Alt om kaffe
Barista kursus og kaffesmagning
Barista kursus – lyder det som noget for dig? Så er vi sikre på, at du er lige så vild med kaffe som os. Kom med på en rejse i mokkaens verden og bliv klogere på kaffens historie, kaffebønners ristning og meget andet med fokus på den sorte drik.
Har du lyst til at lære om, hvordan man brygger en rigtig god kop kaffe? Hvordan du rister dine egne bønner, får en perfekt crema på toppen eller fikser et lille hjerte i mælkeskummet på toppen af en latte?
Så tag et kig nederst på siden, hvor vi har samlet baristakurser og kaffekurser til dig, der ikke kan nøjes med instant coffee.
Kaffens historie
Hvor kaffen egentlig stammer fra, er usikkert, men man mener, at den har sin oprindelse i provinsen Kaffa i Etiopien.
Historien fortæller, at en gedehyrde havde lagt mærke til, hvordan hans dyr blev mere friske, når de spiste af et særligt træ. Efter sigende skulle hyrden have taget bærrene fra træet med hjem, hvorfra kaffen altså skulle være blevet udviklet.
Kaffen til Europa
Rygtet om kaffebønnerne spredte sig, men først i løbet af 1600-tallet kom kaffen til Europa.
I løbet af 1660’erne begyndte de første kopper sort kaffe at blive skænket i Danmark. Det var dog ikke kærlighed ved første slurk for danskerne, der var vant til te og sød vin, og mente, at kaffen var for bitter.
Efterhånden begyndte de danske smagsløg dog at vænne sig til kaffesmagen, og selvom vi i dag betragter kaffe som allemandseje, var den kun forbeholdt de allerrigeste i 1660’erne. Kaffen var nemlig en importvare, og derfor var det en temmelig dyr luksus, som ikke mange havde råd til.
Hvordan drikker du din kaffe?
I dag er kaffen en vigtig del af den danske kultur, og vi er gode til at ”mødes over en kop kaffe” både privat og i forbindelse med vores arbejde.
Med kaffens popularitet er der selvfølgelig også kommet en del kaffevarianter på caféernes drikkekort, og hvis ikke du er kaffe-connoisseur, skal du holde tungen lige i munden, når du går ind på en kaffebar: espresso, macchiato, cappuccino, americano… Ja, der er nok at vælge imellem.
Danskerne er meget inspirerede af den italienske kaffekultur, hvor mælk og sukker i forskellige mængder er en del af kaffeoplevelsen.
Populære kopper kaffe
-
Espresso
Espressoen er den lille, stærke kaffe. Den serveres som et sort shot, der nogle gange tilsættes en lille smule sukker for at tage den værste bitterhed. -
Macchiato
Macchiatoen er en varm kop mælk med en lille smule espresso i, og er du først lige ved at lære at elske smagen af kaffe, kan du roligt bestille en macchiato. -
Cappuccino
Cappuccino består af 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og en 1/3 mælkeskum. Den har en cremet konsistens og en mild kaffesmag, der ikke overdøves af mælken. -
Americano
Americano er det tætteste, du kommer på den filterkaffe, du selv laver hjemme. En americano består af en espresso med en smule meget varmt vand i.
Få styr på bønnerne
Når du skal til at lave en kop kaffe derhjemme, er den første duft, du møder, duften af kaffebønnerne. Det er en helt særlig duft, men faktisk dufter og smager de grønne kaffebønner slet ikke, som den duft du bliver mødt af, når du åbner kaffeposen.
Smagen af kaffe udvikler sig først under ristningen, og derfor er netop ristningen afgørende for kaffeentusiasterne, fordi indflydelsen på, hvordan kaffen skal smage, allerede starter der.
Ristningen er dog ikke det eneste, der giver kaffebønnerne smag. Jordbundsforhold, sol, regn, blæst og selvfølgelig kaffebønnens sort betyder også noget for den færdige kop.
Brightness in Coffee er La Cabras kaffefilosofi. Du kan læse mere om baristakursus hos La Cabra længere nede på siden.
Der skelnes altid mellem forskellige ristningsgrader af kaffebønnerne, og når du først begynder at gå i dybden med kaffenørderiet, vil du opdage, hvor stor betydning ristningen af kaffebønnerne har for den færdige kop kaffe. Den lyse ristning kaldes kanelristning, mellemristningen kaldes American Roast og den mørkeste ristning, en espressoristning, kaldes Italien Roast.
Kaffenørderi
Hos Kaffeteriet i Silkeborg, La Cabra i Aarhus og The Coffee Collective i København tager de dig med ind i kaffens verden på kaffekursus. Baristaer står klar til at vise dig, hvordan du brygger en god kop kaffe, og der bliver gennemgået flere bryggemetoder. Men der skal brygges i hånden! For baristaerne er nemlig enige om, at kaffebrygning er et håndværk og, at der skal drikkes mange kopper kaffe, før du finder den bryggemetode og den kaffebønne, du mener, er den bedste.
Hos La Cabra og The Coffee Collective er kaffesmagning – eller ”cupping” som det kaldes med et fagudtryk – også en del af kaffekurset og her smages forskellige kaffesorter, kvaliteter og typer af kaffe op mod hinanden. Et kaffekursus giver dig en god basisviden, som du kan tage med hjem og eksperimentere ud fra.
Har I ikke noget te?
Det kan jo være, at du har det lige som Sting, der i sangen ”Englishman in New York” synger om, hvor svært det er, at få en kop te i den kaffeelskende by New York. Derfor har vi selvfølgelig en tesmagning, som er for dig, der ikke helt kan forstå hypen omkring hjemmeristede bønner.
Du kan også forkæle dig selv eller en, du holder af, med en afternoon tea – for eksempel på Café Royal i København.