Ophold i fængslet – en nat på museet
24. juli 2017 af Lina Fogh-Petersen i Ophold, ViGlemmerDetAldrig
Har du nogensinde tænkt på, hvordan det må være at overnatte i et fængsel? Lina fra kundeservice har undersøgt det – hun har nemlig testet vores Ophold i Fængslet. Læs mere her.
Mit ophold i Fængslet
Når man nærmer sig Horsens, dukker Statsfængslet op i horisonten som et stort slot på en bakke. Det ser imponerende ud, som det ligger der udenfor byen og har huset så mange forskellige mennesker.
Jeg skal overnatte i Horsens Statsfængsel, og det er spændende, men jeg er også lidt betænkelig. Det har trods alt været en fængsel. Hvor meget mærker man mon til det?
En følelse af klaustrofobi slår imod mig, da jeg går ind ad døren i den celle, hvor jeg skal tilbringe natten. Først tænker jeg, at døren i hvert fald skal stå åben hele tiden! Det næste, der slår mig, er, at her har nogen boet. Det her har været nogens hjem.
Vi befinder os i den gamle sygefløj i Horsens Gamle Statsfængsel. Fængslet blev lukket ned i 2006. Der havde det været i brug siden 1853 – altså 153 år. Der har gået et utal af mennesker på gangene. Mange skæbner. Her har de haft deres liv og hverdag, men, til forskel fra mig, så har de ikke kunnet gå ud ad døren, når de havde lyst, og ikke mindst: forlade etablissementet.
Småt, men godt
Cellen er sparsomt indrettet. Der er ingen luksus udover gode madrasser og en dejlig blød badekåbe. Men her er rent og pænt og ligeså stille vænner man sig til de sparsomme kvadratmeter. På væggene hænger der en planche med billeder af genstande, som cellens tidligere beboer havde slugt og efterfølgende fået opereret ud, og jeg tænker, at hvis man er desperat nok til at sluge en kniv og en sengefjæder for at komme herfra, så har man nok mildest talt ikke været begejstret for fængselstilværelsen. Der hænger også et gammelt fængselsreglement fra 1921 med regler for, hvornår man fx skal give besked, hvis man ønsker at tale med en præst eller hvis man har behov for lægehjælp.
Med overnatningen følger en indgangsbillet til fængslets museum. Jeg har været på mange museer i tidens løb, men få med en så omfattende og imponerende udstilling som Horsens Fængsel har. Udstillingen kombinerer den fysiske oplevelse af at gå rundt i fængslets gange og celler med masser af information fra de mange skærme, der er sat op. Man får inblik i fangernes hverdag både i cellen og på arbejdet, man ser lægeklinikken og besøgsrum, man kan læse om, hvad fangerne fik serveret, og hvor meget madbudgettet var pr. Indsat pr. dag. Og ikke mindst får man en oplevelse af hele fængslets historie, og hvordan tiden er gået indenfor murene.
Noget af det, der gør mest indtryk på mig, er historien om fange Carl August Lorentzen, som flygtede juleaften 1949, efter at have gravet en tunnel fra sin celle og ud i friheden. I museets kælder er noget af hans tunnel rekonstrueret, og det går virkelig op for en, hvilken tålmodighed og intelligens der ligger bag sådan en opgave.
Museet er en stor oplevelse, og jeg får lyst til at vende tilbage en anden gang og deltage i rundvisningen med en guide, som kan fortælle mere.
I sygefløjen, nu også kaldet Sleep in, er der indrettet et køkken, hvor man kan lave mad, og hvor personalet fra Cafè Lorentzen sætter morgenmadskurven til dagen efter. Også køkkenet bærer præg af sparsom indretning og tremmerne for vinduerne, som nu godt nok mere er for syns skyld, minder en om, at man ikke er på hotel, men det hører med til oplevelsen og der er noget meget troværdigt over det.
På et normalt hotelophold ville man måske afslutte dagen med at se tv, men det er der ikke mulighed for her. Selvfølgelig ikke! For det er jo et fængsel. Der er en radio installeret i alle celler. Fanger har bl.a. skjult mobiltelefoner inde i de radioer i tidens løb. Det virker underligt at skulle afbryde stilheden med musik og fjernsynet er ikke savnet.
Da det bliver tid til at kravle i køjen, er den klaustrofobiske følelse forsvundet, og døren bliver lukket alligevel. Måske vænner man sig til de få kvadratmeter hurtigere, end jeg havde troet? På den anden side kan min enkelte, frivillige overnatning her aldrig sammenlignes med at skulle betragte cellen som ens hjem.
Vi vågner veludhvilede om morgenen. Cellens interiør er måske nok sparsomt, men madrasserne er der altså ingenting i vejen med. I køleskabet i køkkenet står morgenmaden klar i en kurv. Der er juice, mælk, pålæg og brød og der er mulighed for at lave kaffe og te. Enkel morgenmadsservering, men der er det, man har brug for, og den runder vores besøg i Horsens gamle Statsfængsel af på en måde, så jeg står tilbage med en oplevelse af, at der er lagt kræfter og planlægning bag oplevelsen Ophold i fængslet.