En dag i Timm Vladimirs Køkken
Du har nok gjort det mere end én gang; åbnet lågen til køleskabet, stirret ind i det 4 grader kolde rum og lukket lågen igen. For så 5 minutter senere igen at åbne lågen, stirre ind i det 4 grader kolde rum og lukke den igen.
Åbne. Lukke. Åbne. Lukke.
Sådan kan du blive ved i lang tid og lige meget, hvor mange gange du gentager processen – åbne lukke, åbne, lukke – gror der hverken nye råvarer frem på hylderne derinde eller opstår nye idéer til, hvad der skal på menuen.
Der er det, der er. Du kan det, du kan. I hvert fald lige indtil, du har været en tur forbi Timm Vladimirs Køkken.
Du åbner køleskabet
Når Timm Vladimir åbner køleskabet hjemme i privaten, er der altid et par basisvarer, han kan tage ud. På øverste hylde står de hjemmesyltede sager lige fra det søde syltetøj lavet af sommerens bær til de salte agurker, der er perfekte på en hotdog.
Lidt længere nede ligger en ost, så en række med chilisovser, et par citroner og løg gemmer sig også et sted, og så er der selvfølgelig øl og vin.
Det lyder måske ikke af meget, men i virkeligheden er der faktisk ikke brug for mere. Ikke hver dag i hvert fald for når idéerne koger i hovedet, er det nemt at gribe citron, hvidvin og ost til en dampende risotto eller lade løg og chili mødes til en varmende, indisk curry.
Så er der ikke brug for at åbne og lukke lågen og blande køleskabets kolde klima med køkkenets varme. Så er der bare brug for enkle, gode råvarer til at lave et måltid.
Hvem er Timm Vladimir
Du kender nok Timm Vladimir som skuespiller og komiker, der i løbet af 1990’erne fik danskerne til at grine sammen med kollegaen Gordon Kennedy.
Samtidig med skuespillet dyrkede Timm Vladimir sin madglæde – en madglæde, der siden har givet ham titler som forfatter, dobbelt vinder af Masterchef og tv-vært på flere madprogrammer.
I dag har Timm Vladimir sin egen madskole, Timm Vladimirs Køkken, hvor han udbyder kurser til dig, der gerne vil lære at lave god mad derhjemme.
Du tager idéerne ud
Det er ikke kun råvarerne, Timm Vladimir åbner for, når han åbner køleskabslågen. Det er også for idéerne. For ved siden af osten ligger smagen af det franske, og når han rækker ud efter citronerne, tager han fat i smagen af Italien.
Når han vælger de enkelte elementer og tager dem med ud på køkkenbordet, tager han også brudstykker af sin madviden i brug.
Man skal faktisk lave meget mad for at kunne kombinere ting, men jeg vil gerne lære folk at lave noget basis og vise dem, at wow det er squ skægt at lave mad.
Det behøver ikke at være svært og avanceret, og mad skal ikke altid anrettes med pincet. Det kan godt serveres i den sorte gryde, som buldrende varm sættes på bordet.
Jeg vil gerne have, at folk smager på maden og tager stilling til den.
Det er den madviden, der formidles på Timm Vladimirs madskole, for her er missionen netop at lære dig, hvordan du kan lave god mad derhjemme. Derfor får du heller ikke udleveret opskrifter, når du møder op i køkkenet hos Timm Vladimir, for i stedet for at følge en opskrift til punkt og prikke handler god mad for Timm om at mærke, dufte, se og smage.
Du lukker køleskabet igen
Når råvarerne og idéerne er ude på køkkenbordet, kan du godt klappe køleskabslågen i igen. Nu er det tid til at smage og dufte, for i det øjeblik du har smagt citronernes syrlighed eller duftet til et solmodent jordbær, tager du helt automatisk stilling til de råvarer, du står med. For de skal være gode, hvis maden skal smage godt. Når du selv har hakket svampene til risottoen eller mærket tomaternes bløde skind i håndfladerne før, de endte i pastasovsen, så ved du, hvad der ligger på tallerkenen og at det, du kommer i munden, er kvalitet.
Det er det, den hjemmelavede mad kan.
Jeg tror, at alle mennesker kan smage forskel på god og dårlig kvalitet. Mad, der er hjemmelavet af gode, ordentlige råvarer, det er god mad.
God mad binder folk sammen. Både når du sætter dig ved bordet for at spise sammen med venner og familie, men også når du forbereder maden i køkkenet.
Måltidet er nemlig en forlængelse af madlavningen og selvom, det for mange er le grand final, når maden sættes på bordet, er det i forberedelsen af maden, mens det endnu simrer i gryderne, at nye ting kan udvikle sig. Smagene, duftene, relationerne, dig, mig, os. Vores forhold til mad.
Madlavning er en anden måde måde at være sammen på, som giver dig følelsen af nærvær.
Hos os skal gæsterne føle, at vi vil dem noget godt. At vi har givet dem en oplevelse af at være sammen og spise sammen. En oplevelse af, at man selv kan lave mad.
Der bliver slet ikke brug for at åbne, lukke, åbne, lukke køleskabslågen. Der bliver i stedet brug for en større tallerken for efter en aften med madskole ved Timm Vladimir, får du appetit på at gå i køkkenet.
Besøg Timm Vladimirs Køkken
Timm Vladimirs Køkken er Danmarks største kokkeskole og hvert år besøger mere end 20.000 gæster køkkenet. Du kan tage med på kurser – både som privat og med virksomheden – i Aarhus og Valby.
Hos Truestory kan du købe Timm Vladimirs madlavningskurser, og du kan se hele udvalget her.
Du laver mad i Timm Vladimirs Køkken
Når du åbner køleskabet hjemme i privaten, er det ikke sikkert, at der er syltesager på øverste hylde. Det er heller ikke sikkert, at der ligger et par citroner og et løg i grøntsagsskuffen, men måske du kan finde et par bløde gulerødder eller en krøllet kålrest, der er blevet brun i kanten?
Nej nej stop! Du skal ikke lukke lågen igen. Tag lige et kig mere i skuffen, for hvad er det, der ligger ved siden af gulerødderne? Er det ikke tippet om, at de skal i iskoldt vand for at genvinde sprødheden, så de kan bruges i en bolognese? Og osten der, kan den ikke bruges til en bechamel, der hældes over lasagnen?
Det begynder da vist at ligne noget.
Og nu du er i gang, så kan du hakke kålen og servere den som aftenens sprøde, grønne indslag. Det dufter allerede af succes. Voila, du er klar til servering.
Der var det, der var i køleskabet, men du kunne mere, end du troede. Du har nemlig været en tur forbi Timm Vladimirs Køkken.