Kaffe er meget mere end en koffeinholdig morgendrik. Det kan være en hobby, og for Esben Piper fra La Cabra i Aarhus er det en passion og en livsstil. Det kan mærkes lige fra det tidspunkt, man træder ind i den lille kaffebutik, der ligger midt i det århusianske Latinerkvarter.

Kaffe er ikke bare kaffe

Mørket er ved at falde på, da kurset begynder, og de sidste kunder har lige forladt lokalet. Vi er tre personer på kurset i aften, så det giver jo bare mere træningstid per person – fedt! Esben, der er en af ejerne af La Cabra, byder velkommen og sætter Bon Ivers nyeste album på pladespilleren i hjørnet. Herefter spørger han ind til vores erfaring med kaffe. Vi tøver lidt, for godt nok har vi da drukket kaffe, men det har jo ikke været meget andet end en opkvikker en lang eftermiddag på kontoret eller som en kompagnon til aftenlæsningen i sofaen.

Jeg prøver at fortælle, at jeg da har leget lidt med espressolavning og i den forbindelse mælkeskumning, men fandt hurtigt ud af, at især mælk var et fy-ord i forbindelse med kaffebrygning. Konklusionen måtte derfor være, at ingen af os havde erfaring med kaffebrygning og (især) kaffesmagning.

Kan du smage brombærrene?

Kursets første del består af en såkaldt cupping, som er en metode til at smage kaffens rå smag, og som er den måde, man udvælger kaffen på plantagerne. Her blandes kaffen direkte med vandet, og der foregår altså ingen filtrering. Selve smagningen foregår ved, at vi tager en smule kaffe op på en ske og nærmest suger det ind i munden. Det gør vi, for at få kaffen til at ramme alle smagsreceptorerne i munden, så vi får den fulde smag. Det er lidt ligesom en vinsmagning, bortset fra at vi gerne må køre hjem – og endda uden fare for at falde i søvn.

Vi gennemgår 6 forskellige kaffe, og får forklaret de forskellige smagsnuancer. Aldrig før havde jeg troet, at der var så stor forskel på kaffe, og selvom jeg ikke helt kunne adskille brombær og jordbær var nuancerne tydelige. Det kan måske godt virke som kongens nye klæder, men Esben havde sørget for at det var en blindtest, og vi var faktisk alle i stand til at udpege flokkens sorte får, nemlig ”premium”-kaffen fra Føtex.

Aeropress – ”picnicbrygningen”

På kurset skulle vi lære at brygge kaffe på to forskellige måder. Den første metode var en aeropress. Det er en slags kompakt stempelkande, der koster et par hundrede kroner og er perfekt, hvis du kun vil lave en enkelt kop og ikke nødvendigvis skal brygge kaffe til hele kontoret.

 

Efter en smule ekstraktionsteori, hvor vi lærte lidt om, hvordan vandet optager kaffen, fik vi lov til at komme i gang med noget hands on kaffebrygning. Det var vigtigt. at vandet ikke stod for længe, før vi hældte det på kaffen, for temperaturen måtte jo helst ikke komme under de 96-98 grader, der er det bedste til kaffebrygning. Og her er 30 sekunder altså for længe, så det siger jo lidt om hvor meget, fyrene hos La Cabra går op i deres kaffe.

Jeg vil ikke prøve at gengive det praktiske i at brygge med en aeropress, men efter hver brygning smagte vi på kaffen og sammenlignede med de andre i forhold til bryggetid, hvor fint bønnerne var kværnet, og hvor meget vi rørte rundt i kaffen. Det var vildt, hvor tydeligt der var forskel på farven og smagen. Selvom jeg ikke heeelt havde styr på forskellen på bitter og sur, havde jeg da en nogenlunde idé om, hvad der adskilte de forskellige bryg fra hinanden.

Glem alt om V6 eller V12, her hedder det V60

Tredje del af aftenens kursus går ud på at brygge kaffe med en lille tragt. Tragten kaldes formelt set for en V60’er, og er igen en fantastisk måde at brygge en enkelt kop kaffe på. Den er lidt hurtigere og lidt mindre omstændig end aeropressen, hvilket gør den ideel til morgenkaffen. Her smider du bare et lille filter i efterfulgt af noget friskkværnet kaffe og topper af med lidt vand (96-98 grader varmt!) og voilà, din kaffe er klar.

Igen vil jeg ikke gå i detaljerne med den praktiske del af brygningen, men ellers er historien den samme. Det er faktisk utroligt, hvor stor forskel bare en lille ændring kan gøre. Det samme er tilfældet med kaffen. Ligesom i cuppingen var der her tydelig forskel på nuancerne.

Er det så noget for mig?

Hvis du gerne vil lære at lave bedre kaffe uden at skulle investere en formue, er kurset helt sikkert noget for dig. Hvis du vil gøre brug af de forskellige teknikker, du lærer om på kurset, kan du komme i gang for under 500 kroner. Udstyret er endda transportabelt, så du kan tage det med på arbejde og også lave formiddags-, frokost- og eftermiddagskaffen, før du tager hjem og laver aftenkaffen.

Hvis du allerede har enten en aeropress eller en V60 (hvilket var tilfældet for mig selv), kan jeg garantere, at du får meget mere ud af udstyret efter kurset. Så uanset om du er ny i gamet eller allerede har leget lidt med bryggemetoder, vil jeg helt sikkert anbefale kurset til alle med interesse for god kaffe.

 

Læs også