De fleste kender sikkert mødet med portvinen, der serveres lidt for varm, til en lidt for sød dessert og som selv er lidt for sød, og dermed skaber en smagsoplevelse, som man ikke nødvendigvis har lyst til at gentage mere end højst nødvendigt. Heldigvis er det langt fra sådan, at portvin skal smage!

Portvin er blevet populært hos danskerne, som har fået øjnene – og smagsløgene – op for vinene fra Portugal. Smag og udseende varierer nemlig i mange afskygninger, og portvinen kan derfor ikke kun serveres sammen med desserten, men kan også sagtens serveres selvstændigt, hvis man gerne vil have det fulde udbytte af de mange smagsnuancer, som drikken gemmer på.

Vil du gerne vide mere om portvin, så har vi samlet noget inspiration længere nede på siden, så du ved, hvor du skal begynde, når du gerne vil begive dig ind i portvinens verden. Du kan selvfølgelig også tage til portvinssmagning, hvor du lærer mere om de forskellige typer af portvin, om dyrkning og klimaet i Douro-dalen, hvor druerne til portvinen vokser. Derfor finder ud også mere information om portvinssmagning længere nede.

Værd at vide om portvin

Når druerne er høstet, skal de forældes til portvin, og faktisk foregår det på samme måde, som når man fremstiller rødvin. Her samles drueskallerne og kernerne med saften fra druerne i store beholdere, hvor de får lov til at gære sammen. Typisk gærer det i et døgns tid for at opnå den rigtige alkoholprocent, der ligger på mellem 6% og 7%, og herefter skal gæringen stoppes hurtigt. Det gør man ved at tilføje brandy eller druesprit, som har en meget høj alkoholprocent på 77%. Det er meget afgørende for det endelige resultat, hvornår druespritten tilføres, for ønsker man en sød portvin, skal druespritten tilsættes tidligt, hvorimod man får en tør portvin, jo senere man tilsætter druespritten.

 

Vidste du? 
På portugisisk hedder portvin Vinho do Porto.

 

Den gærede druesaft overføres til træfade umiddelbart efter, at druespritten er blevet tilsat. Nu er det nemlig tid til, at druesaften skal lagre og dermed udvikle sig til portvin. Under lagringen afgør man også, om portvinen skal være Ruby eller Tawny, for der er nemlig stor forskel – en forskel, man hurtigt bliver klar over til en portvinssmagning. Lad os lige kigge nærmere på forskellen mellem Ruby portvin og Tawny portvin.

 

Ruby portvin tappes på flaske 2 eller 3 år efter, at den er produceret, og lagrer altså færdig på flasken. Ruby er desuden portvin fra én enkelt årgang, og blandes derfor ikke med andre årgange, sådan som en Tawny typisk bliver.

Tawny portvin lagres noget længere tid end Ruby portvin, og så lagres den også på mindre fade. Lagringen på de små fade betyder, at iltningen af vinen sker hurtigere, og derfor kan portvinen drikkes, så snart den er tappet. Navnet Tawny henviser desuden til portvinens brunlige farve, som netop er den farve, den får under den lange lagring.

Hvis du vælger en Ruby portvin, vil du kunne smage, at den type portvin ofte har en mere frugtig smag end en Tawny portvin, der har noter af karamel og nødder i sig. Du kan lære meget mere om Ruby og Tawny, der er de mest almindelige portvinstyper, men også som de andre portvine, der laves, når du tager til en portvinssmagning. Du kan booke en portvinssmagning lige her.

Douro-dalen

De druer, der bruges til at lave portvin af, er oftest høstet i Douro-dalen, som ligger i det nordlige Portugal. Gennem Douro-dalen løber floden Douro, der er 900 kilometer lang, men som kun har omkring 200 kilometer på portugisisk jord. Området omkring Douro-dalen er kendt som hjertet i portvinsproduktionen, og klimaet som er skabt af flodens gennemstrømning, har også stor betydning for den produktion. På alle skråningerne vokser vinstokke, og danner et fantastisk landskab man som beskuer hurtigt, kan falde i staver over.

 

Vidste du? 
Hvid portvin er lavet på hvide druer, men faktisk kan du også få en roséportvin.

 

På skråningerne ned mod floden er der anlagt terrasser for mange hundrede år siden, og det er på de terrasser, vinstokkene får lov til at vokse. Det kan måske lyde mærkeligt, at der er anlagt terrasser til at dyrke vinen på, men undergrunden består primært af skiffer og granit, hvilket betyder, at undergrunden primært er klipper, så derfor har det været nødvendigt at anlægge terrasserne. Man får næsten lyst til at spørge sig selv, om det virkelig er det hårde arbejde værd at anlægge terrasser på sådan en undergrund, men det er det, for om sommeren er området meget varmt, og vækstbetingelserne for vinen er i de hele taget ganske gode i området. Det betyder også, at landskabet i Douro-dalen er meget karakteristisk, og netop derfor er dele af området også beskyttet af Unesco, og har været det siden 2001.

 

Gin er in

Sammen med portvin er gin på vej frem i barhierarkiet og med de nye typer af gin, der lanceres i øjeblikket, er det ikke svært at forstå, hvorfor gin er blevet populært igen.

Smag

Lav din egen gin hos Copenhagen Distillery

Kom med ind i ginens verden hos Copenhagen Distillery. Destiller din egen gin, hør ginens historie & få lov til at smage på klassikeren.

København S

Smag

Ginsmagning hos Copenhagen Distillery

Copenhagen Distillery åbner dørene til 1,5 times ginsmagning & rundvisning bag Christiania. En af de bedste ginsmagninger i KBH.

København S

Smag

Ginsmagning på Njord Gin Distillery

Kom på ginsmagning hos Njord Gin Distillery, hvor du vil smage dansk gin i verdensklasse. Smag gin og tonic og hør historien om Njord Gin.

Aarhus C

Smag, Kultur

Gin & Tonic Cruise hos Odense Aafart

Kom med på en anderledes sejltur på Odense Å. Et Gin & Tonic Cruise sejler dig op ad åen, mens du sipper til en kølig drink.

Odense C

Smag

Ginsmagning hos Trolden Destilleri

Trolden Bryghus inviterer til ginsmagning i Kolding. Smagningen begynder med en rundvisning, før der serveres 6 forskellige gin og 2 tonics

Kolding

Smag

Ginsmagning & rundvisning hos Nordisk Brænderi

Fra vilde urter og bær til tappet gin på flaske. Kom med på besøg hos Nordisk Brænderi og smag på deres nordiske brændevin, snaps og gin.

Fjerritslev

Smag

Ginsmagning hos Smagførst

Hvis du elsker gin, så er vi sikre på, at en ginsmagning hos Smagførst er noget for dig. Her skal du smage på mange forskellige slags gin.

Aarhus C

Smag

Ginsmagning hos Trekantens Bartender

Gin er blevet populært. Nu giver Trekantens Bartender dig mulighed for at finde ud af, hvorfor gin er et hit til denne 3 timers ginsmagning.

Kolding
 
 

Der var engang…

Hvor rom kun var for pirater, men sådan er det ikke længere. Til romsmagning hører du om den barske historie, som rommen har med sig, og du får også lov til at smage på forskellige typer rom.

Adrenalin, Natur

Bridgewalking Lillebælt

Bridgewalking er en populær oplevelse du ikke må gå glip af. Gå på den gamle Lillebæltsbro i 60 meters højde. Køb billet eller gavekort her.

Middelfart

Kultur

Blod, bødler & bordeller i København med Weird Walks

Tag med på en spændende krimitur i Københavns gader. Hør de faktuelle historier, mens nu bevæger dig rundt i gaderne, hvor de fandt sted.

København K

Smag

Flødebollekursus hos Social Foodies

Hør historien bag Social Foodies og lav 10 velsmagende flødeboller.

Aarhus C, Frederiksberg, Kgs. Lyngby, Vedbæk

Ophold, Natur

Wellness Glamping hos Thorséng Nature Resort

Wellness glamping i luksustelte med økologisk all-inclusive forplejning i de smukke og rolige naturskønne omgivelser i det Sydfynske Øhav.

Svendborg

Adrenalin

Prøv wakeboard på Aarhus Ø

Tag med på vandet & prøv kræfter med wakeboarding. Her får du grundig vejledning, før du slippes løs på vandet til sjove timer på vandet.

Aarhus C

Ophold, Wellness & Spa

Spaophold på Marienlyst Strandhotel

1 overnatning i dobbeltværelse med havudsigt & 3-retters menu er nogle af de ting, du får på et spaophold på MARIENLYST STRANDHOTEL.

Helsingør

Natur

Vestkyst Safari med Outnature

Kom ud og se den smukke natur ved Løkken Strand med Outnature - Læs mere her.

Løkken, Skagen

Ophold, Wellness & Spa

Spaophold på HimmerLand

HimmerLand i Jylland er et af Danmarks nyeste & fineste spa- og golfresorts. Her er der mulighed for at genfinde energien.

Farsø
 

Vin uden ”port” foran

Er du mere til vin, hvor der står rød- hvid- eller mousserende foran, så kan det heldigvis også klares.

Smag

Vinsmagning hos Kjær Sommerfeldt

En vinsmagning hos Kjær Sommerfeldt byder på 6-7 vine. Under smagningen får du en introduktion til, hvordan du dufter og vurderer vin.

Aarhus C, København K

Smag

Oplev en dansk vingård hos Nordlund

Oplev en økologisk, dansk vingård hos Nordlund, der ligger kun 10 km fra Rådhuspladsen. Oplev en rundvisning og smagsprøver på danske vine.

Hvidovre

Kultur, Smag

Vin & Petanque i Aarhus

Tag vennerne med til Vin & Petanque for at udfordre dem i det franske spil, mens I drikker et glas vin. Find vinbaren i hjertet af Aarhus.

Aarhus C

Smag

Oplev en dansk vingård hos Lindely Vingård

Dansk vin har vundet indpas på vinmarkedet, og Lindely Vingård er med helt i front. Tag turen rundt på vingården og kom tæt på produktionen.

Kolding

Wellness & Spa

Spadag for to med vin & tapas hos Kurbad Limfjorden

Tag dig tid til en afslappende spadag for 2 med en, du holder af. Kom ned i gear med de mange spafaciliteter & nyd en tapas med vin.

Struer

Smag

Vinsmagning hos Smagførst

1,5 times vinsmagning hos Smagførst inkluderer smagning af 7-9 vine & er inkl. fængselsmenuen, der består af vand & brød, til at rense ganen

Aarhus C

Smag

Vinsmagning hos Cold Hand Winery

Hos Cold Hand Winery laver de danske frugtvine. Kom med på en spændende rundvisning & smag på vinene, men vinbonden selv fortæller

Randers NV

Smag

Vinsmagning & middag hos Cold Hand Winery

Cold Hand Winery laver danske frugtvine. Kom med til en stemningsfuld vinsmagning med middag på vingården & smag 6-7 forskellige vine.

Randers NV

Vores kundeservice fanger du på info@duglemmerdetaldrig.dk eller tlf. +45 78 76 92 29

 

Til tørsten

Er du tørstig, så er det vist bedre, at du får en øl.

Smag

Ølsmagning hos Taphouse

Hos Taphouse i København kan du prøve en af Danmarks bedste ølsmagninger. 5 smagsprøver á 12 cl. Læs mere og book smagningen her på siden.

København K

Smag

Ugly Duck ølsmagning hos Tribeca

Tag til en spændende & anderledes ølsmagning i København. Hos Tribeca eksperimenteres der med nye ølvarianter & smage i en liga for sig.

København NV

Smag

Ølsmagning hos Trolden Bryghus

Populær ølsmagning hos Trolden Bryghus i Kolding. Den perfekte oplevelse for ølentusiasten, der vil være klogere på øl fra Trolden Bryghus.

Kolding

Smag

Ølsmagning hos Braunstein

Ølsmagning hos Braunstein Bryghus bærer præg af høj kvalitet & giver en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Læs mere her på siden.

Køge

Smag

Ost- og ølsmagning på Gundestrup Mejeri og Bryghus

På Sydfyn ligger Gundestrup Mejeri & Bryghus, som både producerer øl & ost. Prøv en ostesmagning med øl lige her.

Vester Skerninge

Smag

Ølsmagning og rundvisning hos Grauballe Bryghus

En ølsmagning hos Grauballe Bryghus i Silkeborg byder på 8 forskellige smagsprøver. Du får også en rundvisning i bryggeriet af brygmesteren.

Silkeborg

Smag

Ølsmagning hos Mikkeller Baghaven

Ølsmagning af fadlagret luksusøl hos Mikkeller Baghaven. I smager fem forskellige øl.

København K

Smag

Ølsmagning hos Bryggeriet Flakhaven

Kom med til en spændende og lærerig aften med lækre specialøl hos Bryggeriet Flakhaven. Vil du med til ølsmagning i Odense?

Odense C

Må jeg bede om en whisky?

Til whiskysmagning får du et indblik i, hvordan whiskyen destilleres, men du får også lov til at smage på udvalgte whiskyer.

Smag

Rundvisning hos Stauning Whisky

Kom med på rundvisning hos Stauning Whisky i Vestjylland & lær mere om dansk whisky. Rundvisningen inkluderer også smagning af 3 whiskyer

Skjern

Smag

Rundvisning & whiskysmagning hos Thy Whisky

Kom med til en whiskysmagning hos Thy Whisky, der har vundet internationale priser for deres økologiske whiskyer, og få også en rundvisning

Snedsted

Smag

Whiskysmagning hos Braunstein

En unik Whiskysmagning hos det anerkendte destilleri, Braunstein. Den perfekte oplevelse til whiskyelskere. Giv også oplevelsen som gave.

Køge

Smag

Rundvisning & Whiskysmagning hos Fary Lochan

Fary Lochan har skabt en dansk single malt whisky med stor respekt for naturens smage og dufte. Er du til Whisky, gin, snaps eller likør?

Give

Ophold

Whisky Ophold hos Hotel Skjern & Stauning Whisky

Whisky smagning hos Stauning Whisky og ophold med morgenmad og aftensmad hos Hotel Skjern & Stuen Th i Skjern.

Skjern

Smag

Tap din egen whisky

Smag godt efter for den whisky, du synes bedst om, får du lov til at hælde på flaske og sætte prop i.

Køge

Smag

Dit eget whiskyfad hos Trolden Destilleri

Vil du gerne forkæle ham eller hende, som elsker whisky? Hvorfor så ikke købe et whiskyfad? Læs mere om mulighederne.

Kolding

Smag

Din egen whiskyflaske hos Trolden Destilleri

Trolden Destilleri laver dansk whisky & du kan få lov til at fylde din egen whiskyflaske med unik whisky. Oplev dansk whisky i topklasse.

Kolding

Portvin det er altså ikke lige mig

Det kan være, at du er helt vild med portvin, og synes, at det både er spændende at lære mere om drikken og samtidig få lov til at smage på forskellige typer af portvin. Det kan faktisk være, at du synes så godt om portvin, at du har givet en portvinssmagning til en, du gerne vil overbevise om, at portvin er lækkert. Det kan jo desværre ske, at den, du giver en portvinssmagning til, ikke er helt så nem at overbevise, og faktisk hellere vil til ølsmagningginsmagningromsmagningwhiskysmagning eller noget helt femte.

Når det sker, kan det blive nødvendigt at bytte portvinssmagningen til en anden oplevelse, men heldigvis er det ikke noget problem. Når du køber en gave hos Truestory, skal du huske, at du:

Altid har 14 dages fuld fortrydelsesret

24 måneders bytteret til en anden valgfri oplevelse

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med køb eller ombytning af portvinssmagning, kan du altid skrive til os på info@duglemmerdetaldrig.dk, så vender vi lynhurtigt tilbage til dig.