Nordtyskland er et skønt mål for en weekendtur. Med en praktisk belligenhed lige syd for grænsen er det muligt at komme hertil på blot få timers køretur. Der er masser af skønne oplevelser, og så er der ofte et ganske fordelagtigt prisniveau set i forhold til de danske priser. 

I Nordtyskland er der ikke langt mellem de forskellige oplevelser, og du kan derfor uden det store besvær komme fra de botniske haver i Kiel til shoppingmekka i Hamborg. Her får du en guide, til hvad du kan opleve af kultur, aktiviteter, restaurantbesøg og meget mere når du besøger det nordtyske.

5 populære Nordtyske byer

  • Hamborg

  • Lübeck

  • Flensborg

  • Kiel

  • Neumünster

 

Familieoplevelser

Copyright: HANSA-PARK Freizeit- und Familienpark GmbH & Co. KG
Heidepark

Heidepark

Skal du have sus i maven, så er Heidepark det rigtige valg. Med en rutsjebane-gennemsnitsfart på omkring 105 km/t er du sikret at blive blæst bagover. Heidepark er Nordtysklands største forlyselsespark og huser mere end 60 forlystelser og attraktioner – alt fra Gurli Gris land, verdens hurtigste og stejleste trærutsjebane til frit fald i Scream. Alt dette gør dig sikkert allerede helt forpustet, men bare rolig! Heide Park har op til flere restauranter, hvor du kan slappe af, få slukket tørsten og nyde et dejligt måltid mad. 

Hansapark

Hansapark er et must for børnefamilier! Den nordtyske park er nemlig fyldt med forlystelser for både store og små. I din færden rundt i parken, kommer du på besøg i et væld af verdener – alt fra eventyrland, hvor magien sker til Bonanza-City, hvor guldgraverne regerer. Så hvis der gemmer sig en lille opdagelsesrejsende i din familie, er de elleve fortryllende verdener klar til at blive opdaget. Men uden mad og drikke dur helten ikke, som man siger, derfor er det selvfølgelig også muligt at spise i parken.

Ladelund naturbad

Hvis du besøger Ladelund naturbad i Nordtyskland, bliver du taget med helt ud i naturen. Den “naturlige pool” er to forbundne søer, der er indrammet af træer og et smukt landskab. Stedet byder på et stort solbadningsområde, beachvolleybane og ikke mindst en fantastisk sø, hvor det er muligt at plaske rundt og springe fra vipper. Det er et oplagt sted for både store og små. Et lille tip til en varm sommeraften – medbring din egen grill, køb eventuelt pomfritter i kiosken og nyd din aftensmad i skønne omgivelser.

Du kan også prøve...

Der gemmer sig mange flere familieoplevelser i Nordtyskland.
Vi anbefaler også forlystelsesparken Tolk Schau. Parken ligger placeret i et naturområde fyldt med forlystelser, hvor de små kan være med. Helt specielt for parken er, at du kan møde 100 livagtige dinosaurer-modeller i original størrelse.
Men hvis du er mere til fart under fødderne, burde hele familien besøge Alpincenter Hamburg-Wittenburg. Der har de nemlig skaffet alperne til Nordtyskland. På deres indendørs pister er der førsteklasses sneforhold året rundt. Det er både for nybegynderen og den garvede.
Efter et besøg i det tyske, slår de fleste forbi grænsebutikkerne, så hvorfor ikke slå to fluer med et smæk. Besøg Scandinavian Park – et stort grænse center og slip børnene fri i Mr. Scandis Funpark, hvor de kan klatre, hoppe på trampoliner og meget mere.

 

Shopping muligheder

Hamborg
Sylt

OBS: Butikkerne i Nordtyskland er lukket om søndagen.

Shoppingmuligheder på Sylt

Hvis du har planer om at besøge den turistprægede ø Sylt, som er en af de største nordfrisiske øer i det nordlige Tyskland, er der stor chance for at dit dankort bliver glødende. Her er der nemlig rig mulighed for shopping. Der findes flere steder på øen, hvor du kan slå dig løs. Keitum er, udover Kampen, kendt som det mest eksklusive shopping sted på øen, hvor man kan finde mærker som Ralf Lauren og Loro Piana. Det er også muligt at udforske de mindre gader, hvor du finder håndværk, gallerier, bøger og smykker. På Sylt er det også værd at nævne Westerland, som er et shopping sted for alle. Der vil du finde små lokale specialbutikker samt større kendte modebutikker. Hvis du i stedet vælger at besøge List, finder du på havnen en stor tøndehal, hvor der ligger flere små butikker med Gosch-produkter og meget mere. Er du på udkig efter et storcentre kan du på øen finde H.B. Jensens Sylt, som er øens ældste stormagasin, hvor du både kan købe mode og teknologi.

Outlet i Neümunster

Tyskland har en masse gode outlets, og det er i Nordtyskland at du kan finde Neümunster outlet, som er meget populært blandt danskerne. Og det er med god grund! Neümunster outlet er et stort shopping center, med et hav af forskellige butikker. Her finder du både mærker som Hugo Boss, Diesel, Hunkemöller, ONLY, Nike, Le Creuset, Levi’s og mange flere. Prisklassen spænder bredt, men en ting er helt sikkert – i Neümunster outlet kan der være mange penge at spare. Du kan derfor shoppe amok og få en masse fede mærker med hjem uden at betale overpris.  

Shopping i Hamborg

I Hamborg er der rig mulighed for at slå sig løs i shopping-verdenen på alle fronter. Og psst… Det er en del billigere at shoppe amok i Hamborg end i Danmark, så du kan bare lade kortet gløde. I centrum finder du alle Highstreet kæderne, du kender. Men hvis du begiver dig ned langs de små gader, møder du unikke modebutikker, hvor ejeren har sat sit præg på udvalget. Er du dog mere til den flippede og funky stil, så skal du gå på opdagelse i bydelen Schanze og Karoviertel, hvor du også kan finde en masse fine interiørbutikker.

Du kan også prøve...

I Nordtyskland findes der mange shoppingmuligheder. Hvis du rejser til Tyskland via Rødby-Putgarden-forbindelsen, er det opdagt at lægge vejen forbi Kiels kæmpe-outlets. Byen byder dog ikke kun på fede outlets, men også en masse andre gode shoppingmuligheder. Her kan du blandt andet finde Sophienhof, et center med fokus på modetøj og over 120 forskellige butikker og Holstenstraße, en hyggelig gågade med masser af små spændende specialbutikker og cafeer – og meget, meget mere.
Vil du udforske shoppingverdenen i Nordtyskland, er Flensborg også et besøg værd. Her kan du slå dig løs i alle Highstreet butikkerne, eller du kan bevæge dig ned af byens små gader og finde små unikke og lokale butikker.

 

Ophold i Nordtyskland

 

Spisesteder & barer

Fresh inn, Flensborg
Reeperbahn, Hamborg

Reeperbahn

Når du er i Hamborg, er det et must at besøge Reeperbahn, som er en 930 meter gade med museer, caféer, familieaktiviteter og et sprudlende natteliv. Tag ind på barerne og nyd en god cocktail eller et par tyske øl, mens du oplever de absolut livligste omgivelser. En af de ting nordtyske Reeperbahn nok er mest kendt for er “Red Light District”. Hvis du lægger et besøg forbi her, vil du blive mødt at letpåklædte kvinder og et vildt natteliv med musik, dans og alkohol. Reeberbahn har meget at byde på, og er du interesseret i udforske området nærmere, kan du tage på en guidet tur og lære meget mere.

Fresh inn

Er du til sund og instagram-venlig mad, så skal du slå et smut forbi Fresh inn i Flensborg. Her byder menukortet på friske, bæredygtige lækkerier. Hvis du er veganer eller vegetar, er det helt sikkert også et sted for dig! Nyd en friskpresset juice til din acai bowl, eller måske en chicken bowl. Hvis den søde tand skal tilfredsstilles, kan det også klars. Vælg mellem cupcakes, vegansk is, apple pie og hvad hjertet ellers begærer, mens baristaen tryller en af deres kaffespecialiteter frem til dig. Psst.. tjek deres instagram ud – her kan du ikke undgå at blive fristet. 

Kai3 restaurant

Er du til mad med kvalitet? Så bør gourmetrestauranten KAI3 i Nordtyskland være på din MAD-TO-DO liste. Der er ikke et øje tørt, når du modtager de mange fine retter. Særligt udvalgte råvarer fra Nordtyskland og Skandinavien, er med til at skabe rammerne om overraskende kombinationer. KAI3 køkkenet sammensætter nemlig nye og gamle, kendte og ukendte ingredienser, som man nødvendigvis ikke mener harmonisere sammen ved første øjekast. Tjek stedet ud og find ud af, om du synes restauranten fortjener sin michelinstjerne.

Du kan også prøve...

Der findes utallige barer og spisesteder i Nordtyskland, men en af dem, vi synes, du bør besøge, er brasseriet og baren “Die Bank.” Det er, som navnet nok antyder, en gammel bank. De over 6 meter høje lofter, kæmpe søjler og walk-in pengeskabe giver dig fornemmelsen af historien, der ligger bag. Hvis du efter efter din middag ikke tager drinksene i “Banken,” forslår vi, at du går videre til “Bar 1910”, som ligger i hotel Reichshof Hamborg. Her behøver man ikke være gæst for at ligge et besøg forbi. Den stemningsfulde bar giver dig følelsens af at flyve tilbage i 20’erne, når der bliver serveret klassiske cocktails over baren – dog uden cigaretterne.

 

Naturoplevelser

Helgoland
Hallig Hooge

Helgoland

Hvis du elsker naturen, burde du i Nordtyskland besøge øen Helgoland, som er kendt for sin rene luft. Her kan du også finde Lange Anna, som er et berømt fænomen på øen, der rager 47 meter op af vandet og består af rødt sandsten. Mens du nyder udsigten ud over Lange Anna, kan du opleve ynglende havfugle. Helgoland er opdelt i højland og lavland, som betyder, du kan gå hele 200 trin op til højlandsdelen …dog er det også muligt at tage elevatoren – heldigvis. På toppen kan du, udover at nyde udsigten også besøge fyrtårnet. Et fyrtårn der stadig er i brug, og den eneste bygning, der har overlevet 2. Verdenskrig på øen. Det er også muligt at lægge den lille ø Düne et visit, som ikke ligger langt fra Helgoland. Der kan du opleve gråsæler og spættede sæler. Øen har tilmed to vidunderlige hvide sandstrande, hvor du kan bade fra.  

Hallig Hooge

Hallig Hooge er også en ø, der er et besøg værd. Det er en vadehavs ø uden diger. Dog har de fleste halliger sommerdiger nu. Det betyder også, at de årlige stormfloder er et livsvilkår for beboerne på øen, hvilket er grunden til at husene er bygget op på varfter, altså store jordvolde. De ca. 120 fastboende på øen har kun få meter privat jord rundt om deres huse, mens resten af øen er fællesareal, som gør at naturen er helt speciel. Af oplevelser kan du på den nortyske ø se Johanneskirken, som har stråtag og sand på gulvet, så vandet kan løbe væk efter oversvømmelse samt halligmusset, der har udstillinger om halligelivets kultur og historie. På Hansværft er der udstillinger om Nationalparken Vadehavet og halligernes plante- og dyreliv. Der findes også en stormflodsbiograf, som viser en dokumentarfilm om halligernes oversvømmelser.  

Kiels botaniske haver

Hvis du er træt af by-trummerum, er en tur i Kiels gamle botaniske haver er stor anbefaling. Gå på stierne mellem damme og de over 280 plantearter, mens du nyder roen og de utallige smukke indtryk. Du bør specielt besøge den flotte botaniske have i universitetshaven. Den er delt op i Europa, Amerika, Asien og flere mindre områder. Det er et stort væksthus, hvor klimaet er tilpasset de helt særlige planter, der befinder sig der. Hvad endnu bedre er, så er der gratis entre i haverne og væksthusene. En ide kunne også være at pakke picnickurven og sidde og spise i en af parkernes fantastiske natur.

Du kan også prøve...

Hvis du er en ægte naturelsker eller bare holder af den friske luft, burde du opleve marsken og vadehavet fra den tyske side. Landet er helt fladt, så du vil opleve en flere kilometer lang udsigt, hvor kun digerne rager op i luften.
Eller hvordan lyder det at opleve en, fire eller flere storke? Vi er heldige, hvis vi oplever en stork, men hvis du besøger Bergen, har du måske mulighed for at opleve mere end bare en af slagsen. Den lille by i Nordtyskland er nemlig kendt for sine mange storke, og er du interesseret i at vide mere om fuglene, kan du også besøge byens Storke museum.
Er du nær Hamborg, bør du gå en tur omkring enten den ene eller begge Alster-søer, som giver et smukt syn. Det tager omkring tre timer at komme hele vejen rundt om søerne, hvor du går langs cafeer og restauranter.
Hvis du befinder dig i nærheden af den dansk/tyske grænse, bør du også besøge Rømø. Der vil du opleve en helt fantastisk natur. Du kan både tage på østersafari, hvor du går på jagt efter de lækre delikatesser eller opleve sort sol med Sort Safari. Et imponerende naturfænomen, hvor stærene danser over himlen.  

 

Kulturelle & historiske oplevelser

Lübeck
Hamburg Kunsthalle

Besøg Lübeck

Et besøg i Lübeck er et besøg i fortiden. Den nordtyske by gemmer nemlig på mange historiske bygninger som rådhuset, slotsklosteret, Marienkirche og Helligånshospitalet og mere til. Lübeck byder også på et hav af museer og én af dem er Holstentor Museum, som har udstillinger af kulturgenstande fra det gamle Lübeck og en beskrivelse af byens udvikling. Du kan næsten ikke undgå at lægge mærke til det populære museum, for det er nemlig den berømte Holstentor, der huser museet. Den kendte bygning afgrænser Lübeck mod vest og ses i dag på de tyske 2-euro mønter fra 2006. Helt sikkert et besøg værd til dig, der elsker historien. 

Ubåden U-995 i Kiel

Er du også interesseret i 2. Verdenskrig, så er Ubåden U-995 i Nordtyskland måske lige noget for dig. Det er nemlig den eneste tyske U-båd fra 2. Verdenskrig, med muligheden for at komme ind i. Her vil du få et indblik i, hvordan livet ombord på U-995 var. Hvordan 55 mand levede under klaustrofobiske forhold, delte køjer med torpedoer og madvarer og havde kun to små toiletter, der kun kunne bruges i 25 m dybde. Ved U-995 ligger også et 86 meter højt tårn, som er Laboes store mindemærke. I tårnet er skibene udhugget i betonvæggene og antallet af druknede sømænd hyldes herpå. På besøg hos den gamle U-995 bliver fortiden levende, og du vil opleve en vigtig del af historien.

Hamburger kunsthalle

I Hamborg ligger Kunsthalle-museet, som tiltrækker mange gæster – både på grund af museets smukke arkitektoniske udseende, men også på grund af de uvurderlige kunstsamlinger. Kunsthalle har nemlig meget at byde på, og deres permanente samling dækker hele syv århundredes kunsthistorier. Hamburg Kunsthalle har tilmed modtaget international anerkendelse for er deres særudstillinger, som blandt andet omfatter udstillinger med Emil Noldes liv, nordiske malerier fra Ordrupgaards samling samt video- og medieprojekter. Hvis du er til moderne kunst, er museet, med sin omfattende moderne kunstsamling, lige noget for dig. 

Du kan også prøve...

Havnerundfart er et must for mange, når de er i Hamborg. Med de mange kanaler og floder der findes i byen er Hamborg også kendt som Nordeuropas svar på Venedig. Der er derfor rig mulighed for at opleve byen fra vandet, samtidig med at du kan høre interessante fortællinger om byen. Hvis du nu er i byen, burde du også slå et smut forbi Rådhuset i Hamborg, som er byens største vartegn. Her kan du komme på rundvisning og opleve den fantastiske bygning indefra. Livet uden for bygningen er dog også en oplevelse i sig selv. Der sker nemlig altid noget – lige fra fest og koncerter til optog og markeder.

Med forhenværende uenigheder omkring den dansk-tyske grænse, kan man i dag finde et mindretal på omkring 50.000 dansksindede personer i Sydslesvig. Helt oppe i Nordtyskland, lige syd for grænsen, kan du derfor besøge danske folkekirker. En af disse er Helligåndskirken i Flensborg, som betragtes som det danske mindretals hovedkirke. En populær kirke med en spændende historie, som også gemmer på Bjørn Nørgaards kirkekunst.

 

Julemarkeder i Nordtyskland

Hamborg Julemarked

Hamborg julemarked

Hvis du besøger Hamborg i december, vil du være omringet af hyggelige juleboder. Så frygt ej, du skal nok finde en glühwein-bod! Du vil også kunne finde en hel gade med legetøj fra hele verden. Julemarkedet foran Rathaus gemmer på endnu flere boder med julelækkerier, men også gamle hestevogne, et kæmpe juletræ, en gammel karrusel og lirekasser, der sørger for at julestemningen bliver fuldendt. Måske er I også så heldige at opleve julemanden, der flyver ind over rådhuspladsen. Chancerne er i hvert fald store, da han flyver hver anden time i tidsrummet 16.00 – 20.00. 

Flensborg julemarked

Du er ikke i tvivl om, at det er jul, når du i december måned går gennem det gamle bydel i Flensborg. Der er nemlig pyntet op efter alle kunstens regler med en masse lysudsmykninger, juleboder og pyntede husfacader, som tilføjer ekstra julestemning. Mens du går mellem duften af brændte mandler og bagte æbler, bør du også slå et smut forbi “Verdens mindste bardisk,” hvor den berømte Tallin-puch udskænkes i mange forskellige varianter.   

Lübeck julemarked

Den gamle by, som Lübeck er, skaber rammerne for en charmerende, hyggelig julestemning. Byen byder på utallige juleboder, julelys og pyntede juletræer, som tryller julestemningen frem i dig. I juleboderne gemmer sig alt fra tekstiler og trævarer til keramik og nisser …Og selvfølgelig også glühnwein, brændte mandler og hvad der ellers høre et julemarked til af lækkerier. Julemarkedet byder dog ikke kun på boder og en hyggelig atmosfære, men også aktiviteter for hele familien, julekoncerter og meget mere. 

Du kan også prøve...

Duften af brændte mandler spreder sig, folk sipper til deres glühnwein og alle gader og stræder er lyst op af overdådige juleudsmykninger. Der er ikke mange, der kan følge med Tyskland, når det kommer til julemarkeder – og der er mange af dem! I Kiel kan du hvert år finde flere forskellige julemarkeder, som alle har det til fælles at udsmykning, lys og boder sammen danner ramme om en fortryllende juleverden. Kiel har noget til enhver smag, så om du er til ældre og traditionelle julemarkeder, romatiske og nordiske julemarkeder eller til julehygge og alpefest, så kan du finde det i Kiel. Går vi en smule længere ned i landet kan vi heller ikke komme udenom de mange julemarkeder i Berlin. Berlin er julemarkedernes hovestad, hvor du finder både markeder, forlystelser, spektakulære udsmykninger og juleaktiviteter i lange baner.

 

Læs mere om oplevelser i Nordtyskland