårsruller

Har I prøvet at lave vietnamesiske forårsruller? Det er en oplagt ret at lave sammen på jeres date. Her skal I blot fylde rispapir med alle jeres favorit grøntsager og rulle dem sammen som en forårsrulle. Tilføj en lækker dip, og så har I en middag for to klar. 

Her kan I finde en opskrift på vietnamesiske forårsruller.

Hjemmelavet pizza

I kan sjældent gå galt i byen med hjemmelavet pizza! Der er nemlig ikke meget, der slår den klassiske pizza-night. Pizza er simpelt, men du kan nemt pifte din pizza op med forskellige grøntsager eller kød, så det bliver til en god middag. I kan f.eks. lave pizzadejen anderledes, end I plejer. Her kan I både afprøve en grov pizzadej, en blomkålsbund eller en sprød kartoffelbund. 

Her kan I finde en opskrift på hjemmelavet pizza.

Hjemmelavet pasta

Skal du forkæle med en lækker aftensmad til kæresten i dag? Så kan du kaste dig over en af de klassiske pastaretter. Har I lidt længere tid er det faktisk heller ikke svært at lave hjemmelavet frisk pasta fra bunden.  

 

4. Hvad kan man snakke om på en date?

Du bruger formodentligt meget tid sammen med din kæreste og kender nok følelsen af, at I nogle gange løber tør for samtaleemner. Hvad kan man snakke med sin kæreste om? Jo, hvis I gerne vil lære hinanden at kende på et dybere plan, så kan vi varmt anbefale at prøve de 36 spørgsmål, der får folk til at forelske sig

Spørgsmålene er udarbejdet af psykologen Arthur Aron i 1997 til at skabe en dybere relation med personlige spørgsmål, som skaber intimitet og nærvær i en relation. 

Du har måske hørt om det før, men kan det virkelig passe? Der er kun én måde at finde ud af det på…

 

5. Den oplagte... Hjemmebio!

Slå jer ned i sengen eller sofaen til jeres favorit film. Måske går den her aktivitet ikke ind under kategorien anderledes dateideer, men den er oplagt på listen. Vil I skabe en ægte biograf-stemning, så overvej at investere i f.eks. en projekter og mørklægningsgardiner. Fyld sengen eller sofaen med puder, køb en stor omgang bland selv slik og fordyb jer i et seriemarathon, klassiske film eller dansk comedy. Imens alt andet er lukket ned, kan I også streame f.eks. forestillinger fra Det Kongelige teater.

 

Er I til romantiske film?

Her er vores liste med populære romantiske film:

Ghost

Denne romantiske film er en sand 90’er klassiker. Derfor er den med på listen over populære romantiske film. Filmen er både romantisk og dramatisk. Da Sam dør, bliver han til et spøgelse – og her lever hans store kærlighed til Molly videre.

Dirty Dancing

Dirting Dancing er en feel-good film, som har markeret sig på dansegulve verden over. Det er sommer, og Baby er på ferie med familien. Her møder hun danseinstruktøren Johnny – og herfra er der dømt romance.

Titanic

Filmen, der foregår ombord på skibet Titanic under dens jomfrurejse i 1912, er en vaskeægte must-see romantisk film. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spiller to unge forelskede fra forskellige samfundsklasser. En romantisk film, som ender tragisk, da Titanic forliser.

Dear John

Den romantiske dramakrigsfilm fra 2010 har Channing Tatum og Amanda Seyfried i hovedrollerne. Den handler om den unge soldat John og den studerende Savannah, der bliver forelsket i hinanden. John sendes i krig, og de opretholder kontakten via brevudveksling. 

Bollevenner

Denne film sætter spørgsmålstegn ved, om det er muligt KUN at være venner – med en bolleven. Det går godt i starten for Jamie og Dylan, men som filmen skrider frem, er det pludselig ikke så ligetil længere.

 
 

Anderledes dateideer udendørs

Aktive dateideer

Hvad skal man snakke om på en første date? Overfladisk smalltalk over en lunken kop kaffe og akavet stilhed bliver ikke et problem, hvis I laver noget aktivt sammen. Det gode ved en aktiv date er, at I får en fælles oplevelse, og der er altid noget at snakke om – også bagefter. Her er vores bud på anderledes dateideer, hvor I kan være aktive sammen.

 

1. Discgolf

I har slet ikke tid til at tænke på smalltalk, hvis I tager ud og spiller disc golf, for I er begge for koncentrerede til at bekymre jer om samtalen. Hvis I tager ud og spiller disc golf, vil der helt naturligt være noget at snakke om, når en af jer brænder et nemt put, kaster out of bounds eller laver et fænomenalt kast. 

Men hvad er disc golf? Det er næsten ligesom almindelig golf, hvor du bare skal ramme en disc golf kurv med en disc golf disc.

Heldigvis kræver denne sportsgren hverken god kondition eller en masse erfaring, nej, det eneste ,du skal bruge, er et par discs golf discs og godt selskab. Reglerne er simple og kan findes her.

Konkurrence eller sammenspil?

Vil I dyste mod hinanden, så tag en runde almindelig disc golf, hvor I tæller score og sammenligner jeres individuelle præstation. Men hvis I hellere vil se, hvordan I kan klare jer sammen, kan I prøve kræfter med pargolf, hvor man skiftes til at kaste. Denne aktivitet er desuden god til en dobbeltdate som en pardyst. 

Der findes over 60 disc golf baner rundt omkring i Danmark, så find den, der ligger jer nærmest og kom afsted.

 

2. Petanque og vin

Hvis I vil spice jeres date op med en alternativ aktivitet, kan I roligt begive jer ud i verdens måske mest sofistikerede drukspil. 

Spillet, som har rødder helt tilbage i Middelalderen, er en fornøjelig aktivitet at udøve med en partner, og en lille promille skulle ifølge historien forbedre præstationen ved at dulme nerverne. 

Men I har måske ikke et sæt petanque? No worries, det gør kun oplevelsen sjovere, dog lidt mere udfordrende. I kan lave jeres eget udstyr, kig blot i køleskabet! Med lidt kreativitet, kan alt lade sig gøre. 

Løgpetanque

Gris: Hvidløg

Hold 1: Rødløg

Hold 2: Gule løg

Frugtpetanque

Gris: Vindrue

Hold 1: Æbler

Hold 2: Appelsiner

Grøntsagspetanque

Gris: Rosenkål

Hold 1: Kartofler

Hold 2: Tomater

Tag på tur

Hvis I savner et lille break fra hverdagen, er det oplagt at tage på en tur, væk fra rutiner og vante omgivelser. I får en fælles oplevelse at være sammen om, og I kan skabe et fælles minde. Der er mange forskellige måder at tage på tur sammen, og her er vores bud på nogle gode og anderledes dateideer, hvor I kommer ud og oplever det danske land.

 

3. Guide hinanden gennem byen

Tag din udkårne i hånden og udforsk din egen hjemby med en citywalk. Det går ud på, at I hver især forbereder en bydel, I kan fortælle hinanden om. Det kan være alt fra små anekdoter fra dine stamsteder til sjove røverhistorier. Det er en sjov måde at lære hinanden bedre at kende på, samtidig med at I lærer mere om hjembyen.

En røverhistorie er en spændende, overdreven eller direkte usandfærdig historie. Røverhistorier er derfor en sjov måde at gøre oplevelsen mere livlig og humoristisk.

Mangler du inspiration til røverhistorier i København? Så kan du bl.a. høre denne podcast om røverhistorier og gys i konditoriet fra VINK LYD.

Leder du efter røverhistorier fra Aarhus? Så kan du lytte til denne Podcast om den dansk-norske sømand Drakensberg.

 

4. Tag på en lang vandretur

Anderledes dateideer i naturen, kan det blive romantisk? – Svaret er ja! I oplever frisk luft i lungerne og naturens lindrende ro, mens samtalen flyder lige så naturligt, som føddernes gang. Samtalen skifter frem og tilbage mellem, hvad I ser til pludselig at handle om meningsfulde emner, I aldrig har talt om før. Det er, hvad der sker, når man vandrer. 

En utraditionel form for date måske, men en vandretur med sin partner kan være ekstremt givende for parforholdet og kan være en romantisk investering på den lange bane. I kan opleve hinanden i pressede situationer og arbejde på jeres tålmodighed, men ikke mindst være nærværende og dele en uforglemmelig naturoplevelse, som kan bringe jer tættere.  

Danmark er et naturskønt land med et utal af gode vandreruter både flerdagsture og ruter, som kan klares på en enkelt dag. 

Vi har lavet et overblik over nogle af de bedste vandreruter i Danmark

 

Psst…Virker ruterne for lange, kan man altid bare tage en enkelt etape. 

 

5. Tag på roadtrip

Savner I følelsen af ferie og at opleve noget nyt? Så tag på tur!Find en destination, ingen af jer har oplevet før, pak bilen med alt jeres gode outdoor-grej og tag på roadtrip.

Hvis I har en rummelig bil, kan I smække sæderne ned og overnatte i bilen, og ellers er det aldrig for koldt til at sove i telt eller shelter, hvis bare man har nogle gode soveposer.

Det er en god idé at købe noget brænde med på vejen, så I kan lave et godt bål om aftenen – og så kan i jo også lave en lækker omgang bålmad.

Pakkeliste:

 • Soveposer
 • Madrasser/liggeunderlag
 • Evt. telt
 • Trangia
 • Varmt tøj
 • Mad, snacks og vin.
 • Pandelampe

Tip: Ejer I ikke en bil, er det super nemt at leje en bil på for eksempel GoMore.

 

En lille ekstra idé: Kig på stjerner

Mærk hvordan I kommer i kontakt med naturen og tiden, når nattehimlens fortællinger sætter gang i de helt store refleksioner. Dette er en af de anderledes dateideer, som kan blive virkelig romantisk. 

Hvordan kigger man på stjerner og hvad kan man se på nattehimlen? – There’s an app for that. 

Den gratis app hedder skyview, som med sin liveudgave kan hjælpe dig med at identificere stjernebilleder og forklare hvad du ser lige nu og her ved hjælp af dit kamera. 

Stjernehimlen for begyndere

Nattehimlen, du ser om vinteren, er anderledes, end den, du ser om sommeren.

Det er fordi jorden bevæger sig rundt om solen, og den retning vi skal kigge for at kigge væk fra solen ændre sig. Det betyder at de stjerne vi kan observere skifter i løbet af året. Dog er vi så heldige her på den nordlige halvkugle, at visse stjerner befinder sig tæt nok på den nordlige himmelpol, til at de aldrig står op eller går ned. Dem kan vi altid observere.

I vinterhalvåret er det særligt godt at kigge på stjernerne, fordi luften er mere ren og der er flere mørke timer i døgnet. Så et kig på stjernehimlen er en ekstra god idé som valentinsdate.

Her er, hvad I kan kigge efter

Karlsvognen

Karlsvognen er altid at spotte på nattehimlen i Norden og nok den nemmeste at finde som aspirerende stjernekigger. Når du først kigger på Karlsvognen, ser du nok 7 stjerner. Stjernebilledet rummer faktisk en 8. stjerne, man kan se med det blotte øje, hvis man har en godt syn. Den 8. stjerne, Alcor, befinder sig i knækket på vognstangen lige ved siden af stjernen Mizar og findes sammen i et dobbeltstjernesystem, hvor to stjerner kredser om det samme massemidtpunkt.

Fun fact: Mizar er faktisk et dobbelt dobbeltstjernesystem, så når du kigger på Mizar, altså knækket i Karlsvognen, kigger du faktisk på hele 6 stjerner.

Orion

Et af vinterhimlens stjernebilleder er Orion, som ses på den nordlige halvkugle fra december til marts. De mest tydelige stjerner du kan kigge efter for at finde Orion, er de tre stjerner, der udgør Orions bælte. Når man har fundet Orions bælte, kan man finde Orions to skuldre, skjold og fødder.

Orions venstre skulder

Der er noget særligt spændende ved stjernen Betelgeuse, som udgør Orions venstre skulder. Denne stjerne er nemlig astronomernes næste bud på en supernovaeksplosion, der kan ses med det blotte øje fra jorden. Betelgeuse er blevet til en rød superkæmpe og er ved at svulme op til 100 gange solens diameter, for til sidst at eksplodere. Du kan måske ane, at stjernen ser lidt rødlig ud? Den røde farve afspejler nemlig stjernens faldende overfladetemperatur.

Denne supernovaeksplosion vil være så kraftig, at den formentligt vil lyse jorden op med samme farve som en glødelampe, og styrken vil i den første måned kunne sammenlignes med fuldmånelys, som gradvist vil aftage. Hvis vi er så heldige at opleve dette, vil du måske kunne læse din avis om natten, i lyset fra supernovaeksplosionen. Når lyset er helt forsvundet, vil Orion have mistet sin skulder helt.

Astronomerne forudser at det kan ske når som helst – dog opererer astronomer i et lidt andet tidsspektrum, altså indenfor 0 – 100.000 år.

Tips:

 • Tag væk fra byen for at undgå lysforurening.
 • Vælg en nat uden fuldmåne og måneskin, så stjernerne ikke drukner i lys.
 • Medbring godt med tøj, en lommelærke at varme sig på og nogle gode tæpper.
 • Hvis du har en laserpointer, kan du vise hvilke stjerner du hentyder til.
 • Snacks og noget varmt at drikke er altid en god ide. 
 
 

Læs også

Dateidéer til ham og hende

Læsetid: 13 min.

Aktiviteter i vinterferien

Læsetid: 10 min.

Tid til en romantisk middag

Læsetid: 10 min.