Morgenerne bliver lysere, fuglene kvidrer og krokuserne titter frem alle steder. Det betyder, at foråret for alvor er over os. Med foråret kommer påsken, og det er for mange lig med påskeferie. 

Påskeferien kan igen i år blive fyldt med aktiviteter for hele familien, men det kan være svært at finde ud af, hvad man skal lave i påsken. Er det udendørs aktiviteter, kreative DIY-projekter eller tid i køkkenet med hele familien, der lokker?

Uanset hvad I er til, er vi sikre på, at vi har en idé til påskeaktiviteter og oplevelser, som kan få hele familien i påskehumør. 

 
 

Oplevelser i påsken for hele familien

Der er ingen tvivl om at de små aktiviteter som påskejagt eller gækkebreve er super sjove at bruge noget af påsken på, men hvad bringer familien tættere og børnenes smil større end at tage på en sjov oplevelse for hele familien?

Det behøver ikke at være mega dyrt for at få en god oplevelse. Derfor har vi lavet en lille liste med vores 5 yndlingsoplevelser til påskeferien for hele familien, som med garanti får børnene til at glæde sig endnu til ferien end de gør i forvejen.

 

Besøg Alpacapark

Tag ud og besøg omvandrende skyer. Alpacapark på Sjælland har gjort det muligt at opleve alpacaer helt tæt på. Bag Alpacapark står et passioneret team med en stor kærlighed til det sydamerikanske dyr. Den kærlighed vil de gerne dele med andre igennem unikke oplevelser tæt på alpacaer. Hos Alpacapark kan I blandt andet opleve en gåtur side om side med en alpaca eller nyde en picnic i den skønne natur med udsigt til nuttede alpacaer.

 

Mal jeres egen keramik hos Kreaværk

Lad kreativiteten folde sig ud med maling af keramik hos KREAVÆRK. KREAVÆRK er en legende og livlig værkstedscafé, hvor I kan udfolde kreativiteten i deres farverige univers af perler, ler, smykker og maling. Bag KREAVÆRK står Signe og Line, som ønsker at gøre det nemt og sjovt for alle at være kreative. Derfor har de skabt den hyggelige café i Middelfart, hvor både store og små har mulighed for at give sig i kast med et kreativt projekt over en god kop kaffe eller en kold sodavand.

 

Lav jeres egne smykker

Det er noget helt særligt at kunne svare “det har jeg selv lavet” når andre spørger hvor man har købt sit smykke. Den mulighed får du efter at besøge Smykbar. Her kan du både lave halskæder, armbånd, øreringe eller ankelkæder. Der er over 100 forskellige perler at bruge og man kan enten hente inspiration fra de mange smykker i caféen, eller bare lade fantasien udfolde sig.

 

Tag på slikkepindskursus

Forkæl den søde tand med et sjovt slikkepindskursus for hele familien. Tag med Sugar Pilots på et vaskeægte slikkepinde eventyr. I dette hyggelige eventyr er det kun fantasien, som sætter grænser for det færdige produkt, hvor du har mulighed for at personalisere dine helt egne slikkepinde. Du får grundig vejledning i hvordan man laver støbte slikkepinde og vælger dine egne forme blandt mange forskellige. Medarbejderne hos Sugar Pilots koger minimum to forskelige sukkermasser, så der er mulighed for at lave tofarvede slikkepinde som også kan pyntes med spiseligt sukkerpynt og krymmel, så de bliver helt unikke.

 

Familieophold hos DGI Huset Herning

Tag på et hyggeligt og aktivt familieophold hos DGI Huset Herning. Her er både aktiviteter for store og små, med svømmehal, sportshaller og afslapning i sauna og wellness. Der er altså nok at vælge mellem, og det er et sandt legeparadis for børn. I opholdet er også inkluderet fire billetter til Baboon City, som er Danmarks største indendørs forlystelsescenter, hvor I alle kan slippe jeres indre legelyst løs.

 

Indendørs aktiviteter i påsken

Vejret i Danmark kan man aldrig helt regne med, så skulle det blive dårligt vejr i påsken, eller har I bare mere lyst til at være indenfor, så har vi nogle bud på indendørs aktiviteter I kan lave sammen i påskeferien.

Påsken er en god anledning til at være kreativ og pynte op i hjemmet. Er I kreative sjæle, er der mange muligheder for at lave påskepynt eller sende gækkebreve til venner og familie. Hvis I ikke selv har så mange kreative ideer, kan vi hjælpe jer med at komme i gang.

Er I klar på en dag i køkkenet sammen, kan I også finde inspiration til søde og lækre påskebagerier. 

 

Klip gækkebreve

Send et gækkebrev til en særlig person og håb på at vedkommende ikke gætter, at du er afsenderen. Så skylder de dig nemlig et påskeæg! Gætter modtageren, at gækkebrevet er fra dig, er det derimod dig, som må give påskeæg. 

Klip gækkebrevet ud i almindeligt hvidt papir og lim det på farvet karton eller klip ud i farvet papir for et fint udtryk. Klip eksempelvis påskeharer, kyllinger, æg, påskeliljer eller brug en bølgesaks, takkesaks eller en hullemaskine, for sjove og anderledes motiver.

Gækkebrevene kan også bruges som pynt på tallerknerne på påskebordet eller hænges op i hjemmet. 

 

Lav perleplader

Der er mange muligheder for at være kreativ med perler, så lad fantasien få frit løb og lav påskeæg, påskekyllinger, påskeharer eller andre fine motiver af perler. Hvis I har mod på det, kan I også kaste jer ud i et ludospil af perler, som I efterfølgende kan spille sammen.  

 

Pust og mal på æg

Vi er vilde med påskeæg af alle slags, især dem man selv pynter. Man kan tegne med tusch, male med maling, dyppe i glimmer, pakke ind i stof, klistre fjer eller friske blomster på og meget andet. Her kan alle aldersgrupper være med, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan æggene skal dekoreres.

Men først skal æggene pustes tomme for æggehvide og -blomme. Se hvordan det nemt gøres i videoen herunder. 

Hvis I ikke vil bruge almindelige hønseæg, kan man købe styroporæg, vatæg, plastæg eller delbare papæg (som efterfølgende kan fyldes med påskelækkerier) i hobbyforretningerne. 

 

Klip påskepynt

Klip påskemotiver i ensfarvet eller mønstret karton og pynt med tørrede blomster, fjer, sløjfer, glimmer, pailletter, pomponer, eller hvad I ellers har lyst til. Også her er det kun fantasien, der sætter grænser. På vildeanemoner.dk kan I finde og downloade gratis skabeloner til påskeklip, hvis I mangler ideer. 

 

Lav påskepynt af selvtørrende ler

Det er faktisk ret nemt at lave selvtørrende ler og det kræver kun 3 ingredienser. Det er perfekt til at rulle ud og lave fint påskepynt ud af. Derudover er det nemt at arbejde med og skal bare tørre natten over, når det er færdigt. 

Ingredienser:
1 del majsstivelse 
1 1/2 del vand
2 dele natron 

Kom alle ingredienserne i en lille gryde eller kasserolle og varm blandingen op under konstant omrøring, indtil den bliver tyk og får en konsistens som blød og lidt klistret modellervoks. Det går lige pludselig hurtigt! Lad leret køle helt af, gerne med en fugtig klud over, så det ikke tørrer ud.

Læs videre længere nede.

Ælt det kort sammen og rul det så ud i en tykkelse på 2-3 mm. Hvis leret ikke skal være hvidt, kan man tilsætte lidt frugtfarve, mens man ælter. Hvis det klistrer kan man med fordel bruge lidt majsstivelse på bordet.

Udstik nu leret i forskellige former og lav et hul i toppen, hvis figuren skal op at hænge. Ved flade motiver kan leret godt finde på at bule op i kanterne, så læg gerne et stykke bagepapir og noget fladt, eksempelvis en bog, som ikke er alt for tung over, mens det tørrer. 

Lad det tørre natten over og lad det være som det er eller mal med fine farver og motiver. 

 

Så karse

At så sin egen karse er en ægte påskeklassiker! Alt I skal bruge er karsefrø, vat og vand og en beholder til at så karsen i. Brug bunden af en mælkekarton, som I dekorerer flot eller prøv at så i æggeskaller, malede æggebakker eller i glas med påsatte øjne og ører, hvor karsen vil ligne hår. Vand karsefrøene dagligt og i løbet af en uge, er der frisk karse. 

 

Påske DIY med Gabriella Holm

Gabriella Holm er kreaekspert for Go’ morgen Danmark på TV2, hvor hun inspirerer danskerne til at være mere kreative.

Hendes farverige Instagramprofil er fyldt med “gør det selv”-projekter, som alle kan være med på. I forbindelse med påsken har hun lavet de fineste kyllinger, som I kan kaste jer ud i at lave og efterfølgende hænge op i hjemmet. Eller måske har I lyst til at lave hendes påskeæg i sprødt papir. 

Udover de flotte DIY’s kan I også finde påsketegninger, I kan farvelægge sammen. Find skabeloner og guides på Gabriellas Instagram eller på hendes hjemmeside

 

Lav påskelækkerier

Tag hele familien med i køkkenet og lav søde (eller salte) påskelækkerier sammen.

Prøv for eksempel at lave disse søde flødebolle-påskekyllinger. Har I ikke helt styr på flødebolleteknikken, kan I tage på flødebollekursus hos Social Foodies i Aarhus eller København, hvor I vil lære at sprøjte flødebollerne op, overtrække med chokolade og pynte dem. Efter et kursus hos Social Foodies kan I servere jeres helt egne flødeboller for gæsterne til påskefrokosten eller nyde dem selv. 

Lyder en gulerodslagkage med citronfromage, som noget der kunne få mundvandet til at løbe? Eller hvad med påskemuffins med cremet frosting? 

 

Udendørs påskeaktiviteter

Bliver det solskin og tørvejr i påsken, har vi her nogle bud på udendørs påskelege og aktiviteter, hvor både børn og voksne kan være med. 

Påskejagt

Påskeharen har gemt påskeæggene, så I skal på jagt efter dem!

I kan lave den traditionelle æggejagt, hvor I gemmer chokoladeæg i haven, i parken, på stranden, eller hvad der er tilgængeligt i nærheden, og lade børnene gå på jagt efter dem. Sørg for at tælle æggene, så I er sikre på at få alle æggene med hjem igen. 

Er der større børn eller voksne i selskabet, som vil være med, kan I lave en lidt anderledes æggejagt. Gem chokoladeæggene ét sted og brug i stedet almindelige kogte hønseæg, hvor der skrives et enkelt bogstav på hvert æg. Bogstaverne på æggene skal tilsammen danne et ord, som er en ledetråd til, hvor chokoladeæggene er gemt.

Sværhedsgraden afhænger af ordet, hvor mange æg I gemmer, og hvor de gemmes. Ledetråden og gemmestedet for chokoladeæggene kunne for eksempel være “i stuen”, “på hylden i køkkenet” eller “i bagagerummet i mormors bil”. 

Når I er færdige, kan I bruge æggene til påskefrokosten sammen med hjemmedyrket karse. Hvis æggene skal være ægstra fine, kan de farves med gurkemeje, rødbede, blåbær, rødløg eller andet fra grøntsagsskuffen. På valdemarsro.dk kan I finde en guide til, hvordan man kan farve æg med naturlige farver fra grøntsagsskuffen.

 

Æggestafet

Æggestafet er en påskeleg, som er sjov for både børn og voksne. Lav minimum to hold, afmærk en bane i en længde, som I selv vælger og stil jer op på række. I kan enten lave hold af flere deltagere eller med én person på hver alt efter, hvor mange I er.

Hvert hold skal have en ske og et æg, som lægges på skeen. Det gælder nu om hurtigst at løbe ned for enden af banen og tilbage til den næste deltager, som tager samme tur. På turen skal man selvfølgelig have sin ske i hånden, og man må ikke tabe ægget.

Aftal selv om man må samle sit æg op og løbe videre fra det sted, hvor man tabte det, eller om man skal tilbage til start, hvis det tabes. I stedet for hønseæg kan I bruge chokoladeæg i folie, som sagtens kan spises efterfølgende, selvom det er blevet tabt og måske er gået i stykker.

 

I kan også overveje

 

Få mere inspiration

Påskegaver

Læsetid: 7 min.

Hvad skal I lave i påskeferien?

Læsetid: 3 min.

Forårsaktiviteter for børn

Læsetid: 7 min.