Mørket falder tidligt på, og temperaturen er i nedadgående retning: Det er tid til julehygge i Aarhus.

Her får du 10 idéer til julehygge i Aarhus for folk i alle aldre.

 

10 idéer til julehygge i Aarhus

1. Julehygge i Tivoli Friheden

Når det nærmer sig jul, er Tivoli Friheden helt fremme med julestemning, julelys og julehygge.

Hele parken er forvandlet til et eventyrligt juleland med lys og pynt overalt. Så snart du træder ind i parken, bliver du inviteret ind i juleuniverset, når du vandrer gennem den 70 meter lange lystunnel, som bliver lyst op af 50.000 julelys (!).

Du finder også et hav af madboder og boder med sjove og skæve julegaveidéer. Og så kan I selvfølgelig hygge med alt det andet, I plejer i tivoli: forlystelser, candyfloss og en hyggelig dag sammen.

2. Jul i Den Gamle By

Jul som i gamle dage: Det er hvad Den Gamle By disker op med år efter år. På det elskede frilandsmuseum kan du opleve julen, som den blev fejret i 1864, 1927 og 1972 – og det er med karakterer fra den tid i form af skuespillerne, julegodter og julepynt, som da mor var barn.

På torvet i hjertet af Den Gamle By finder du boder med blandt andet friskbagte æbleskiver og gløgg – så selv om det er en kold dag, er der rig mulighed for at holde varmen.

Holde varmen kan I også inde i de mange huse, hvor der er pyntet op til jul i tidens ånd. Det er både spændende, smukt og lærerigt.

3. Julelys i midtbyen

Det bliver mørkt tidligt, ja. Men uden mørket ville vi ikke kunne nyde alle de smukke julelys, som Aarhus bliver klædt ud på denne tid af året.

Et af de helt store tilløbsstykker er Sallings juleudsmykning midt på Strøget. Hele varehuset bliver pakket ind som en julegave, som lyser hele butiksgaden op.

Derudover pynter Salling deres vinduer med et imponerende display af en Lego-version af Aarhus komplet med julemandens slæde, Ceres Park og Systematic tårnet.

4. Julekoncerter i byens kirker

Kirkerummene fyldes med musik i julemåneden, og det er et oplagt tidspunkt at tage et smut forbi til en koncert.

Sct. Pauls Kirke på Frederiksbjerg har årlige julekoncerter, men vær opmærksom på, at de er meget populære og bliver ofte udsolgt.

Du kan holde øje med de forskellige menigshedsblade, hvis I får dem, hvor du bor og ellers følge med på kirkernes Facebook-sider for at se, hvor du kan komme til koncert.

5. Julefrokost

Julefrokost behøver ikke betyde stort firmaarrangement med den obligatoriske og kliché-fyldte tur i kopirummet. Det kan også (og bør måske?) betyde en mulighed for at tage ud af spise sammen med dem, du har kær og forkæle jer selv med god mad.

De fleste restauranter og caféer i Aarhus har et eller andet julet på menuen, men hvis I vil have hele baduljen serveret, så finder du 3 steder herunder, hvor der er klassisk julefrokost på menuen.

3 steder med julefrokost i Aarhus

  1. Spiselauget

  2. Raadhus Kafeen

  3. Den Lille Kro

6. Juleguf på Aarhus Street Food

Madmarkedet i den gamle busgarage er et mekka for foodies – og det er ingen undtagelse til jul!

Boden Popsicle, hvor du kan købe overdådige ispinde og stykker af cheesecakes, bliver til en regulær julebod med hjemmebagte æbleskiver, honninghjerter og andre julegodter.

De andre steder i garagen kan derimod også få en pause fra julemaden, hvis du trænger til det. Du kan for eksempel sætte tænderne i caribisk barbecue-mad hos Tatashe eller hvad med en plantebaseret burger fra Plant Food?

7. Julemusik i Musikhuset

Julen ville ikke være det samme uden god julemusik. Hvis du har lyst til lidt mere end Last Christmas på radioen for 117. gang, så skal du måske overveje virkelig at mærke julen til en koncert eller forestilling for eksempel i Musikhuset.

Mellem jul og nytår kan du for eksempel opleve Den Kongelige Ballets opførsel af Nøddeknækkeren. George Balanchines populære ballet har siden 1954 fortryllet børn og voksne verden over – og i Musikhuset kan du selvfølgelig også opleve den julede og smukke ballet.

8. Julemarkeder i Smilets By

Er det rigtig jul, før du har gået en tur i byen, duftet til brændte mandler og kigget i de små træhytter med alverdens (julede) sager?
 
I Den Gamle By kan du komme til julemarked, der dufter af gamle dage – og selvfølgelig kan du få gjort nogle af julegaveindkøbene også.
 
I midtbyen støder du også på de små hytter, for eksempel ved Magasin, hvor du kan finde alt fra julepynt til tykke, hyggelige, strikkede strømper og lækkert juleguf til den – forhåbentligt – kolde gåtur.

9. Med tur med Juldamperen

Tag med Aarhus Sail Event på havnerundfart og få en unik juleoplevelse.

Juldamperen sejler hele november og december fra Dokk1, hvor du er garanteret masser af julehygge.

Du kommer på en times guidet havnerundfart med fortællinger om byens historie og udvikling oplevet fra vandet.

Turen går blandt andet forbi Toldboden, DOKK1, Mellemarmen, Basin 7, Aarhus Ø og videre ind i den gamle lystbådehavn.

Ombord kan du selvfølgelig nyde turen til julemusik og købe glögg og æbleskiver, varm kakao eller hvad du ellers har lyst til.

10. Julevæsner på Moesgaard Museum

Du kan opleve julens mørke væsner fire lørdage op til jul på Moesgaard Museum.

Museet skriver selv:

“Hvert år omkring juletid står porten mellem menneskenes og julens verden åben, og nogle af de mørke væsner sniger sig ud af mørket og ind i Moesgaards udstillinger.”

Det er blandt andre skabninger som Krampus, Julekatten, Turon og Fader Frost, som bevæger sig rundt på museet, hvor de er ledsaget af væsenvogterne, der hjælper gæsterne med at forstå væsnerne og deres betydning.

Oplev væsnerne fra kl. 13.00 – 17.00 den 27. november,  4. december, 11. december og 18. december.