De fleste får nok indtil flere billeder for deres indre øje, når snakken falder på oktoberfest. Store 1-liters ølkrus, barmfagre damer, der kan løfte mere end de fleste og langborde med dansende lederhosen-beklædte mænd.

Det kan altså noget med sådan en ølfest i oktober!

Oktoberfest stammer helt officielt fra Bayern, hvor man stadig den dag i dag finder et brag af en oktoberfest i München.

Men du behøver ikke rejse til vores nabo mod syd for at holde (af) fest med øl.

Lige her i Danmark kan du både komme til oktoberfest, holde din egen eller komme til ølsmagning, hvor der er fokus på dét, det hele handler om: noget godt i glasset og glade dage.

 

Oktoberfest

Selv hvis du vil blive indenfor landets grænser, kan du heldigvis også komme til oktoberfest.

Ringsted

Til Plastfabrikkens oktoberfest er der skruet op for den gode, tyske stemning.

Her får du lækker mad, øl i kæmpe krus og folkelig underholdning i hjertet af Midtsjælland.

Festen løber af stablen lørdag den 30. oktober 2021 og holdes af samme folk, som står bag Ringsted Festival.

Du kan læse mere lige her.

 

Aalborg

Skal den have fuld skrue med den sydtyske stemning til oktoberfest? Så skal du måske overveje at tage et smut forbi Aalborg til oktoberfest 23. oktober 2021.

I Aalborg Kongres og Kulturcenter bliver der nemlig holdt oktoberfest med selveste DJ Ötzi (jep, det er ham med Hey Baby).

Der bliver lukket op for et brag af en fest med autentisk mad og original oktoberfest-musik. Der kommer masser af underholdning hele aftenen igennem, og der serveres buffet med ægte oktoberfestmad som pølser og schnitzler.

Læs mere om arrangementet og bestil billetter her.

 

Over hele landet

Der ligger en tysk-inspireret ølbar i de fleste danske byer af en vis størrelse, og her vil der uden tvivl være oktoberfest-stemning.. Om det så er oktober eller ej.

Slå dig løs med tysk øl i glasset, lækre bayerske snacks og høj og festlig musik, når de tyske barer (ofte inspireret af afterskis famøse stemning) inviterer op til dans.

 

Hold din egen oktoberfest

Vil du selv holde et brag af en oktoberfest? Få tips til, hvad du skal huske for at få en wunderschön fest.

Øllet

Der er helt særlige regler, når det kommer til øllet til oktoberfest.

Det er kun øl, som følger reglerne for Reinheitsgebot, og som er brygget indenfor München, der kan blive serveret til München Oktoberfest.

Reinheitsgebot (renhedspåbud) er en lov om ølbrygning, som blev indført i Bayern i 1516 og siden i resten af Tyskland. Loven er en af verdens første fødevareregulerende love og siger blandt andet at intet andet end vand, gær, bygmalt og humle må indgå i øl.

Oktoberfest-øl får også ofte tankerne hen på to øltyper: Märzen lager og den lysere Festbier – begge kan findes til München Oktoberfest.

Derfor skal du selvfølgelig have det samme – eller noget lignende – til din oktoberfest.

3 øl til din oktoberfest

 1. Pilsner

  En pilsner er en absolut klassiker. Det er en lys øl på typisk mellem 4,6 og 6 % alkohol. Den har en del humlebitterhed - særligt i de tyske varianter.

  Eksempel på en tysk pilsner: Becks Bier.

 2. Hvedeøl

  Den bayerske weizen er en af hovedtyperne inden for hvedeøl. Den har en mild syrlighed og en del kulsure. Den bayerske øl er cremet og sød med aromaer af kryddernelliker, banan, vanilje og citrus. Alkoholprocenten ligger typisk mellem 4,3 og 5,6 %.

  Eksempel på en tysk hvedeøl: Paulaner Weissbier.

 3. Wiener

  De fleste danskere kender en wienerøl under navnet classic. Wienerøl er sødere, rundere og mindre bitter end pilsneren. En wienerøl med mere smag og styrke går under betegnelse märzen eller oktoberfestbier - så et must til din oktoberfest! Alkoholprocenten ligger typisk mellem 4,8 og 5,6%.

  Eksempel på tysk wiener/märzen: Schlenkerla Rauchbier Märzen

Source: Samvirke

Maden

Menuen til oktoberfest står på pølser, wienerschnitzel og pretzel (brezel på tysk) i lange baner. Bliv inspireret af nogle af de mange idéer, du kan finde på Instagram.

Tøjet

Tøjet er nok noget af det mest berømte og berygtede ved oktoberfest. Og det er da også et helt særligt look for både mænd og kvinder!

 

Ølsmagning

Der er ingen tvivl om, at hjertet i en oktoberfest er godt øl.

Trænger du til inspiration til, hvor du kan komme til ølsmagning rundt omkring i landet? Så har vi masser af idéer, så du kan nyde et godt glas og blive klogere på øllets verden.

Ølsmagning

Smag

Ølsmagning hos Taphouse

Hos Taphouse i København kan du prøve en af Danmarks bedste ølsmagninger. 5 smagsprøver á 12 cl. Læs mere og book smagningen her på siden.

København K

Smag

Ugly Duck ølsmagning hos Tribeca

Tag til en spændende & anderledes ølsmagning i København. Hos Tribeca eksperimenteres der med nye ølvarianter & smage i en liga for sig.

København NV

Smag

Ølsmagning hos Trolden Bryghus

Populær ølsmagning hos Trolden Bryghus i Kolding. Den perfekte oplevelse for ølentusiasten, der vil være klogere på øl fra Trolden Bryghus.

Kolding

Smag

Ølsmagning hos Braunstein

Ølsmagning hos Braunstein Bryghus bærer præg af høj kvalitet & giver en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Læs mere her på siden.

Køge

Smag

Ost- og ølsmagning på Gundestrup Mejeri og Bryghus

På Sydfyn ligger Gundestrup Mejeri & Bryghus, som både producerer øl & ost. Prøv en ostesmagning med øl lige her.

Vester Skerninge

Smag

Ølsmagning og rundvisning hos Grauballe Bryghus

En ølsmagning hos Grauballe Bryghus i Silkeborg byder på 8 forskellige smagsprøver. Du får også en rundvisning i bryggeriet af brygmesteren.

Silkeborg

Smag

Ølsmagning hos Mikkeller Baghaven

Ølsmagning af fadlagret luksusøl hos Mikkeller Baghaven. I smager fem forskellige øl.

København K

Smag

Ølsmagning hos Bryggeriet Flakhaven

Kom med til en spændende og lærerig aften med lækre specialøl hos Bryggeriet Flakhaven. Vil du med til ølsmagning i Odense?

Odense C

Flere idéer med øl