Er du en af dem, der har et fitnessabonnement, men som synes, at det godt kan være lidt svært at få pakket sportstasken med sko og håndklæde?

Ikke fordi, du ikke har lyst til at bevæge dig, men fordi tanken om fitnesscentret godt kan være lidt afskrækkende. De store spejle i salene, de flimrende fjernsyn, der hænger ned fra loftet og maskinerne, som godt kan være svære at gennemskue – for hvad er egentlig op og ned på dem?

Så prøv klatring! Her skal du ikke pakke skoene før træning, dem har Blocs & Walls nemlig klar til dig. Lige som reb og powder også bare venter på, at du møder op.

 

Hvad er klatring egentlig?

Du kan gribe klatring an på to forskellige måder: bouldering og reb. Lad os starte med bouldering. Her klatrer du uden seler og reb, men bare rolig, væggene er ikke mere end 4-5 meter høje, og der er en stor blød madras, som griber dig, hvis du helt uventet – damn you tyngdekraft! – skulle finde på at søge mod jorden. Bouldering kræver både styrke og teknik og er derfor et godt alternativ til den klassiske styrketræning.

I modsætning til bouldering kræver rebklatring udstyr, for her går turen 15 meter op. Det lyder måske ikke af meget – sammenlignet med et faldskærmsudspring fra 4000 meters højde – men når du først hænger deroppe, så er der faktisk temmelig langt ned.

Det sætter skub i adrenalinen, når du hænger 12-15 meter oppe, og mærker syren i armene – jep, der er en grund til, at man er sikret med reb. Heldigvis giver det også et sus i maven, når man så kan fire sig ned efter succesrig klatring til toppen. Rebklatring kræver for uden styrke og teknik også en god portion udholdenhed, og det kan på mange punkter sammenlignes med cirkeltræning eller crossfit at klatre i reb.

 

Klatretøser og actionmænd

Det fede ved klatring er, at man kan klatre sammen på tværs af niveauer, uden at begyndere og øvede skal klatre på hver deres bane. Her kan nybegynderen starte med at klatre efter de grønne sten, måske udfordre sig selv med de gule efterhånden som teknikken og gåpåmodet bliver bedre, og den øvede kan klatre på samme væg, men gå med efter de røde sten, hvor udfordringerne er større.

På den måde kan børn og voksne også klatre sammen og tage en familiedag med høj puls og udfordringer, der giver smil på læben og trætte muskler. Især egner klatring på Refshaleøen ved Blocs & Walls sig særligt godt til regnvejrsdage, for her kan du nemlig give dig i kast med indendørsklatring, så du ikke mister dit greb på grund af våde sten, som fødderne kan glide på.

 

Wake up-call til musklerne

Klatring er hårdt. Virkelig hårdt. Så er det lige som sagt. Når du klatrer rundt på væggene, bruger du alle musklerne i kroppen – også dem, du ikke vidste, at du havde.

Armene griber fat om stenene, mavemusklerne trækker dig frem, mens lår og ben støtter og stemmer imod, når du sætter af for at komme videre til den næste sten. Vi har altså fat i en workout-kategori, der aktiverer hele kroppen, og hvor du bliver nødt til at tage et par pauser undervejs for at heppe på de andre klatrere.

 

Tips og tricks fra de garvede klatrere

Men det er ikke alle, der nøjes med at heppe, for klatring er nemlig en helt uformel sport. Her kan du sagtens få et godt råd om teknik med på vejen uden, at der er noget underligt i det. På den måde hjælper klatrerne også hinanden til at blive bedre klatrere.

Nogle gange kan det godt være svært at se, hvordan man kommer fra den ene sten til den anden, når man hænger på væggen, og så er det rart, at dem på jorden, der har det store overblik, lige råber op. Nogle gange kan det også handle om, hvordan man griber om stenene, og er man ny klatrer, kan man altid bruge tips og tricks fra de garvede klatrere – det ser jo så nemt ud, når de gør det!

 

Skal vi ikke bare droppe fitnessabonnementet?

Truestory sendte Joen Rude Falsner fra Stay Classy ud for at prøve klatring i København – nærmere bestemt på Refshaleøen. Og han var hooked! For Joen var det en perfekt kombination af adrenalin, hård træning og hyggeligt samvær at slå sig løs hos Blocs & Walls. Faktisk så meget, at han efter endt træning overvejede, om fitnessabonnementet ikke skulle skiftes ud med et abonnement til klatring hos Blocs & Walls i København.

Du kan læse mere om Joens oplevelser med klatring her.

Overvejer du selv at skifte fitness ud med klatring?